hits

Kropp, Helse & Bevegelse

De beste ansiktsmaskene lager du selv!


 

Oppussing og egenpleie gr ikke hnd i hnd..

 

Etter noen uker i oppussingshelvete - uten et bra bad eller mye tid og plass til egenpleie (det er ikke mye fristende smre seg inn med bodylotion p et kaldt lite rom de kaller bad, med varierende mengder vann og privatliv) - s er det deilig komme hjem til mor og far, ta seg en glodvarm dusj og ha skikkelig hjemmespa! 

..spesielt nr jeg vet at min bedre halvdel imens er p jobb i Jordan og Dubai, og dupper rundt i Ddehavet etter ha rullet seg i pleiende ddehavsleire. 


Meg, i "ukens outfit" med gjrme og frosne tr som accessories:

Meanwhile, min elskede mann med en helt annen type gjrme p kroppen:


 


Gi huden naturlig fuktighet og gld


Mens typen farter rundt i verden hver eneste uke, s m jeg vre litt mer kreativ p komfortarenaen.. men bra, det blir det!

Jeg sverger ofte til hjemmelagde ansiktsmasker, og tler du ikke gluten, s er det viktig tenke p at ansiktspleieprodukter skal vre glutenfrie! Ansiktsmasker fr man som oftest i munnen (jeg gjr i alle fall det!) s pass p at du ikke fr i deg noe du ikke tler. Dessuten m det vre lov tenke litt snn at kunstig fremstilte hyllevarer med mange tirs holdbarhetsdato, neppe kan gjre mye godt for kroppen. Da er det bedre med produkter som er s friske og naturlige at de rett og slett kan spises opp!

Disse to ansiktsmaskene er helt fantastiske, og de tilfrer huden akkurat det den trenger av fuktighet og nringsstoffer!


For lage to masker trenger du fire sm ingredienser:

  • Naturell yogurt
  • Glutenfri havregryn
  • Myk avokado
  • Honning

​​​


Avokado- og honningmaske for trr hud

Bde honning og avocado har fuktgivende egenskaper, s denne masken er spesielt god for deg med trr hud, men ogs for deg med mer moden hud med fine linjer.

Du trenger bare:

  • 1/2 myk avokado
  • 4 ss honning

Mos avokadoen godt og rr inn honningen.

Pfr masken p huden og la den virke i 10 minutter. Trk av med en vt, kjlig klut.


Havregryn- og yoghurtmaske som gir gld

 

Denne havregryn- og yoghurtmasken passer til alle hudtyper. Denne er superenkel og rask lage, og renser og frisker opp huden din.

  • 1 ss glutenfrie havregryn, finmalt (eller grovmalt for en mer eksfolierende effekt)
  • 1 ss kologisk yoghurt naturell (dropp fruktbitene her)
  • Noen drper honning

Bland glutenfrie havregryn og yoghurt i en liten bolle. Rr deretter inn romtemperert honning.

Smr blandingen p ansiktet og halsen og la den virke i ti minutter fr du vasker av med varmt vann. Trk ansiktet med en varm, fuktig klut og avslutt med en god fuktighetskrem.

Tips: Denne masken er s mild at den ogs passer fint for deg med sensitiv hud!



Tre gode grunner til lage selv:

- BILLIG (koster ikke mange kronene!)

- Du har som regel ingrediensene i hus fra fr.

- Du vet hva maskene inneholder.

Vr s god og prv selv!

Ha en finfin sommerdag! :)





Tekst/foto: Kjerstin Marie Drager og Ingvild Kristine Ofstad

#helse #skjnnhet #kropp #glutenfri #cliaki #allergi #naturlig #sminke #hud #sommer #hverdag #frisk #sol #fitness #glutenfritt #glutenallergi #glutenintoleranse #blogg 

Dette visste du garantert ikke om egg!



Det utrolige egget!

Er det virkelig sant at et eneste egg inneholder mer vitaminer enn en multivitamintablett? Og kan jeg faktisk bruke en eggeplomme i hret for f ekstra glans?

Dette ville jeg gjerne finne ut av!


Egg som skjnnhetsprodukt

Du leste kanskjeforrige ukes innlegg, hvor jeg testet om det var mulig bruke egg som hrmaske?

Resultatet var ganske slende! Se bare her:


Du kan lesemer om hvordan egg kan brukes som skjnnhetsprodukt, og finne ut hvordan du kan bruke egg som hrmaskei posten"Verdens beste hrmaske - helt gratis!"

N som hret er i orden, vil jeg finneut om utsagnet "egg er bedre enn all verdens vitaminpiller" faktisk stemmer.


Hvor sunt er det egentlig spise egg?

Det er et himla godt sprsml.Rdenevarierer jo mellom alt fra at egg er verdens beste treningsmat, til at man skal begrense inntaket p grunn av faren for kt kolesterol.

Nr man hrer s mye forskjellig, hva skal man stole p?

Glem det foreldrene dine lrte deg omkolesterol!

Egget har ftt mye pes opp igjennom rene.Plommen er som kjent full av kolesterol,og en hel generasjon har ftt streng beskjed om begrense inntaket.

Men n er detfaktisk ikke slik lenger, at man br holde seg unna egg for unng kolesterolproblemer.Tvert imot. N har forskerne snudd p flisa!

S, hva er detforskerne vet n, som de ikke visste for 20 r siden?

Jo, studier, slik som "A Review of Scientific Research and Recommendations Regarding Eggs"fra The American College of Nutrition, viser atdet rett og slett ikke finnes bevis for en direkte link mellominntakav egg og kt fare for hjertesykdommer, eller usunn kning av kolesterol i blodet(13).Faktisk er det slik at kolesterolproduksjonen i leveren svekkes noenr kroppen fr kolesterol gjennom kosten, og dermed blir den totale kningen i kroppen marginal!


Mettet fett er den virkeligeskurken!

Det man skal passe seg for derimot, er mettet fett.Nr man spiserfett s ker kroppen den naturlige kolesterolproduksjonen, og nivet i blodet gr opp.

Kolesterol produseres nemlig naturlig i leveren, og hjelper blant annet kroppen med transportere fett, samt produksjonen av stereoide hormoner, slik som testosteron, strogen og kortison (14). Nr man spiser mettet fett, s produserer leveren mer kolesterol for frakte dette rundt. For mye mettet fett, frer til for stor kolesterolproduksjon.

Kolesterol i seg selv, er dermed ikke en "kjeltring", men en viktig brikke i kroppens funksjonalitet. Det eroverproduksjon som er skadelig for helsa.

S med mindre du allerede har veldig hyt kolesterolniv, er det absolutt ingen grunn til frykte egg. Kolesterolen fra eggeplommen er marginal i forhold til hva som skjer i kroppen vedinntak av mettet fett.Satt i sammenheng med de mange verdifulle nringsstoffene egget tilfrer kroppen, er detalts ikke egget man skal kutte ut, men det mettede fettet.


Egg gjr deg lykkelig!

Det snakkes mye om mat som hjelper p humret, slik som kakao ogbananer. Men visste du at egg kan ha samme effekt?

