hits

Kropp, Helse & Bevegelse

De beste ansiktsmaskene lager du selv!


 

Oppussing og egenpleie går ikke hånd i hånd..

 

Etter noen uker i oppussingshelvete - uten et bra bad eller mye tid og plass til egenpleie (det er ikke mye fristende å smøre seg inn med bodylotion på et kaldt lite rom de kaller bad, med varierende mengder vann og privatliv) - så er det deilig å komme hjem til mor og far, ta seg en glodvarm dusj og ha skikkelig hjemmespa! 

..spesielt når jeg vet at min bedre halvdel imens er på jobb i Jordan og Dubai, og dupper rundt i Dødehavet etter å ha rullet seg i pleiende dødehavsleire. 


Meg, i "ukens outfit" med gjørme og frosne tær som accessories:

Meanwhile, min elskede mann med en helt annen type gjørme på kroppen:


 


Gi huden naturlig fuktighet og glød


Mens typen farter rundt i verden hver eneste uke, så må jeg være litt mer kreativ på komfortarenaen.. men bra, det blir det!

Jeg sverger ofte til hjemmelagde ansiktsmasker, og tåler du ikke gluten, så er det viktig å tenke på at ansiktspleieprodukter skal være glutenfrie! Ansiktsmasker får man som oftest i munnen (jeg gjør i alle fall det!) så pass på at du ikke får i deg noe du ikke tåler. Dessuten må det være lov å tenke litt sånn at kunstig fremstilte hyllevarer med mange tiårs holdbarhetsdato, neppe kan gjøre mye godt for kroppen. Da er det bedre med produkter som er så friske og naturlige at de rett og slett kan spises opp!

Disse to ansiktsmaskene er helt fantastiske, og de tilfører huden akkurat det den trenger av fuktighet og næringsstoffer!


For å lage to masker trenger du fire små ingredienser:

 • Naturell yogurt
 • Glutenfri havregryn
 • Myk avokado
 • Honning

​​​


Avokado- og honningmaske for tørr hud

Både honning og avocado har fuktgivende egenskaper, så denne masken er spesielt god for deg med tørr hud, men også for deg med mer moden hud med fine linjer.

Du trenger bare:

 • 1/2 myk avokado
 • 4 ss honning

Mos avokadoen godt og rør inn honningen.

Påfør masken på huden og la den virke i 10 minutter. Tørk av med en våt, kjølig klut.


Havregryn- og yoghurtmaske som gir glød

 

Denne havregryn- og yoghurtmasken passer til alle hudtyper. Denne er superenkel og rask å lage, og renser og frisker opp huden din.

 • 1 ss glutenfrie havregryn, finmalt (eller grovmalt for en mer eksfolierende effekt)
 • 1 ss økologisk yoghurt naturell (dropp fruktbitene her)
 • Noen dråper honning

Bland glutenfrie havregryn og yoghurt i en liten bolle. Rør deretter inn romtemperert honning.

Smør blandingen på ansiktet og halsen og la den virke i ti minutter før du vasker av med varmt vann. Tørk ansiktet med en varm, fuktig klut og avslutt med en god fuktighetskrem.

Tips: Denne masken er så mild at den også passer fint for deg med sensitiv hud!Tre gode grunner til å lage selv:

- BILLIG (koster ikke mange kronene!)

- Du har som regel ingrediensene i hus fra før.

- Du vet hva maskene inneholder.

Vær så god og prøv selv!

Ha en finfin sommerdag! :)

Tekst/foto: Kjerstin Marie Drager og Ingvild Kristine Ofstad

#helse #skjønnhet #kropp #glutenfri #cøliaki #allergi #naturlig #sminke #hud #sommer #hverdag #frisk #sol #fitness #glutenfritt #glutenallergi #glutenintoleranse #blogg 

Dette visste du garantert ikke om egg!Det utrolige egget!

Er det virkelig sant at et eneste egg inneholder mer vitaminer enn en multivitamintablett? Og kan jeg faktisk bruke en eggeplomme i håret for å få ekstra glans?

Dette ville jeg gjerne finne ut av!


Egg som skjønnhetsprodukt

Du leste kanskje forrige ukes innlegg, hvor jeg testet om det var mulig å bruke egg som hårmaske?

Resultatet var ganske slående! Se bare her:


Du kan lese mer om hvordan egg kan brukes som skjønnhetsprodukt, og finne ut hvordan du kan bruke egg som hårmaske i posten "Verdens beste hårmaske - helt gratis!"

Nå som håret er i orden, vil jeg finne ut om utsagnet "egg er bedre enn all verdens vitaminpiller" faktisk stemmer.


Hvor sunt er det egentlig å spise egg?

Det er et himla godt spørsmål. Rådene varierer jo mellom alt fra at egg er verdens beste treningsmat, til at man skal begrense inntaket på grunn av faren for økt kolesterol. 

Når man hører så mye forskjellig, hva skal man stole på?

 

Glem det foreldrene dine lærte deg om kolesterol!

Egget har fått mye pes opp igjennom årene. Plommen er som kjent full av kolesterol, og en hel generasjon har fått streng beskjed om å begrense inntaket.

Men nå er det faktisk ikke slik lenger, at man bør holde seg unna egg for å unngå kolesterolproblemer. Tvert imot. Nå har forskerne snudd på flisa!

Så, hva er det forskerne vet nå, som de ikke visste for 20 år siden?

Jo, studier, slik som  "A Review of Scientific Research and Recommendations Regarding Eggs" fra The American College of Nutrition, viser at det rett og slett ikke finnes bevis for en direkte link mellom inntak av egg og økt fare for hjertesykdommer, eller usunn økning av kolesterol i blodet (13). Faktisk er det slik at kolesterolproduksjonen i leveren svekkes noe når kroppen får kolesterol gjennom kosten, og dermed blir den totale økningen i kroppen marginal!


Mettet fett er den virkelige skurken!

Det man skal passe seg for derimot, er mettet fett. Når man spiser fett så øker kroppen den naturlige kolesterolproduksjonen, og nivået i blodet går opp.  

Kolesterol produseres nemlig naturlig i leveren, og hjelper blant annet kroppen med å transportere fett, samt produksjonen av stereoide hormoner, slik som testosteron, østrogen og kortison (14). Når man spiser mettet fett, så produserer leveren mer kolesterol for å frakte dette rundt. For mye mettet fett, fører til for stor kolesterolproduksjon.

Kolesterol i seg selv, er dermed ikke en "kjeltring", men en viktig brikke i kroppens funksjonalitet. Det er overproduksjon som er skadelig for helsa.

Så med mindre du allerede har veldig høyt kolesterolnivå, er det absolutt ingen grunn til å frykte egg. Kolesterolen fra eggeplommen er marginal i forhold til hva som skjer i kroppen ved inntak av mettet fett. Satt i sammenheng med de mange verdifulle næringsstoffene egget tilfører kroppen, er det altså ikke egget man skal kutte ut, men det mettede fettet.


Egg gjør deg lykkelig!

Det snakkes mye om mat som hjelper på humøret, slik som kakao og bananer. Men visste du at egg kan ha samme effekt?

Selv om egg, som alt annet, skal spises med sunt matvett (ingenting er sunt om du overdriver inntaket) så er det grunnlag for å påstå at det å spise egg er noe av det beste du kan gjøre for kroppen din!*

The Huffington post  skriver i en artikkel om konfliktbeskjedene rundt kolesterol og inntak av egg.  De sier at "[..] Eggeplommen er en av de rikeste kildene til B-kompleksvitaminet kolin, som er linket til forbedret nevroligisk funksjon, og redusert innflammasjon.  Det finnes også bevis for at inntak av kolin fremmer hjernes utvikling i fosterstadiet når gravide kvinner får det i seg gjennom kosten. En annen fordel ved en kolinrik kost er, rett og slett, lykke!" (11)

Da er det altså ikke bare sjokoladen som hjelper på humøret!


