hits

Glutenfri Jul

Herlige glutenfrie kolakaker (svenske karamellkjeks)Kolakaker er "alles" favoritt nå om dagen, og visst kan de lages glutenfritt! Denne oppskriten er også eggefri og kan gjøres melkefri.

Jeg har hatt en glutenfri kolakakeoppskrift på den engelske bloggen i mange år, og den har blitt en stor hit i både USA, Australia og England, så det er ikke bare oss nordmenn som har lagt sin elsk på disse herlige svenske godbitene :)

Glutenfrie kolakaker er kjempeenkle å lage, de er ferdige på 1-2-3, og de smaker utrolig godt. Ikke rart de har blitt så populære!

Denne oppskriften lager omtrent 40, alt etter hvor store du skjærer dem.


 


Du trenger:

 • 1 dl sukker
 • 1 ts lys sirup (du kan også bruke mørk sirup om du liker en sterkere smak)
 • 100 gram romtemperert smør (evt melkefri margarin som ikke er smøremyk)
 • 2,5 dl glutenfri lys melblanding (jeg anbefaler denne glutenfrie melblandingen)
 • 1 ts bakepulver
 • 3-5 dråper vaniljeekstrakt (kan bruke essens)

TIPS: Om du ikke har en glutenfri melblanding for hånden, kan du bruke en tredjedel rismel, bokhvete og potetmel tilsatt 1 ts xantangum.

Fremgangsmåte:

1) Forvarm stekeovnen til 175 grader (165 ved vifte), og dekk et stekebrett med bakepapir
2) Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin til du får en myk deig
3) Form fingertykke "pølser" av deigen, like lange som stekebrettet ditt. Trykk pølsene lett ned med fingrene eller en gaffel.4) Stek "pølsene" som de er i ca 12 minutter. Ikke vent til deigen har blitt brun, de skal være lyse i fargen (om du da ikke har valgt å bruke mørk sirup).
5) når du tar brettet ut av stekeovnen skjærer du straks kolakakene i diagonale skiver mens de ennå er myke. La de avkjøle seg litt før du legger dem på en rist. Separer kolakenene når de har kjølt seg helt ned.

Oppbevares i en kakeboks i romtemperatur. Kan også fryses.

Velbekomme, og god jul! :)

#glutenfri #glutenfritt #jul #julebakst #bakst #bake #kjeks #kake #kolakake #cookies #melkefri #melkefritt #laktosefri #laktosefritt #helse #diett #cøliaki #matallergi #allergimat #søtsaker #søtt #xmas #christmas #egefri #eggefritt #allergi #intoleranse #julestemning #godjulVi skåler julen inn med en helt fantastisk Juletre-Smoothie!Så var det endelig jul igjen

..og vi skal spise oss mer enn mette i dagene fremover!

Mellom ribbefett og sjokoladeboller kan det kanskje friste med en frisk og fargerik Frozen Cocktail, som ikke bare imponerer på smak og stil, men som også er bra for deg! Den egner seg dessuten veldig godt til fest!

Denne er uten alkohol, men sleng gjerne i en dråpe lys Bacard hvis du vil ha en ekstra merry x-mas :)


Hovedingrediensen in denne festlige smoothien er faktisk spinat. Du tenker sikkert ikke på spinat som en godbit, men den bidrar med en fresh tvist!

100 gram spinat inneholder omtrent 24% av ditt daglige behov for jern, og er en av de aller mest jernrike grønnsakene. Jern er helt avgjørende for produksjonen av røde blodceller, og for cellenes stoffskifte.

I tillegg er spinaten en utmerket kilde til k-vitamin, med hele 400 % av ditt daglig anbefalte inntak per 100 gram. K-vitamin er viktig for benbygningen, og hjelper til med å forhindre benbrudd og osteoporose. 


Rubinrøde antioksidantbomber

Vår sunne cocktail inneholder også tranebær; en julefavoritt i USA  og England, som er full av næringsstoffer.

Disse fantastiske små bærene er fullpakkede med antioksidanter, c-vitamin og fiber. De har et lavt kaloriinnhold, og lav glykemisk indeks. Antioksidantinholdet til tranebær telles i ORAC-deler, og tilsvarer 9,090 μ mol TE/100g. Dette topper nesten hver eneste fruskt og grønnsak, inkludert spinat, elpler, bringebær og jordbær!

Du har kanskje blitt fortalt at du skal drikke tranebærjuice om du har blærekatarr? Det er fordi tranebærene har veldig effektive betennelseshemmende evner. I tillegg har nyere studier (1) vist at daglig inntak av tranebær bidrar til å optimalisere veksten av gode tarmbakterier, slik at magen din og immunsystemet ditt fungerer bedre.


Oh Christmas Tree.. A Frozen Christmas Tree Cocktail Extravaganza! <a class=#smoothie #drink #cocktail #health #glutenfree #dairyfree #christmas" width="626" height="403" />Nydelig både inni og utenpå!

Når alt det er sagt, så må det vel nevnes at denne frosne cocktailen ikke bare fortjener ros for næringsinnholdet, men også for sin deilige smak; den er frisk, fresh og fristende - og ikke minst fantastisk å se på!


Du trenger:

 • 120 ml kokosnøttvann
 • 120 ml knust is
 • 120 ml frosne hele tranebær (kan erstattes med tyttebær)
 • 360 ml fesk økologisk spinat (legg gjerne til 120 ml ekstra for en enda sterkere grønnfarge!)
 • 1 moden banan i biter (her holder det ikke med en halvgrønn en!)
 • 1 ss flytende honning eller lønnesirup (3 ferske dadler for paleo) 
 • Valgfritt: 2 cl lys rum per porsjon
 • Frysetørkede bringebær til dekorasjon, og evt noen ektra tranebær

Begynn med å kjøle ned martiniglass i fryserenIn between fruitcakes and eggnog, a fresh, light and frosty drink might hit just the spot!