Selv om egg, som alt annet, skal spises med sunt matvett (ingenting er sunt om du overdriver inntaket)s er det grunnlag for pst atdet spiseegg er noe av det beste du kan gjre for kroppen din!*

The Huffington post skriver i en artikkelom konfliktbeskjedenerundt kolesterol og inntak av egg. De sier at "[..]Eggeplommen er en av de rikeste kildene til B-kompleksvitaminetkolin, somer linkettil forbedret nevroligisk funksjon, ogredusert innflammasjon.Det finnes ogs bevis for at inntak av kolin fremmer hjernes utvikling i fosterstadiet nr gravide kvinner fr det i seg gjennomkosten. En annen fordel ved en kolinrik kost er, rett og slett, lykke!" (11)

Da er det alts ikke bare sjokoladen som hjelper p humret!


Egg kan forhindre sykdommer og ke libido

Hvis du synes at det skorter litt p sengekosen, s kan du kanskje prve med ett egg?

Chris Masterjohn Phd skriver i en artikkel (5) at "En viktig gruppe nringsstoffer som ikke br oversees, erlangkjedede essensielle fettsyrer. Eggeplommer inneholder den langkjedede omega-3 fettsyren DHA, som er ndvendigbde for hjernens funksjon, og for god retinafunkjson i yet, samt den langkjedede omega-6 fettsyren arakidonsyre, som erviktig for libido, reproduksjon, vekst og skaderespons."

Eggeplommer er ogs veldigrikep svovel (du kjenner det p lukten!), et essensielt nringsstoff sombidrartil opprettholde god leverfunksjon, fin hud, sunt hr og sterke negler!

Med bde flott hr, sunn hud, fertilitet og libido i boks,s kan det kanskje vre nyttig styrke nattesynet?

Egget inneholder alt fra fettlselige vitaminer og essensielle fettsyrer, til karotenoider og svrt lettopptakelige former for lutein ogzeaxantin(2). Disse karteonidene samles opp i ynene vre, og myetyder p at de kan beskytte motAldersrelatert Macula Degenerasjon (forkortet AMD)(3), ofte kjent p folkemunne som forkalkning p yet(4).

Kanskje har vi rett og slett funnet ungdomskilden ;)


Naturens multivitamin

Med alle disse fantastiske nringsstoffene i bare ett egg, er det virkelig ndvendig bruke penger p piller og pulver?

Nei, absolutt ikke.Hvis du er frisk og har etnormalt og balansert kosthold, s kan du rett og slett se p egget som den eneste vitamininnsprytningen du trenger. -Tenk bare p atett enkelt egg inneholderalle nringsstoffene som skal til for forvandle en enkelt celle til en sprell levendekylling! Her er det ingen grunn til strekke seg etter tablettene!

Faktisk s er eggeplommen regne som en regelrett "superfood"!

Se bare hva som finnesi ett eneste egg::


Er alle egg like?

Nei, det er faktisk ikke slik at alle egg er like. Ikke alle har samme nringsverdi!

Mange eggeprodusenter reklamerer med at eggene deres kommerfra "frittgende hns", eller at hnene spiser mais for f gulere plomme. Men er det virkelig slike ting som bestemmer nringsverdien p eggene?

Desverre er det nok ikke s enkelt som det ser ut p pakken.At hna er frittgende betyr faktisk ikke at den har levd ute p grnt gress. Nei, en frittgende hne i Norge kan bo sammen med 7000 andre hner inne i en lve, og aldri se dagens lys.

Nringsinnholdet i egg bestemmes av foret hna har spist, og hvordan hun har levd.Egg fra hns som fr g fritt p gress er langt mer nringsrikt enn egg fra "vanlige" hns!

Hvis du lurer p akkurat hvor stor forskjell det er, og hvorfor det er s veldig viktig velge riktige egg, ja da kan du lese innlegget:"Dette egget har 400% mer omega-3 enn andre egg"

HER ER JEG HOS NABOGRDEN, HVOR JEG KJPER MINE EGG FRA HELT FRITTGENDE HNS SOM SPISER NATURLIG (OG KOLOGISK) FR


Bytt tablettene med en smoothie!



Jeg er ihvertfall overbevist om ateggeplommen er langt bedre enn et hvert multivitaminsupplement du kan finne i butikken.Ingenting kan sl naturen!

Med s mye godt i ett lite egg kan jeg vanskelig rettferdiggjre kjp av piller og pulver.Det er bare passe pat eggene kommer fra riktig tilbyder, s har du all den nringen du trenger.

Stay tuned, s skal deref oppskriften p verdens kanskje mest nringsrike (og deilige) smoothie med egg: nemlig Brain Power Smoothie!

Det m jeg si er en knallgodmte f i seg vitaminene sine :)

Husk sjekke ut innlegget om de enorme forskjellene p egg fra utehns og innehns!

Vet du hvor man kan f kjpt ekte grdsegg fra utehns i Norge? Da vil jeg gjerne hre fra deg!


#kosthold #mat #fitness #vitaminer #helse #hverdag #trening #smoothie #egg #landbruk #kortreist #grd #sunn #sunt #sunnmat #godmat #oppskrift #glutenfri #skjnnhet #glutenfritt #matallergi #matintoleranse #gluten #glutenfreelifesaver #blogg #kropp #paleo #naturligmat #natur #lavkarbo #steinaldermat #fett #kolesterol

*Dette gjelder ikke allergikere,mennesker med intoleranse mot egg, eller mennesker som har ftt pvist hyt kolesterol eller medisineres for dette.Snakk alltid med legen din hvis du er usikker.

Kilder: (1) http://en.wikipedia.org/wiki/Orange_Julius
(2) http://en.wikipedia.org/wiki/Zeaxanthin
(3) https://www.blindeforbundet.no/nbf/publikasjoner/brosjyrer/oyesykdommer/AMD.htm
(4) (5) (6) http://www.cholesterol-and-health.com/Egg_Yolk.html
(7) (9) (12) http://www.dyrsrettigheter.no/kjottindustri/landbruk/eggindustrien-tomme-ord-like-fulle-laver-og-bur/
(8)http://www.dyrasliv.org/egg-fra-burhoslashns-frittgaringende-eller-oslashkologiske-hoslashner---hva-skal-jeg-velge.html
(10)http://www.sustainabletable.org/248/sustainable-livestock-husbandry
(11)http://www.huffingtonpost.com/2013/03/30/health-benefits-of-eggs-yolks_n_2966554.html
(13)http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2004.10719429#
(14)http://authoritynutrition.com/how-many-eggs-should-you-eat/
(15)http://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/produksjonsdyr/fjorfe/funn_av_antibiotikaresistente_bakterier_i_kyllingkjott.10137

Bubblebutt eller Thutt; Hvor mye sitter du?

Image source:http://assets2.youbeauty.com/img/15520/600/butt_types.jpg


Sidrumpa har kommet for bli!

Jeg vet at mange er i samme situasjon; du tilbringer time etter time i en stillesittende jobb, og det er vanskelig holde energien og motivasjonen oppe lenge nok til trene etter en lang arbeidsdag. Vi kjenner alle p det fra tid til annen.

Problemet er, at en stillesittende livsstil kan skape langt strre problemer enn bollemager og det nye fenomenet kalt "thutt" (et lite attraktivt rumpe-mter-lr fenomen som har vokst frem som et resultat av at vi sitter altfor mye). Ikke bare havner man i risikogruppen for alvorlige livsstilsykdommer p lang sikt nr man ikke beveger seg nok, men p kort sikt m man i tillegg finne seg i slite med alskens vondter som kommer av blant annet muskelforkortning, feil holdning, og en dominoeffekt av skader rundt om i kroppen.

Visste du forresten at bare det bruke smarttelefonen din kan skade kroppsholdningen?