Egg kan forhindre sykdommer og øke libido

Hvis du synes at det skorter litt på sengekosen, så kan du kanskje prøve med ett egg?

Chris Masterjohn Phd skriver i en artikkel (5) at "En viktig gruppe næringsstoffer som ikke bør oversees, er langkjedede essensielle fettsyrer. Eggeplommer inneholder den langkjedede omega-3 fettsyren DHA, som er nødvendig både for hjernens funksjon, og for god retinafunkjson i øyet, samt den langkjedede omega-6 fettsyren arakidonsyre, som er viktig for libido, reproduksjon, vekst og skaderespons."

Eggeplommer er også veldig  rike på svovel (du kjenner det på lukten!), et essensielt næringsstoff som bidrar til å opprettholde god leverfunksjon, fin hud, sunt hår og sterke negler!

Med både flott hår, sunn hud, fertilitet og libido i boks, så kan det kanskje være nyttig å styrke nattesynet?

Egget inneholder alt fra fettløselige vitaminer og essensielle fettsyrer, til karotenoider og svært lettopptakelige former for lutein og zeaxantin (2). Disse karteonidene samles opp i øynene våre, og mye tyder på at de kan beskytte mot Aldersrelatert Macula Degenerasjon (forkortet AMD)(3) , ofte kjent på folkemunne som forkalkning på øyet (4).

Kanskje har vi rett og slett funnet ungdomskilden ;)


Naturens multivitamin

Med alle disse fantastiske næringsstoffene i bare ett egg, er det virkelig nødvendig å bruke penger på piller og pulver?

Nei, absolutt ikke. Hvis du er frisk og har et normalt og balansert kosthold, så kan du rett og slett se på egget som den eneste  vitamininnsprøytningen du trenger. -Tenk bare på at ett enkelt egg inneholder alle næringsstoffene som skal til for å forvandle en enkelt celle til en sprell levende kylling! Her er det ingen grunn til å strekke seg etter tablettene!

Faktisk så er eggeplommen å regne som en regelrett "superfood"! 

Se bare hva som finnes i ett eneste egg::


Er alle egg like?

Nei, det er faktisk ikke slik at alle egg er like. Ikke alle har samme næringsverdi!

Mange eggeprodusenter reklamerer med at eggene deres kommer fra "frittgående høns", eller at hønene spiser mais for å få gulere plomme. Men er det virkelig slike ting som bestemmer næringsverdien på eggene? 

Desverre er det nok ikke så enkelt som det ser ut på pakken. At høna er frittgående betyr faktisk ikke at den har levd ute på grønt gress. Nei, en frittgående høne i Norge kan bo sammen med 7000 andre høner inne i en låve, og aldri se dagens lys.

Næringsinnholdet i egg bestemmes av foret høna har spist, og hvordan hun har levd. Egg fra høns som får gå fritt på gress er langt mer næringsrikt enn egg fra "vanlige" høns!

Hvis du lurer på akkurat hvor stor forskjell det er, og hvorfor det er så veldig viktig å velge riktige egg, ja da kan du lese innlegget: "Dette egget har 400% mer omega-3 enn andre egg" 

HER ER JEG HOS NABOGÅRDEN, HVOR JEG KJØPER MINE EGG FRA HELT FRITTGÅENDE HØNS SOM SPISER NATURLIG (OG ØKOLOGISK) FÔR


Bytt tablettene med en smoothie!Jeg er ihvertfall overbevist om at eggeplommen er langt bedre enn et hvert multivitaminsupplement du kan finne i butikken. Ingenting kan slå naturen!

Med så mye godt i ett lite egg kan jeg vanskelig rettferdiggjøre kjøp av piller og pulver. Det er bare å passe på at eggene kommer fra riktig tilbyder, så har du all den næringen du trenger.

Stay tuned, så skal dere få oppskriften på verdens kanskje mest næringsrike (og deilige) smoothie med egg: nemlig Brain Power Smoothie!

Det må jeg si er en knallgod måte å få i seg vitaminene sine :)

Husk å sjekke ut innlegget om de enorme forskjellene på egg fra utehøns og innehøns!

Vet du hvor man kan få kjøpt ekte gårdsegg fra utehøns i Norge? Da vil jeg gjerne høre fra deg!


#kosthold #mat #fitness #vitaminer #helse #hverdag #trening #smoothie #egg #landbruk #kortreist #gård #sunn #sunt #sunnmat #godmat #oppskrift #glutenfri #skjønnhet #glutenfritt #matallergi #matintoleranse #gluten #glutenfreelifesaver #blogg #kropp #paleo #naturligmat #natur #lavkarbo #steinaldermat #fett #kolesterol

*Dette gjelder ikke allergikere, mennesker med intoleranse mot egg, eller mennesker som har fått påvist høyt kolesterol eller medisineres for dette. Snakk alltid med legen din hvis du er usikker.

Kilder: (1) http://en.wikipedia.org/wiki/Orange_Julius
(2) http://en.wikipedia.org/wiki/Zeaxanthin
(3) https://www.blindeforbundet.no/nbf/publikasjoner/brosjyrer/oyesykdommer/AMD.htm
(4) (5) (6) http://www.cholesterol-and-health.com/Egg_Yolk.html
(7) (9) (12) http://www.dyrsrettigheter.no/kjottindustri/landbruk/eggindustrien-tomme-ord-like-fulle-laver-og-bur/
(8) http://www.dyrasliv.org/egg-fra-burhoslashns-frittgaringende-eller-oslashkologiske-hoslashner---hva-skal-jeg-velge.html
(10) http://www.sustainabletable.org/248/sustainable-livestock-husbandry
(11) http://www.huffingtonpost.com/2013/03/30/health-benefits-of-eggs-yolks_n_2966554.html
(13) http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2004.10719429#
(14) http://authoritynutrition.com/how-many-eggs-should-you-eat/
(15)http://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/produksjonsdyr/fjorfe/funn_av_antibiotikaresistente_bakterier_i_kyllingkjott.10137

Bubblebutt eller Thutt; Hvor mye sitter du?

Image source: http://assets2.youbeauty.com/img/15520/600/butt_types.jpg


Sidrumpa har kommet for å bli!

Jeg vet at mange er i samme situasjon; du tilbringer time etter time i en stillesittende jobb, og det er vanskelig å holde energien og motivasjonen oppe lenge nok til å trene etter en lang arbeidsdag. Vi kjenner alle på det fra tid til annen.

Problemet er, at en stillesittende livsstil kan skape langt større problemer enn bollemager og det nye fenomenet kalt "thutt" (et lite attraktivt rumpe-møter-lår fenomen som har vokst frem som et resultat av at vi sitter altfor mye). Ikke bare havner man i risikogruppen for alvorlige livsstilsykdommer på lang sikt når man ikke beveger seg nok, men på kort sikt må man i tillegg finne seg i å slite med alskens vondter som kommer av blant annet muskelforkortning, feil holdning, og en dominoeffekt av skader rundt om i kroppen.

Visste du forresten at bare det å bruke smarttelefonen din kan skade kroppsholdningen?


