hits

Glutenfri Oppskrifter

Friske, glutenfrie vegetar-wraps med chevre, mango og løvetann -Sommermat fra hagen!- Denne oppskriften er laktovegetariansk (inneholder geitemelk), eggefri, nøttefri, hvetefri og glutenfri. Wraps'ene jeg har brukt er laktosefrie, og geitemelk-produkter er ofte godt tolerert av personer med laktoseintoleranse.


Nyt mat fra hagen

Maten smaker absolutt best når man har dyrket den selv! Dessuten vet man akkurat hvor den kommer fra, og man har full kontroll på vekstmetodene. Ut med industrielle insektmiddel og kunstgjødsel, og inn med kompost og økologiske alternativer!

For øyeblikket står jeg og mannen min med bena godt plantet i verdens største oppussing. Ihvertfall føles det sånn for oss. Huset totalrenoveres og strippes ned til bærebjelkene, og hagen får gjennomgå som søppelfylling og gravemaskinvei. Midt oppi dette prøver vi å opprettholde litt normalitet, og en ting vi koser oss med er en liten jordflekk som har fått stå ifred, hvor vi har plantet litt grønnsaker og bær.

I tillegg til det som finnes i hagen har jeg både agurk, cherrytomat og paprika i terrakottapotter på kjøkkenet. De trives som bare det, og jeg har nye modne tomater omtrent hver dag.

LES OGSÅ: Frisk og rask glutenfri pastasalat med yoghurt & tunfisk!

Løvetann som mat og medisin

Løvetann er en plante alle kjenner godt her i Norge. Den vokser som ugress -og mange mener den faktisk er et ugress. Selv synes jeg løvetann er fantastisk vakker! Den lukter godt, er pen å se på, og den trenger virkelig ingen hjelp for å trives. Ikke minst er løvetann en super matplante!

Løvetannbladene smaker godt, og egner seg ypperlig som salat. Bare husk å plukke de små, ferske bladene som vokser før blomsten har sprunget ut. Etter at planten har blomstret så blir bladene bitre.

Løvetannblader er fulle av c-vitamin, jern, a-vitamin og kalsium, og i mange kulturer benyttes løvetann som medisin for blant annet magebesvær.

Nb: Sørg for at du plukker løvetannbladene i en hage eller park hvor de er skjermet fra trafikkstøv og eksos.

I denne oppskriften har jeg brukt grønnaker og urter fra min egen hage. Om din hage har andre grønnsaker så kan du benytte deg av de. Du trenger ikke følge innholdet til punkt og prikke. Jeg har heller ikke lagt til mengder av innholdet, fordi det er opp til deg hvor mange wraps du vil lage og hvor fulle du liker dem.

Disse wraps'ene smaker forresten like godt kalde som varme!

LES OGSÅ: Mango-bruschetta med mozarella -Rask og enkel glutenfri lunsj!

Du trenger:

 • Glutenfrie wraps 
 • Moden (myk) chevre
 • Snøfrisk eller annen smørbar geitost
 • Rød paprika
 • Myk, moden mango
 • Vårløk
 • Gressløk
 • Løvetannblader

Fremgangsmåte:

 1. Hakk gressløken og bland den med snøfrisk
 2. Skjær alle grønnsakene i lange tynne biter (julienne)
 3. Skjær chevre-osten på samme måte
 4. Skyll løvetannbladene godt, og skjær gjerne bort nederste del av stilken. Tørk lett med tørkepapir.
 5. Myk opp den mengden glutenfrie wraps du vil bruke i enten mikrobølgeovn eller stekepanne. Her holder det med noen sekunder slik at de bare blir lunkne.
 6. Smør snøfrisken jevnt over wraps'en, og fordel grønnsakene langs midten.
 7. Rull wraps'en godt sammen, og bruk gjerne tannpirkere til å holde den fast.
 8. Du velger selv om du vil toaste wraps'en eller ikke. Du kan evt legge den i stekeovnen på 200 grader i noen minutter (til osten smelter), eller i et toastjern.

Smaker best servert i hagen, med et lite glass hvitvin eller kanskje et glass frisk og fruktig Pimms?

Prøv deg på Englands favoritt-sommerdrikk! Klikk på bildet for å få oppskriften:

 


#mat #sommer #sommermat #lunsj #sunnmat #sunt #hverdag #oppskrift #glutenfri #glutenfritt #helse #gluten #glutenintolernase #cøliaki #blogg #godt #godmat


 

Mango bruschetta med mozzarella - rask og deilig glutenfri lunsj!


Italiensk klassiker med en frisk vri

Vi har vel alle og enhver vokst opp med "brødskive" til både frokost, lunsj og kveldsmat. Og brødskive er godt det, både med brunost og leverpostei. Men noen ganger kan det vel bli litt kjedelig?

Hils på din nye favorittlunsj: glutenfri bruschetta

Italienerne har virkelig skjønt hvordan man kan live opp et stykke brød! - Glem smør og ost, og hent isteden frem olivenolje, fersk hvitløk og fargerike smaksbomber som topping. Her spares det ikke på kruttet, og selv om en bruschetta kan inneholde alt fra tomat til avokado, så har alle variantene til felles at brødet skal være av ypperste kvalitet, og alle ingrediensene skal være helt ferske og deilig fristende. 

En klassisk bruschetta toppes gjerne med tomat, men her kan man la fantasten løpe løpsk. Min favoritt toppes med mango, og resultatet er både himmelsk og enkelt!

LES OGSÅ: Ferske franske baguetter med herlig sprø skorpe!

Til 4 stk mango mozarella bruschetta trenger du:

 • 1 halv, fersk og godt moden mango
 • 1/4 liten rødløk
 • 1/4 agurk
 • 1 håndfull fersk basilikum
 • 1 håndfull fersk mint
 • noen skiver prosciutto (eller pastrami)
 • ca 5 små buffalo mozzarella-baller
 • 1 fedd hvitløk
 • god olivenolje
 • Flaksalt (f.eks. Maldon) og grovkvernet pepper etter smak
 • 4 skiver ferskt glutenfritt brød 


 


Fremgangsmåte:

 • Skrell og skjær mangoen i små terninger. Til høyre kan du se en video som viser et smart triks for å skrelle mango!
 • Vask agurken, og skjær også den i små terninger.
 • Rødløken skal også kuttes i små terninger, og det samme skal mozzarellaen.
 • Mint og basilikum kan du enten rive eller hakke i mellomstore biter.
 • Riv prosciuttoen forsiktig opp i småbiter. Fjern gjerne det strimlete fettet.
 • Hell alt du har skjært opp i en bolle, og rør forsiktig sammen med en skje.
 • Varm opp en grillpanne (med riller) eller en vanlig stekepanne på komfyren. Hell litt olivenolje i pannen, og samtidig litt på hver side av brødskivene.
 • Stek brødskivene i pannen til de har fått en sprø overflate, gjerne med striper av grillen.
 • Når brødet er ferdig kutter du hvitløksfeddet i to, og gnir det over brødskivene for å sette smak.
 • Legg brødet på et serveringsfat, og topp hver skive med rikelig av mangoblandingen. Over strør du litt ekstra olivenolje, en liten klype flaksalt, og litt kvernet pepper. Pynt gjerne med noen basilikum- eller mintblader til slutt!

Ha en hyggelig lunsj! :)#mat #lunsj #sommer #sommermat #blogg #hverdag #helse #glutenfritt #gluten #glutenfri #cøliaki #glutenintoleranse #oppskrift #sunnmat #sunt #godt #matblogger #glutenfreelifesaver


 

Har du prøvd "Nomato" Lasagne?Hvem elsker ikke lasagne? 

What's not to love! Lag på lag med deilig kjøttsaus, pasta og hvit saus, toppet med ost! Bedre blir det ikke :)

De fleste lager kanskje lasagne fra pakke, men visste du hvor utrolig enkelt (og mye bedre) det er å lage den fra bunnen av? Det er virkelig ikke vanskelig, og det smaker himmelsk.

Visste du forresten at det går an å lage lasagne helt uten tomater? "Nomato" har fått stort fokus i det siste, og stadig flere velger bort den røde frukten (ja, tomat er faktisk en frukt) som finnes i langt flere retter enn man skulle tro. -Men hvorfor kutter folk ut en så "uskyldig" frukt?

LES OGSÅ: Ferske glutenfrie franske baguetter med sprø skorpe!


Hvorfor ikke spise tomater?

Tomater har i mange år vært en helt vanlig del av et sunt norsk kosthold, men for enkelte av oss er ikke tomat synonymt med god helse.

Nå er det ikke slik at tomaten i seg selv er "usunn". Mange kan rett og slett ikke spise tomater, enten på grunn av allergi, eller på grunn av syreinnholdet. Tomater kan ha en negativ effekt på slike ting som halsbrann, magesår, betennelser, IC (betennelse i blæra), og mange andre sykdommer hvor syre må unngås. Mange velger også selv å følge lavsyredietter.

Et eksempel er rawfood (råmat) diett eller vegansk rawfooddiett, hvor det er populært å velge bort matvarer som i følge diettens tilhengere øker syreinnholdet i kroppen (du kan se en liste over syre- og base-matvarer for rawfood dietten her).

Men, for de som ikke er tilhengere av en spesiell diett, er det også andre skremmende årsaker til å revurdere bruken av enkelte tomatprodukter..

BPA-innholdet er høyest i hermetiserte grønnsaker

I tillegg til sykdommer eller dietter som krever tomatfrie alternativer i matveien, er det også mange som begrenser inntaket av denne velkjente frukten på grunn av mengden BPA som finnes i bokstomater.

BPA, eller bisphenol A, er et industrikjemikalieprodukt som har blitt brukt i produksjonen av plast og annen emballasje siden sekstitallet. BPA brukes på innsiden av hermetikkboksene, og spesielt i matvarer med høyt syreinnhold, slik som tomater, er faren større for at BPA lekker inn i maten vi spiser. 

Diskusjonen rundt BPA går heftig, og det er delte meninger om hvor mye vi får i oss og hvor grensene bør gå. Det man derimot vet, er at inntak av større mengder BPA kan ha innvirkning på funksjoner i hjernen, oppførsel og prostatakjertler hos foster, spedbarn og barn (1). 

Enkelte forskere mener at BPA kan påvirke hormonene i kroppen vår, og spesielt da pubertet hos barn, samt enkelte kreftformer slik som brystkreft (2). Dyreforsøk viser også at BPA forårsaker en rekke helseproblemer, slik som forstyrrelser i forbrenning, fedme, forplantningsproblemer hos menn, astma og betennelser i tarmen (3).

En studie i USA i 2010 hvor 2988 mennesker deltok, viste en klar korrelasjon mellom BPA-innhold i urinen hos voksne mennesker, og antall tilfeller av hjerte- karsykdom (4). 

Canada og enkelte amerikanske stater har satt iverk tiltak for å forby bruk av BPA i tåteflasker.

Breastcancerfund.org anbefaler å velge bort tomater på boks, og har laget en guide til hvordan man best kan unngå BPA i kosten

All forskning som hittil er gjort på BPA i matvarer viser at tomater på hermetikkboks desidert er en av verstingene.

LES OGSÅ: Fargestoffene i maten vår -Sannheten matvareindustrien ikke vil at du skal vite om!


No tomatoes, no worries!

Tomater har blitt så vanlige i kostholdet vårt, at du kanskje lurer på hvordan det er mulig å erstatte dem. Heldigvis kan jeg forsikre deg om at det ikke er noe problem i det hele tatt!

Tomatfri saus smaker minst like godt som saus med tomat, og med denne oppskriften vil du rett og slett ikke smake forskjellen!

Selv om du kanskje ikke er nødt til å spise tomatfritt av helsemessige årsaker, så anbefaler jeg likevel å prøve denne fantastisk gode sausen!

Bonusen er at tomatfri saus på mange måter også er sunnere. Ikke minst fordi det skal flere grønnsaker til for å få en rik og fyldig smak, men også fordi du ikke vil ha behov for å søte sausen. Tomater er nemlig noe av det syrligste du kan lage saus av, og for at sausen skal smake godt tilsettes det sukker. I mange butikk-kjøpte tomatsauser er det veldig mye tilsatt sukker som du kanskje ikke engang hadde tenkt over. Det kan faktisk være mer sukker i en ferdigsaus enn i en dessert!

Prøvde du oppskriften på "Glutenfri spaghetti med deilig tomatfri pastasaus og hjemmelagede kjøttboller"? Da vet du like godt som jeg at pastasaus uten tomat smaker akkurat like godt!


Verdens beste lasagne lager du uten tomater!

Denne oppskriften er glutenfri, tomatfri, eggefri, nøttefri, og har melkefri, lav-FODMAP og syrefri variasjon.