Sleng alle ingrediensene i blenderen (untatt pynten), og kjør på full hastighet til du har fått en herlig, slushy julegrønn cocktail med innslag av rødt.

Fyll hvert martiniglass rikelig, slik at smoothien samles i en topp (lik et juletre), og dryss over  frysetørrede bringebær for en flott "juletre-effekt". Legg noen tranebær på toppen til pynt.

Server med én gang, slik at cocktailen ikke smelter!

 


Og glem ikke at i motsetning til resten av julematen, så er denne smoothien like deilig og sunn resten av året!

Riktig god jul!

 

 


 


kilder: (1) Reid G. The role of cranberry and probiotics in intestinal and urogenital tract health. Crit Rev Food Sci Nutr 2002;42(3 Suppl):293-300. 2002


#jul #julekalender #desember #vinter #xmas #christmas #julemat #drikke #smoothie #mat #hverdag #glutenfri #fest #nyttår #2014 #jul2014 #glutenfritt #cøliaki #melkefri #melkefritt #utenmelk #matallergi #glutenfrijul #intoleranse #oppskrift #blogg #fitness #trening #sunn #sunt #sunnmat #love #kjærlighet #juletre #juleoppskrift #julebakst #bake #baking 

.

Verdens beste karamellpudding til jul -uten melk!

 


Den aller beste desserten!

Bestemoren min var sjefen av karamellpudding. Med trente fingre smeltet hun sukkeret i pannen, uten å brenne fingrene. Resultatet ble alltid feilfritt - puddingen var fløyelsmyk, gyllen og fantastisk.

Siden bestemoren min gikk bort, så har det vært faren min sin oppgave å lage den perfekte puddingen. Ikke like grasiøst, vanligvis ledsaget av banning og et glass isvann for fingrene, men puddingen blir likevel en suksess!

Karamellpudding er Norges mest populære dessert, men det er ikke noe vi spiser til hverdags. Det er en jule-tradisjon, og i min familie spiser vi det kun én dag i året; nemlig selve julaften! Butikkene er fulle av etterligninger, men jeg forsikrer deg om at ingenting kommer i nærheten av ekte, hjemmelaget vare!

Karamellpudding har alltid vært min favoritt-dessert, og det kommer det alltid til å være. Fordi den lages primært med melk og egg, så er den en næringsrik dessert, uten mengder av fett og sukker. Det har blitt hevdet at du kan leve på karamellpudding alene, og likevel få alle næringsstoffer du trenger! Selvfølgelig vil jeg ikke anbefale det, selv om jeg skulle ønske jeg kunne! 

 


Uten melk, nøyaktig like god!

Jeg kan ikke drikke melk akkurat nå, og jeg er ikke alene. Men jeg er absolutt ikke villig til å gi opp karamellpudding av den grunn!

Jeg har lagt ut oppskrift som passer både de som tåler og ikke tåler melk. Den eneste forskjellen på puddingen med eller uten melk, vil være at puddingen med rismelk vil få en noe mørkere farge. Uansett vil desserten din bli et stykke deilig kunst! Nam nam nam!


For den opprinnelige puddingen (med melk), trenger du:

 • 200 ml sukker (for å lage karamell)
 • 1/2 ts sitronsaft (eller sitronsyre)
 • 600 ml melk
 • 300 ml fløte
 • 5 ss sukker
 • 8 økologiske egg 
 • Ett stk organisk vaniljestang (eller 1 ts naturlig vaniljeekstrakt)For melke-fri pudding trenger du:

 • 125 gram sukker (for å lage karamell)
 • 1/2 ts sitronsaft (eller sitronsyre)
 • 625 ml rismelk (eller så kan du prøve med andre nøytrale melkeerstatninger -soya har for mye smak. Velg en rismelk som du liker smaken på; det kan være store forskjeller, så prøv den først)
 • 100 gram sukker (for puddingen)
 • 1/2 vaniljestang (eller 1 ts naturlig vaniljeekstrakt)
 • 3 hele egg og 4 eggeplommer

 


Fremgangsmåte:

Begge pudding-versjonene er laget på samme måte.

Ha en metall-brødform klar ved ovnen. Vær forberedt på veldig, veldig varmt sukker! Karamell blir utrolig varmt, så barn skal holde seg langt unna dette prosjektet!

 • Forvarm ovnen til 120 grader.
 • Hell sukker (til karamellen) i en tung kasserolle, bland inn sitronsaft. 
 • Smelt sakte på lav varme, ikke rør i blandingen! 
 • Når sukkeret er smeltet, skru opp varmen for å oppnå en fin karamellfarge. Formålet med sitronsaften er å unngå at det brenner seg for tidlig. Jo mørkere sukker, jo rikere smak. Det er opp til hver enkelt, men barna pleier å foretrekke er lysere pudding.Nå kommer utfordringen;

 • Hell den varme karamellen i brødformen. Iført grytekluter, dekk bunnen og kantene av kjelen jevnt med massen. Dette er ikke vanskelig i seg selv, men det er vanskelig å ikke brenne fingrene! Vær svært forsiktig, og ha en kopp isvann ved siden av ovnen.
 • Hell varmt vann umiddelbart i pannen for å fjerne karamellen før den stivner, eller alternativt kok karamellen ut av pannen senere.
 • Hell melk og fløte (eller rismelk) i en kjele sammen med sukker og vanilje. Husk å dele stangen i to. Kok opp under omrøring - eller "juks" ved å bruke en elektrisk visp.
 • Når melken koker, ta kaserollen av varmen og la den avkjøles litt.
 • Visp eggene forsiktig sammen i en stor bolle. Tilsett den varme melken litt etter litt mens du visper. Hvis du heller for fort vil eggene skille seg!
 • La blandingen hvile i 10 minutter for å fjerne eventuelle luftbobler, for du vil ikke ha bobler i det ferdige resultatet.
 • Sil blandingen inn i den karamelliserte brødformen, så blir du kvitt eventuelle klumper.
 • Sett brødformen på en langpanne. Fyll langpanne med vann opp til ca 1/3 av brødformen. 
 • Stekes på nederste rille i 2 timer, eller til puddingen kjennes ut som gele når berører overflaten med baksiden av en våt skje.