Fakta sjokkerer

Hesledirektoratet gjennomførte i 2008-2009 en undersøkelse som målte fysisk aktivitet blant nordmenn. Resultatet av undersøkelsen viste at kun 22 % av voksne kvinner og 18% av voksne menn er i aktivitet minst 30 minutter daglig (kilde). Denne undersøkelsen er nå 7 år gammel, og siden den gang har vi hatt en økning i  tilgang til, og bruken av, elektroniske medier. I 2009 ble det blant annet målt at nordmenn sitter foran TV'en gjennomsnittlig 3 timer per dag (kilde). Det utgjør 21 timer i uka, som rett og slett er nesten 3 hele arbeidsdager, eller over 1000 timer i året! Tenk deg i tillegg den tiden vi bruker på nettbrett, pc eller smarttelefon.. Hva med tiden vi sitter på arbeid, eller i bil?

En nyere undersøkelse fra Nord-Trøndelag viser forøvrig at hele 40% av kvinner over 20 år i regionen er overvektige, mot en sjokkerende 53% av menn! (kilde)

 

image source: http://jeffreyhill.typepad.com/.a/6a00d8341d417153ef015438fe6982970c-800wi

Tallene fra resten av verden viser en lignende utvikling, og der vi mangler statistikk i Norge kan vi nok ta en titt på utenlandske tall for å danne oss et bilde av retningen det går i:

The Australian Bureau of Statistics opplyser at kontorarbeidere i Australia sitter i gjennomsnitt 22-23 timer i uka bare på jobben, og engelskmenn sitter i følge The Daily Telegraph 14 timer og 39 minutter på rumpa hver dag. 

I USA ser man lignende tall. The Bureau of Labour Statistics rapporterer at over halvparten av amerikanernes fritid tilbringes foran TV'en (kilde), med andre ord sitter de foran boksen hele 9,1 år av livet sitt totalt. De kjører også bil i totalt 4,1 år sammenlagt, og tilbringer 70% av sin våkne tid foran digitale medier. 90% av dagen brukes innendørs, og kontorarbeidere sitter ved pulten sin hele 5 år av livet sitt tilsammen.

Med slike tall er det ikke til å undre seg over at vi "kjenner utviklingen på kroppen"!

I Norge er vi ikke langt unna "amerikanske tilstander", men vi har fremdeles muligheten til å ta tak. Som Severin Suveren en gang siterte fra Fjellvettreglene: "Det er ingen skam å snu!"

 

image source: http://www.keycloud.es/blog/wp-content/uploads/2014/05/evolucion-del-ser-humano.jpg


Skadelig selv om du trener

Kanskje tenker du at "jo, men jeg drar på trening to ganger i uken" og antar at kroppen din får det den trenger, men så enkelt er det desverre ikke. Trening er selvsagt supert, og det skal du absolutt fortsette med, men du må i tillegg ta bestemte grep hver eneste dag for å motarbeide skadevirkningene av en stillesittende livsstil. 

Kjenner du kanskje en øm smerte i armen etter en lang arbeidsdag, eller en sitrende følelse i hånden når du skriver? Er nakken stiv eller korsryggen sår? Opplever du tilbakevendende hodepine? Disse er alle symptomer på en stillesittende livsstil, og gjerne et resultat av feil sittestilling, noe som kan føre til alvorlige og kroniske problemer over tid.


Det finnes løsninger

Man kan ta meget enkle grep for å forbygge eller behandle slike skader. Det dreier seg i hovedsak om riktig sittestilling samt enkle øvelser som man gjentar med jevne mellomrom for å motvirke problemene.

 

Image source: http://www.rsi-shop.com/media/easyslide/rsi_back.png


Motivasjonsproblemer

Mens jeg skriver dette er klokken 15:49, og når jeg ser ut av vinduet har solen allerede gått ned. Det er sen høst, grenene er bare og frosten er ikke langt unna. I mørket sitter jeg, og vet at jeg er fanget foran PC'en i hvertfall 3-4 timer til.

Mørketiden er flott, men de korte dagene kan være tunge. Spesielt er dette tilfelle for meg, som nettopp har flyttet hit fra varme og solfylte Australia! Mens jeg drar på meg doble lag med ullklær, deler venner og familie bilder av strandliv på sosiale medier.

Her er min hjemby..

 

image source: http://darrentierney.com/photographs/images/918/

Da er det ikke vanskelig å skjønne at man kan få litt motivasjonsproblemer av å våkne opp til dette: 

 

image source: http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2007/07_02/weatherPA2007_468x334.jpg

Ja, det er vakkert her i nord. Men etter en hel dag i operasjonssaler og laboratorier (som oftest befinner seg under jorden, i kjellerne på gamle engelske sykehus), da er det litt av en påkjenning for min stakkars australske kropp, å både starte og ende dagen i stummende mørke.

Og jeg er nok ikke alene om å kjenne på at det er tyngre å finne treningsmotivasjonen når høststormene river som verst. Det er ikke bare-bare når oppvarmingen føles som en opptining!  Vi kan nok alle og enhver ha nytte av litt drahjelp en gang iblant.


Hvordan holde på en sommerlig energi hele året?

Hva skjer så, når den lange arbeidsdagen gjør det vanskelig å finne treningstid, eller griseværet rett og slett ikke frister å bevege seg ut i?

 

image source: http://i2.cdn.turner.com/cnn/dam/assets/130328131638-workout-excuse-story-top.jpg

Vi har løsningen! I løpet av november og desember skal jeg holde deg i hånden gjennom en serie med kjempe-effektive øvelser, som gjør det absolutt meste ut av det lille du har av motivasjon i høstmørket. Vi skal ta for oss tøying, sunne livsstilsvaner og bevegelser som holder deg sunn og frisk gjennom vinterhalvåret. Det skal holdes ukomplisert men effektivt, med akkurat de riktige elementene som trengs for å balansere ut skader som skyldes sofa eller PC!

Følg meg i de neste ukene, så lover jeg at du vil kjenne solskinn på innsiden, selv om det ikke skinner ute! Og hvis du trenger litt ekstra motivasjon så kan du ta en titt på forskningresultatene i denne rapporten som nylig ble publisert i Diabetologica Journal. Rapporten så på korrelasjonen mellom en stillesittende livsstil, og sykdommene diabetes, hjerte- kar, og gjennomgående dødelighet. Ikke overraskende viste gjennomgangen av 18 studier en klar sammenheng mellom sykdom, dødelighet og stillesittende livsstil.

 

La vinter'n bare komme! (image source)


 

 

Oversatt til norsk fra engelsk av Ingvild Kristine Ofstad

 #kropp #helse #vintersport #vinter #rumpe #fitness #trening #gym #squat #stillesittende #treningsplan #iform #pilates #yoga #slanking #glutenfritt #glutenfri #gluten #detox #crossfit #gym #løping #treningsmotivasjon #fit 

Fargestoffene i maten vår - Sannheten matvareindustrien ikke vil at du skal vite om!

 


 

Et fargerikt liv på bekostning av helsa 
 

?Det blir litt som Luksusfellen i matveien;
det er så alt for enkelt å late som om det ikke eksisterer?

Vi hører mye om såkalte E-stoffer, og informasjonen er forvirrende. Ikke alle E-stoffer er skadelige, men i jungelen av tall og koder vi ikke uten videre forstår, er det lett å lukke øynene. Problemet er at hvis vi ikke lærer oss å ta bevisste valg i matveien, så står vi fare for å utsette både oss selv og våre barn for reaksjoner som ikke alltid er like

 enkle å spore tilbake til maten vi har spist. Det blir litt som

"Luksusfellen" i matveien; det er så alt for enkelt å la konvolutten med regningen ligge og støve ned, slik at man kan late som den ikke eksisterer. Men til slutt kommer uansett represaliene, og gjerne da større og værre enn de var til å begynne med!