TIL 4 PERSONER TRENGER DU:

 • 400 gram kjøttdeig av storfe
 • 200 gram kjøttdeig av svin
 • 9 eller flere plater med glutenfri lasagne (antallet kommer an på hvilken form du bruker) 
 • 50 ml raspet cheddar ost (eller annen ost som er sterk på smak)
 • 50 ml raspet mozzarellaost
 • 150 ml raspet parmesanost

Melkefri variant: Bytt ut osten med 120 ml glutenfrie brødsmuler

Lav-FODMAP variant: Bruk laktosefri ost

Lavsyrevariant: Bruk lettost eller kutt ut osten til fordel for brødsmuler


BÉCHAMEL SAUS/ HVITSAUS:

Melkefritt alternativ: Bruk melkefritt smør eller plantemargarin, rismelk (ikke soya), og kutt ut parmesanosten.

Lav-Fodmap variant: Bruk laktosefrie melkeprodukter

Lavsyre: Bruk lettmelk, lettsmør og lettost, eller kutt ut osten.


"NOMATSAUS" (TOMATFRI PASTASAUS):

 • 4 små/medium gulrøtter, raspet
 • 5 medium eller 4 store røde paprika, skjært i striper
 • ca 1 dl butternut squash/flaskegresskar i terninger
 • 1 stilk selleri
 • 1/2 rødbete i terninger
 • 2 fedd hvitløk, hakket i små biter
 • 1 dl hakket løk
 • 5 dl vann med en halv grønnsaksbuljongterning (oppløst)
 • 1 dl fløte 
 • 1 s hakket persille
 • 1 ss hakket basilikum
 • 1 ts oregano
 • 1 ts timian
 • 1/2 ts grovkvernet pepper
 • 2 laurbærblad
 • 3 ss olivenolje
 • 2 ss hvitvinseddik eller eplesidereddik 
 • Salt etter smak

Smaken blir best med ferske urter, men du kan også bruke italiensk krydder.

Melkefritt alternativ: Bruk melkefri fløte eller sløyf fløten helt.

Lav-FODMAP variant: Kutt ut løken og hvitløken, bruk hvitløksolje istedenfor vanlig olivenolje, kutt ut rødbeter, bruk laktosefri fløte.

Lavsyre: Kutt ut eddiken og hvitløken, og benytt hvitløksolje istedenfor vanlig olje. Bruk kun halvparten av løken, og bytt ut fløten med melk.

Tips: Du må gjerne lage flere porsjoner av sausen og fryse ned. Da kan du bare åpne et glass neste gang du vil lage lasagne!


FREMGANGSMÅTE:

 1. Hakk alle grønnsakene til den tomatfrie pastasausen, og legg alle ingrediensene unntatt fløten i en stor gryte med lokk. Rør godt, og la det småkoke på medium varme til alle grønnsakene er myke.
 2. Når grønnsakene er myke setter du kasserollen til sides med lokket på.
 3. Når grønnsakene har kjølt seg ned litt fjerner du laurbærbladene og kjører blandingen i en blender eller food processor. Du kan la det være så mye eller lite klumper du ønsker. Noen liker litt å tygge på, mens andre liker sausen helt jevn. Tilsett fløten til slutt.
 4. Begynn med hvitsausen ved å smelte smøret i en kasserolle. Tilsett melet og rør godt til du får en myk "deig". Spe med melk, rør igjen til klumpene er borte, og spe på nytt. Fortsett slik til du har brukt opp all melken. Du må gjerne bruke en visp. Når du har brukt opp all melken rører du inn buljongen, persillen, muskat og parmesan.
 5. Stek svine- og storfekjøttdeigen sammen i en panne til den er brunet men ikke brent. Hell tomatfri saus over kjøttet, og la det stå å trekke i ca 5 minutter til kjøttet har tatt til seg smaken av sausen.
 6. Forvarm stekeovnen din til 200 grader.
 7. Finn  frem en lasagneform. Jeg fikk nettopp en flott form i gave av en venninne, som jeg elsker. Den er laget slik at den passer perfekt til tre lasagneplater på tvers! Jeg trenger ikke bryte dem av for at det skal bli riktig. 
  Formen heter "Cash Mason" og kan kjøpes på nett.
 8. Begynn lasagnen din med kjøttsausen. Dekk bunnen av formen, og legg deretter et lag med glutenfri lasagneplater over. Spre et lag med hvit saus over lasagneplatene, og gjenta prosessen til formen din er full. Jeg fikk plass til 3 lag i min form. Pass bare på at siste lag er hvit saus, før du sprer osten på toppen!nHvis du lager melkefri lasagne så strør du brødsmuler på toppen istedenfor ost.
 9. Stek i 20 minutter med sølvfolie over, før du fjerner folien og steker på samme temperatur til lasagnen har fått en gyllen skorpe.

Server rykende varm, gjerne med mine SUPERKJAPPE GLUTENFRIE HVITLØKSCIABATTA og crispy salat!Spiser du tomater? Hva er din mening om BPA? Skriv gjerne tips, innspill og mer i kommentarfeltet! :)

 KILDER: (1) http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/bpa/faq-20058331 (2) (3) (4) http://www.nhs.uk/news/2010/03March/Pages/BPA-plastic-health-warnings.aspx#mat #kosthold #diett #helse #oppskrift #hverdag #pasta #middag #blogger #lasagne #høstmat #høst #glutenfri #glutenfritt #gluten #ernæring #lavfodmap #allergi #matallergi #intoleranse #matintoleranse #melkefri #melkefritt #laktosefri #laktosefritt #rawfood #lavsyrediett #BPA #tomat #sunt #sunnmat #livsstil #sunnlivsstil #godmat

 

Er det mulig: Supersunn sjokolademousse!!Kanskje verdens sunneste dessert!

Oioioi, dette er sjokolademousse med stor S, men den er også sunn med stor S!

Denne desserten smaker altså så fantastisk godt fra første munnfull, at man aldri skulle gjettet at den faktisk er sunn som bare det!

Hvis du er glad i sjokolade men helst vil holde deg unna for mye sukker, så bør du prøve deg på en sunn sjokolademousse. Med bare tre ingredienser, og helt uten raffinert sukker, er denne sjokoladebomben av en dessert midt i blinken for å stille søtsuget! 

LES OGSÅ: Sykt gode sukkerfri peanutbuttercup proteinbarer!


Sunn og kremete sjokolademousse med avokado

Hemmeligheten er den herlig kremete og supersunne frukten avokado. Avokadoen gir en fantastisk konsistens og egner seg kjempegodt til å lage sjokolademousse. 

I tillegg til å gi en helt unik konsistens, er avokadoen som kjent full av sunt fett og viktige næringsstoffer. Avokadoen har også faktisk mest proteiner av absolutt alle frukter! -Ja, det er faktisk ikke en grønnsak, men en frukt. Eller, hvis man skal bli helt teknisk så er avokadoen faktisk et bær!

I tillegg til omega 3 og proteiner, inneholder også avokadoen store mengder lutein. Lutein er et karotenoid (et slags fargestoff) som blant annet hjelper til med å beskytte synet.

Kort oppsummert er avokadoen en superfrukt, som både hjelper hud, hår, minnet, musklene og også synet. En annen bonus med denne sunne sjokolademoussen er at innholdet av gode fettsyrer og protein også senker søtsuget, og holder deg mett ekstra lenge.

Her er det altså ingen grunn til strekke seg etter sjokoladeskåla! Kos deg isteden med en supergod porsjon sunn sjokolademousse!

LES OGSÅ: Søte & sunne superpannekaker med bare 3 ingredienser!


Til 2 porsjoner trenger du:

 • 2 skikkelig modne avokadoer (her funker det altså ikke med halvmoden frukt: den skal være ordentlig myk, ellers kan moussen bli bitter.)
 • 2 ss ren kakao 
 • 2 ss ren lønnesirup (vegansk/paleo)

Nb: for at lønnesirupen skal være paleo så må den være ren. Dvs at den ikke skal være tilsatt noe som helst. Her er det mye rart på markedet, så det er bare å snu flaska og lese etiketten. 

Søtningsalternativer (her må du altså velge bare en): 

 • 4 medjooldadler (paleo/ rawfood/vegansk)
 • 2 ss brunrissirup (lav glykemisk indeks/vegansk)
 • 2 ss flytende karobsøtning (lav glykemisk index/vegansk)
 • 22 ss honning (bruk aktiv manukahonning (10++) hvis du vil gi immunforsvaret en boost!)

Fremgangsmåte:

 1. Skjær avokadoene i to, og fjern stenen
 2. Kjør avokadoene på full guffe i blender eller kjøkkenmaskin med knivblad (evt. stavmikser) til de er helt kremete og uten klumper
 3. Tilsett først søtning, og deretter kakaopulver, litt etter litt, mens du lar kjøkkenmaskina gå. 
 4. Visp sjokolademoussen kremete og jevn, før du setter den i kjøleskapet for å stivne litt.
 5. Når sjokolademoussen er godt nedkjølt, kan du gjerne toppe den med noen skivede mandler eller andre nøtter som du liker godt. Det smaker deilig, gir litt "crunch", og legger til enda flere næringsstoffer og sunt fett!

Sunnere og deiligere dessert skal du jammen lete lenge etter!

Bruker du også avokado til noe helt annet enn salat? 


#sjokolade #søtt #dessert #sjokoladepudding #sjokolademousse #glutenfri #glutenfritt #melkefri #melkefritt #laktosefri #laktosefritt #helse #kosthold #mat #oppskrift #helg #hverdag #sunnmat #sunt #treningsmat #diett #ernæring #sukkerfri #sukkerfritt #paleo #vegansk #høst #kos #november #vegan #lowcard #lavkarbo #blogger 

 

 

Har du noen gang smakt pizza med banan? Det er digg!Tropisk lørdagspizza!

Denne pizzaen er glutenfri og melkefri, og kan gjøres vegansk og paleo.

Pizza er ikke bare kjøttdeig og ost. Ikke trenger den komme fra frossendisken heller! Pizza (spesielt glutenfri pizza) smaker nemlig aller, aller best når den lages fra "scratch", og med litt oppfinnsomhet kan man lokke frem smakskombinasjoner som får grandisen til å minne om ketsjup på papp.

-Så er jo grandisen omtrent ketsjup på papp da, men det hører hjemme i et annet innlegg ;)

LES OGSÅ: Verdens beste lasagne helt uten gluten, melk og tomater! Må prøves!Banan funker virkelig på pizza!

En av mine pizzafavoritter stammer fra tiden jeg bodde i New Zealand. Onkelen til kjæresten min på den tiden eide en pizzarestaurantkjede, og menyen var langt fra ordinær. Isteden for margherita og pepperoni, sprudlet menyen over av tropiske innslag og usannsynlige alternativer. Favoritten var thaipizza med kylling; en skikkelig smaksopplevelse, med alt fra banan til cashewnøtter på toppen! -Og det er nettopp denne pizzaen jeg har gjort mitt beste for å gjenskape.

Venner og familie klør seg litt i hodet når de ser banan på pizzaen, men så fort de setter tenna i vidunderet så får pipa jammen en annen lyd!


Alle elsker Thaipizza!

Glutenfri thaipizza med kylling er enkelt å lage. Det krever ingen ekstraordinære kokkeferdigheter, og vidunderet er like kjapt og greit å lage som mors hjemmelagede lørdagspizza. Litt sunnere er det også!

Du kan godt bruke ferdigbunn hvis du vil det. Min desiderte favoritt (og bunnen du ser på bildene) er Toscano's "Authentic Italian Gluten Free Pizza Base". Den er helt fantastisk! I all min tid har jeg ikke smakt bedre. Men.. jeg har ikke klart å finne den i Norge, så jeg anbefaler ALLE å mase skikkelig på Toscano via Facebook- eller Instagramsidene deres, slik at de kanskje gir etter og får de inn i norske butikker. DET hadde vært vært noe! (For ordens skyld: Jeg er ikke sponset av Toscano)


Hvis du vil lage pizzabunn selv så er denne oppskriften enkel og super: 

(klikk på linken for å komme til oppskriften)

"Super og enkel oppskrift på perfekt glutenfri pizzabunn!"

TIPS: Du kan lage flere pizzabunner som du halvsteker og fryser, så har du fiks ferdige bunner for hånden når du får lyst på pizza!