Puddingen kan (hvis du ikke har tålmodighe til å vente!) spises varm, men den skal egentlig spises kald. La den avkjøles i kjøleskapet til den er gjennomkald! (Som regel til neste dag). Snu den forsiktig opp-ned på en tallerken, og beundre din perfekte pudding med karamellsaus som siver ned på sidene!

Serveres vanligvis med en klatt pisket krem.

Bra jobba!


Oversatt fra engelsk til norsk av Kjerstin Marie Ofstad #jul #desember #christmas #julestemning #julekalender #julemat #julebakst #julegodt #karamellpudding #dessert #kake #søtt #melkefri #utenmelk #glutenfri #gluten #glutenfritt #gluten #cøliaki #matallergi #glutenintoleranse #intoleranse #allergi #mammablogg #mamma #blogg #familie #kjærlighet #mat #oppskrift #kosthold #helse #trening #kropp #advent #inspirasjon #glutenfree #baking #bake #kake

Blir det en god glutenfri jul? Vi tester utvalget i butikkene!


(image source)

Hva med de som ikke vil bake til jul?

Ok. Vi baker mye, det er det ingen tvil om. Vi synes det er gøy, og har blitt ganske gode til det etterhvert. Men hva med dem som ikke baker? Noen synes jo det er ekkelt med klissete deig på fingrene, mel i håret - og enkelte får alltid eggeskall i røra? De finnes. Det er mange av dem. Og de skal antakeligvis feire jul, og spise julekaker som oss andre. 

Hva om de ikke har mødre, fedre, kjærester, venner, sønner, naboer eller døtre som gidder/kan/klarer å bake til dem? Skal de da ha en JULEKAKEFRI jul? Uaktuelt, tenker vi. Vi unner INGEN en jul uten kaker! Så klart, vi skjønner at det kanskje finnes én, maks to, som ikke liker kaker - og det kan vi jo til nød akseptere. MEN de fleste liker jo kaker! Og alle som liker kaker bør få kaker til jul!

Vi bestemte oss derfor for å sjekke ut norske butikkers julesortiment. Finnes det i det hele tatt noe utvalg her i Norge - får Ica, Rema og Meny inn julevarer?

 (NB: Vi tester et utvalg butikker i Oslo - og det kan godt hende at at andre butikker, som ikke er med i testen, fører glutenfri julemat. VI vil gjerne ha tips om dette!)


Vi går "julebukk" i Oslo's butikker

 Først la oss ta turen til vårt yndlingsbakeri: Baker Brun i Markveien i Oslo!  

De har et ganske genialt konsept; nemlig Glutenfri tirsdag!


Er det rart vi elsker dem??

Det glutenfrie sortimentet deres er bredt og deilig - litt stive priser (det er vi jo forsåvidt vant til) - men når bakervarene smaker så godt som de gjør så glemmer vi prisen - i alle fall til maten er spist og fortært. De kan friste med digge boller, muffins, sjokoladekake, nydelig brød, rundstykker og skolebrød.

Jeg tok turen - for å sjekke ståa på julesorimentet. Bare for å oppdage at de ikke tar inn glutenfrie varer fra 16.desember til 04.januar!

Sjokk og vantro. 

Det er jo den tiden mine glutenfrie medsøstre og brødre trenger Baker Brun aller mest! Forklaringen er dog ikke at de ikke unner cøliakere julekos - leverandøren er rett og slett bortreist! På verst tenkelig tidspunkt. Så beklager! Her får jeg håpet deres oppe, for så å kaste det i bakken.

Men: man kan jo alltids kjøpe på forhånd for så å fryse ned!

Terningkast: 2 

Vi får håpe dagligvarehandelen gjør en bedre jobb..


 


 Vi STARTER DAGLIGVARERUNDEN HOS MENY, GRØNLAND

 

Kjent for sitt store utvalg. Av mat. For folk som liker hvetemel.

Her er den glutenfrie avdelinga ganske bra. 6 hyllerader full med hvetefrie og allergivennlige varer. Flere versjoner av samme produkt, så du får litt valgfrihet. Trekk for plassering - du må lete litt for å finne reolene. 

Terningkast: 3 

meny ringnes park 

Og for en herlig glutenfri avdeling de har her! Jeg skulle tatt med målebånd, for her strekker sortimentet seg over mange hyllerader.

Men hvor er det glutenfrie julesortimentet?

Mange andre glutenfri godbiter trekker uansett terningkastet opp - til nesten toppkarakter!

 Terningkast: 4 

PS: Meny har ofte glutenfri pepperkakedeig i kjøledisken!


Rimi hausmannsveien og Trondheimsveien

 

Vel vel. Ingen glutenfri julemat så langt øyet kan se. Dette begynner å bli en vane, en dårlig en sådan. Rimi Hausmansveien imponerer (ikke) med to spinkle rekker glutenfri mat.I Trondheimsveien strekker sortimentet seg litt lenger - men det er forsatt ingenting å rope hurra for.Dere kan bedre, Rimi!