Fakta sjokkerer

Hesledirektoratet gjennomfrte i 2008-2009 en underskelse som mlte fysisk aktivitet blant nordmenn. Resultatet av underskelsen viste at kun 22 % av voksne kvinner og 18% av voksne menn er i aktivitet minst 30 minutter daglig (kilde). Denne underskelsen er n 7 r gammel, og siden den gang har vi hatt en kning i tilgang til, og bruken av, elektroniske medier. I 2009 ble det blant annet mlt at nordmenn sitter foran TV'en gjennomsnittlig 3 timer per dag (kilde). Det utgjr 21 timer i uka, som rett og slett er nesten 3 hele arbeidsdager, eller over 1000 timer i ret! Tenk deg i tillegg den tiden vi bruker p nettbrett, pc eller smarttelefon.. Hva med tiden vi sitter p arbeid, eller i bil?

En nyere underskelse fra Nord-Trndelag viser forvrig at hele 40% av kvinner over 20 r i regionen er overvektige, mot en sjokkerende 53% av menn! (kilde)

image source:http://jeffreyhill.typepad.com/.a/6a00d8341d417153ef015438fe6982970c-800wi

Tallene fra resten av verden viser en lignende utvikling, og der vi mangler statistikk i Norge kan vi nok ta en titt p utenlandske tall for danne oss et bilde av retningen det gr i:

The Australian Bureau of Statistics opplyser at kontorarbeidere i Australia sitter i gjennomsnitt 22-23 timer i uka bare p jobben, og engelskmenn sitter i flge The Daily Telegraph 14 timer og 39 minutter p rumpa hver dag.

I USA ser man lignende tall. The Bureau of Labour Statistics rapporterer at over halvparten av amerikanernes fritid tilbringes foran TV'en (kilde), med andre ord sitter de foran boksen hele 9,1 r av livet sitt totalt. De kjrer ogs bil i totalt 4,1 r sammenlagt, og tilbringer 70% av sin vkne tid foran digitale medier. 90% av dagen brukes innendrs, og kontorarbeidere sitter ved pulten sin hele 5 r av livet sitt tilsammen.

Med slike tall er det ikke til undre seg over at vi "kjenner utviklingen p kroppen"!

I Norge er vi ikke langt unna "amerikanske tilstander", men vi har fremdeles muligheten til ta tak. Som Severin Suveren en gang siterte fra Fjellvettreglene: "Det er ingen skam snu!"

image source:http://www.keycloud.es/blog/wp-content/uploads/2014/05/evolucion-del-ser-humano.jpg


Skadelig selv om du trener

Kanskje tenker du at "jo, men jeg drar p trening to ganger i uken" og antar at kroppen din fr det den trenger, men s enkelt er det desverre ikke. Trening er selvsagt supert, og det skal du absolutt fortsette med, men du m i tillegg ta bestemte grep hver eneste dag for motarbeide skadevirkningene av en stillesittende livsstil.

Kjenner du kanskje en m smerte i armen etter en lang arbeidsdag, eller en sitrende flelse i hnden nr du skriver? Er nakken stiv eller korsryggen sr? Opplever du tilbakevendende hodepine? Disse er alle symptomer p en stillesittende livsstil, og gjerne et resultat av feil sittestilling, noe som kan fre til alvorlige og kroniske problemer over tid.


Det finnes lsninger

Man kan ta meget enkle grep for forbygge eller behandle slike skader. Det dreier seg i hovedsak om riktig sittestilling samt enkle velser som man gjentar med jevne mellomrom for motvirke problemene.

Image source:http://www.rsi-shop.com/media/easyslide/rsi_back.png


Motivasjonsproblemer

Mens jeg skriver dette er klokken 15:49, og nr jeg ser ut av vinduet har solen allerede gtt ned. Det er sen hst, grenene er bare og frosten er ikke langt unna. I mrket sitter jeg, og vet at jeg er fanget foran PC'en i hvertfall 3-4 timer til.

Mrketiden er flott, men de korte dagene kan vre tunge. Spesielt er dette tilfelle for meg, som nettopp har flyttet hit fra varme og solfylte Australia! Mens jeg drar p meg doble lag med ullklr, deler venner og familie bilder av strandliv p sosiale medier.

Her er min hjemby..

image source:http://darrentierney.com/photographs/images/918/

Da er det ikke vanskelig skjnne at man kan f litt motivasjonsproblemer av vkne opp til dette:

image source:http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2007/07_02/weatherPA2007_468x334.jpg

Ja, det er vakkert her i nord. Men etter en hel dag i operasjonssaler og laboratorier (som oftest befinner seg under jorden, i kjellerne p gamle engelske sykehus), da er det litt av en pkjenning for min stakkars australske kropp, bde starte og ende dagen i stummende mrke.

Og jeg er nok ikke alene om kjenne p at det er tyngre finne treningsmotivasjonen nr hststormene river som verst. Det er ikke bare-bare nr oppvarmingen fles som en opptining!Vi kan nok alle og enhver ha nytte av litt drahjelp en gang iblant.


Hvordan holde p en sommerlig energi hele ret?

Hva skjer s, nr den lange arbeidsdagen gjr det vanskelig finne treningstid, eller grisevret rett og slett ikke frister bevege seg ut i?

image source:http://i2.cdn.turner.com/cnn/dam/assets/130328131638-workout-excuse-story-top.jpg

Vi har lsningen! I lpet av november og desember skal jeg holde deg i hnden gjennom en serie med kjempe-effektive velser, som gjr det absolutt meste ut av det lille du har av motivasjon i hstmrket. Vi skal ta for oss tying, sunne livsstilsvaner og bevegelser som holder deg sunn og frisk gjennom vinterhalvret. Det skal holdes ukomplisert men effektivt, med akkurat de riktige elementene som trengs for balansere ut skader som skyldes sofa eller PC!

Flg meg i de neste ukene, s lover jeg at du vil kjenne solskinn p innsiden, selv om det ikke skinner ute! Og hvis du trenger litt ekstra motivasjon s kan du ta en titt p forskningresultatene idenne rapportensom nylig ble publisert i Diabetologica Journal. Rapporten s p korrelasjonen mellom en stillesittende livsstil, og sykdommene diabetes, hjerte- kar, og gjennomgende ddelighet. Ikke overraskende viste gjennomgangen av 18 studier en klar sammenheng mellom sykdom, ddelighet og stillesittende livsstil.

La vinter'n bare komme! (image source)


Oversatt til norsk fra engelsk av Ingvild Kristine Ofstad



#kropp #helse #vintersport #vinter #rumpe #fitness #trening #gym #squat #stillesittende #treningsplan #iform #pilates #yoga #slanking #glutenfritt #glutenfri #gluten #detox #crossfit #gym #lping #treningsmotivasjon #fit

Fargestoffene i maten vr - Sannheten matvareindustrien ikke vil at du skal vite om!


Et fargerikt liv p bekostning av helsa

?Det blir litt som Luksusfellen i matveien;
det er s alt for enkelt late som om det ikke eksisterer?

Vi hrer mye om skalte E-stoffer, og informasjonen er forvirrende.Ikke alle E-stoffer er skadelige, men i jungelen av tall og koder vi ikke uten videre forstr, er det lett lukke ynene.Problemet er at hvis vi ikke lrer oss ta bevisste valg i matveien, s str vi fare for utsette bde oss selv og vre barn for reaksjoner som ikke alltid er like

enkle spore tilbake til maten vi har spist. Det blir litt som

"Luksusfellen" i matveien; det er s alt for enkelt la konvolutten med regningen ligge og stve ned, slik at man kan late som den ikke eksisterer. Men til slutt kommer uansett represaliene, og gjerne da strre og vrre enn de var til begynne med!