 

Jeg mener at alle må få spise akkurat det de vil, men med åpne øyne. Ved å lære seg hvilke E-stoffer man bør unngå så har man åpnet konvolutten og ihvertfall tatt et bevisst valg. Man lar ikke bare matvareindustrien trekke ulla over øynene våre uavhengig av konsekvensene.

Men hvor skal man så starte? E-stoffene er mange, og de er som oftest "usynlige" for oss når maten kommer på bordet. Det er derimot én type E-stoffer vi som oftest kan se med det blotte øye, og i mange tilfeller kan vi enkelt kontrollere inntaket selv. Dette gjelder nemlig når det kommer til matfarger. 

(Lenger ned i artikkelen kan du laste ned og skrive ut en liste over skadelige fargestoffer som får plass i lommeboken, helt gratis!)


Det er ikke nødvendigvis gull i gryta ved enden av regnbuen

 

Moder jord har utstyrt oss med en naturlig tiltrekning mot farger i mat. Denne dragningen mot matfarger skyldes sannsynligvis at vi skal finne veien til et variert kosthold med en mengde ulike frukter og grønnsaker, noe matvareindustrien har snudd på hodet ved å farge usunn mat i de vakreste brilliante fargekombinasjoner. Det er utrolig hvordan man kan "pynte" på naturen og lure sansene våre!

Matfarger er vanskelige. Mange mennesker, både barn og voksne, reagerer på fargestoffer, og du bør ikke la deg lure av ordet "naturlig"..

Å vite hvilken mat som med sikkerhet ikke vil gi deg reaksjoner kan være en utfordring, for ikke å snakke om å kunne identifisere stoffer som setter deg og dine barn i fare for å utvikle problemer som man ikke ser før senere i livet. Jeg er sikker på at mange foreldre med sensitive barn kjenner til denne utfordringen, og mange uten allergier kan fortsatt ønske å unngå skadelige stoffer.

Informasjonen jeg bruker for dette innlegget er basert på Royal Prince Alfreds sykehus håndbok for matintoleranse. For de av dere som ikke er kjent med RAPH Eliminasjonsdietten, så er det massevis av god informasjon å finne på http://www.fedup.com.au. Men for å gi deg den grunnleggende informasjonen, så kan du finne noen viktige punkter her: 


 Det kan være nyttig å lære seg forskjellen på allergi og intoleranse. Plansjen under forklarer forskjellene enkelt og greit!


Kjemikalier i mat

Kort sagt, kjemikalier i mat og tilsetningsstoffer (naturlige eller kunstige) er kjent for å forårsake en myriade av symptomer som ellers ikke kan forklares i form av en "sykdom".

Tradisjonelt er vi kjent med matallergier, som er immunresponser mot en bestemt del av en matvare, vanligvis et protein - som får kroppen til å behandle maten som "giftig" og dermed forårsaker en reaksjon. Matintoleranse er imidlertid annerledes. Det er en kjemisk reaksjon til et element i et næringsmiddel eller en matgruppe, slik som salisylater, aminer og annet. Intoleranse og allergi kan overlappe hverandre, men de er ikke det samme problemet. 

-Selv om symptomene kan være svært like, er det bare allergier som kan være umiddelbart livstruende. 


Overraskende symptomer

 

Man kan tro at matintoleranse kun forårsaker "uskyldige" symptomer som magesyke eller hodepine, men de kan faktisk også være ansvarlig for en rekke andre symptomer. Barn med atferdsproblemer som hyperaktivitet, aggresjon, irritabilitet eller konsentrasjonsvansker kan oppleve at de er intolerante til kjemikalier i mat. Hvis barnet ditt sliter med noen av disse symptomene, bør du kanskje snakke med legen din om muligheten for å undersøke om de er sensitive mot enkelte matvaregrupperinger. 

En allergisk reaksjon oppstår som regel kort tid etter at maten er fortært, mens en intoleransereaksjon kan både være umiddelbar, eller bygge seg opp i løpet av en viss tid. Faktisk vil enkelte intoleranser bare produsere symptomer når du har konsumert en viss mengde av matkjemikaliet, og symptomene kan være ganske forsinket, samt vare i lengre tid. 


Farger til besvær

(Maten på bildet representerer ikke nødvendigvis mat man kan spise på en eliminasjonsdiett source)

I diagnostiseringen og behandlingen av matintoleranser brukes gjerne en såkalt eliminasjonsdiett. Denne dietten kalles også en "failsafe" eller "feilsikker" diett. Den består i å eliminere alle matvaregrupper som inneholder kjente intoleransestoffer, for deretter å sakte reintrodusere dem mens man søker etter symptomer.

Jeg gikk på den såkalte "feilsikre-dietten" i flere måneder, og et element som absolutt skiller denne dietten fra et normalt kosthold, er en åpenbar mangel på farge. All maten er hvit, veldig blek grønn eller lys gul. Ikke mye kos for øyet med andre ord. Da jeg etter hvert blt "oppgradert" til det "moderate" feilsikre kostholdet, begynte maten plutselig å gjenvinne sin glans. Etter mange uker med grønnkål og potetmos fikk jeg plutselig gulrot, rødkål og banan. Etter lange tider på en fargeløs diett, er synet av en gulrot mer enn nok grunn til begeistring!

Nå er det mange måneder siden jeg sluttet med eliminasjonsdietten, men fremdeles passer jeg  på matfargestoffer. 

Det er en omfattende liste over tilsetningsstoffer som man må unngå når man følger et "feilsikkert" kosthold, og farger (selv naturlige) er på den listen. Det finnes derimot noen smutthull også; noen naturlige og kjemisk frie farger har klart å lure seg unna.

(NB: Ta kontakt med legen din før du legger til nye matvarer i kostholdet ditt hvis du er på en "Failsafe"-diett. Eliminasjonsdietten bør ideelt sett være fargefri.) 


En fargerik løsning

Jeg har lett høyt og lavt for å finne trygge måter å tilsette farge i mine bakevarer. Spesielt nå, med jula rett rundt hjørnet - så vil jeg så veldig gjerne se litt rødt og grønt, kanskje til og med litt kakedryss! Jeg hadde lenge tenkt på å lage mine egne farger med rødkål og gulrot. Jeg husker mamma farget egg til påske med kål da jeg var liten, og når jeg lager gulrotjuice så må jeg alltid overhale kjøkkenbenken min på grunn av alle flekkene. Man skulle tro jeg kunne tilsette dem i glasur og få et strålende resultat! 

Jula, som bursdager og andre festligheter, blir virkelig ikke helt det samme uten litt farge!

Heldigvis finnes det naturlige fargestoffer på markedet som er trygge. Etter å ha filtrert ut ganske mange merker, har jeg til slutt funnet flere fantastiske og vakre matfarger som jeg kan introdusere i kosten uten å være redd for bivirkninger. Jeg vil dele dem med deg snart, men først vil jeg vise deg hvilke som ikke er ok!

Noen av fargestoffene på lista vil du kjenne igjen med en gang, andre finner du kanskje ikke i Norge, men du kan møte på dem når du er på ferie. Til og med i våre naboland!

I Norge er vi mest kjent med de "gode gamle" konditorfargene i flytende form, men også nye gel og pulverfarger har kommet inn i landet i vaken av cupcake- og kakehysteriet de siste årene.