 Terningkast: 1


Life helsekost

Hurra! Life Helsekost smalgangen fører glutenfri pepperkakedeig! Og den er fri for alle slags ulumskheter! Laget med ekte rørossmør, uten palmeolje, hvetestivelse og tilsetningssoffer. Kjempegod er den også, med deilig kryddersmak.

 Terningkast: 5


Marks & spencer, steen og strømOk - selv om vi ikke finner glutenfri julekaker noen plass i Oslo - så er engelske Marks & Spencer helt sikkert redningen! London bugner jo over av glutenfri julealternativ, så klart de har tatt med seg disse produktene da de nylig flyttet over dammen.

Jeg var full av entusisasme da jeg endelig skulle prøve min min yndlingsbutikk - nå på norsk jord.

 
Men jeg må skuffe dere. M&S har riktignok en reol som er tilegnet "de som ikke spiser hvete" - men julematen glimret også her med sitt fravær. Buuu!

 Terningkast: 3 (Plusspoeng for masse kjeks - minuspoeng for mye sukker) 


Vi tester ica, storo senteret

Vi har hørt masse bra om Icas glutenfrie utvalg - og tenkte; HER. Her har de kanskje ordnet noe julemat til oss. Det er dessverre ikke mye å rope hurra for - men; Ica får pluss i margen for et fint utvalg - til å være Norge. Avdelingen er ikke gjemt bort i et hjørne, det er lett å finne fram - OG det er mye bra å velge mellom!

Ica Storo har glutenfri pepperkaker fra Semper - de gjemmer seg blant de vanlige pepperkakene og kjeksene! 

Glutenfri pepperkakedeig i spesialkjøleskapet!

Bra, Ica - vi liker deg. Skaff deg enda bedre julesortiment til neste år så lover vi deg toppkarakter!

Terningkast: 5


Rema, lakkegata

Vi kunne ikke avlutte testen uten å stikke innom Reitan-gruppens baby, nemlig Rema. Lave priser, ja da, men har de et tilbud til allergikere? 

Rema overrasker faktisk positivt, de er lave på pris OG de satser på alternativer til de som ikke kan spise hvete. Synes disse sju radene er tipp topp - plasseringen er enda bedre (Du kan ikke unngå å gå forbi)  - men juleutvalget er ingenting å skryte av. De har glutenfrie pepperkaker fra Semper - pluss i boka!

Terningkast: 3


konklusjon:

Ta en prat med din lokale dagligvareforretning, og spør hva de har eller kan ta inn. Det hjelper å spørre! De butikkene vi testet hadde ikke det store utvalget - men andre butikker i Norge har forberedt seg bedre til jul. Du må bare lete litt :)

Til vårt utvalg av testbutikker sier vi:

(image source)

Vi kan jo ikke teste alle butikkene i hele Norge, så vi vil velig gjerne høre fra dere om din lokale butikk fører glutenfritt juleknask! Tips oss!
I mellomtiden kan du kose deg med våre deilige glutenfrie oppskrifter!

Forøvrig er disse godsakene er gode og glutenfrie åre rundt - og kan være et deilig julealernativ:

- Marshmallows

- Pikekyss

- kokosboller

- Sarah Bernard

- Kokosmakroner

- Marsipan

- Enkelte typer kransekake er naturlig glutenfri; spør i butikken

Vi ønsker deg er super jul med mange godsaker uansett, og følg med på bloggen for utrolig mange fristende glutenfri godbiter!

Krysser fingrene for at norske butikker tar seg sammen til neste år!

 


TIPS FRA LESERE:

 • Therese sier at Ultra på Majorstua og i Sandvika har et stort utvalg av glutenfri julebakst. Alt fra krumkaker, smultringer, julekake, pepperkaker og andre sorter. Julebaksten blir fort utsolgt, men kan bestilles opp, og smaker som vanlig julebakst. Den er også fri for hvetestivelse!
 • Siri sier: Noen Meny-butikker har glutenfri julespesialer i sine frysedisker. 
 • Lene sier: Hos Ica Storo står glutenfri pepperkakedeig i spesialkjøleskapet!
 • Helene anbefaler Meny Drøbak hvor bakeriet hver torsdag får glutenfrie bakervarer, som også inkluderer julebakst. Hun nevner at de selger ut raskt, så vær kjapp!
#jul #julestemning #julemat #julekake #christmas #desember #shopping #mat #kosthold #kake #kjeks #xmas #helse #kropp #glutenfri #glutenfritt #gluten #julekalendre #hverdag #mamma #barn #jul2014 #matallergi #matintoleranse #allergi #intoleranse #lowcarb #lavkarbo #sukkerfritt #sukkerfri #sukker #søtt #mat #fodmapdiet #trening #fitness #gym #løping #squat #trend #rema #meny #rimi #cøliali #ica #bake #baking #helsekost 

 

 

 

 

Fantastisk, varm sjokolade-smoothie!


Hvem elsker vel ikke varm sjokolade?

..Men hva om du helst vil ha mindre kalorier og mere næringsstoffer? Bare med den samme deilige sjokoladesmaken selvsagt.. Er det mulig? La meg bare si at; Jepp, det er det så absloutt!
.
Denne sjokoladesmoothien er glutenfri, sukkerfri, melkefri, paleo, vegansk og kjempegod -og ja, den er varm!!