For å lage glutenfri chicken thaipizza trenger du (mengder tilpasses bunnen):

 • grønn thai curry paste (1-2 ts etter hvor sterk smak du vil ha)
 • kokoskrem (ca 1 ss per rund pizza)
 • creme fraiche (ca 1 ss per rund pizza)
 • knust hvitløk (eller litt hvitløkspulver) -ca 1 fedd per rund pizza
 • raspet fersk ingefær -ca en 1 skive på størrelse med en tyvekroning, per rund pizza
 • noen små dråper sesamolje
 • grønn og rød paprika i små biter
 • en håndfull cashewnøtter
 • en håndfull bønnespirer
 • 1 banan
 • raspet ost (gjerne mozarella) Her kan du godt bruke raspet soyamozarella. Jeg fant nettop en på ICA av merket Tofutti (som jeg vel og merke ikke har prøvd selv) 
 • 1 kyllingbryst
 • fersk koriander

Du kan tilsette ekstra chilli hvis du liker sterk mat!

Fremgangsmåte:

 • Forvarm ovnen til 225 grader
 • Bland sammen green curry paste, kokoskrem, creme fraiche, hvitløk, ingefær og sesamolje i en bolle. Sett bollen i kjøleskapet.
 • Stek kyllingbrystet helt (altså, ikke i biter), i en varm stekepanne. Når kyllingen er ferdigstekt, river du den i småbiter med to gafler. Sett kyllingbitene til side.
 • Hakk paprika og skjær bananen i skiver.
 • Smør curryblandingen på pizzabunnen. Hvis du har en liten pizzabunn så må du kanskje holde litt tilbake. Bruker du for mye så blir pizzaen bløt eller "soggy". Her er det bedre å være litt sparsom.
 • Oppå fyllet strør du så kyllingbiter, paprika, bønnespirer og cashewnøtter. Deretter legger du bananbiter utover pizzaen, og topper med ost.
 • Stek pizzaen til osten har fått en gyllen farge, og skorpen er sprø.
 • Pynt med fersk koriander rett før servering. Ikke legg på koriander for tidlig, for da visner den av varmen.

Server gjerne thaipizza med en lett mangosalat og en tropisk "mocktail", eller kanskje rett og slett et glass med friskt kokosnøttvann!

Velbekomme!
  

Enkel og perfekt glutenfri pizzabunn!
Det er enkelt å lage supergod glutenfri pizzabunn!

Pizza har uten tvil blitt norges nasjonalrett, og desverre spiser vi mest av den frosne typen. Siden Grandiosa's lansering på 80-tallet har vi nordmenn hatt i oss hele 350 millioner pakker av den høyt elskede lefsa med paprika og skinke (kilde: Wikipedia). Ikke vet jeg hvor mye vi har spist tilsammen, nå som butikkene har flere typer ferdigpizza enn de har grønnsaker, men det er kanskje like greit å ikke tenke på det.

Misforstå meg rett, jeg er absolutt en pizzafan! Jeg spiser til og med Grandiosa, nå som de har kastet seg på glutenfribølgen. Med måte vel og merke. For eksempel de gangene jeg har kommet hjem til Norge på besøk, og kastet i meg alt av norsk matkultur; fra leverpostei til raspeballer. Da er Grandisen god å ha, for det henger unektelig noen gode studentminner i den tørre skinka og den ynkelige ketsjupgarnityren :)

LES OGSÅ: DRØM DEG BORT TIL VARMERE STRØK, MED EN DEILIG GLUTENFRI THAIPIZZA MED KYLLING!


Ferdigpizzaen er full av tilsetningsstoffer

Gamle minner til side, ferdigpizza er ikke akkurat helsekost. For oss som ikke spiser gluten blir dette utsagnet faktisk enda mer aktuelt. Har du noen gang tatt deg tid til å lese innholdsfortegnelsen på en glutenfri ferdigbunn? Da skal du jammen ha god tid, for der står det mye! Det er langt ifra mel, vann, gjær og that's it! 

Ferdigbunnene som ligger vakumpakket i butikkhylla (and don't get me started on wraps!!) er konserveringsmiddelverstinger. Det skal så sykt mange tilsetningsstoffer til for å holde den pizzabunnen "fersk", at det kanskje tærer mer på helsa enn den osten du hiver på toppen!

Ja, klart det er greit å kunne "hive en pizza i ovnen" uten for mye stress. Den er jeg med på. Men hvor mye stress er det egentlig å lage bunnen selv? Langt mindre enn du kanskje tror!

(foto: bigstock)

Hjemmelaget glutenfri pizza er sunt!

Ikke bare er det kjempeenkelt å lage glutenfri pizzabunn selv, det smaker også så utrolig mye bedre, og ikke minst er det sunnere. Jommen er det ikke billigere også! Så hva venter du på?

En bra oppskrift er det du venter på, tenker jeg. Og her er den; min favorittbunn!

Dette trenger du:

 • 250 ml lunkent (40 grader) vann
 • 7 gram tørrgjær (ca en porsjonspose)
 • 2½ ts sukker(dette hjelper hevingen)
 • 400 gram av The Gluten Free Lifesaver's egen glutenfrie melblanding
 • 1 ts salt
 • 1 stort økologisk egg fra frittgående høns (kan byttes med eggeerstatning)
 • 2 ss olivenolje
 • ½ ts bakepulver
 • 2 ts eddik

Nb: Hvis du velger å bruke en annen melblanding, så bytter du ut vannet i oppskriften med melk eller rismelk, og tilsetter 1 ts xantan gum! Soyamelk egner seg forøvrig ikke like godt.


Fremgangsmåte:

 • Bland lunkent vann (nb: mål gjerne temperaturen) med sukkeret og gjæren, og sett gjærblandingen til sides på et lunt sted for å aktivere den. Gjæren er klar når den har skummet opp fra 2/3 til dobbel størrelse.
 • Hell melet i en bolle, bland bakepulveret godt inn, og lag en grop i midten. I gropen knekker du egget, og heller i olivenoljen, eddiken og gjærblandingen. Rull opp ermene og kna deigen godt sammen.
 • Forvarm stekeovnen til 200 grader (vifteovn)
 • Når deigen er jevn, strør du litt glutenfritt mel over den, dekker med plast, og lar den heve til den har doblet i størrelse.
 • Press eller kjevle deigen direkte på bakepapiret, eller på en pizzapanne. Bruk gjerne litt ekstra glutenfritt mel eller 1 ts olivenolje hvis deigen er klissete.
 • Forstek pizzabunnen i maks 10 minutter -den skal ikke være gjennomstekt, bare få en fastere skorpe og lett heving.
 • Ta pizzabunnen ut av ovnen, og la den hvile i 5 minutter før du smører på fyllet. 

TIPS: Du kan lage flere pizzabunner som du halvsteker og fryser, så har du fiks ferdige bunner for hånden når du får lyst på pizza!

Da er det bare å smøre på fyll av hjertens lyst! 

Saftig glutenfri og melkefri eplekake med høstens norske epler!


Nyt norske epler i sesong!

Finnes det noe bedre enn en god, gammeldags, saftig eplekake? Med nyplukkede norske epler til og med!

Eplekake er en desidert favoritt for meg. Ikke bare minner den om barndommens søndagsbesøk hos farmor og farfar, men det er noe helt spesielt når man kan plukke noen av ingrediensene selv. Hvis du ikke er så heldig å ha epletrær i hagen, så får du kjøpt nydelige, friske, norske epler i butikken hele høsten.

Denne oppskriften på saftig glutenfri eplekake er helt himmelsk! Jeg lagde to store kaker, og de forsvant altfor fort :) Kaken er myk og søt, med akkurat nok syre fra elpene, og den holder seg fersk lenge!


Høsten er herlig!

Som du kanskje vet, så flyttet jeg nettopp fra London til Trondheim. Noen stusset litt på hvorfor jeg valgte å flytte akkurat i det den tunge vinteren er på vei innover Norges land, og sannheten er at det gjorde jeg med vilje! Etter årevis i Australia, New Zealand og andre "varmere strøk", så er det nettopp de kalde årstidene jeg savner! 

Visst er det høst i London også, men jammen er det lite som slår Norge når landskapet skifter farge og snur nesa mot jul!

LES OGSÅ: Glutenfri eple- og blåbærsmuldrepai med kokosnøtt-topping!Eplekake hører høsten til

Lukten av frost og rå jord, vinden som suser rundt hushjørnene, og de flammende trærne som omkranser trehusene imponerer kanskje ikke en solsøkende nordmann, men det er noe helt utenom det vanlige for en hjemvendt "verdensborger" som meg! 

Og nå som jeg loffer rundt på parketten i saueskinnstøflene mine med et pledd rundt den hutrende kroppen, er det INGENTING som smaker bedre enn varm, hjemmelaget glutenfri eplekake med krem, og en stor kopp te!

foto: bigstock

Oppskrift på saftig glutenfri eplekake

Denne kaken kan gjøres melkefri!

 • 3-4 syrlige norske epler med skallet på
 • 1 ss malt kanel
 • 200 gram smør (her er det mulig å bruke margarin uten melk - ikke smøremyk)
 • 150 gram sukker 
 • 150 gram glutenfritt mel Jeg brukte Mix C fra Schär
 • 5 mellomstore økologiske egg fra frittgående høns 
 • 2 ts bakepulver
 • Melis til pynt

Tips: I en langpanne må du doble denne oppskriften


 1. Vask først eplene og skjær dem i tynne båter. Fjern kjernehuset. Strø kanel over eplebåtene.
 2. Forvarm ovnen til 180 grader
 3. Litt avhengig av hvilken form du bruker, kan du velge å legge eplene i ulike mønster. Jeg brukte en rundform, så jeg la eplene pent i bunnen først. Husk å smøre formen godt! Bruk gjerne litt malt ris (ikke rismel) i formen, som erstatning for semulegryn. 
 4. Begynn med å piske smør og sukker. Om smøret ditt ikke er romtemperert så kan du raspe det med rivjern. Pisk til blandingen er lys og luftig.
 5. Tilsett ett egg av gangen, mens kjøkkenmaskina går i lavt tempo. La egget blandes godt inn før du tilsetter neste.
 6. Blandt mel og bakepulver godt, og sikt det inn i røra mens kjøkkenmaskina fremdeles går på lav hastighet.
 7. Når melet er rørt inn og røra er jevn, heller du den over eplene i forma. Du må gjerne legge flere lag med epler, for da blir kaken ekstra saftig! 
 8. Stekes i 45 minutter, eller til du kan stikke en fyrstikk i midten av kaken uten at det henger røre igjen på den. Steker du for lenge blir den tørr.
 9. Avkjøl kaken i formen i noen minutter, før du overfører den til en rist. Når kaken er nedkjølt (men ikke helt kald; den smaker best sånn!) så heller du melis på toppen!

Nb: Husk at alle ovner er forskjellige. Du må følge med på kaken i de siste 10 minuttene!

Tips: du kan selv kverne ris i blender, mandelkvern eller kornkvern.


Deilig eplekake smaker best servert med pisket krem eller vaniljeis, men det kan også passe med en liten dæsj rømme eller kesam!

Hvis du har mye epler, så kan du godt lage flere kaker og fryse de. Den smaker like godt etter at den har vært fryst. Uansett om den har vært i fryseren eller ikke, så anbefaler jeg å varme den noen sekunder i mikrobølgeovnen før servering, om den da ikke serveres rett fra ovnen :)

LES OGSÅ: Den fantastiske kålrotkaken som smelter på tunga!

Da håper jeg eplekaken faller i smak, og ønsker dere alle en herlig høst!


#glutenfritt #glutenfri #gluten #cøliaki #melkefritt #melkefri #diett #helse #mat #oppskrift #kake #høst #epler #eplekake #eple #frukt #søtt #søtsaker #allergi #intoleranse #matintoleranse #matallergi #lavfodmap #hverdag #fodmap #ibs #irritabeltarm #mage #mave #treningsmat #hvetefritt #bakst #bake #helg #blogg 

Glutenfri gratinert savoykål med cheddar, valnøtter og rosmarin!Dette er en utrolig enkel og fantastisk god rett!

Visste du at grønnkål er den viktigste ingrediensen i en elimnasjonsdiett? Det er fordi kål er den av de aller mest næringsrike og minst immunprovoserende matvarene vi har! Det er også helt feil at man uten videre blir oppblåst og får luft i magen av kål. Dette skjer bare hvis man koker kålen lenger enn i 5 minutter. Kål har nok fått et frynsete rykte i Norge på grunn av sin velkjente opptreden i fårikål; en smaksrik men også "luftrik" rett.

Vi bør absolutt bruke mer kål! Spesielt nå utover sommeren når kålen er ny, frisk og norsk. Med et hav av næring og nesten blottet for allergifremkallende stoffer, er kål et unikum i grønnsaksdisken. Dessuten smaker det så fantastisk godt når det er tilberedt riktig! Personlig er jeg glad i fårikål, men for dem som ikke helt har sansen for ihjelkokte kålhoder så er denne varianten en sikker vinner:

NB: grønnkål er ikke det samme som savoykål. Grønnkål er ok på en eliminasjonsdiett og lav-FODMAP, velg derfor dette isteden om nødvendig. Næringsverdiene er så og si de samme.