Jeg mener at alle m f spise akkurat det de vil, men med pne yne. Ved lre seg hvilke E-stoffer man br unng s har man pnet konvolutten og ihvertfall tatt et bevisst valg. Man lar ikke bare matvareindustrien trekke ulla over ynene vre uavhengig av konsekvensene.

Men hvor skal man s starte? E-stoffene er mange, og de er som oftest "usynlige" for oss nr maten kommer p bordet. Det er derimot n type E-stoffer vi som oftest kan se med det blotte ye, og i mange tilfeller kan vi enkelt kontrollere inntaket selv. Dette gjelder nemlig nr det kommer til matfarger.

(Lenger ned i artikkelen kan du laste ned og skrive ut en liste over skadelige fargestoffer som fr plass i lommeboken, helt gratis!)


Det er ikke ndvendigvis gull i gryta ved enden av regnbuen

Moder jord har utstyrt oss med en naturlig tiltrekning mot farger i mat. Denne dragningen mot matfarger skyldes sannsynligvis at vi skal finne veien til et variert kosthold med en mengde ulike frukter og grnnsaker, noe matvareindustrien har snudd p hodet ved farge usunn mat i de vakreste brilliante fargekombinasjoner. Det er utrolig hvordan man kan "pynte" p naturen og lure sansene vre!

Matfarger er vanskelige.Mange mennesker, bde barn og voksne, reagerer p fargestoffer, og du br ikke la deg lure av ordet "naturlig"..

vite hvilken mat som med sikkerhet ikke vil gi deg reaksjoner kan vre en utfordring, for ikke snakke om kunne identifisere stoffer som setter deg og dine barn i fare for utvikle problemer som man ikke ser fr senere i livet. Jeg er sikker p at mange foreldre med sensitive barn kjenner til denne utfordringen, og mange uten allergier kan fortsatt nske unng skadelige stoffer.

Informasjonen jeg bruker for dette innlegget er basert p Royal Prince Alfreds sykehus hndbok for matintoleranse. For de av dere som ikke er kjent medRAPH Eliminasjonsdietten, s er det massevis av god informasjon finne phttp://www.fedup.com.au. Men for gi deg den grunnleggende informasjonen, s kan du finne noen viktige punkter her:


Det kan vre nyttig lre seg forskjellen p allergi og intoleranse. Plansjen under forklarer forskjellene enkelt og greit!


Kjemikalier i mat

Kort sagt,kjemikalier i mat og tilsetningsstoffer (naturlige eller kunstige) er kjent for forrsake en myriade av symptomer som ellers ikke kan forklares i form av en "sykdom".

Tradisjonelt er vi kjent med matallergier, som er immunresponser mot en bestemt del av en matvare, vanligvis et protein - som fr kroppen til behandle maten som "giftig" og dermed forrsaker en reaksjon. Matintoleranse er imidlertid annerledes.Det er en kjemisk reaksjon til et element i et nringsmiddel eller en matgruppe, slik som salisylater, aminerog annet. Intoleranse og allergi kan overlappe hverandre, men de er ikke det samme problemet.

-Selv om symptomene kan vre svrt like, er det bare allergier som kan vre umiddelbart livstruende.


Overraskende symptomer

Man kan tro at matintoleranse kun forrsaker "uskyldige" symptomer som magesyke eller hodepine, men de kan faktisk ogs vre ansvarlig for en rekke andre symptomer.Barn med atferdsproblemer som hyperaktivitet, aggresjon, irritabilitet eller konsentrasjonsvansker kan oppleve at de er intolerante til kjemikalier i mat.Hvis barnet ditt sliter med noen av disse symptomene, br du kanskje snakke med legen din om muligheten for underske om de er sensitive mot enkelte matvaregrupperinger.

En allergisk reaksjon oppstr som regel kort tid etter at maten er fortrt, mens en intoleransereaksjon kan bde vre umiddelbar, eller bygge seg opp i lpet av en viss tid. Faktisk vil enkelte intoleranser bare produsere symptomer nr du har konsumert en viss mengde av matkjemikaliet, og symptomene kan vre ganske forsinket, samt vare i lengre tid.


Farger til besvr

(Maten p bildet representerer ikke ndvendigvis mat man kan spise p en eliminasjonsdiettsource)

I diagnostiseringen og behandlingen av matintoleranser brukes gjerne en skalt eliminasjonsdiett. Denne dietten kalles ogs en "failsafe" eller "feilsikker" diett. Den bestr i eliminere alle matvaregrupper som inneholder kjente intoleransestoffer, for deretter sakte reintrodusere dem mens man sker etter symptomer.

Jeg gikk p den skalte "feilsikre-dietten" i flere mneder, og et element som absolutt skiller denne dietten fra et normalt kosthold, er en penbar mangel p farge. All maten er hvit, veldig blek grnn eller lys gul. Ikke mye kos for yet med andre ord. Da jeg etter hvert blt "oppgradert" til det "moderate" feilsikre kostholdet, begynte maten plutselig gjenvinne sin glans. Etter mange uker med grnnkl og potetmos fikk jeg plutselig gulrot, rdkl og banan. Etter lange tider p en fargels diett, er synet av en gulrot mer enn nok grunn til begeistring!

N er det mange mneder siden jeg sluttet med eliminasjonsdietten, men fremdeles passer jeg p matfargestoffer.

Det er en omfattende liste over tilsetningsstoffer som man m unng nr man flger et "feilsikkert" kosthold, og farger (selv naturlige) er p den listen. Det finnes derimot noen smutthull ogs; noen naturlige og kjemisk frie farger har klart lure seg unna.

(NB: Ta kontakt med legen din fr du legger til nye matvarer i kostholdet ditt hvis du er p en "Failsafe"-diett. Eliminasjonsdietten br ideelt sett vre fargefri.)


En fargerik lsning

Jeg har lett hyt og lavt for finne trygge mter tilsette farge i mine bakevarer.Spesielt n, med jula rett rundt hjrnet - s vil jeg s veldig gjerne se litt rdt og grnt, kanskje til og med litt kakedryss! Jeg hadde lenge tenkt p lage mine egne farger med rdkl og gulrot. Jeg husker mamma farget egg til pske med kl da jeg var liten, og nr jeg lager gulrotjuice s m jeg alltid overhale kjkkenbenken min p grunn av alle flekkene. Man skulle tro jeg kunne tilsette dem i glasur og f et strlende resultat!

Jula, som bursdager og andre festligheter, blir virkelig ikke helt det samme uten litt farge!

Heldigvis finnes det naturlige fargestoffer p markedet som er trygge. Etter ha filtrert ut ganske mange merker, har jeg til slutt funnet flere fantastiske og vakre matfarger som jeg kan introdusere i kosten uten vre redd for bivirkninger. Jeg vil dele dem med deg snart, men frst vil jeg vise deg hvilke som ikke er ok!

Noen av fargestoffene p lista vil du kjenne igjen med en gang, andre finner du kanskje ikke i Norge, men du kan mte p dem nr du er p ferie. Til og med i vre naboland!

I Norge er vi mest kjent med de "gode gamle" konditorfargene i flytende form, men ogs nye gel og pulverfarger har kommet inn i landet i vaken av cupcake- og kakehysteriet de siste rene.