Mirakelplanten kakao

Vi kan vel alle være enige om at kakako smaker godt. Men visste du at den også har utrolig mange helsebringende bivirkninger?
.
En studie utført ved Cornell University viser at konsentrasjonen av antioksidanter i varm kakao er to til tre ganger høyere enn i grønn te, tre ganger høyere enn i rødvin, og fire til fem ganger høyere enn i sort te (kilde)! Som om ikke det var nok, så har forskerne funnet ut at flavonidene i kakao kan øke blodsirkulasjonen til hjernen, og som et resultat kanskje til og med hjelpe til i behandligen av demens! 

Som en bonus viser det seg faktisk at flere antioksidanter frigis fra kakaoen når den varmes opp, så det er all grunn til å nyte en kopp varm sjokolade når temperaturene faller! 

Drikk grønnsakene dine

Spinat høres kanskje ikke ut som noe man bør ha i kakaoen, men du kommer til å være glad for at du gjorde det! Selv om du ikke vil kunne kjenne smaken av spinaten i smoothien, bidrar den med fantastiske helsebringene bonuspoeng! Hør bare på dette:

Spinat er en av de aller rikeste kilderne til jern i grønnsaksfamilien, med 25% av ditt daglig anbefalte inntak dekket per 100 gram!.

Jern er helt avgjørende for produksjonen av røde blodceller, og spiller en viktig rolle i cellenes stoffskifte. Spesielt for en cøliaker, som gjerne sliter med anemi og samtidig ikke tåler jerntilskudd så godt, kan det å spise mer spinat være en fantastisk løsning!

Spinat er forøvrig også en super kilde til K-vitamin, med 400% av ditt anbefalte daglige inntak dekket av kun 100 gram! K-vitamin er viktig for å opprettholde en sterk benbygning.

Sett i lys av alle disse fordelene kan man nok være enig i at spinat gjør deg like sterk som Skippern!


Enda mer godsaker

Vår fantastiske smoothie inneholder også en god dose glutenfri havre. Du leste kanskje om fordelene med å spise havre i posten om Frosty The Snowman Smoothien vår, eller sett artikkelen om gluten i havre? Hvis du har lest disse så vet du at det er greit for de aller fleste cøliakere og glutenintolerante å spise glutenfri havre (nb hvis du ikke er sikker på om du tåler det, så må du først sjekke med legen din). De som kan spise havre er heldige nok til å få en hel haug med fantastiske helsefordeler! 
.
Havre kan skryte av en fantastisk evne til å blant annet senke kolesterolnivået i blodet, stabilisere blodsukkeret, redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, og å forebygge brystkreft. Havren inneholder i tillegg mye jern og løselig fiber. Løselig fiber hjelper til med å regulere magen, og fugerer som en prebiotika som gjør det lettere for de gode bakteriene å trives i tarmen din (kilde).
.
Denne smoothien inneholder også superfrøet Chia, som er fullt av protein, fiber, kalsium og magnesium!
.
Hvis dette ikke er nok til å overbevise deg, så kan du bare se for deg en varm og deilig sjokoladedrikk som ikke legger seg på hoftene!

Oppskrift:

For å lage denne supersunne og fantastisk gode sjokoladesmoothien, trenger du:

 • ca 2,5 dl friske (økologiske) spinatblader
 • 4 medjool dadler (eller andre ferske dadler uten sukker)
 • 1 ts naturlig vaniljeekstrakt
 • 2 ss usukret kakaopulver (eller 2,5 ss hvis du, som meg, liker ekstra sjokoladesmak!)
 • 60 ml glutenfri havregryn
 • 1 ts chia frø
 • 2,5 cl kokende vann
 • 60 ml kaldt vann (valgfritt)
 • Valgfritt: Lønnesirup for de som vil ha en søtere smoothie
 • Valgfritt 2: Marshmallow fluff som topping!

Fremgangsmåte:

 1. Kjør alle ingrediensene, untatt det kalde vannet, på fullt i blenderen. Husk at du må la ventilen på toppen være åpen når du har varmt innhold i blenderen! Dekk med et kjøkkenhåndkle isteden. 
 2. Smak på smoothien og se om du ønsker å ha i litt kaldt vann hvis du synes den er for varm, eller litt lønnesirup hvis den ikke er søt nok for din smak. Du kan også ha i ekstra kakako hvis du liker sterk sjokoladesmak! 

Server den varme sjokoladesmoothien i en festlig julekopp eller et syltetøyglass, pynt med marshmallow fluff og et fint sugerør, og server mens den er varm!

 #smoothie #jul #christmas #desember #julekalender #xmas #vinter #snø #sjokolade #mamma #kjærlighet #barn #kakao #hotchocolate #chocolate #love #glutenfri #glutenfritt #gluten #plaeo #paleodiett #lowcarb #lavkarbo #sukkerfritt #søtt #juleoppskrift #oppskrift #baking #bake #julestemning #marshmallow #varmsjokolade #helse #trening #fitness #kosthold #kropp #diett #slanking #mat #julegodt #godt #trening #sunt #sunnmat #healthy #sunn #blogg

Glitrende Tranebær som spiselig dekorasjon!

Deilig og dekorativt!

Sukrede tranebær er et festlig og vakkert tilskudd til julebaksten! De glitrer som snøkrystaller når lyset reflekteres i sukkeret, og gir virkelig en følelse av høytid med sine røde fargevariasjoner!

Det er velig enkelt å lage sukrede tranebær, og de smaker nydelig søtt og syrlig som kakepynt, eller bare som en deilig snack.

Alt du trenger er like deler ferske tranebær, sukker og vann, pluss ekstra sukker for å dyppe dem i. Hvis du ikke har tranebær så kan du også bruke andre bær, for eksempel tyttebær!