Du trenger:

 • 1 savoykålhode (jeg velger alltid økologisk der dette er tilgjengelig)
 • 1 liter grønnsaksbuljong (helst økologisk og uten gjærekstrakt)
 • 75 gram moden og smaksrik cheddar ost, revet (annen smaksrik ost eller vegansk osteerstatning kan også benyttes)
 • 50 gram glutenfri strøkavring eller tørkede brødsmuler
 • 25 gram hakkede valnøtter
 • 1 ss hakket frisk rosmarin
 • salt og pepper etter smakSlik går du frem:

 • Forvarm grillen i stekeovnen 
 • Vask kålhodet og del det i 8 "båter"
 • Kok opp vann og buljong i en stekepanne med høye kanter, og legg kålbåtene forsiktig oppi vannet
 • Dekk til med et lokk og la kålen småkoke i 4-5 minutter (den skal ikke koke til den blir myk!)
 • I mellomtiden blander du ost, kavring, rosmarin, valnøtter og salt/pepper i en bolle
 • Når kålen har ligget i vannet i ca 5 minutter løfter du den forsiktig opp av vannet med en fiskeøse eller lignende (skje med hull i)
 • Legg kålen pent i en ildfast form, og strø osteblandingen over
 • Sett formen under grillen, og hold et oye med den til kavringen har fått en fin gyllen farge og osten har smeltet

Kan serveres alene, eller sammen med både fisk, kjøtt eller kylling!

KLIKK PÅ DENNE LINKEN!


#mat #kosthold #oppskrift #glutenfritt #glutenfri #gluten #cøliaki #melkefri #allergivennlig #intoleranse #blogg #foto #hverdag #familie #sunn #sunt #sundt #sunnmat #helse #glutenfreelifesaver #vegetar #vegan


Nydelig, saftig kålrotkake!


JEG MÅ BARE SLIPPE ALT JEG HAR I HENDENE OG DELE DENNE FANTASTISKE KAKEN MED DERE!

De fleste tenker kanskje at kålrot er noe man bare kan spise til middag sammen med saltkjøtt og poteter. Det er tross alt det vi har vokst opp med. Men sannheten er at kålrot har så utrolig mye mer å by på!

Kålrot, eller kålrabi, er en utrolig sunn rotgrønnsak som ikke bare er stappfull av c-vitaminer, men også søt, smaksrik og veldig bruksvennlig. Vi har blitt vant til å tenke på denne "gammeldagse" grønnsaken som et litt kjedelig tilskudd til husmannskosten, men her er det mye mer å hente! 

Du er kanskje glad i gulrotkake, eller har fått smaken for gresskar i baksten? Så hvorfor ikke bake med kålrot! 


Er dette verdens sunneste kake?

Kanskje ikke. Den har jo både smør og olje. Men dette er en kake som er full av næringsstoffer, og nesten helt fri for allergener!

Jeg kom først på å prøve meg på en glutenfri kålrotkakeoppskrift da jeg gikk på en streng eliminasjonsdiett. Nesten alle frukter og grønnsaker var fjernet fra kosten min, men kålrot kunne jeg spise. Jeg har alltid vært glad i både gulrotkake og gresskarkake, og tenkte rett og slett "hvorfor ikke"!

Det sier litt om denne gode, gamle grønnsaken at den får bli igjen i kosten til mennesker som utredes for allergier og intoleranser.  Kålroten er rett og slett så full av nyttige næringsstoffer at den er av stor verdi for kroppen, og kan kompensere for mangelen på andre matvarer! Samtidig er den så fantastisk lav på allergifremkallende stoffer at den er trygg for omtrent alle!

Uansett hvilke tanker du hittil har gjort deg opp om kålrabi; denne kaken er intet mindre enn et fargerikt fyrverkeri! Fantastisk god på smak, utrolig saftig, absolutt noe utenom det vanlige, og ikke minst en rik kilde på c-vitamin.

Kan du tenke deg en bedre måte å få i deg grønnsakene dine på?
Min mest etterspurte glutenfri kake!

Lite visste jeg at mitt "crazy" eksperiment med kålrot skulle bli en dudnrende suksess blant mine venner og kjente. Den dag i dag er dette den kaken jeg oftest blir spurt om å lage, enten det er til bursdager, som muffins eller til og med til jul. Kålrotkaken er kommet for å bli!

Jeg har laget mitt eget melkefrie alternativ til "cream cheese frosting", men du må gjerne bruke vanlig gulrotkakefyll med kremost isteden hvis du foretrekker det. Du kan også bruke vanlig melis, slik som jeg har brukt på hovedbildet.

Kaken er forøvrig trygg for de aller fleste allergikere, og godkjent på RPAH eleminisjonsdietten og dermed "failsafe".


Du trenger:

En langpanne med høye kanter, eller to runde kakeformer. Den kan også lages som muffins!

6 Egg (Les hvorfor jeg velger mine egg med stor omhu, på denne linken) eller eggeerstatning
6 dl sukker (bruk helt vanlig hvitt sukker for lavFODMAP og  failsafe)
3 ts glutenfritt bakepulver
3 ts natron
2 ts naturlig (økologisk) vaniljeekstrakt
6 dl glutenfritt kakemel
4 dl raspet kålrot
3 dl nøytral olje (sørg for at oljen ikke er tilsatt antioksidanter hvis du er på en failsafediett.)
3 ts kanel (kutt ut kanel hvis du er på failsafediett)
 


Glasur:

60 ml melkefritt smør (eller vanlig smør hvis du tåler det)
2,5 dl melis
2 ts rismelk (eller den melken du foretrekker. Rismelk har veldig nøytral smak. Du kan selvsagt bruke kumelk)
1 ts sitronsyre (dette får du kjøpt i pulverform. Hvis du ikke har intoleranser eller allergier så kan du bruke sitronsaft isteden, men da må du kutte ut melk)


Fremgangsmåte:

Forvarm ovnen til 175 grader, og legg bakepapir i formen.

baketips
 1. Begynn med å lage eggedosis av egget og sukkeret. Tilsett vaniljen mot slutten
 2. I en annen bolle blander du de tørre ingrediensene godt. Sil melet over i eggedosisen, og vendt det forsiktig inn. Her er det viktig å ikke ødelegge luften i eggedosisen. 
 3. Tilsett til slutt kålrabien og oljen, og rør forsiktig.
 4. Hell blandingen i formen, og stek i ca 40-45 minutter. Stikk en pinne i kaken mot slutten, og se om det sitter deig igjen på pinnen. Kaken er ferdig når pinnen kommer ut ren. Ikke stek for lenge, da blir kaken tørr!
 5. Mens kaken kjøler seg ned, kjører du alle ingrediensene til glasuren i en kjøkkenmikser til det er luftig. Du kan justere konsistensen ved å tilsette mer eller mindre melis eller veske. Du kan med fordel sette glasuren i kjøleskapet i 10 minutter, men ikke for lenge for da stivner den.
 6. La kaken kjøle seg helt ned før du smører på fyllet, ellers vil det smelte.

Kålrotkaken er seriøst nydelig! Prøv selv, og se om du klarer å motså den :)


Har du noen gode tips til grønnsaker som kan brukes i kaker?
 

 Klikk på denne linken!


#mat #oppskrift #kosthold #glutenfri #glutenfritt #gluten #allergimat #allergivennlig #lavfodmap #melkefri  #bake #bakst #matallergi #matintoleranse #helse #kålrot #grønnsaker #søtt #godt #blogg #hverdag #familie #dessert #foto #melkefritt #nøttefri #kake #sunn #sundt #sunnmat #cøliaki

Glem pizza! Dette må du spise nå!Jeg er vilt forelsket.. 

Pad Thai er min nye store kjærlighet! Neida, jeg er ikke utro. Hvertfall ikke mot kjæresten min, men kanskje litt mot taco og pizza..

Her i London ser man plutselig Pad Thai på hvert eneste hjørne nå. Dette er retten som for øyeblikket tar storbyen med storm, og med denne enkle oppskriften kan absolutt alle få det til hjemme!


Frisk, full av smak, og supersunn!

Herlige Pad Thai, er en frisk og fargerik thailandsk nudelrett, som har blitt min desiderte #1 til helgekosen. Den er er full av smak og deilige ingredienser, og med min superenkle oppskrift kan du ha maten klar på 10 minutter!

De gangene jeg har huset (og TV'en) for meg selv, spurter jeg regelrett til butikken for å kjøpe ingredienser, slik at jeg kan synke ned i sofaen med en stor bolle herlig asiatisk vidundermat (og en film som typen garantert ikke ville valgt). Himmel!

For meg er Pad Thai alt godt på ett fat. Den inneholder alle mine favoritter; reker, peanøtter, risnudler, mango.. og pad thai saus. OMG den sausen!

Mange tør ikke prøve seg på Pad Thai, fordi det kan virke litt komplisert. Riktig nok er det noen versjoner av retten som krever litt mer konsentrasjon og fingerferdighet. Min versjon derimot, kan du enkelt og greit slenge sammen på 10 minutter, og den smaker ikke mindre fantastisk av den grunn. Nope. Denne enkle versjonen av Pad thai er helt himmelsk!

Her har du min "slapp-av-og-nyt" Pad Thai-oppskrift som er fiks ferdig på 10 minutter:Dette trenger du:

 • En 300 grams pakke med flate risnudler
 • 3 ts tamarindsaus/konsentrat
 • 3 ts asiatisk fiskesaus (fish sauce)
 • 3 ts palmesukker, kokosnøttsukker, honning, eller vanlig sukker (ettersom hva du foretrekker)
 • 3 ss nøytral olje
 • 2 hvitløksfedd
 • 2 vårløk
 • 1 egg, lett vispet
 • 100 gram ferske bønnespirer
 • 60 ml grønne erter
 • 60 ml rå peanøtter (ristes lett i varm panne)
 • 125 ml ferske asiatiske reker (kongereke eller scampi) uten skall
 • 1 lime i båter
 • En halv mango (helst med grønt fruktkjøtt) skjært i julienne (tynne striper) Bruk vanlig mango som ikke er helt moden hvis du ikke kan finne grønn.

 


Fremgangsmåte:

 1. Først  tilbereder du risnudlene slik det står på pakken, og sett dem deretter til side. Deretter skjærer du mangoen i tynne striper, og rister og hakker peanøttene.
 2. Bland  tamarindsausen med 1 ss olje, sukker, og fiskesaus i en liten bolle. Rør godt.
 3. Skjær vårløkene i 2 cm lange striper, og skrell så hvitløken før du skjærer den i bittesmå biter.
 4. Varm opp en wokpanne, og hell i 2 ss olje. Stek vårløken og hvitløken i oljen raskt, i under ett minutt. Beveg hele tiden woken.
 5. Tøm de vispede eggene over løken, og rør til egget er stekt og jevnt fordelt.
 6. Tilsett reker, erter og bønnespirer, og hold hele tiden woken i bevegelse over varmen. 
 7. Til slutt tilsetter du nudlene og sausen. Rør godt.
 8. Ta woken av plata så snart rekene er gjennomstekt, og server med mango i tynne skiver, lime og hakkede peanøtter. 

Liker du asiatisk mat? Hva er din favoritt?


KLIKK PÅ DENNE LINKEN!#glutenfri #glutenfritt #cøliaki #kosthold #helse #mat #oppskrift #middag #foto #livet #hverdag #helg #familie #blogg #matallergi #diett #sunnmat #sunn #sunt #cleaneating #cleanfood #renmat #intoleranse #gluten

Deilig glutenfri tiramisu med mørk sjokolade og jordbær!Kanskje verdens beste dessert..

Jeg husker det var en Italiensk restaurant hjemme i byen der jeg vokste opp. Du kjenner kanskje typen; en sånn som har stått rakrygget og resolutt mot tidens tann, og nektet å følge strømmen. Veggene var dekket av kitschy Italienske klisjéer -søyler, statuer, kunstige blomster.. the works. Fra kjøkkenet runget høylydte oppkavede stemmer, og rundt bordene gikk familiens yngste med øvede hender. De kunne menyen utenat. Regningen tok de i hodet.

De finnes over hele verden, disse små boblene av italiensk stolthet og husmannskost. Mannen min snakker hjertelig om sin lokale restaurant hjemme i Australia, og jeg tenker at det kunne godt vært den samme.

I tillegg til veggmalerier og fulle bord, har de alltid én annen ting til felles. Øverst på dessertmenyen, som kronen på verket, finnes det alltid en tiramisu.

Jeg elsker tiramisu. Mascarpone og eggeplomme over likør og kaffe.. mektig både i smak og i omdømme.