De to mest velkjente konditorfargemerkene i Norge er "Idun" og "Gimsy Baker'n". Utrolig nok finnes det ikke en oversikt over ingredienser i konditorfargene p Idun's nettside, og for Gimsy Baker'n konditorfargene kunne jeg knapt finne frem til produsenten! Jeg har imidlertid kontaket dem og hper p et utfyllende svar, men i mellomtiden har jeg funnet frem noen flasker fra bakerst i skapet for lese ingrediensene..

Alle de norske fargene jeg har testet inneholder noe som heter propylenglykol. Dette stoffet anses som trygt for mennesker og dyr i sm mengder. Det eneste man kan ha i bakhodet er resultatet av en svensk studie fra 2010 som viser at propylenglykol i luften etter all sannsynlighet kan kobles til utvikling av astma og allergiske reaksjoner i barn.

I tillegg til den listen jeg har satt sammen, kan du ogs finne en fullstendig liste over fargestoffer p nettsidene til Food Intolerance Network, en organisasjon hvis arbeid jeg har stor respekt for.


Her er listen over farger man br unng:

(Lista starter med kunstig fremstilte farger frst, deretter naturlige)


  • E102, ogs kjent som Tartrazine, C.I. 19 140, FD & C gul 5, Acid gul 23, matgul 4, og Trisodium 1-(4-sulfonatophenyl) -4 (4-sulfonatophenylazo) -5-pyrazolone-3-karboksylat).

Kjent for forrsake allergiske reaksjoner og astma, samt en rekke immunologiske reaksjoner inkludert angst, migrene, klinisk depresjon, tkesyn, kle, generell svakhet, heteblger, flelse av kvelning, lilla hudomrder og svnforstyrrelser. Selv i svrt sm doser kan symptomene vare i perioder p opp til 72 timer etter eksponering. Den er ogs linket til svulster i skjoldbruskkjertelen, kromosomskader og hyperaktivitet.

E102 Tartrazine er en vanlig farge over hele verden, hovedsakelig brukt i gul, men kan ogs brukes i Brilliant Blue FCF (FD & C Blue 1, E133) eller Grnt S (E142) for produsere ulike grnne nyanser.

  • E107, ogs kjent som Gul 2G.

Forbudt i sterrike, Norge, Sveits, USA, Japan og Sverige.

Kjent for forrsake allergiske reaksjoner, astmaanfall og problemer hos hyperaktive barn.

  • E104, ogs kjent som Kinolingult (omstridt farge)
  • E110, ogs kjent som Paraoransje, Oransje Gult S, FD & C gul 6 eller CI 15985Reds: 122-129.

Kommer fra petroleum, og kan vre ansvarlig for forrsake allergisk reaksjon hos personer med en aspirin-intoleranse, noe som resulterer i ulike symptomer som urolig mage, diar, oppkast, elveblest (urtikaria), hevelse i hud (angiodem) og migrene. Ogs kjent for forrsake reaksjoner hos hyperaktive barn.



  • E131, ogs kalt Patent Bl V, Matbl 5, Sulphan Bl, Acid bl 3, L-Blau 3, C-Blau 20, E 131, Patentblau V, eller Cl 42051132.

Forbudt i Australia og USA.

Kan forrsake allergiske reaksjoner, med symptomer fra kle og elveblest, tonausea, hypotensjon og i sjeldne tilfeller anafylaktisk sjokk.

  • E133, ogs kalt Brilliant Blue (Syntetisk)

Kjent for forrsake astmaanfall og allergier i mennesker som allerede har moderat astma. Det ble utlyst en advarsel fra FDA i 2003 rettet mot helsepersonell, for opplyse om helserisikoen ved benytte E133 i sondemat.

  • E132, ogs kjent som Indigokarmin, 5,5'-indigodisulfonic natriumsalt, Indigotin eller FD & C bl # 2.

Godkjent som mafargestoff i EU og USA

Indigo Carmine i sin kjemiske form er skadelig for luftveiene ved innnding, og irriterer hud og yne. Det rdes til flge advarsler ved hndtering av stoffet. Kjent for forrsake atferdsproblemer hos flsomme barn.



  • E142, ogs kjent som Grnn S.

Forbudt i Canada, USA, Japan og Norge.

Kan forrsake allergiske reaksjoner og er en av de fargestoffer som Stttegruppen for hyperaktive barn anbefaler bli eliminert fra barns kosthold.



  • E151, ogs kjent som Brilliant Sort BN, Brilliantsvart, Brilliant Sort PN, Brilliant Sort A, Black PN, Matsort 1, Naftol Svart, CI Mat Brown 1, eller C.I. 28440.

Forbudt i USA, Belgia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Sverige, sterrike, Japan og Finland, men godkjent i Australia og New Zealand og EU.

Forbudt i Norge frem til 2001 - da forbudet ble fjernet p grunn av handelsrelasjoner med andre land.

Forrsaker allergiske eller intoleransereaksjoner, spesielt blant de med aspirinintoleranse. Stoffet frigjr histaminer, og kan forverre symptomene p astma.



  • E154, ogs kalt Brun FK, Kipper Brown, Sjokoladebrun FK, og CI Matbrun 1.

En av fargene Stttegruppen for hyperaktive barn anbefaler bli eliminert fra barns kosthold.

Kan provosere frem allergiske reaksjoner hos personer som er flsomme for salisylater, og kan forsterke symptomene p astma.

Forbudt i EU (men fikk lov til brukes til farge sardiner - for produsere oransje sardiner), Australia, sterrike, Canada, USA, Japan, Sveits, New Zealand, Norge og Russland.

  • E155, ogs kalt Brun HT, Sjokoladebrun HT, Matbrun 3, og CI 20285.

Kan provosere fram allergiske reaksjoner hos astmatikere, mennesker som er flsomme for aspirin og andre flsomme individer, og kan indusere hudflsomhet. Foreningen for hyperaktive barn anbefaler at stoffet blir eliminert fra barns kosthold.

Forbudt i sterrike, Belgia, Danmark, Frankrike, Tyskland, USA, Norge, Sveits og Sverige.



  • E122 Azorubin

Kan skape intoleranse hos mennesker som er sensitive til salisylater, samt freprovosere astma. I kombinasjon med konserveringsmidlene benzoater forbindes denne fargen ogs med hyperaktivitet i barn.

  • E124 Nycoktin

Kan skape intoleranse hos mennesker som er sensitive til salisylater, samt freprovosere astma. I kombinasjon med konserveringsmidlene benzoater forbindes denne fargen ogs med hyperaktivitet i barn.

  • E129 Allurard

Kan skape intoleranse hos mennesker som er sensitive til salisylater, samt freprovosere astma. I kombinasjon med konserveringsmidlene benzoater forbindes denne fargen ogs med hyperaktivitet i barn. Forskning har ogs vist at avfalsstoffene fra denne fargen frer til kreft i urinblren hos dyr som har ftt fargestoffet tilfrt i strre doser.

  • E123 Amarant

Kan skape intoleranse hos mennesker som er sensitive til salisylater, samt freprovosere astma. I kombinasjon med konserveringsmidlene benzoater forbindes denne fargen ogs med hyperaktivitet i barn. Studier viser sammenheng mellom E123 og kreftsvultser i forsk med rotter.