De to mest velkjente konditorfargemerkene i Norge er "Idun" og "Gimsøy Baker'n". Utrolig nok finnes det ikke en oversikt over ingredienser i konditorfargene på Idun's nettside, og for Gimsøy Baker'n  konditorfargene kunne jeg knapt finne frem til produsenten! Jeg har imidlertid kontaket dem og håper på et utfyllende svar, men i mellomtiden har jeg funnet frem noen flasker fra bakerst i skapet for å lese ingrediensene..

Alle de norske fargene jeg har testet inneholder noe som heter propylenglykol. Dette stoffet anses som trygt for mennesker og dyr i små mengder. Det eneste man kan ha i bakhodet er resultatet av en svensk studie fra 2010 som viser at propylenglykol i luften etter all sannsynlighet kan kobles til utvikling av astma og allergiske reaksjoner i barn.

I tillegg til den listen jeg har satt sammen, kan du også finne en fullstendig liste over fargestoffer på nettsidene til Food Intolerance Network, en organisasjon hvis arbeid jeg har stor respekt for.


Her er listen over farger man bør unngå:

(Lista starter med kunstig fremstilte farger først, deretter naturlige)


 • E102, også kjent som Tartrazine, C.I. 19 140, FD & C gul 5, Acid gul 23, matgul 4, og Trisodium 1-(4-sulfonatophenyl) -4 (4-sulfonatophenylazo) -5-pyrazolone-3-karboksylat). 

Kjent for å forårsake allergiske reaksjoner og astma, samt en rekke immunologiske reaksjoner inkludert angst, migrene, klinisk depresjon, tåkesyn, kløe, generell svakhet, hetebølger, følelse av kvelning, lilla hudområder og søvnforstyrrelser. Selv i svært små doser kan symptomene vare i perioder på opp til 72 timer etter eksponering. Den er også linket til svulster i skjoldbruskkjertelen, kromosomskader og hyperaktivitet. 

E102 Tartrazine er en vanlig farge over hele verden, hovedsakelig brukt i gul, men kan også brukes i Brilliant Blue FCF (FD & C Blue 1, E133) eller Grønt S (E142) for å produsere ulike grønne nyanser. 

 • E107, også kjent som Gul 2G. 

Forbudt i Østerrike, Norge, Sveits, USA, Japan og Sverige. 

Kjent for å forårsake allergiske reaksjoner, astmaanfall og problemer hos hyperaktive barn. 

 • E104, også kjent som Kinolingult (omstridt farge)
 • E110, også kjent som Paraoransje, Oransje Gult S, FD & C gul 6 eller CI 15985Reds: 122-129.

Kommer fra petroleum, og kan være ansvarlig for å forårsake allergisk reaksjon hos personer med en aspirin-intoleranse, noe som resulterer i ulike symptomer som urolig mage, diaré, oppkast, elveblest (urtikaria), hevelse i hud (angioødem) og migrene. Også kjent for å forårsake reaksjoner hos hyperaktive barn.

 


 • E131, også kalt Patent Blå V, Matblå 5, Sulphan Blå, Acid blå 3, L-Blau 3, C-Blau 20, E 131, Patentblau V, eller Cl 42051132. 

Forbudt i Australia og USA. 

Kan forårsake allergiske reaksjoner, med symptomer fra kløe og elveblest, tonausea, hypotensjon og i sjeldne tilfeller anafylaktisk sjokk. 

 • E133, også kalt Brilliant Blue (Syntetisk)

Kjent for å forårsake astmaanfall og allergier i mennesker som allerede har moderat astma. Det ble utlyst en advarsel fra FDA i 2003 rettet mot helsepersonell, for å opplyse om helserisikoen ved å benytte E133 i sondemat.

 • E132, også kjent som Indigokarmin, 5,5'-indigodisulfonic natriumsalt, Indigotin eller FD & C blå # 2. 

Godkjent som mafargestoff i EU og USA 

Indigo Carmine i sin kjemiske form er skadelig for luftveiene ved innånding, og irriterer hud og øyne. Det rådes til å følge advarsler ved håndtering av stoffet. Kjent for å forårsake atferdsproblemer hos følsomme barn. 

 


 • E142, også kjent som Grønn S. 

Forbudt i Canada, USA, Japan og Norge. 

Kan forårsake allergiske reaksjoner og er en av de fargestoffer som Støttegruppen for hyperaktive barn anbefaler å bli eliminert fra barns kosthold. 

 


 • E151, også kjent som Brilliant Sort BN, Brilliantsvart, Brilliant Sort PN, Brilliant Sort A, Black PN, Matsort 1, Naftol Svart, CI Mat Brown 1, eller C.I. 28440. 

Forbudt i USA, Belgia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Sverige, Østerrike, Japan og Finland, men godkjent i Australia og New Zealand og EU.

Forbudt i Norge frem til 2001 - da forbudet ble fjernet på grunn av handelsrelasjoner med andre land.

Forårsaker allergiske eller intoleransereaksjoner, spesielt blant de med aspirinintoleranse. Stoffet frigjør histaminer, og kan forverre symptomene på astma.

 


 • E154, også kalt Brun FK, Kipper Brown, Sjokoladebrun FK, og CI Matbrun 1. 

En av fargene Støttegruppen for hyperaktive barn anbefaler å bli eliminert fra barns kosthold. 

Kan provosere frem allergiske reaksjoner hos personer som er følsomme for salisylater, og kan forsterke symptomene på astma. 

Forbudt i EU (men fikk lov til å brukes til å farge sardiner - for å produsere oransje sardiner), Australia, Østerrike, Canada, USA, Japan, Sveits, New Zealand, Norge og Russland. 

 • E155, også kalt Brun HT, Sjokoladebrun HT, Matbrun 3, og CI 20285. 

Kan provosere fram allergiske reaksjoner hos astmatikere, mennesker som er følsomme for aspirin og andre følsomme individer, og kan indusere hudfølsomhet. Foreningen for hyperaktive barn anbefaler at stoffet blir eliminert fra barns kosthold.

Forbudt i Østerrike, Belgia, Danmark, Frankrike, Tyskland, USA, Norge, Sveits og Sverige. 

 


 • E122 Azorubin

Kan skape intoleranse hos mennesker som er sensitive til salisylater, samt freprovosere astma. I kombinasjon med konserveringsmidlene benzoater forbindes denne fargen også med hyperaktivitet i barn.

 • E124 Nycoktin

Kan skape intoleranse hos mennesker som er sensitive til salisylater, samt freprovosere astma. I kombinasjon med konserveringsmidlene benzoater forbindes denne fargen også med hyperaktivitet i barn.

 • E129 Allurarød

Kan skape intoleranse hos mennesker som er sensitive til salisylater, samt freprovosere astma. I kombinasjon med konserveringsmidlene benzoater forbindes denne fargen også med hyperaktivitet i barn. Forskning har også vist at avfalsstoffene fra denne fargen fører til kreft i urinblæren hos dyr som har fått fargestoffet tilført i større doser.

 • E123 Amarant

Kan skape intoleranse hos mennesker som er sensitive til salisylater, samt freprovosere astma. I kombinasjon med konserveringsmidlene benzoater forbindes denne fargen også med hyperaktivitet i barn. Studier viser sammenheng mellom E123 og kreftsvultser i forsøk med rotter.