Som cøliaker ble det plutselig litt vanskeligere. Jeg måtte pent finne meg i å se familie og venner dyppe skjeen i sine herlige lag med krem og likør, mens jeg selv satt der med en sitronsorbet og et lengtende blikk. Tiramisu smaker himmelsk, men den er så absolutt ikke glutenfri.

Så fant jeg Schär Savoiardikjeks! Du har kanskje sett dem i butikken? De avlange luftige sukkerkjeksene i gul pakke, som man kanskje ikke helt vet hva man skal gjøre med i det norske kostholdet. Nettopp dem trenger du for å lage tiramisu!

Schär har vært så greie å sende meg en pakke, og det tok omtrent 5 minutter fra jeg åpnet eska til forkleet var på, og tiramisulagingen var underveis.

Herlighet så deilig det var å spise tiramisu igjen! Denne gangen helt glutenfri, og minst like deilig!For å lage 2 store eller 4 små porsjoner, trenger du:


 • 150 gram glutenfri mørk sjokolade
 • 20 gram smør eller melkefri erstatning (ikke smøremyk)
 • Omtrent 8 svoiardikjeks. Hvor mange du trenger vil variere med hvor store serveringsglass du bruker.
 • En klype salt (jeg bruker Maldon, som jeg knuser med fingrene)
 • 175 ml sterk, varm kaffe
 • 20 ml (eller mer hvis du vil) kaffelikør slik som Kahlua eller Tia Maria. Du kan også bruke sherry eller dessertvin. la likøren vøre hvis du skal servere desserten til barn.
 • 2 store egg fra økologiske utegående høns (les mer om de store  forskjellene på vanlige egg og egg fra utegående høns her)
 • 50 gram sukker
 • 350 gram mascarpone
 • 100 ml kremfløte
 • En håndfull ferske jordbær i skiver
 • Ca 1 ts kakaopulver til pynt
Fremgangsmåte:
 1. Start med å skille eggene. Visp eggeplommene med sukkeret og halvparten av likøren, til blandingen er hvit.
 2. Rør mascarponen til den er myk, og vend den forsiktig inn i eggeblandingen.
 3. I en annen bolle visper du kremen, og vender den deretter inn i mascarponeblandingen.
 4. Bruk så en ren bolle til å vispe eggehvitene stive. Bland inn et par spiseskjeer i mascarponeblandingen, og vend deretter resten veldig forsiktig inn. Dekk med plast, og la stå i kjøleskapet i ca en halvtime.,
 5. Smelt sjokolade og smør i vannbad. Når sjokoladen er helt smeltet tilsetter du kaffen og resten av likøren.
 6. Dypp forsiktig savoiardikjeksene i sjokoladeblandingen, og plasser dem i serveringsglasset (eller -bollen)
 7. Når bunnen av serveringsglasset ditt er dekket av kjeks, bruker du en spiseskje til å øse over resten av sjokoladeblandingen slik at kjeksene blir skikkelig myke.
 8. Ta mascarponeblandingen ut av kjøleskapet, og dekk kjeksene med et tykt lag av krem. Fyll på med jordbær, og gjenta prosessen lagvis heckle til du har fylt serveringsglasset.
 9. Når du har fylt glasset setter du det i kjøleskapet i minst en time (gjerne mer) slik at tiramisuen kan stivne litt. 
 10. Når du tar den ut av kjøleskapet strør du kakaopulver over, og pynter med jordbær!

Server gjerne med ekstra jordbær, en god kopp italiensk kaffe, eller hvorfor ikke litt ekstra likør!

Buon Appetito! :)


Klikk på denne linken!#glutenfri #glutenfritt #gluten #matallergi #matintoleranse #kosthold #mat #oppskrift #dessert #søtt #godt #tiramisu #jordbær #bær #blogg #familie #hverdag #helse #foto #sommer

Imponér med vakre og friske ispinner til 17. mai! Kjempeenkelt!


Ingen nasjonaldag uten is!

Tilsett bare blå himmel, så holder du stilen med disse røde og hvite ispinnene som smaker friskt av jordbær og vanilje!

Is hører med på 17. mai, og isteden for å stå med trange bunadssko blant svette ullstakker og hylende unger, så kan du kanskje slå til med egen is i år?

Disse nydelige ispinnene er superenkle å lage, og de smaker helt himmelsk! Ikke minst ser de imponerende ut.

Ikke at man skal spare på kaloriene på en festdag som 17. mai, men jeg kan likevel nevne at denne isen ikke bare ser flott ut og smaker godt, men at den også er sunnere enn den isen du kjøper i butikken. Ingen grunn til å stå to timer i kø for en Pinup i år altså!

17 MAI I FJOR - HJEMME I TRONDHEIM


Du trenger:

 • 5 dl gresk yoghurt
 • 5 dl rensede ferske jordbær (du kan også bruke frosne)
 • 2 ss lønnesirup (kan også bruke honning eller annen sirup)
 • 2 ts vaniljeekstrakt eller ekte vaniljefrø

Fremgangsmåte:

 1. Kjør jordbær og halvparten av lønnesirupen i en blender til blandingen er fri for klumper.
 2. I en annen bolle blander du yoghurten med resten av lønnesirupen og vaniljen.
 3. Fyll ispinneformer lagvis med jordær- og yoghurtblandingen
 4. Bank lett på formene for å unngå luftbobler, og rør gjerne litt med en pinne for å få et fint mønster.
 5. Frys i minst 4 timer, og server. Dypp gjerne i mørk sjokolade!

VI GIFTET OSS DEN 16. MAI, SÅ 17 MAI VAR "DAGEN DERPÅ" FOR OSS :)


17. maifeiring i Londons gater

I år skal 17. mai feires i Southwark park her i London, med både bløtkake (glutenfri selvsagt), solo, barnetog, sekkeløp, taler og flagg. Bunaden fikk desverre ikke bli med til London, så vi satser på å rope "hurra" ekstra høyt så det ikke er tvil om hvor hvor vi hører hjemme!

Jeg tropper selvsagt opp med kamera, så jeg skal nok sørge for å dele noen engelske 17. mai-minner med dere på bloggen :)

I morgen (den 16. mai) har vi forøvrig ett års bryllupsdag! Vi giftet oss i Trondheim for nøyaktig 12 måneder siden i morgen, så denne helgen blir en skikkelig dobbelfeiring!Ønsker dere alle en fantastisk 17 mai, og gratulerer så mye med dagen! Skulle virkelig ønske at jeg skunne feire i Norge, men vi skal sette alle kluter til for å komme i stemning her i London!!

Gratulerer med dagen Norge!


Kanskje kan det friste med en fruktig Pimm's til feiringen? Få oppskriften på britenes favorittsommerdrikk her!


Bunadsfoto av meg og min kjære er tatt av whiteimages.com.au Kopiering eller bruk av disse bildene er ikke tillat. Takk for at du respekterer dette!


klikk på denne linken!
#17mai  #17.mai #syttendemai #nasjonaldag #nasjonaldagen #hurra #gratulerer #is #ispinner #pinup #iskrem #dessert #søtt #sukkerfritt #sunnmat #mat #sunn #sunt #trening #baking #bake #helse #kosthold #glutenfri #glutenfritt #gluten #cøliaki #oppskrift #matallergi #matintoleranse #vanilje #jordbær #fest #feiring #hverdag #helg #blogg #fridag #bunad #London #sol #flagg #solo #foto #sjokolade #yoghurt #sukkerfriGlutenfri hvitløksciabatta på 5 minutter!Noen ganger får jeg bare veldig lyst på noe salt og godt.
Da smaker det med varme glutenfrie hvitløksciabatta med smeltet ost på toppen!

 

Her kommer en rask variant, som ikke trenger å planlegges i det hele tatt. Du kan bokstavelig talt ha maten klar på 5 minutter!

Disse glutenfrie hvitløksciabattaene passer utmerket som en liten spiss på middagen, noe ekstra sammen med pizzaen, eller alene som et raskt måltid.

 

Når man har cøliaki så kan det være veldig greit å ha noen pakker med glutenfritt brød som holder seg, i matskapet. På den måten kan du alltid være sikker på at du har mat på lur, om du går tom for hjemmebakt brød. 

 

Longlifebrødene smaker godt når de varmes opp i ovnen, og holder seg lenge i pakken. De kan også fryses for ekstra holdbarhet. Veldig praktisk, og passer fint til denne oppskriften!

 

Jeg har brukt Schär Ciabatta 

 

Hvitløkssmøret kan med fordel lages i en større  porsjon. Det holder seg lenge i kjøleskapet, og kan både brukes til å lage flere runder med hvitløksciabatta, eller til andre ting. I går kveld brukte jeg resten av smøret på hvit fisk i form, og det smakte fantastisk!

 For å lage 4 glutenfri hvitløksciabattaer trenger du:

 

 • 4 ferdige ciabattarundstykker
 • 4 ss smør
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 ts hakket persille
 • 1 ts hakket gressløk
 • En klype salt (og pepper hvis du liker det)
 • Raspet ost som topping

 Fremgangsmåte:

 

 1. Forvarm ovnen til 180 grader
 2. Rør smöret mykt Tips: Hvis smøret er veldig hardt kan du raspe det!
 3. Enten rasper du hvitløksfeddet, eller du kan bruke hvitløkspresse
 4. Finhakk urtene (eller bruk ferdighakkede frosne urter)
 5. Bland alle ingrediensene godt, før du tilsetter salt (og evt. pepper)
 6. Skjær inn i ciabattaene diagonalt, omtrent halvveis inn i brødet. Lag 4-5 snitt i hver.
 7. Smør omtrent en teskje med hvitløkssmør inn i hvert snitt
 8. Strø raspet ost på toppen, og stek i ovnen til osten har fått en sprø, gyllen skorpe
 9. Server hvitløksciabattaene varme, og bryt de gjerne opp før du drysser litt ekstra urter på toppen!

 

Velbekomme!

 

#oppskrift #mat #kosthold #sunt #hverdag #blogg #glutenfri #glutenfritt #ciabatta #foto #hvitløk #hvitløksbrød #hvitløksbaguette #middag #lunch #saltmat #intoleranse #allergi #matallergi #glutenallergi #glutenintoleranse #sunnmat #sunn

Sykt gode sukkerfri og glutenfri peanutbuttercup proteinbarer!


Herlig, herlig, men ikke farlig!

Her snakker vi snop! Guiltfritt snop!

Disse deilige små proteinbarene er helt himmelske. De smaker rett og slett skummelt godt! Man skulle absolutt ikke tro at de er både sukkerfri, glutenfri, raw, melkefri og veganske! Jeg tror det nesten ikke selv, enda jeg har laget dem..


Hva gjør man med godtesuget?

Jeg våknet i går med et skikkelig sug etter peanutbuttercups. Jeg holder meg som regel unna de halv- (eller hel-) fabrikate variantene. De er så fulle av crap. Men jeg MÅTTE ha en erstatning. Jeg fikk liksom ikke "smaken" ut av hodet..

Det var ikke vanskelig å stille suget. Jeg la hjernen i bløt, og kokte sammen en oppskrift som fikk tennene til å løpe i vann. Etter litt om og men satt jeg igjen med en hel muffinsform full av disse peanutbuttercup proteinbarene, og før middag i dag var jammen brettet tomt..


Dette må være verdens beste sunne godteri!

De smaker som en krysning mellom peanutbuttercup sjokolade (typ Reese's) og karamellostekake. Trenger jeg si mer?! 

Det er som å ta en bit av sånt snop som du bare kjøper når du virkelig skal skeie ut. Du vet, det snopet som du tenker på hele uka, og som du hiver deg over.. men som setter igang verdens største gulit trip.

-Har jeg verdens beste nyhet til deg, eller hva! Det syndie snopet har blitt til sunne proteinbarer som man kan spise etter trening! Din største drøm har kommet i oppfyllelse!

..men du trenger altså ikke vente til du skal på trening. De kan med nytes absolutt når som helst!

Anbefales som dessert, kveldskos eller mellomåltid. Her finner du ingen kunstige tilsetningsstoffer (slik som i de fleste butikkjøpte barene), ikke noe kunstig sukker (jeg hater sukkererstatninger!), og ihvertfall ikke noe gluten. Her kan du temme søtsuget med god (og ren) samvittighet!

Og til treningsjunkiene; Hver 100 grams peanutbuttercupbar inneholder ca 20 gram protein! Det er opp til dobbelt så mye som en gjennomsnittlig proteinbar!

Kjæresten min sier han ikke trenger vanlig sjokolade lenger resten av livet, hvis jeg bare fortsetter å lage disse :) Han er en stor treningsentusiast og crossfitinstruktør, og han elsker næringsrike og proteinrike snackbarer, men han klager alltid på hvor mye junk som er i dem, og hvor vanskelig det er å finne sunne barer som også smaker godt.