  • E128 Rd 2G

Kan skape intoleranse hos mennesker som er sensitive til salisylater, samt freprovosere astma. I kombinasjon med konserveringsmidlene benzoater forbindes denne fargen ogs med hyperaktivitet i barn. I tillegg kan denne fargen forrsake anemi, og muligens ogs endringer i DNA (muteringer).


Naturlige farger med unaturlige bivirkninger:

Ordet "naturlig" slenges rundt omtrent like enkelt som tenringer slenger skittenty. Sannheten er at naturlig ikke ndvendigvis er synonymt med "sunt". Bde fluesopp og mugg er naturlig, men vi spiser jo selvsagt ikke det. Hvorfor skal vi da spise andre stoffer som finnes i naturen hvis fortring aldri var intensjonen?

De flgende to fargestoffene brukes meget hyppig i Norge, og da under ordet "naturlig"

  • Cochineal 120, ogs kjent som KARMIN eller karminsyre, fargestoff (E120), cochineal, karmin (m ikke forveksles med de kunstige fargene carmoisine 122 eller indigotin 132), cochineal karmin, eller fargeindeks (CI 75470).

?Karmin lages av rde insekter som lever p kaktusplanter i Mellom-Amerika?

Karmin brukes veldig ofte som fargestoff i mat i Norge. Rde godterier er et godt eksempel.

Karmin er fremstilt av trkede dde gravide skalainsekter som beiter p kaktus i Mellom-Amerika. Et utvalg cochineal-insekter er kombinert med aluminium for danne karminsyre, ogs kjent som karmin.

Det er sjeldne, men kende rapporter om allergiske reaksjoner - inkludert urtikaria, astma, oppkast, diar og anafylaksi - mot proteiner i insekter. Les mer om Karmin p Food Intolerance Network.

  • Anatto 160B, ogs kjent som ROUCOU eller achiote. I USA, er annattoekstrakt oppfrt som en fargetilsetning som er unntatt fra sertifisering.

Food Intolerance Network sier at dette er deneneste naturlige farge som hittil har blitt funnet forrsake like mange unskede intoleransereaksjoner som kunstige farger, og som pvirker flere forbrukere enn kunstige farger gjr.Fargenhar ogs blitt assosiert med sjeldne allergiske reaksjoner.

Bivirkningene fra annatto kan omfatte reaksjoner i huden, gastrointestinale reaksjoner, problemer i luftveier og i sentralnervesystemet, hodepine, irritabilitet, rastlshet, uoppmerksomhet og svnforstyrrelser, s vel som artritt. Les mer om Annatto her.





Viktig: Tallene er ofte ikke oppfrt i innholdsfortegnelsen. Isteden bruker man navnene, og de ulike betegnelsene kan brukes om en annen.


Fargene er over alt..

Fargestoffer brukes ikke bare i produkter som er penbart knallfargede; som en grnn kjrlighet-p-pinne eller bl glasur. De tilettes ogs i saus, fisk, tannkrem, sminke, alkoholholdige drikker, brus, brd og kaker .. you name it. Vi er praktisk talt omgitt av tilsetningsstoffer av mer eller mindre naturlig opprinnelse, som kun er der av n grunn: forbedre utseendet p naturens produkter.


Vr kjente "kjre" konditorfage

Apoteket bruker sitt gode navn som alibi, mens Idun og Gimsy pynter p flaska med kjkkenruter og hjemmebakte ord. Men akkurat som Britney er ogs de gode gamle kjenningene "not so innocent"!


Flgende norske produkter inneholder en eller flere av de ovennevnte fargestoffene:

"Idun's Hjemmebakte" Grnn inneholder E104 Kinolingul, og E133 Brilliant Blue

"Gimsy Baker'n" Rd Inneholder E120 Karmin

"Gimsy Baker'n" Bl Inneholder E131Forbudt i flere land!

Apoteket "Storm" konditorfarge Rd E120 Karmin NB: Inneholder i tillegg E202 Kaliumsorbat og E2011 Natriumbenzoat!

Apotekets "Storm" konditorfarge Grnn

Denne er laget med Kopperklororfyll E141, hvilket i seg selv ikke er en farlig farge, men Strom bruker Kaliumsorbat E202 som konserveringsmiddel

"Idun's Hjemmebakte" Rd Inneholder E120 Karmin(image source)



"Cacas Progel"
Dette er nok den vrste serien av alle! S og si alle fargene i serien er pakket fulle av skadelige stoffer. De selges med denne advarselen:"Kan pvirke aktivitet og oppmerksomhet hos barn"

"Dr Oetker's Konditorfarger" Inneholder E120 Karmin og E133 Brilliant Blue(Nb: inneholder ogs glucosesirup fra hvete og kaliumsorbat)

Det er nok mange flere norske matfargeprodukter som inneholder stoffer man br holde seg unna, selv om jeg ikke har nevnt de spesifikt i denne artikkelen. Du m derfor selv vre p vakt nr du kjper matfarge.

Min farmor pleide si: Hvis du ikke kan uttale det - ikke spis det. Med unntak av asiatisk mat, tror jeg hun har et poeng.


Trygge alternativer

Noen av mine favorittfarger!

Det kan virke litt hplst mtte gi slipp p alle fargene i livet vrt. Men gjett hva, det finnes ekte, naturlige og trygge farger tilgjengelig som de fleste av oss fortsatt kan tolerere tross allergier og intoleranse!

Sett gjerne farge p hverdagen!


Lag fargen selv!

bruke frukt og grnnsaker for sette farge p maten er en kjempeide, og det er slettes ikke s vanskelig som man kanskje tror. Alle har vi vel opplevd at bde skjrefjl, hender og til og med munnvikene lyser i skarp oransje fra rasping eller spising av gulrot! Rdkl setter uovervinnelige flekker p alt man er s uheldig sle p, og kaffeflekker p bunadskjorta er mer eller mindre permanente.

Tommelfingerregelen (bokstavelig talt) er at frukt og grnnsaker som setter farge p fingrene dine egner seg som matfarge!

Husk at matfarge er et naturprodukt, og vil derfor kunne gi et varierende resultat etter hva du blander det med. Test derfor fargen i en liten porsjon av maten fr du kjrer p og risikrerer at din rosa bursdagskake plutselig blir grnn. Fargen kan ogs endre seg litt over tid, isr i form av at den blir mrkere.

Matfarger fra frunkt og grnnsaker kan ogs blandes for forsterke resultatet. For eksempel kan du blande farge fra rdkl med jordbrpure for forsterke rdfargen.

Under kommer noen tips til matfarge man kan lage selv, som kan brukes bde i marsipan, melis, og annen mat!


GUL

Gurkemeie: For en svakere gulfarge (pastell) gir du2,5 dl vann i en kasserolle et kjapt oppkok. Nr vannet har kokt opp kan du ta kasserollen av platen og la vannet avkjles i 30-60 sekunder. Deretter tilsetter du gurkemeie til du oppnr nsket fargestyrke.

Etter at det fargede vannet er fullstendig avkjlt kan du large det i en ren (gjerne kokt/steriliert) glassbeholder med tett lokk. Du kan s tilsette litt av vannet i mat for oppn en nydelig dyp gulfarge.

For en sterkere farge kan du tilsette pulveret i maten direkte.

Gurkemeie som er utgtt p dato mister mye av smaken, s hvis du har muligheten kan du bruke dette isteden for ferskvare!