 • Kok opp vannet og tilsett sukkeret. Rør godt til sukkeret har løst seg helt opp, og sett sukkerlaken til side i noen minutter slik at den kjøler seg litt ned. Hvis du tilsetter tranebærene i for varmt vann, så vil de sprekke.
 • Tilsett deretter tranebærene i sukkerlaken, dekk til bollen og la den stå i kjøleskapet over natten. Mens bærene ligger i sukkerlaken vil de ta til seg sukkeret og få en deilig, søt smak.
 • Neste dag tømmer du av sukkerlaken (ikke kast den; du kan bruke den i annen matlaging!), legg bærene på et kjøkkenhåndkle for at de skal få renne litt av seg, og dypp dem deretter i løst sukker. Sørg for at sukkeret dekker hele bæret, før du legger det på en rist for å tørke.

Når tranebærene har tørket vil du kunne bruke dem tvert, til å pynte kaker og kjeks. Slik som for eksempel denne deilige og saftige sjokoladefruktkaken som kommer på bloggen om ikke så altfor lenge.. Nam!

#kake #kakepynt #tyttebær #tranebær #cranberries #baking #bake #jul #christmas #xmas #desember #glutenfri #glutenfritt #gluten #melkefri #eggefri #utenegg #utenmelk #lowcarb #lavkarbo #søtt #vegan #vegetar #godt #kjærlighet #julegodt #julemat #julepynt #julestemning #julebakst #julekake #glitter #godteri #sunt #sunnmat #helse #kropp #love #oppskrift #sukker #mat

Frosty The Snowman Smoothie: Både god på smak og god for kroppen!


En utrolig smooth snømann!

Denne herlige, lille frosne godbiten garanterer et smil om munnen blandt store og små!

Den er frisk, kremete og supergod, og funker like godt til frokost som til fest! Men, ikke bare er denne snømannsmoothien kjempegod på smak, den bugner også formelig over av helsebringene ingredienser!

De fleste som ikke tåler gluten kan likevel spise glutenfri havre, og kun 1 av 5 cøliakere reagerer på avenin (glutenet som finnes i havre). For de som
tåler havren finnes det knapt et flottere kornslag! Havre er fantastisk rik på vitaminer og mineraler, og fyller samtidig tarmen med løselig fiber som regulerer magen og hjelper på magesymptomer. Havre er også en såkalt prebiotika, som hjelper til å skape et miljø i tarmen som er optimalt for de gode bakteriene vi trenger!

Blant de helsefremmende kvalitetene havren bringer, kan det nevnes at den hjelper til med å senke kolesterolnivåeet i blodet, stabilisere blodsukkeret, redusere risikoen for hjerte- karsykdommer, styrke immunforsvarets evne til å bekjempe infeksjoner, forebygge brystkreft, og beskytte mot astma i barn (1). Havre er faktisk så flott at det burde spises en hel del oftere!


Et flott sted å begynne,
er å lage denne deilige smoothien!

Du trenger:

 • 1,5 dl yoghurt med probiotika (du må gjerne bruke melkefri yoghurt, men sil den gjennom et kaffefilter for å tykne konsistensen) Med melkefri yoghurt blir denne oppskriften paleo, vegansk og lav-FODMAP
 • 2 ss honning (eller lønnesirup for vegansk og lav-FODMAP, eller 3 medjool-dadler for paleo) 
 • 2 ss mandelmelk
 • 1 dl glutenfri havregryn
 • 2 frosne bananer i skiver
 • 1 ts økologisk flytende vanilje
 • kanel for å strø på toppen
 • Valgfri ekstra: Marshmallow fluff og mini-marshmallows til pynt

Sleng alt i blenderen og kjør på høy hastighet til smoothien er fri for klumper. Du kan toppe med en spiseskje marshmallow fluff og noen mini-marshmallows hvis du ønsker en søtere vri, for så å strø litt kanel på toppen! Pynt med et dekorativt sugerør, eller gjør som meg og tegn et snømann-ansikt på glasset! 

Dette må virkelig være
den ultimate vinter-smoothien!

 


 

 Kilder: (1) http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=54


 

#jul #glutenfri #melkefri #sunt #helse #smoothie #mat #sukkerfritt #søtt #julemat #oppskrift #snømann #julestemning #julegodt #sunnmat #fitness #trening #kropp #ernæring #havre #vitaminer #christmas #desember #julekalender #kjærlighet

 

Enkle glutenfri medisterkaker som smaker himmelsk!En klassiker

I oppveksten likte jeg aldri medisterkaker. Jeg hoppet glatt over "annerledeskjøttkakene" der de lå i all sin prakt ved siden av hver eneste hovedrett fra julebord til nyttårsfeiring. De smake jo ikke godt! Men lite visste jeg, at det er enormt stor forskjell på ferdiglagede medisterkaker fra kjøledisken, og de som man lager selv hjemme på kjøkkenet. -Utrolig stor forskjell!

Siden jeg prøvde meg på medisterkakelaging hjemme for første gang, har disse julete kjøttkakene blitt en ubeseiret favoritt! De er så utrolig saftige og fulle av smak, og ligner ikke butikkbollene i det hele tatt.

Jeg anbefaler deg på det varmeste å prøve denne oppskriften -resultatet er verd hvert investerte minutt. Og det er absolutt ikke vanskelig!

Som regel lager jeg en stor porsjon som jeg fryser. De egner seg meget godt til oppvarming i ovn, og man kan like gjerne kjøre på med en støøre porsjon når man først er igang.

Jeg lover deg at disse er noen av de saftigste medisterkakene du har smakt!