Problem solved! 

Det eneste problemet jeg sitter igjen med nå, er hvordan jeg skal holde labbene hans unna MITT snop!


For å lage 6 store eller 12 små barer, trenger du:

Bunn:

For å få riktig konsistens på nøttene kan du godt bruke en blender. Noen større biter gir bare litt ekstra crunch. Det er opp til deg hva du foretrekker.

Jeg foretrekker å bruke økologiske ingredienser der det er mulig. 

 • 4,5 ss kvernet rå cashew (ikke den varianten som er ristet med salt) 
 • 4,5 ss kvernede rå mandler (du bestemmer selv om du vil skålde de eller ikke) 
 • 3,5 ss (ca 5 stk) hakkede rå medjooldadler (det er den myke typen)
 • 2 ss kokosnøttflak (uten sulfitter)
 • 1 ss kokosnøttolje, myk men ikke smeltet
 • 1 ss tyktflytende rå og ubehandlet søtningsmiddel med lav glykemisk indeks, slik som brun rissirup, dadelsirup eller lignende (ikke honning eller lønnesirup, det er for raffinert og har høy glykemisk indeks)). Hvis du ikke bryr deg om sukker så kan du bruke vanlig sirup.  

Fremgangsmåte:

Kjør nøttene på høy hastighet i en blender, tilsett dadler og kokosnøttflak, og blend til dadlene er fullstendig pulverisert og blandet med nøttene. Blandingen skal begynne å se ut som en deig. Tilsett kokosnøttolje og evt. søtning, og fortsett i blenderen til deigen er godt blandet.

Nå kan du fylle muffinsformer med omtrent en spiseskje deig, og presse blandingen godt ned i formen. Sett formen i fryseren for rask nedkjøling, mens du lager fyllet.


Peanøttfyll:

 • 3,5 ss kvernet rå cashew (ikke den varianten som er ristet med salt) 
 • 3,5 ss kvernede rå mandler (du bestemmer selv om du vil skålde de eller ikke) 
 • 3,5 ss peanøttsmør(rått hvis du vil, og definitivt utenpalmeolje, salt, sukker og tilsetningsstoffer!)
 • 2 ss romtemperert kokosnøttolje
 • 1 ss tyktflytende og rå ubehandlet søtningsmiddel med lav glykemisk indeks, slik som brun rissirup eller dadelsirup
 • En knipe maldon (eller lignende) salt

Fremgangsmåte:

Kjør nættene i blenderen, og tilsett peanøttsmør, kokosnøttolje, søtstoff og salt. Blend til blandingen er fri for klumper. Ta muffinsformen ut av fryseren, og tilsett en spiseskje med peanøttfyll på toppen av nøttebunnen. Trykk ned slik at de to lagene får godt feste i hverandre, før du igjen setter brettet i fryseren.


Sjokoladetopping:

 • 6 ss rent, usøtet kakaopulver
 • 3 malte mejooldadler
 • 5 tss kokosnøttolje
 • 2ss tyktflytende og rå ubehandlet søtningsmiddel med lav glykemisk indeks, slik som brun rissirup eller dadelsirup
 • Valgfritt ekstra godt: 3,5 ss hakket melkefri (eller vegansk) mørk (70% eller mer) sjokolade, eller tilsvarende chocolate chips. 

Fremgangsmåte:

Finmal dadlene, tilsett kokosnøttolje, søtning og kakao, og blend godt til du har fått en myk konsistens. Ha i den hakkede sjokoladen til slutt. Ta muffinsbrettet ut av fryseren, and bruk en skje til å fylle sjokoladetopping over nøttebunnen. Noen liker mer, andre liker mindre. Fyll på etter din smak. Hvis du virkelig liker sjokolade kan du til og med doble medngen i sjokoladefylloppskriften!

Sett brettet tilbake i kjøleskap eller fryser til de har blit harde nok til å fjernes fra formen.

Yum Yum Yum!!!

-Ingvild xo

Ps: Selv om innholdet i disse barene er sunt og rent, så gjelder det også her at alt må nytes med måte. Men det visste du allerede ;)

Søte og sunne superpannekaker med bare 3 ingredienser!Kjappe og fantastiske sunne frokostpannekaker!

Vær så god - nå skal du få oppskriften på verdens beste og enkleste frokost! 

Disse små deilige pannekakene piskes sammen på bare noen minutter, og består av kun tre ingredienser. De er supersaftige og naturlig søte, og ikke minst uslåelig sunne!

I en porsjon av disse pannekakene får du blant annet i deg en solid dose av både protein og kalium, som kroppen trenger. Kalium øker oksygenforskyningen til hjernen din, og kan hjelpe til med å forhindre slag. Beinbygningen og forbrenningen påvirkes også av kalium, og ikke minst hjelper kalium til med å regulere blodsukkeret!

Se bare her, hva bananer og egg kan skilte med av unike næringsstoffer:


Visste du forresten at egg fra høns som får gå fritt ute, hvor de kan gjøre og spise det som er naturlig for dem, inneholder opp til 40% flere næringsstoffer og 35% mindre kolesterol, enn egg fra burhøns og "frittgående" innehøns! Man kan nesten påstå at disse eggene er en helt annen matsort!Verdens beste treningsmat!

Disse pannekakene er fantastiske hvis du har bananer du må bruke opp. Jo modnere bananen er, jo søtere og saftigere blir pannekakene!

Med sitt unike næringsinnhold og naturlig søte smak er bananpannekakene ideelle som treningsmat! De fyller på med alt du trenger, uten å tynge deg. Bananene sørger også for langsomt utslipp av sukker i blodet, slik at du klarer å holde energien oppe lenge.

Siden bananpannekakene holder seg saftige lenge, så kan du rett og slett pakke dem i sekken og spise de kalde. De smaker like godt til og med dagen etterpå!

Spise gjerne også pannekakene til frokost, eller som snack på kvelden når du får lyst på noe søtt som ikke inneholder sukker. De stiller garantert søtsuget, samtidig som du fyller kroppen med sunn næring.

 


 

Du trenger:

 • 1 stk moden banan (jo modnere, jo bedre! Umodne bananer gir tørre pannekaker) -Hvis du har små bananer kan du bruke 2.
 • 2 stk økologiske egg fra frittgående høns
 • 50 gram (ca 4 ss) glutenfritt mel 

Visp eggene, bland i mel, mos bananen(e) og tilsett dem i blandingen; og vips: ferdig pannekakerøre! 

Du kan servere med ren lønnesirup, eller kanskje frisk frukt og kokosnøttsukker hvis du vil holde en sunnere linje. Forøvrig er de så søte i seg selv, at det er ikke nødvendig å tilsette noe. Det blir som å pynte gull med sølv.

Hvis du ønsker en morsom vri til frokosten, så kan du prøve å lage pannekaker i pepperkakeformer! Barn vil elske figurene! Bare husk å olje formene før du heller røren i dem, hvis ikke kan du få problemer med å få pannekakene ut igjen.

Jeg håper du liker dem, og hvis du har gode forslag til raske og enkle glutenfri pannekakeoppskrifter, så er du velkommen til å dele! 

-Ingvild Kristine xo

 


 

#glutenfri #glutenfritt #matallergi #matintoleranse #gluten #cøliaki #kosthold #paleo #pannekaker #frokost #sunnmat #trening #mat #oppskrift #hverdag #blogg #treningsmat #sunn #sunt #suntoggodt #søtt #pancakes #banan #protein #næringsrik

Frisk og rask glutenfri pastasalat med yoghurt og tunfisk!Enklere kan ikke middagen bli!

Her jeg sitter og ser ut av vinduet i London, så er det helt tydelig at vinteren er over. Overalt finnes klynger av påskeliljer, kirsebærtrærne er i full blomst, og solen skinner. Jeg har pakket unna alt av skjerf og luer, og har endelig dratt frem småskoene. Her kommer våren!Med våren kommer også lengten etter lettere mat. Vi er ferdige med gryteretter og tunge søndagsmiddager. Nå vil vi ha friske smaker og delikate salater isteden.

En favoritt som jeg alltid kommer tilbake til er tunfisksalat med yoghurt. Jeg brukte å lage denne under studietiden, når både raskt, sunt og billig var alfa og omega. Nå vender jeg stadig tilbake til en gammel favoritt, og finner alltid en ny vri.

Du trenger ikke planlegge denne tunfisksalaten. Bruk det du har! Denne smaksrike salaten passer like godt til et middagsselskap som til en picnik. Hovedpoenget er at den kan lages på en-to-tre, og at den er mettende og god!

Salaten er et fullverdig måltid i seg selv, og inneholder både proteiner, karbohydrater og en hel rekke fantastiske fargerike grønnsaker! Her er det ingen grunn til å holde igjen..Alt du trenger er:

 • 1 boks med tunfisk i vann
 • 1 (stor) boks med yoghurt naturell
 • 1 pakke glutenfri dressingmiks (pulver)
 • Isbergsalat, hakket
 • Agurk, i små biter
 • Rødløk i små biter
 • Vårløk, hakket
 • Rød eller gul paprika i biter
 • 2 kokte egg i båter
 • Urter etter smak (slik som mint, basilikum, gressløk eller persille)
 • Ca 4 dl kokt og nedkjølt glutenfri pasta
 • Reddiker i tynne skiver, hvis du liker det

Husk; du kan egentlig bare bruke det du har av grønnsaker! Denne salaten skal man kunne lage med det som finnes i kjøleskapet.


Slik gjør du det:

 • Bland dressingmiksen godt med yoghurten
 • Kok pastaen og kjøl den deretter ned med litt kalt vann fra springen
 • Kok eggene
 • Hakk alle grønnsakene, og sleng dem i en stor bolle
 • Tøm vannet av tunfisken og bland den med grønnsakene
 • Tilsett pastaen og yoghurtmiksen, og bland godt.
 • Del til slutt eggene i båter, og legg dem på toppen av salaten. Du kan også pynte med litt ekstra reddiker og vårløk for syns skyld.

Salaten bør serveres med en gang. 

Kom gjerne med tips til andre ingredienser som du kunne tenke deg å prøve i salaten!

Kos deg i vårsola!! :)

 


#mat #lunsj #middag #hverdag #oppskrift #salat #sunnmat #sunt #familie #trening #glutenfri #glutenfritt #lavkarbo #sukkerfri #matintoleranse #intoleranse #allergi #c;liaki #glutenintoleranse #vår #sol #påske #pasta #blogg

Lag deilige glutenfri sjokoladeegg med ostekakefyll til påske!Mmm... kan det egentlig bli bedre? 
Ostekakefyll i sjokoladeegg, med syrlig mangopuré i midten. Disse vakre påskeeggene er virkelig mer enn bare pene å se på. De smaker helt himmelsk!

Ikke la deg skremme av presentasjonen. Eggene er utrolig enkle å lage, og du kan lett få til dette hjemme på kjøkkenet med få ingredienser og liten tid. Til og med barn kan hjelpe til, og resultatet ser rett og slett profft ut!

Spis påskeegg uten palmeolje

Mange har lagt sin elsk på de fylte sjokoladeeggene fra Freia og Nidar, og synes ikke helt det blir påske uten. Men vet du egentlig hva de er laget av? For det første er de ikke glutenfri, og for det andre er de fulle av palmeolje og tilsetningsstoffer. Du leste kanskje gårsdagens post som handlet om ingrediensene i de fylte påskeeggene, og hvor vidt du burde velge Freia eller Nidar sin påskesjokolade? Da vet du at det nok er bedre for både helsa og planeten om du lager dine egne. Dessuten kan jeg garantere at de hjemmelagde smaker hundre ganger bedre!