 • E128 Rød 2G

Kan skape intoleranse hos mennesker som er sensitive til salisylater, samt freprovosere astma. I kombinasjon med konserveringsmidlene benzoater forbindes denne fargen også med hyperaktivitet i barn. I tillegg kan denne fargen forårsake anemi, og muligens også endringer i DNA (muteringer).


Naturlige farger med unaturlige bivirkninger:

Ordet "naturlig" slenges rundt omtrent like enkelt som tenåringer slenger skittentøy. Sannheten er at naturlig ikke nødvendigvis er synonymt med "sunt". Både fluesopp og mugg er naturlig, men vi spiser jo selvsagt ikke det. Hvorfor skal vi da spise andre stoffer som finnes i naturen hvis fortæring aldri var intensjonen?

De følgende to fargestoffene brukes meget hyppig i Norge, og da under ordet "naturlig" 

 

 • Cochineal 120, også kjent som KARMIN eller karminsyre, fargestoff (E120), cochineal, karmin (må ikke forveksles med de kunstige fargene carmoisine 122 eller indigotin 132), cochineal karmin, eller fargeindeks (CI 75470). 

?Karmin lages av røde insekter som lever på kaktusplanter i Mellom-Amerika?

Karmin brukes veldig ofte som fargestoff i mat i Norge. Røde godterier er et godt eksempel.

Karmin er fremstilt av tørkede døde gravide skalainsekter som beiter på kaktus i Mellom-Amerika. Et utvalg cochineal-insekter er kombinert med aluminium for å danne karminsyre, også kjent som karmin. 

Det er sjeldne, men økende rapporter om allergiske reaksjoner - inkludert urtikaria, astma, oppkast, diaré og anafylaksi - mot proteiner i insekter. Les mer om Karmin på Food Intolerance Network. 

 • Anatto 160B, også kjent som ROUCOU eller achiote. I USA, er annattoekstrakt oppført som en fargetilsetning som er unntatt fra sertifisering. 

 

Food Intolerance Network sier at dette er den eneste naturlige farge som hittil har blitt funnet å forårsake like mange uønskede intoleransereaksjoner som kunstige farger, og som påvirker flere forbrukere enn kunstige farger gjør. Fargen har også blitt assosiert med sjeldne allergiske reaksjoner.

Bivirkningene fra annatto kan omfatte reaksjoner i huden, gastrointestinale reaksjoner, problemer i luftveier og i sentralnervesystemet, hodepine, irritabilitet, rastløshet, uoppmerksomhet og søvnforstyrrelser, så vel som artritt. Les mer om Annatto her

 

 

Viktig: Tallene er ofte ikke oppført i innholdsfortegnelsen. Isteden bruker man navnene, og de ulike betegnelsene kan brukes om en annen. 


 

Fargene er over alt..

Fargestoffer brukes ikke bare i produkter som er åpenbart knallfargede; som en grønn kjærlighet-på-pinne eller blå glasur. De tilettes også i saus, fisk, tannkrem, sminke, alkoholholdige drikker, brus, brød og kaker .. you name it. Vi er praktisk talt omgitt av tilsetningsstoffer av mer eller mindre naturlig opprinnelse, som kun er der av én grunn: å forbedre utseendet på naturens produkter.


Vår kjente "kjære" konditorfage

Apoteket bruker sitt gode navn som alibi, mens Idun og Gimsøy pynter på flaska med kjøkkenruter og hjemmebakte ord. Men akkurat som Britney er også de gode gamle kjenningene "not so innocent"!


Følgende norske produkter inneholder en eller flere av de ovennevnte fargestoffene:

"Idun's Hjemmebakte" Grønn inneholder E104 Kinolingul, og E133 Brilliant Blue

"Gimsøy Baker'n" Rød Inneholder E120 Karmin

"Gimsøy Baker'n" Blå Inneholder E131 Forbudt i flere land!

 

Apoteket "Storm" konditorfarge Rød E120 Karmin NB: Inneholder i tillegg E202 Kaliumsorbat og E2011 Natriumbenzoat! 

 

 

Apotekets "Storm" konditorfarge Grønn 

Denne er laget med Kopperklororfyll E141, hvilket i seg selv ikke er en farlig farge, men Strom bruker Kaliumsorbat E202 som konserveringsmiddel

 

 

 

"Idun's Hjemmebakte" Rød Inneholder E120 Karmin (image source)"Cacas Progel"
Dette er nok den værste serien av alle! Så og si alle fargene i serien er pakket fulle av skadelige stoffer. De selges med denne advarselen: "Kan påvirke aktivitet og oppmerksomhet hos barn"

 

"Dr Oetker's Konditorfarger" Inneholder E120 Karmin og E133 Brilliant Blue(Nb: inneholder også glucosesirup fra hvete og kaliumsorbat)

Det er nok mange flere norske matfargeprodukter som inneholder stoffer man bør holde seg unna, selv om jeg ikke har nevnt de spesifikt i denne artikkelen. Du må derfor selv være på vakt når du kjøper matfarge.

Min farmor pleide å si: Hvis du ikke kan uttale det - ikke spis det. Med unntak av asiatisk mat, tror jeg hun har et poeng.


Trygge alternativer

Noen av mine favorittfarger!

Det kan virke litt håpløst å måtte gi slipp på alle fargene i livet vårt. Men gjett hva, det finnes ekte, naturlige og trygge farger tilgjengelig som de fleste av oss fortsatt kan tolerere tross allergier og intoleranse!

Sett gjerne farge på hverdagen!


Lag fargen selv!

Å bruke frukt og grønnsaker for å sette farge på maten er en kjempeide, og det er slettes ikke så vanskelig som man kanskje tror. Alle har vi vel opplevd at både skjærefjøl, hender og til og med munnvikene lyser i skarp oransje fra rasping eller spising av gulrot! Rødkål setter uovervinnelige flekker på alt man er så uheldig å søle på, og kaffeflekker på bunadskjorta er mer eller mindre permanente.

Tommelfingerregelen (bokstavelig talt) er at frukt og grønnsaker som setter farge på fingrene dine egner seg som matfarge!

 

Husk at matfarge er et naturprodukt, og vil derfor kunne gi et varierende resultat etter hva du blander det med. Test derfor fargen i en liten porsjon av maten før du kjører på og risikrerer at din rosa bursdagskake plutselig blir grønn. Fargen kan også endre seg litt over tid, især i form av at den blir mørkere.

Matfarger fra frunkt og grønnsaker kan også blandes for å forsterke resultatet. For eksempel kan du blande farge fra rødkål med jordbærpure for å forsterke rødfargen. 

Under kommer noen tips til matfarge man kan lage selv, som kan brukes både i marsipan, melis, og annen mat!


GUL

Gurkemeie:  For en svakere gulfarge (pastell) gir du 2,5 dl vann i en kasserolle et kjapt oppkok. Når vannet har kokt opp kan du ta kasserollen av platen og la vannet avkjøles i 30-60 sekunder. Deretter tilsetter du gurkemeie til du oppnår ønsket fargestyrke. 

Etter at det fargede vannet er fullstendig avkjølt kan du large det i en ren (gjerne kokt/steriliert) glassbeholder med tett lokk. Du kan så tilsette litt av vannet i mat for å oppnå en nydelig dyp gulfarge.

For en sterkere farge kan du tilsette pulveret i maten direkte.

Gurkemeie som er utgått på dato mister mye av smaken, så hvis du har muligheten kan du bruke dette isteden for ferskvare! 

Gulrot: For å oppnå en svakere gul kan du koke ut gulrot i opptil en time, for deretter å kjøle ned vannet og bruke dette til å farge mat. For en sterkere farge kan du juice' gulrot og bruke saften til å farge maten. Konsentrert gulrotjuice gir en sterk gul, nesten oransje farge alt etter hvor mye du tilsetter.