Gulrot:For oppn en svakere gul kan du koke ut gulrot i opptil en time, for deretter kjle ned vannet og bruke dette til farge mat. For en sterkere farge kan du juice' gulrot og bruke saften til farge maten. Konsentrert gulrotjuice gir en sterk gul, nesten oransje farge alt etter hvor mye du tilsetter.

Man kan ogs f kjp gulrotopulver hvilket er veldig effektivt som matfargemiddel!

Safran:Dette krydderet gir en kraftig gulfarge, men er dyrt og setter samtidig smak. P den positive siden fr man kjpt det i pulverform og man kan str det rett i maten. Safran er mest kjent i Norge for sette farge p lussekatter.

Gulbeter:Denne rotgrnnsaken er medlem av rdbetfamilien, og egner seg meget godt som matfarge! Den kan kokes ut slik som gulroten, eller juices.


RD

Rdkl:Du kan koke eller juice rdkl, og deretter tilsette mindre mengder for oppn en lys rd farge. Nb: tilsetter du for mye vil maten bli lilla.

Jordbr/Bringebr eller kirsebr: Disse egner seg best som juice. Du kan mose dem og bruke saften, eller juice dem i en blender eller sentrifuge (juicemaskin). Prv deg frem for finne riktig mengde, og du kan s variere fargen fra lys rosa til sterkere rd.

Rdbeter:Denne fantastiske rotgrnnsaken er et matfargevidunder! Kok den for en lysere rdlilla, eller lag juice eller pure for et sterkere resultat.

Rdbetpulver er forresten supert som matfarge!

Tranebrjuicekonsentrat kan man f kjpt p helsekostforretninger eller p nett. Det gir en fin, dyp rdfarge.

Paprikaer en fin rdfarge. Du kan juice ogs denne grnnsaken, eller rett og slett bruke paprikapulver! Paprikapulveret kan blandes i vann eller tilsettes mat direkte.

Tomatpulver:Hvis du kan f tak i tomatpulver s har du en kjempefin rdfarge som du kan str rett i maten!

Bde rdbetpulver (red beet powder) og tomatpulver kan kjpes p nettet.


LILLA

Rdkl er en opplagt kilde til lille matfarge. Du kan juice, blende eller koke, og du vil f ulike resultater alt ettersom hvilken metode du bruker. Blender og juices vil gi den sterkeste lillafargen

Aubergineskall er supert som matfarge! Du kan koke eller juice skallet for en dyp lillafarge. Neste gang du lager vegetarlasagne, moussaka eller ratatouille kan du skrelle auberginen og lage farge til siden.

Blbr eller bjrnebr gir alt fra pastell til dyp lilla etter hvor mye du bruker. Prv blbrjuice eller ordentlige norske blbr istedenfor den nye typen man fr kjpt p butikken n for tiden. Den komersielle typen har lyst (nesten hvitt) kjtt, og setter ikke farge p samme mte.

Rdbeter kan brukes ogs til lilla. Fargen varierer fra rd til dyp lilla etter hvor mye du har i.


GRNN

Spirulina fr du kjpt i helsekosten eller p nettet. Denne sjgrnnsaken gir en veldig sterk grnnfarge, og setter lite smak i forhold til hvor mye du trenger for f et flott resultat.

Grnnkl (kale p engelsk) er utrolig populrt som "superfood" n for tiden. I tillegg til sitt rykte som supermat har grnnkl flotte fargeegenskaper. Bruk kokemetoden, eller juice grnnkl for et enda sterkere resultat.

Spinat egner seg ogs godt til grnnfarge. Du fr den sterkeste fargen av juice, men du kan ogs koke den.

Brnnkarse (watercress) ksn ogs juices eller kokes for farge mat grnn.

Spinatpulver (spinach powder) er kjempeflott! Det gir en dyp grnnfarge, og du fr kjpt det p nettet.

Aspargespulver (aspargus powder) gir en lysere grnnfarge, og du finner ogs dette p nett.


BRUN

God gammeldags sukkerkulr!

Kakaopulver er en gammel kjenning, som egner seg veldig godt som bde matfarge og selvsagt smakstilsetning! Du kan ogs bruke kakaodrper.

Sukkerkulr er vi mest kjent med bruke i brun saus, men du kan ogs farge annen mat med det. Finnes i nesten alle supermarkeder.


BL

(image source)

Ja, du kan faktisk lage blfarge selv!

Skjr opp et halvt RDT klhode i biter, og legg det i en kasserolle. Dekk klen med vann og kok i 10 minutter. Sil vannet over i en bolle (kast eller spis klen), og la det kjle seg HELT ned til romtemperatur.

Nr klvannet er avkjlt tilsetter du natron, en halv teskje i gangen, til det lilla vannet skifter farge til bltt!

Husk at natron ogs smaksetter vannet, s du m ikke ha i for mye. Hvis du vil unng natronsmaken kan du isteden tilsette spinatjuice aller grnn te.

lage "konditorfarge" selv av grnnskaer og frukt er slettes ikke vanskelig, og man slipper tenke p at man har i seg skumle tilsetningstoffer!


Om du ikke vil lage selv..

Det finnes farger p markedet som ikke hrer til "vrstingene", og til og med de som er verdt en varm anbefaling! Jeg har laget en liten oversikt over fine alternativer som jeg selv har funnet, noen i Norge og andre i utlandet. Det er ogs mange flere p markedet som man lett kan finne p nettet. Spesielt n som du vet hva du skal lete etter!

Naturlige farger er ikke bare trygge, men ogs levende og nydelige!

Frst en liste over trygge fargestoffer

(For lesere p eliminasjonsdiett:Jeg vil gjerne ppeke at konsentrerte naturlige farger kan ha et hyt innhold av salisylater, aminer og glutamater.De br brukes med forsiktighet, og test dem eventuelt fr du introduserer dem til et "Failsafe" -kosthold. Rdfr deg alltid med helsepersonell. Hvis du er p en streng eliminasjonsdiett, anbefaler jeg ikke legge noen farger til maten!)


De eneste fargene oppfrt som absolutt trygge for alle (inkludert de som er p eliminasjonsdiett) er flgende:

  • 101 Riboflavin, lactoflavin, vitamin B2, gul
  • 160a Betakaroten
  • 170 Kalsiumkarbonat, mineral farge og kalsiumtilskudd
  • 171 Titandioksid, mineral farge, hvit
  • 172 Jernoksid, rd, svart, gul mineralfarger
  • 173 Aluminium, mineral farge
  • 174 Slv, mineral farge
  • 175 Gold, mineral farge
  • 153 Sot, vegetabilsk karbon
  • 150A Caramel I - plain
  • 150b Caramel II - kaustisk sulfitt prosess
  • 150c Caramel III - ammoniakk prosess
  • 150D Caramel IV - ammoniakk sulfittprosess

Nb: Sjekk alltid om karamellfarger er glutenfrie!


Farger etter min smak!

"Idun's Hjemmebakte" Guler laget medE100som i realiteten er gurkemeie (turmeric), og helt ufarlig for alle som ikke er intolerante eller allergiske mot enten salisylater, aminer eller planten gurkemeie.

En annen gulfarge du kan se etter erE161bLutein. Lutein kommer fra Ringblomst, og mange av dere har kanskje brukt nettopp Ringblomst som kakepynt eller lignende!

Det merket du ser p bildet er fra Australia, men kan kjpes p nettet.

Denne grnnfargen er laget av Chlorofyllin E141 og er helt trygg for de fleste. Du fr kjpt dette produktet p nettet viadenne linken.