 


 

Dette trenger du for å lage 6 påskeegg:

 • 6 hule sjokoladeegg (sjekk at de er glutenfri)
 • En skarp kniv
 • Minst ett eggeglass
 • 120 gram kremost (Philadelphia type ost)
 • 3 ss melis
 • 1/4 ts sitronjuice
 • 1/4 ts vaniljeekstrakt
 • 1 dl kremfløte
 • 50 gram smeltet glutenfri hvit sjokolade
 • 1 fersk, søt mango
 • 3 ss sukker

Slik går du frem:

 

 1. Visp fløten til en stiv krem, og sett kremen i kjøleskapet.
 2. Fyll en bolle med kremosten, vaniljen, sitronjuicen og melisen, og visp med mixmaster til blandingen har fått en luftig konsistens.
 3. Smelt den hvite sjokoladen, og rør den inn i kremostblandingen.
 4. Ta kremen ut av kjøleskapet, og vend den forsiktig inn i kremostblandingen. Plasser fyllet i kjøleskapet.
 5. Skrell og del opp mangoen, før du kjører den på høy hastighet i en blender og tilsetter sukkeret. Det skal ikke være biter i puréen når du er ferdig.
 6. Hell mangopuréen over i en kasserole, og kok opp. La småkoke i ca 5 minutter, før du heller innholdet over i en kopp og kjøler det helt ned i kjøleskapet.
 7. Bruk en skarp kniv til å forsiktig skjære toppen av sjokoladeeggene. Du kan beholde toppene hvis du vil. Barn synes det er kjempegøy å "åpne" egene selv!
 8. Plasser de åpne sjokoladeeggen i eggeglass.
 9. Hent fyllet ut av kjøleskapet, og før det over i en sprutepose.
 10. Fyll hvert egg til toppen med ostekakefyll, og sett eggene i kjøleskapet i ca 30 minutter.
 11. Når fyllet har stivnet i sjokoladeeggene så tar du de ut av kjøleskapet og graver et dypt hull i midten hvor du skal lage "plommen".
 12. Fyll hullet med kald mangopuré, og vips så er egget ferdig! Du kan godt la det ferdige egget hvile seg litt i kjøleskapet etterpå (hvis du har tålmodighet til det).
 13. Påskeeggene serveres kalde, og spises med skje. Akkurat som et vanlig egg!

Dette er virkelig verdens beste påskegodt!

 Feir Valentine's med verdens deiligste paleobrownies! Helt uten gluten, melk og sukkerSå er tiden atter her for å dra frem duken og pusse støvet av lysestakene, finne frem den hjemmelaga mixtapen, og minne deg selv på hvor forelsket du en gang var i den rotekoppen som snorker på venstresiden av senga hver j**** natt. Neida!

Tiden er inne for søt musikk, undertøy som er laget av alt annet enn bomull, og ikke minst sjokolade!

Denne Valentine's byr jeg på en brownie som gjør alle andre til skamme. Den smelter på tunga, får hjertet til å banke, og du kommer aldri verden til å gjette at den er paleo, glutenfri, melkefri og helt uten smør og sukker!

Det er helt sant, æresord. Denne oppskriften smaker søt synd, men legger seg altså ikke på hofta! Ikke minst er den kjempeenkel og kjapp å lage.

Jeg har laget to varianter; en som er helt og holdent paleo, og en som er bare litt mer syndig for de som liker det. 


Til paleoversjonen trenger du:

 • 240 ml mandelmel (kværnede mandler uten skall)
 • 150 gram 100% sjokolade (uten melk og sukker)
 • 7 ferske Medjool dadler (den myke typen)
 • 3 store økologiske egg fra frittgående høns
 • 120 ml smeltet kokosnøttolje
 • 4 ss kakaopulver
 • 1/2 ts økologisk vaniljeessens
 • 1/4 ts salt uten jod (jeg bruker maldon)
 • 1/4 ts glutenfritt bakepulver
 • En håndfull nøtter som topping (jeg bruker valnøtter) -valgfritt

For den "paleoinspirerte" versjonen trenger du:

 • 240 gram mandelmel
 • 150 gram sjokolade (choc chips eller hakket vanslig sjokolade)
 • 7 ferske Medjool dadler
 • 3 store økologiske egg fra frittgående høns
 • 120 ml nøytral olje
 • 4 ss kakaopulver
 • 1/2 ts vaniljeessens
 • 1/4 ts salt
 • 1/4 ts glutenfritt bakepulver
 • En håndfull nætter som topping

Valgfritt: Jeg brukte frysetørkede bringebær som pynt, og strødde over ekstra sjokolade.
Metode:

 • Forvarm ovnen til 180 grader
 • Miks alt det tørre (unntatt nøttene) i en blender eller food processor helt til det er godt blandet og ligner grov sand
 • Flytt det tørre over i en bolle og miks de våre ingrediensene i blenderen sammen med dadlene. Dadlene skal være så og si oppløst.
 • Bland det tørre og det våte godt, og hell det over i en smurt form. Strø evt hakkede nøtter og ekstra sjokolade over.
 • Stek i ca 20 minutter 
 • La kaken kjøle seg godt ned før du tar den ut av formen. Jeg laget hjerter med pepperkakeformer, og pyntet med tørkede bringebær.

Denne kaken er enda bedre dag to og tre. Den blir bare mykere og mer "fudgy" jo lenger den står!

Nyt med god samvittighet!

 

 

 

 #mat #kake #glutenfri #paleo #melkefri #sukkerfri #kosthold #livsstil #diett #trening #valentines #allehjertersdag #love #kjærlighet #hverdag #oppskrift #cøliaki #glutenfri #februar #trening #sunnmat #blogg #helg #sunn #sundt

 

 

Glutenfri eple og blåbær smuldrepai med kokosnøtt-topping - En engelsk favoritt!


Etter å tilbrakt over 10 år i alt fra England, Australia, New Zealand og USA, har jeg lært én veldig viktig ting; nemlig at den ultimate desserten er en "Crumble" eller "smuldrepai"!

Og visst har de rett. Denne deilige, varme desserten full av frukt og bær er uten tvil noe alle kan elske. Dessuten kan man toppe smuldrepaien med vaniljeis, og hvem er vel ikke svak for smeltende vaniljeis over varm dessert? Perfekt for kalde forhold er den ihvertfall, og utrolig enkel å lage.

Crumble betyr i all enkelhet "smuldre", og har fått sitt navn fra teknikken man bruker for å lage den velkjente "smuldrede" paitoppingen. Crumble kommer i utallige varianter, ja man kan rett og slett mer eller mindre dekke hvilken som helst frukt med søte smuler!

Min favoritt er smuldrepai med eple og blåbær inni, og kokosnøtt i toppingen. En skikkelig høstdessert, fullpakket av varm frukt og bær med en liten smak av sommer på toppen. Helt fantastisk!


Du trenger:

 • 120 gram glutenfritt kakemel/hvitt mel
 • 60 gram hvitt sukker
 • 90 gram romtemperert smør eller smørerstatning i terninger
 • 300 gram syrlige epler (jeg bruker Bramley epler)
 • 30 gram mykt brunsukker
 • 30 gram kokos (uten sulfitt)
 • 3 ss kokosmelkpulver (ikke bruk flytende kokoskrem eller kokoksmel)
 • 120 gram blåbær
 • 1/4 teskje kanel

Slik gjør du det:
 • Forvarm ovnen til 190 grader
 • Skrell eplene og fjern kjernehuset. Del så eplene opp i mellomstore terninger (det skal være litt å sette tenna i!)
 • Bland eplene med blåbærene, og rør forsiktig inn brunsukkeret og kanelen
 • Fyll en ildfast form med epleblandingen
 • Bland melet med det hvite sukkeret, kokos og kokosmelkpulver, og smuldre inn smøret med fingrene
 • Dekk så epleblandingen med smuldredeigen, og stek i ovnen i ca 30 minutter

Serveres varm med vaniljeis!


 

#smuldrepai #kake #bake #baking #pai #blåbær #eple #søtt #mat #kosthold #oppskrift #gluten #glutenfri #glutenfritt #allergi #matallergi #matintoleranse #melkefri #godt #vinter #februar #kjærlighet #søtt #godt #helg #hverdag #dessert #pai 

Rask og deilig glutenfri gratinert savoykål med cheddar og rosmarinDette er en utrolig enkel og fantastisk god rett!

Visste du at grønn kål er den viktigste ingrediensen i en elimnasjonsdiett? Det er fordi kål er den av de aller mest næringsrike og minst immunprovoserende matvarene vi har! Det er også helt feil at man uten videre blir oppblåst og får luft i magen av kål. Dette skjer bare hvis man koker kålen lenger enn i 5 minutter. Kål har nok fått et frynsete rykte i Norge på grunn av sin velkjente opptreden i fårikål; en smaksrik men også "luftig" rett.

Vi bør absolutt bruke mer kål! Spesielt på høsten når kålen er ny, frisk og norsk. Med et hav av næring og nesten blottet for allergifremkallende stoffer, er kål et unikum i grønnsaksdisken. Dessuten smaker det så fantastisk godt når det er tilberedt riktig! Personlig er jeg glad i fårikål, men for dem som ikke helt har sansen for ihjelkokte kålhoder så er denne varianten en sikker vinner:
Du trenger:

 • 1 savoykålhode (jeg velger alltid økologisk der dette er tilgjengelig)
 • 1 liter grønnsaksbuljong (helst økologisk og uten gjærekstrakt)
 • 75 gram moden og smaksrik cheddar ost, revet (annen smaksrik ost eller osteerstatning kan også benyttes)
 • 50 gram glutenfri strøkavring eller tørkede glutenfri brødsmuler (bruk gjerne opp tørt glutenfritt brød -det er for dyrt til å kaste!)
 • 25 gram hakkede valnøtter
 • 1 ss hakket frisk rosmarin
 • salt og pepper etter smak

Slik går du frem:

 • Forvarm grillen i stekeovnen 
 • Vask kålhodet og del det i 8 "båter"
 • Kok opp vann og buljong i en stekepanne med høye kanter, og legg kålbåtene forsiktig oppi vannet
 • Dekk til med et lokk og la kålen småkoke i 4-5 minutter (den skal ikke koke til den blir myk!)
 • I mellomtiden blander du ost, kavring, rosmarin, valnøtter og salt/pepper i en bolle
 • Når kålen har ligget i vannet i ca 5 minutter løfter du den forsiktig opp av vannet med en fiskeøse eller lignende (skje med hull i)
 • Legg kålen pent i en ildfast form, og strø osteblandingen over
 • Sett formen under grillen, og hold et øye med den til kavringen har fått en fin gyllen farge og osten har smeltet

Kan serveres alene, eller sammen med både fisk, kjøtt eller kylling! #mat #middag #kål #kosthold #glutenfri #glutenfritt #helse #hverdag #diett #detox #cøliaki #intoleranse #matallergi #matlaging #vår #høst #vinter #vintermat #februar #2015 #oppskrift

 

Fantastisk honning-iskrem med bare 4 ingredienser -og uten sukker!Akk, nok en grå dag. Det har regnet en uke i strekk her jeg sitter ved pulten min i Australia. Lyset er dystert, det er ikke dag, ikke helt natt. 

Jeg liker egentlig å lytte til regnet som trommer ned på taket. Ingenting er like romantisk som lyden av regndråper, men heller ingenting gjør meg mer melankolsk når jeg er langt hjemmefra. Jeg vil helst bli i den følelsen, absorbere den, og tillate meg selv å leve i den for en liten stund. Late som jeg er i Norge, i hjembyen min Trondheim. I teorien trenger jeg en kopp te; varm honningte på en regnværsdag gir en slags trøst. Men det er ikke kaldt i lufta, så te gjør ikke nytten akkurat i dag.

Heldigvis finnes det deilig kald honning-iskrem...

Jeg fant denne vakre oppskriften i "101 Cookbooks", og jeg klarte ikke å dy meg da jeg så den nydelige iskremen som hvilte i majestetisk ensomhet på bildet. Jeg ventet i dagevis, med vann i munnen, prøvde å avstå fra å lage den.. Men en regnfull dag (eller syv) gir meg den perfekte unnskyldning. Så here goes:Du trenger: 
2 lubne, fuktige vaniljestenger
2 kopper kremfløte 
1 kopp helmelk 
1/2 kopp smaksrik honning (pluss litt mer for toppingen ..) 
(Tilsett 1 ts xantan/johannesbrødkjernemel hvis du ikke har en iskremmaskin) Kutt vaniljestenger og skrap ut frøene, og legg dem deretter i en gryte sammen med fløte, melk og honning. Varm forsiktig under stadig omrøring. Gi det et raskt oppkok (trekk kjelen av plata så snart du ser de første boblene), før du dekker kjelen og lar den sitte i en time.

Når blandingen er avkjølt så setter du den i kjøleskapet der den må stå til den er helt kald. Ikke juks: en veldig kald blanding er helt vesentlig for resultatet.

Når blandingen er helt kald så må du sile den for å få ut vaniljestengene, før du heller den i iskremmaskinen. Hvis du ikke har en iskremmaskin så kan du bruke en godt avkjølt brødform (ta blandingen ut av fryseren etter en time og rør rundt skikkelig -  og igjen etter ca 4 timer).

Selv liker jeg å helle litt ekstra honning over isen før jeg serverer den. Yum!

Denne oppskriften er så latterlig god at den gjør de fleste andre iskremer til skamme. Den nydelige honningsmaken blandet med ren vanilje er til å dø for.. Jeg beklager å si det, men jeg har antakeligvis akkurat ødelagt Ben&Jerry's for deg!

Ord er bortkastet .. Her er det bare å nyte!

Saftig Glutenfri Engelsk Kaffekake med valnøtter og raspet sjokolade - Min favoritt!