Man kan også få kjøp gulrotopulver hvilket er veldig effektivt som matfargemiddel!

Safran: Dette krydderet gir en kraftig gulfarge, men er dyrt og setter samtidig smak. På den positive siden får man kjøpt det i pulverform og man kan strø det rett i maten. Safran er mest kjent i Norge for å sette farge på lussekatter.

Gulbeter: Denne rotgrønnsaken er medlem av rødbetfamilien, og egner seg meget godt som matfarge! Den kan kokes ut slik som gulroten, eller juices.


RØD

Rødkål: Du kan koke eller juice rødkål, og deretter tilsette mindre mengder for å oppnå en lys rød farge. Nb: tilsetter du for mye vil maten bli lilla.

Jordbær/Bringebær eller kirsebær:  Disse egner seg best som juice. Du kan mose dem og bruke saften, eller juice dem i en blender eller sentrifuge (juicemaskin). Prøv deg frem for å finne riktig mengde, og du kan så variere fargen fra lys rosa til sterkere rød. 

Rødbeter: Denne fantastiske rotgrønnsaken er et matfargevidunder! Kok den for en lysere rødlilla, eller lag juice eller pure for et sterkere resultat. 

 

Rødbetpulver er forresten supert som matfarge!

Tranebærjuicekonsentrat kan man få kjøpt på helsekostforretninger eller på nett. Det gir en fin, dyp rødfarge.

Paprika er en fin rødfarge. Du kan juice også denne grønnsaken, eller rett og slett bruke paprikapulver! Paprikapulveret kan blandes i vann eller tilsettes mat direkte.

Tomatpulver: Hvis du kan få tak i tomatpulver så har du en kjempefin rødfarge som du kan strø rett i maten! 

Både rødbetpulver (red beet powder) og tomatpulver kan kjøpes på nettet.


LILLA

Rødkål er en opplagt kilde til lille matfarge. Du kan juice, blende eller koke, og du vil få ulike resultater alt ettersom hvilken metode du bruker. Blender og juices vil gi den sterkeste lillafargen

Aubergineskall er supert som matfarge! Du kan koke eller juice skallet for en dyp lillafarge. Neste gang du lager vegetarlasagne, moussaka eller ratatouille kan du skrelle auberginen og lage farge til siden.

Blåbær eller bjørnebær gir alt fra pastell til dyp lilla etter hvor mye du bruker. Prøv blåbærjuice eller ordentlige norske blåbær istedenfor den nye typen man får kjøpt på butikken nå for tiden. Den komersielle typen har lyst (nesten hvitt) kjøtt, og setter ikke farge på samme måte.

Rødbeter kan brukes også til lilla. Fargen varierer fra rød til dyp lilla etter hvor mye du har i.


GRØNN

Spirulina får du kjøpt i helsekosten eller på nettet. Denne sjøgrønnsaken gir en veldig sterk grønnfarge, og setter lite smak i forhold til hvor mye du trenger for å få et flott resultat.

Grønnkål (kale på engelsk) er utrolig populært som "superfood" nå for tiden. I tillegg til sitt rykte som supermat har grønnkål flotte fargeegenskaper. Bruk kokemetoden, eller juice grønnkål for et enda sterkere resultat.

Spinat egner seg også godt til grønnfarge. Du får den sterkeste fargen av juice, men du kan også koke den.

Brønnkarse (watercress) ksn også juices eller kokes for å farge mat grønn.

Spinatpulver (spinach powder) er kjempeflott! Det gir en dyp grønnfarge, og du får kjøpt det på nettet.

Aspargespulver (aspargus powder) gir en lysere grønnfarge, og du finner også dette på nett.


BRUN

 

God gammeldags sukkerkulør!

Kakaopulver er en gammel kjenning, som egner seg veldig godt som både matfarge og selvsagt smakstilsetning! Du kan også bruke kakaodråper.

Sukkerkulør er vi mest kjent med å bruke i brun saus, men du kan også farge annen mat med det. Finnes i nesten alle supermarkeder.


BLÅ

(image source)

Ja, du kan faktisk lage blåfarge selv!

Skjær opp et halvt RØDT kålhode i biter, og legg det i en kasserolle. Dekk kålen med vann og kok i 10 minutter. Sil vannet over i en bolle (kast eller spis kålen), og la det kjøle seg HELT ned til romtemperatur.

Når kålvannet er avkjølt tilsetter du natron, en halv teskje i gangen, til det lilla vannet skifter farge til blått!

Husk at natron også smaksetter vannet, så du må ikke ha i for mye. Hvis du vil unngå natronsmaken kan du isteden tilsette spinatjuice aller grønn te.

Å lage "konditorfarge" selv av grønnskaer og frukt er slettes ikke vanskelig, og man slipper å tenke på at man har i seg skumle tilsetningstoffer!


Om du ikke vil lage selv..

 

Det finnes farger på markedet som ikke hører til "værstingene", og til og med de som er verdt en varm anbefaling! Jeg har laget en liten oversikt over fine alternativer som jeg selv har funnet, noen i Norge og andre i utlandet. Det er også mange flere på markedet som man lett kan finne på nettet. Spesielt nå som du vet hva du skal lete etter!

Naturlige farger er ikke bare trygge, men også levende og nydelige!

Først en liste over trygge fargestoffer 

 (For lesere på eliminasjonsdiett: Jeg vil gjerne påpeke at konsentrerte naturlige farger kan ha et høyt innhold av salisylater, aminer og glutamater. De bør brukes med forsiktighet, og test dem eventuelt før du introduserer dem til et "Failsafe" -kosthold. Rådfør deg alltid med helsepersonell. Hvis du er på en streng eliminasjonsdiett, anbefaler jeg ikke å legge noen farger til maten!) 


De eneste fargene oppført som absolutt trygge for alle (inkludert de som er på eliminasjonsdiett)  er følgende: 

 • 101 Riboflavin, lactoflavin, vitamin B2, gul 
 • 160a Betakaroten 
 • 170 Kalsiumkarbonat, mineral farge og kalsiumtilskudd 
 • 171 Titandioksid, mineral farge, hvit 
 • 172 Jernoksid, rød, svart, gul mineralfarger 
 • 173 Aluminium, mineral farge 
 • 174 Sølv, mineral farge 
 • 175 Gold, mineral farge 
 • 153 Sot, vegetabilsk karbon 
 • 150A Caramel I - plain 
 • 150b Caramel II - kaustisk sulfitt prosess 
 • 150c Caramel III - ammoniakk prosess 
 • 150D Caramel IV - ammoniakk sulfittprosess 

Nb: Sjekk alltid om karamellfarger er glutenfrie! 


Farger etter min smak!

"Idun's Hjemmebakte" Gul er laget med E100 som i realiteten er gurkemeie (turmeric), og helt ufarlig for alle som ikke er intolerante eller allergiske mot enten salisylater, aminer eller planten gurkemeie.

 

En annen gulfarge du kan se etter er E161b Lutein. Lutein kommer fra Ringblomst, og mange av dere har kanskje brukt nettopp Ringblomst som kakepynt eller lignende!

Det merket du ser på bildet er fra Australia, men kan kjøpes på nettet. 

Denne grønnfargen er laget av Chlorofyllin E141 og er helt trygg for de fleste. Du får kjøpt dette produktet på nettet via denne linken.