 

Du trenger:

(denne oppskriften lager 20-24 medisterkaker)
 • 1 kg kvernet svinekjøtt -10-20% fett for saftigste resultat (jeg velger alltid økologisk)
 • 3 ss potetmel (eller maizena)
 • 1 ts malt sort pepper
 • 1/2 ts muskat
 • 1/4 ts malt ingefær
 • 3 ts salt
 • 2 egg fra frittgående høns (kan sløyfes hvis du ikke spiser egg)
 • 2,5 dl melk eller melkealternativ (f.eks rismelk -soyamelk er ikke å anbefale da det setter litt smak)
 • Grønnsaksbuljong eller kraft (uten smaksforsterkere eller gjærekstrakt)

Pass på at kjøttet og melken begge har kjøleskapstemperaturFremgangsmåte:

 1. Hvis du bruker kjøttdeig av svin så kan du kverne kjøttet med kjøkkenmaskin eller stavmikser
 2. Når kjøttet er godt kvernet jobber du inn saltet
 3. Når saltet er godt innarbeidet i kjøttet, og du har fått en fin jevn konsistens, så kan du arbeide inn krydderet og potetmelet. Kna kjøettet som om det var en deig, og sørg for at alt er godt fordelt.
 4. Tilsett kald melk gradvis, mens du fortsatt bearbeider kjøttet, og til slutt jobber du inn eggene hvis du ønsker å bruke disse. Pass på at du alltid jobber hver ny ingrediens inn skikkelig før du tilsetter neste!
 5. Varm en stekepanne og smelt smør. Du kan bruke olje hvis du heller vil det, men medisterkakene smaker ekstra godt nåe skorpen er stekt i smør.
 6. Dypp en spiseskje i vann, og form ovale kjøttboller med en hånd og en skje. Pass på at alle blir omtrent like store, slik at de blir ferdige samtidig.
 7. Ettersom du former medisterkakene legger du dem i pannen. Du skal ikke steke dem helt gjennom, men kun gi dem en stekeskorpe og fast form. Legg dem så til side på et fat mens du steker resten.
 8. Kok opp en stor kasserolle med grønnsaksbuljong, skru ned varmen og legg medisterkakene oppi vannet. La de småkoke i 5 minutter, og så trekketil de er gjennomkokt.
 9. Før du serverer medisterkakene kan du legge dem på et stekebrett i ovnen i noen minutter, enten sammen med ribba til jul, eller som de er. Du kan også servere dem slik de er, uten å ettervarme dem.
 10. Medisterkaker kan gjerne fryses, og varmes opp i ovnen!

Server gjerne med tradisjonell julemat, eller i egen majestet med tilbehør som sauterte rosenkål med mandler og tranebær, samt ovnsbakte poteter med urtesmør. 

Oppskrift på tilbehør kommer på bloggen i de neste dagene!


Glutenfri og Nydelig Mor Monsen til jul!Hva er vel julen uten Mor Monsen!

Denne tradisjonsrike julekaken får sin gyldne farge fra eggene, som er en stor del av oppskriften. Ikke bare gir eggene en rik og kremete smak, men de er også fulle av viktige næringsstoffer som kroppen har godt av om vinteren!

En skikkelig god Mor Monsen er luftig men saftig, med en lett sitronsmak og hakkede mandler på toppen!

Her har du en kjempeenkel og utrolig god, saftig oppskrift på glutenfri Mor Monsen med tørkede blåbær isteden for korinter!


 Du trenger:

 • 300 gram romtemperert smør, eller melkefritt smøralternativ (ikke smøremykt)
 • 300 gram sukker
 • 250 gram glutenfritt kakemel (lag ditt eget mel med denne enkle guiden!)
 • 9 egg fra frittgående høns
 • Zest fra skallet av en (vasket) sitron
 • 1 ts bakepulver
 • 1 ts xantan gum
 • 100 gram mandler, hakket
 • 100 gram tørkede blåbær (eller korinter)
 • 50 gram perlesukker
Fremgangsmåte:

 1. Smør og dekk en bakeplate med bakepapir, og forvarm ovnen til 175 grader
 2. Visp smør og sukker til det er hvitt
 3. Skill eggeplommer fra hviter
 4. Rasp skallet av sitronen
 5. Tilsett eggeplommer, sitronskall, mel og bakepulver i smørblandingen, og miks på middels hastighet
 6. Vips eggehvitene stive i en separat bolle
 7. Bland så forsiktig eggehvitene inn i kakeblandingen, uten å røre luften ut av eggehvitene
 8. Hakk mandlene
 9. Spre kakeblandingen utover bakeplaten, og strø mandler, tørkede blåbær og perlesukker jevnt over kaken
 10. Stek nederst i ovnen i 25 minutter
 11. Kjøl ned kaken i formen, og bruk en skarp kniv til å dele i ruter
 12. Oppbevar i en tett kakeboks i romtemperatur

 #jul #julekake #kake #oppskrift #juleoppskrift #julemat #glutenfri #mormonsen #søtt #helse #melkefri #utenmelk #gluten #julestemning #baking #bake #godteri #egg #godt #julegodt #glutenfritt #christmas #desember #julekalender #kjærlighet

Deilig vodka med smak av jul!Det er virkelig enkelt å lage en imponerende smaksatt vodka eller likør, som du kan servere i juleselskapet eller gi bort som gave denne jula!

Denne hjemmelagede gaven ser utrolig flott ut, og smaker enda bedre enn den ser ut!