Fra samme nettbutikk fr du denne flotte rdfargen som er laget av rdbetpulver! Flgdenne linken.

Hvis du nsker en mer tradisjonell "konditorfarge" som er flytende, s selger denne nettbutikkennaturlig rd farge p flaske.

De selger ogs bl naturlig farge p , og sortnaturlig farge her.


Min peronlige favoritt

Min absolutte favoritt erHoppers naturlige matfarger og pynteprodukter. Dette merket har ingen navn du ikke kan uttale, ingen forvirrende tall og skremmende E-stoffer. De er bokstavelig talt laget av hverdagsfrukt, br og grnnsaker som gulrot, stpotet, solbr og spirulina!

Noen mennesker kan selvsagt vre allergisk eller intolerant overfor visse frukter og grnnsaker, og du m alltid sjekke etiketten for se om et produkt er trygt for deg. Men hvis du kan spise gulrtter og gresskar, kan du for eksempel ha "Cloudy Orange" fargen som jeg bruker p mine pepperkaker. Og hvis du kan ha solbr, kan du bruke lilla. Det er s enkelt som det!

Noen av disse fargene vil vre ok p selv en moderat eliminasjonsdiett!

Alle Hopper-produkter er gluten, -melke, -egg, - ntte og soyafrie - uten kunstige farger eller smaker og ingen 120 (sulfitt, konserveringsmiddel).

Hopper har til og med kakestr som er failsafe eller allergivennlig (avhengig av fargene). Jeg kjpte meg noen nydelige hvite sprinkles for dekorere julekakene mine - og det er kjempedeilig kunne pynte ivei med god samvittighet!


Min kjeks pyntet med grnnsaksfargene fra Hopper - Se s skarpe farger!

Jeg har prvd Hoppers "Cloudy Orange" og "Cherry Red".Begge fargene er sterke og levende. Mine prve-kjeks har begge samme vakre farger to dager senere (Kakene har ligget utildekket p benken i sterkt sollys, hy luftfuktighet og varme), og jeg kan nesten ikke sette ord p hvor hyt jeg elsker kvaliteten p dette produktet!

Det eneste minuset er at fargene m oppbevares i kjleskapet eller fryseren, men det vitner bare om at produktet er naturlig!


Andre naturlige alternativer

Det er to farger som ofte benyttes i mat og som betegnes som naturlige, men som det er vanskelig finne god informasjon om. Det er henholdsvis Lutein 161b og Copper-Chlorophyllin E141. Jeg har valgt ta med disse to fargestoffene basert p de underskelsene jeg selv har gjort, og ser p de som en god nummer to etter fargestoffer som er direkte utvinnet fra frukt og grnnsaker

.
(image source)

Lutein er et fargestoff som kommer fra blomster i ringblomstfamilien, en plante vi er godt kjent med i Norge.

Om Lutein sier Wikipedia: "Lutein er en naturlig del av menneskets kosthold hos de som spiser frukt og grnnsaker [...] S tidlig som i 1996, har lutein blitt innarbeidet i kosttilskudd. Mens det ikke eksisterer noen anbefalt daglig dose av lutein som for andre nringsstoffer, har det blitt sett positive effekter ved inntak av 6-10 mg/dag. Den eneste pviste bivirkning av overinntak av lutein er brun hud (carotenodermia) "

Lutein er imidlertid forbudt som matfargestoff i USA, men er tillatt for bruk andre steder. Jeg har ikke vrt i stand til finne ut nyaktig hvorfor det ikke blir brukt i USA, fordi stoffet bare synes ha positive effekter - men jeg ville vre veldig interessert i vite om noen har informasjon.

De tilbakemeldingene jeg hittil har ftt fra matbloggere i USA tyder p at svaret rett og slett kan ligge i konomi eller lobbyvirksomhet. Dette vites forvrig ikke med sikkerhet.

Lutein er tillatt p en eliminasjonsdiett med forsiktighet.

Dette produktet gir en vakker, sterk og holdbar gulfarge.

Jeg har ogs prvd grnnfarge laget av Cobber-Clorophyllin. Jeg var ikke i stand til finne mye info p stoffet, men har lrt at den grnne fargen er avledet fra det naturlig klorofyll i planter, og dermed er av naturlig opprinnelse. For omdanne denne til et egnet fargestoff trenger man en kjemisk prosess, men ikke noe som frer til forurensning av produktet. Det eneste landet som ikke bruker kobber-chlorophyllin som matfargestoff er USA, men de bruker den i sitrusdrikkevarer . Jeg var nysgjerrig p hvorfor det har en s begrenset bruk, og sjekket med FDA. FDA sier:

"FDA konkluderer med at [..] bruk av natrium-kobber chlorophyllin som farge-tilsetning i sitrusbaserte trrdrikkevareblandinger er trygt, tilsetningen vil oppn tiltenkt teknisk effekt, og er sledes egnet for dette bruk. [..] I tillegg [..] FDA konkluderer med at sertifisering av natrium kobber chlorophyllin er ikke ndvendig for beskyttelse av folkehelsen. "

S det ser ut til at FDA har rett og slett bestemt at sertifisering er undvendig, og derfor er det ikke forbudt.

Dette produktet gir en dyp, vakker grnnfarge, en som ikke har falmet i lpet av denne testen. Den har imidlertid mrknet litt, men den er fremdeles vakker.

Kobber-chlorophyllin er tillatt p en failsafe diett med forsiktighet.

(Nok en gang, selv om disse produktene ikke er oppfrt som forbudt p eliminasjonsdiettens liste over tilsetningsstoffer, s betyr det ikke ndvendigvis at du ikke kan f en reaksjon. Hvis du er sensitiv s m du konferere med lege fr du legger til nye produkter i kostholdet ditt.)


Jeg hper dette har vrt et nyttig innlegg, og at du n kan live opp baksten med noen trygge, men fantastiske farger!

For alle som kan vre interessert i Failsafe / eliminasjonsdiett(barn med atferdsvansker eller voksne med ulike "uforklarlige" symptomer eller mageproblemer som ikke blir bedre): Jeg anbefaler nettsidenhttp://www.fedup.com. au - den absolutt den beste kilden jeg har funnet om emnet!

Jeg er stadig p utkikk etter nye fantastiske produkter, s hvis du vet om andre trygge matfargestoffer s kan du gjerne dele! Ogs, hvis du har ytterligere informasjon, erfaringer eller synspunkter om trygge eller utrygge matfargestoffer, s vil jeg gjerne hre fra deg!



#konditorfarge #matfarge #fargestoffer #estoffer #mat #kosthold #helse #barn #sykdom #frisk #allergi #matallergi #intoleranse #matintoleranse #gluten #glutenfri #glutenfritt #cliaki #nora #pepperkake #jul #desember #xmas #christmas #kjrlighet #fitness #trening #lowcarb #paleo #vegan #fodmap

Hei!

Velkommen til The Gluten Free Lifesaver Norge, her finner du det aller beste en glutenfri livsstil har by p!


GFL startet i Australia i 2012, nesten ett r etter at jeg var diagnostisert med cliaki. Siden den gang har vi vokst i rasende fart, og vi har n tusenvis av lesere over hele verden. Vi er derimot rykende ferske hjemme i Norge, og jeg gleder meg stort til endelig f dele min verden med dere!


- Ingvild Kristine xo


Flg oss



Meny


Facebook


Instagram


Pinterest

Follow The Gluten Free Lifesaver's board The Gluten Free Lifesaver's Group Board on Pinterest.