Fra samme nettbutikk får du denne flotte rødfargen som er laget av rødbetpulver! Følg denne linken.

Hvis du ønsker en mer tradisjonell "konditorfarge" som er flytende, så selger denne nettbutikken naturlig rød farge på flaske.

De selger også blå naturlig farge på , og sort naturlig farge her.


Min peronlige favoritt

 

Min absolutte favoritt er Hoppers naturlige matfarger og pynteprodukter. Dette merket har ingen navn du ikke kan uttale, ingen forvirrende tall og skremmende E-stoffer. De er bokstavelig talt laget av hverdagsfrukt, bær og grønnsaker som gulrot, søtpotet, solbær og spirulina! 

Noen mennesker kan selvsagt være allergisk eller intolerant overfor visse frukter og grønnsaker, og du må alltid sjekke etiketten for å se om et produkt er trygt for deg. Men hvis du kan spise gulrøtter og gresskar, kan du for eksempel ha "Cloudy Orange" fargen som jeg bruker på mine pepperkaker. Og hvis du kan ha solbær, kan du bruke lilla. Det er så enkelt som det! 

Noen av disse fargene vil være ok på selv en moderat eliminasjonsdiett!

Alle Hopper-produkter er gluten, -melke, -egg, - nøtte og soyafrie - uten kunstige farger eller smaker og ingen 120 (sulfitt, konserveringsmiddel). 

Hopper har til og med kakestrø som er failsafe eller allergivennlig (avhengig av fargene). Jeg kjøpte meg noen nydelige hvite sprinkles for å dekorere julekakene mine - og det er kjempedeilig å kunne pynte ivei med god samvittighet!


Min kjeks pyntet med grønnsaksfargene fra Hopper - Se så skarpe farger!

Jeg har prøvd Hoppers "Cloudy Orange" og "Cherry Red". Begge fargene er sterke og levende. Mine prøve-kjeks har begge samme vakre farger to dager senere (Kakene har ligget utildekket på benken i sterkt sollys, høy luftfuktighet og varme), og jeg kan nesten ikke sette ord på hvor høyt jeg elsker kvaliteten på dette produktet!

Det eneste minuset er at fargene må oppbevares i kjøleskapet eller fryseren, men det vitner bare om at produktet er naturlig! 


Andre naturlige alternativer

Det er to farger som ofte benyttes i mat og som betegnes som naturlige, men som det er vanskelig å finne god informasjon om. Det er henholdsvis Lutein 161b og Copper-Chlorophyllin E141.  Jeg har valgt å ta med disse to fargestoffene basert på de undersøkelsene jeg selv har gjort, og ser på de som en god nummer to etter fargestoffer som er direkte utvinnet fra frukt og grønnsaker

.
(image source)

Lutein er et fargestoff som kommer fra blomster i ringblomstfamilien, en plante vi er godt kjent med i Norge.

Om Lutein sier Wikipedia:  "Lutein er en naturlig del av menneskets kosthold hos de som spiser frukt og grønnsaker [...] Så tidlig som i 1996, har lutein blitt innarbeidet i kosttilskudd. Mens det ikke eksisterer noen anbefalt daglig dose av lutein som for andre næringsstoffer, har det blitt sett positive effekter ved inntak av 6-10 mg/dag. Den eneste påviste bivirkning av overinntak av  lutein er brun hud (carotenodermia) "

Lutein er imidlertid forbudt som matfargestoff i USA, men er tillatt for bruk andre steder. Jeg har ikke vært i stand til å finne ut nøyaktig hvorfor det ikke blir brukt i USA, fordi stoffet bare synes å ha positive effekter - men jeg ville være veldig interessert i å vite om noen har informasjon. 

De tilbakemeldingene jeg hittil har fått fra matbloggere i USA tyder på at svaret rett og slett kan ligge i økonomi eller lobbyvirksomhet. Dette vites forøvrig ikke med sikkerhet.

Lutein er tillatt på en eliminasjonsdiett med forsiktighet. 

Dette produktet gir en vakker, sterk og holdbar gulfarge.

 

Jeg har også prøvd grønnfarge laget av Cobber-Clorophyllin. Jeg var ikke i stand til å finne mye info på stoffet, men har lært at den grønne fargen er avledet fra det naturlig klorofyll i planter, og dermed er av naturlig opprinnelse. For å omdanne denne til et egnet fargestoff trenger man en kjemisk prosess, men ikke noe som fører til  forurensning av produktet. Det eneste landet som ikke bruker kobber-chlorophyllin som matfargestoff er USA, men de bruker den i sitrusdrikkevarer . Jeg var nysgjerrig på hvorfor det har en så begrenset bruk, og sjekket med FDA. FDA sier: 

"FDA konkluderer med at [..] bruk av natrium-kobber chlorophyllin som farge-tilsetning i sitrusbaserte tørrdrikkevareblandinger er trygt, tilsetningen vil oppnå tiltenkt teknisk effekt, og er således egnet for dette bruk. [..] I tillegg [..] FDA konkluderer med at sertifisering av natrium kobber chlorophyllin er ikke nødvendig for beskyttelse av folkehelsen. "

Så det ser ut til at FDA har rett og slett bestemt at sertifisering er unødvendig, og derfor er det ikke forbudt. 

Dette produktet gir en dyp, vakker grønnfarge, en som ikke har falmet i løpet av denne testen. Den har imidlertid mørknet litt, men den er fremdeles vakker. 

Kobber-chlorophyllin er tillatt på en failsafe diett med forsiktighet. 

(Nok en gang, selv om disse produktene ikke er oppført som forbudt på eliminasjonsdiettens liste over tilsetningsstoffer, så betyr det ikke nødvendigvis at du ikke kan få en reaksjon. Hvis du er sensitiv så må du konferere med lege før du legger til nye produkter i kostholdet ditt.)


Jeg håper dette har vært et nyttig innlegg, og at du nå kan live opp baksten med noen trygge, men fantastiske farger! 

For alle som kan være interessert i Failsafe / eliminasjonsdiett (barn med atferdsvansker eller voksne med ulike "uforklarlige" symptomer eller mageproblemer som ikke blir bedre): Jeg anbefaler nettsiden http://www.fedup.com. au - den absolutt den beste kilden jeg har funnet om emnet! 

Jeg er stadig på utkikk etter nye fantastiske produkter, så hvis du vet om andre trygge matfargestoffer så kan du gjerne dele! Også, hvis du har ytterligere informasjon, erfaringer eller synspunkter om trygge eller utrygge matfargestoffer, så vil jeg gjerne høre fra deg!

  #konditorfarge #matfarge #fargestoffer #estoffer #mat #kosthold #helse #barn #sykdom #frisk #allergi #matallergi #intoleranse #matintoleranse #gluten #glutenfri #glutenfritt #cøliaki #nora #pepperkake #jul #desember #xmas #christmas #kjærlighet #fitness #trening #lowcarb #paleo #vegan #fodmap 

Hei!

Velkommen til The Gluten Free Lifesaver Norge, her finner du det aller beste en glutenfri livsstil har å by på!


GFL startet i Australia i 2012, nesten ett år etter at jeg var diagnostisert med cøliaki. Siden den gang har vi vokst i rasende fart, og vi har nå tusenvis av lesere over hele verden. Vi er derimot rykende ferske hjemme i Norge, og jeg gleder meg stort til endelig å få dele min verden med dere!


- Ingvild Kristine xo


Følg ossMeny


Facebook


Instagram


Pinterest

Follow The Gluten Free Lifesaver's board The Gluten Free Lifesaver's Group Board on Pinterest.