Alt du trenger er:

 • 1 liter ordinær vodka
 • 2 kanelstenger, en av dem skal brekkes opp i biter
 • 1 vaniljestang, delt i to på langs
 • 6 hele nellik
 • 1 stk hel anis
 • 1 hel muskatnøtt, delt i biter
 • Skallet av 1 appelsin og 1 sitron
 • 1 biter skrelt fersk ingefær, omtrent på størrelse med en 20-kroning hver
 • 2,5 dl ferske (eller frosne) tranebær eller tyttebær (ikke tørkede tranebær)
 • Hvis du ønsker å lage likør så tilsetter du også 6 ss mykt brunsukker

Fremgangsmåte:

Ha alle ingrediensene i et sterilt (det holder med oppvaskmaskin på høy temperatur) syltetøyglass eller en dekorativ flaske, skru på et tett lokk, og la stå i 1-3 uker. Jo lenger det står, jo dypere blir smaken. Snu litt på glasset av og til, for å frigjøre smaken.

Sil over i en fin dekanter til jul, eller heng på en hjemmelaget merkelapp og en sløyfe for å gi bort i julegave!

 


 

 #jul #juleoppskrift #vodka #likør #julelikør #julestemning #gløgg #julemat #glutenfri #gluten #glutenfritt #drikke #xmas #helse #fest #party #julebord #juleselskap #julepynt #food #mat #matfotografi #godt #søtt #christmas #desember #julekalender #kjærlighet

 

 

Verdens Beste Glutenfri Pepperkaker!


Glutenfri pepperkakebaking trenger slettes ikke være komplisert, og det kan smake akkurat slik det skal uten mye om og men. 

Denne enkle pepperkakeoppskriften er virkelig verdens aller beste, og det helt uten gluten! Du kan til og med lage disse pepperkakene uten melk og egg.

 Dette trenger du:

 • 150 gram of romtemperert smør (eller melkefri smørerstatning -ikke av den smøremyke typen)
 • 1 Egg eller eggerstatning (husk at eggerstatning kan endre deigen litt, så prøv deg frem. Tilsett gjerne 1 ts xantan i deigen hvis du kutter egg)
 • 500 gram hvitt glutenfritt mel (du kan bruke TGFL's egen melmix som du finner på denne linken)
 • 250 gram mørk sirup 
 • 150 gram sukker
 • 1 ts malt ingefær
 • 1 ts malt pepper
 • 1 ts malt kardemomme
 • 1-2 ts malt nellik
 • 2,5 ts bakepulver

Slik gjør du det:

 • Bland smør og sukker til det er hvitt, og tilsett så egg. 
 • Når blandingen er jevn tilsetter du krydder og bakepulver
 • Deretter tilsetter du sirupen, før du forsiktig rører inn melet. 

Nb: Alt glutenfritt mel er forskjellig, så du må selv passe på at deigen får riktig konsistens. Den skal ikke være for fast (som en brøddeig), men heller myk og litt smulete som en "cookie dough". Hold gjerne tilbake litt av melet slik at du senere kan arbeide det inn i deigen hvis den viser seg å være for myk.

 • Når deigen er klar pakker du den inn i plastfolie og lar den hvile seg i kjøleksapet over natten. Ja, det er litt kjedelig å vente, men pepperkakene smaker bedre når krydderet virkelig har fått trukket seg inn. Samtidig vil deigen være enklere å jobbe med når den har fått kjølt seg ned.
 • Dagen etter (eller opp til 3 dager går bra) vil du kjenne at deigne er litt hard, men den mykner raskt opp når du begynner å kna.
 • Varm opp ovnen din til 160 grader (noe lavere for vifteovn), og gjør klar stekebrett brett med bakepapir, samt mel for utkjevling.
 • Kjevle deigen veldig tynn for sprø pepperkaker, og litt tykkere for en mykere utgave. Ca en halv centimeter gir sprø pepperkaker!
Tips: Det lønner seg å steke ett brett mens du forbereder det neste. 3 brett fungerer aller best, slik at en porsjon kan kjøle seg ned mens den andre er i ovnen.
 • Pass på at pepperkakene ikke stekerfor lenge. Mine er ferdige på 11 minutter, men alle ovner er forskjellige. Bare husk på at de plutselig brenner seg, så følg med!
 • Jeg steker alltid en prøvekake når jeg bruker en ny type glutenfritt mel for første gang til denne oppskriften. Hvis pepperkaken hever seg for mye, eller "flyter ut" i kantene, så må du enten kjevle tynnere eller ha i mer mel; eventuelt begge deler.
 • Når peppekakene er ferdig stekte, lar du dem hvile i noen minutter på brettet (de vil være myke ennå) før du flytter dem over på rist. 
 • Oppbevar i boks med tett lokk.
 • Pepperkaker kan gjerne fryses

Tips: Pynt gjerne pepperkakene med melis som lages med eggehvite og sitronsaft; Da både smaker den godt og holder seg veldig fin og hard på pepperkaken!

Da mangler bare gløgg og mandariner
så er jula i boks!

 

 


 #jul #pepperkaker #juleoppskrift #julemat #julekake #pepperkake #gingerbread #julestemning #mat #oppskrift #julebord #fest #baking #bake #glutenfri #glutenfritt #gluten #melkefritt #utenmelk #søtt #godt #søtsaker #helse #sunnmat #sunt #sweet #christmas #desember #julekalender #kjærlighet

Hei!

Velkommen til The Gluten Free Lifesaver Norge, her finner du det aller beste en glutenfri livsstil har å by på!


GFL startet i Australia i 2012, nesten ett år etter at jeg var diagnostisert med cøliaki. Siden den gang har vi vokst i rasende fart, og vi har nå tusenvis av lesere over hele verden. Vi er derimot rykende ferske hjemme i Norge, og jeg gleder meg stort til endelig å få dele min verden med dere!


- Ingvild Kristine xo


Følg ossMeny


Facebook


Instagram


Pinterest

Follow The Gluten Free Lifesaver's board The Gluten Free Lifesaver's Group Board on Pinterest.