Hver søndag så tar vi turen til en herlig liten café som heter Saddlery, rett utenfor St. Albans i England. Caféen ligger vakkert til i landlige omgivelser, og serverer kun glutenfri mat. Alt er hjemmebakt, og alt er helt nydelig!

 

image source: http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/06/b2/c0/26/saddlery-cafe-osprey.jpg

På disken står kakene på rekke og rad, under vakre glassklokker. Jeg sverger alltid at jeg skal prøve noe nytt, men ender likevel opp med favoritten; nemlig "Coffee cake". 

Jeg er egentlig ingen kaffedrikker, men den kremete smaken av nykvernet kaffe blandet med valnøtter og fløyelsmyk smørkrem, er rett og slett for innbydende til å motstå!

Du må gjerne lage denne kaken med koffeinfri kaffe, men det gjør den ikke mindre avhengighetsdannende!

Ingredienser til kakebunnen:

 • 50 gram valnøttkjerner
 • 225 gram sukker
 • 225 gram romtemperert smør eller smørerstatning (som ikke er smøremyk)
 • 200 gram lys glutenfri melblanding/ TGFL's universalblanding
 • ts espressopulverkaffe
 • 2 ½ ts glutenfritt bakepulver
 • ½ ts natron
 • 4 store økologiske egg fra frittgående høns eller eggeerstatning
 • 1 - 2ss melk eller melkeerstatning

Ingredienser til fyllet:

 • 350 gram melis
 • 175 gram romtemperert smør eller smørerstatning (som ikke er smøremyk)
 • 2 ½ ts espressopulverkaffe oppløst i 1 ss varmt vann
 • ca 10 valnøttkjerner til pynt
 • Raspet kokesjokolade til pynt

Fremgangsmåte:

 1. Forvarm ovnen til 180 grader
 2. Smør to 20 cm kakeformer, og legg gjerne i bakepapir
 3. Bruk en kjøkkenmaskin til å kverne sukkeret og valnøttene (til kakebunnen) sammen til et grovt pulver. Hvis du ikke har kjøkkenmaskin kan du legge valnøttene i en pose og knuse de med kjevle
 4. Bland smør, glutenfritt mel, 4 ts espressopulver, bakepulver, natron og egg sammen med sukker- og nøtteblandingen, og miks på medium fart til blandingen er jevn.
 5. Skru farten ned til lav, og tilsett melken sakte mens kjøkkenmaskinen går. Du skal til slutt ha en løs røre, som er omtrent på tykkelse med yoghurt (ikke flytende, men ikke fast). Du kan tilsette mer melk hvis det er nødvending.
 6. Del blandingen i to, og fyll i begge formene. Stek i ca 20 minutter, eller til en pinne kommer ut ren når du stikker i kaken. 
 7. La kakene kjøle seg litt ned i formen (ca 10 minutter), før du legger dem på rist og tar av bakepapiret. Du kan lage smørkremen mens kaken kjøler seg ned
 8. Sikt melisen slik at den er fri for klumper, og bland den med smøret i en kjøkkenmaskin. Kjør på medium til du har fått en myk konsistens.
 9. Løs opp espressopulveret (til fyllet) i varmvannet, og tilsett blandingen i fyllet mens det ennå er varmt, og mens kjøkkenmaskinen går
 10. Kakebunnene MÅ være helt avkjølt før du begynner å pynte, ellers smelter fyllet!
 11. Plassér den ene kalde kakebunnen opp-ned på et kakefat, og smør omtrent halve fyllet på toppen, før du legger den neste kakebunnen over med rett side opp
 12. Pynt med resten av fyllet på toppen, rasp sjokolade over og dekorér med valnøtter

Denne kaken har en rustikk sjarm, så en litt "uferdig" presentasjon med fyll som kommer ut av midten og en litt "grov" look er bare fint!

Har du prøvd oppskriften?
Kom gjerne med innspill i kommentarfeltet under!

 

   #kake #baking #kaffe #oppskrift #glutenfri #glutenfritt #gluten #smørkrem #muffin #cupcake #søtt #helse 

Verdens beste oppskrift på glutenfritt brød!

Jeg vet hva du tenker.. "jeg savner ordentlig brød!"

Brød er nummer 1 på de aller fleste cøliakere's liste over ting de savner mest. En luftig, saftig brødskive som ikke faller fra hverandre, ikke må oppbevares i fryseren, og som kan nytes UTEN Å RISTES I BRØDRISTEREN!


Butikk-kjøpt kan være dyrekjøpt

Jeg er heldig som bor i England, for her kan vi kjøpe ferskt glutenfritt brød i butikken, som smaker akkurat som det gode gamle brødet jeg kjøpte før jeg ble diagnostisert. Det er virkelig ingen forskjell; det smaker akkurat som brød med gluten! Vi får dessuten brødet på resept her (det er ikke måte på). Men (og det er et stort men), butikk-kjøpte brød, både i England og i Norge, inneholder store mengder konserveringsmidler som overhode ikke er bra for oss. Spesielt de long-life brødene som er pakket i plast og ligger på hylla; fysjameg! 

I Norge har jeg ennå ikke funnet glutenfritt brød som tilsvarer de jeg kan kjøpe her i England. Ja, det er stadig flere og bedre valg, og godt er det, men enda så er de frosset, de smuler, de må i ovn eller brødrister, eller de smaker pøkk.. Dessuten koster de flesk!


Bak selv - Det funker!

Det aller beste du kan gjøre er å bake brød selv. Da sparer du noen kroner, og du får rykende ferskt brød uten konserveringsmidler. Problemet er vel at du har prøvd, og feilet. Det er nemlig ikke lett å få til godt glutenfritt brød! Det finnes brødmikser du kan kjøpe i butikken, og mange av dem gir gode bakeresultater. Derimot er de, nok en gang, dyre, en god del av dem har hvetestivelse (som tro det eller ei ikke er supert for kroppen din), og ganske mange holder ikke helt hva de lover.

I de årene jeg har drevet The Gluten Free Lifesaver så har jeg fått uendelige forespørsler om brødoppskrifter. Jeg har derimot villet vente til jeg hadde fått på plass en som virkelig slår ut konkurrentene - og nå har jeg fått det til!


Luftig og ferskt glutenfritt hjemmebaktbrød

Her kommer det som etter min mening er verdens beste glutenfrie brødoppskrift! Den krever litt nøyaktighet, men sånn er det med vanlig brød også. Det beste er at du kan lage ferdig melblandingen i en stor porsjon som du oppbevarer i skapet, og så har du din egen glutenfrie brødmiks for hånden når du trenger det!

Brødet kan godt fryses, men smaker utrolig godt ferskt. Det er saftig og smuler ikke, og best av alt; det er fullt av flotte luftbobler som gir et høyt og lett resultat. Du kommer til å elske dette brødet!

Nb: før jeg starter vil jeg påpeke at du ikke må slurve med brødoppskrifter. Dette er kjemi, og alt må gjøres riktig for at resultatet skal bli bra. På den annen side er det ikke no hokus pokus, og absolutt alt arbeidet er verdt det når du setter tenna i den første biten med rykende fersk glutenfritt brød med brunost og syltetøy! Trust me :)

Lag gjerne mange brød på en gang og frys ned, så slipper du å bake så ofte!

Obs! Det er to valgmuligheter for de tørre ingrediensene. Dette er fordi ikke alle ingredienser er tilgjengelige over alt. Du kan selv velge hva som passer deg. Ikke bruk begge på en gang; velg kun én!


Du trenger:

Gjærblanding

 • 240 ml varm melk (varmere enn lunkent, men ikke så varmt at du brenner deg) Jeg bruker å blande halvt om halvt med veldig varmt og veldig kaldt, som en tommelfingerregel.
 • 2 ss tørrgjær (jeg oppbevarer min i kjøleskap slik at den holder seg så godt som mulig)
 • 2 ss sukker

Tørre ingredienser -valg 1:

Tørre ingredienser -valg 2:

 • 420 ml lys melblanding som inneholder hvetestivelse
 • 180 ml grov melblanding uten hvetestivelse, som inneholder rismel, tapiocastivelse, potetstivelse, bokhvete og fiber 
 • 60 ml mandelmel 
 • 60 ml melkepulver
 • 2,5 ts xantan gum eller vegetalgelepulver (guargum og carregan)
 • 1 ts glutenfritt bakepulver
 • 1 ss sukker
 • 1 1/4 ts salt

Hvis du bruker valg 2 så kan  bytte du melken i gjærblandingen med vann, evt halvt om halvt.

Våte ingredienser:

 • 2 ts eplesidereddik
 • 2 ss olivenolje
 • 2 store økologiske egg fra frittgående høns
 • 80 ml varmt vann (se forklaring ovenfor)


Fremgangsmåte

 1. Forvarm ovnen til 220 grader eller 200 for vifteovn
 2. Smør en romslig brødform (husk at brødet må ha rom til å heve uten å flyte over kanten)
 3. Gjærblanding: Bland sukker og tørrgjær i en egen bolle, og rør inn det varme vannet. Sett bollen på en lun plass og la stå til gjærblandingen har triplet i størrelse, slik du ser på bildet. Hvis gjærblandingen din ikke "vokser" så har du enten brukt for kaldt eller for varmt vann, eller gjæren du bruker er "død" og du må kjøpe ny gjær. Det skal være masse aktivitet i gjærblandingen din!
 4. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle, gjerne med en visp, slik at du er sikker på at alt er blandet veldig godt!
 5. Tøm de våte ingrediensen i en annen bolle, og rør med en elektrisk mikser på lav hastighet.
 6. Tøm deretter gjærblandingen i det våte, og bland forsiktig. Her må du sørge for at ingrediensene blandes godt, men uten å røre ut alle de flotte boblene du har fått til i gjærblandingen din! Ikke ødelegg boblene!

 

Slik skal gjærblandingen din utvikle seg

7. Skru ned mikseren din til lav hastighet, og bland inn de tørre ingrediensene ca en desiliter om gangen. Skru deretter opp farten til medium i ett minutt. Ikke miks lenger enn dette!
8. Slå av mikseren, og la blandingen få hvile i ett minutt.
9. Når blandingen har fått hvilt seg litt så tømmer du den over i brødformen.
10. Sett formen på et lunt sted, og dekk den gjerne til med plast. Det er veldig viktig at brødet får hevet seg rikelig i riktig temperatur. Ofte fyller jeg oppvaskkummen med varmt vann og dekker den med en bakerist, som jeg deretter setter brødforma oppå. Jeg dekker brødforma med en stor bolle, som er romslig nok til at brødet får hevet seg.
11. Når deigen har hevet seg til ca dobbel størrelse kan du sette den i ovnen. Stek i 40 minutter, eller til brødet har gyllen skorpe og en "hul" lyd når du banker på bunnen av forma.
12. Når du tar brødet ut av ovnen må du la det få kjøle seg ned litt før du skjærer i det.

Du kan oppbevare brødet i en tett platsikkboks et to-tre dager uten at det blir smulete, eller du kan fryse det ned etter at det har kjølt seg helt ned.

Lykke til med bakingen, og kos deg med fantastisk godt glutenfritt brød!

Still gjerne spørsmål eller kom med tilbakemeldinger!

 

 

 

  #gluten #glutenfritt #glutenfri #oppskrift #allergi #intoleranse #brød #brødoppskrift #baking #bake #mat #helse #fitness #kropp #trening #sunt #sunn #sunnmat

 

Spooky Sjokolademuffins med Marshmallows til Halloween! (Glutenfri, melkefri, og lav FODMAP)

Halloween kan være en vanskelig høytid for barn med matallergier eller cøliaki, og selvfølgelig for foreldrene deres! Å finne en balansen mellom det å holde feiringen trygg, samtidig som at barna har det like moro som de andre, er intet mindre enn en utfordring hvert år. 

Morsomme og gode alternativ til butikk-kjøpt godteri er et must. Hvis godsakene i tillegg er lette å lage, så gjør det livet så mye enklere!

Men før vi begynner å bake, så synes jeg vi må sette den rette stemningen... Buuhuuu

Da regner jeg med at stemningen er på plass, og det er på tide med spiselige spøkelser!


Skrem frem matlysten!

Disse glutenfrie og melkefrie muffins-spøkelsene apellerer til fantasien, og de er en sikker vinner blant både barn og voksne, ikke minst er de noe helt utenom det vanlige!

Det aller beste med disse spøkelsene er at de tolereres av nesten alle intoleranser og allergier, og de smaker kjempegodt! Dessuten, hvem elsker ikke marshmallows?

Hvis du aldri har laget marshmallows før, vil du bli overrasket over hvor utrolig enkelt det er! Og tro meg, de ferske er fantastisk mye bedre enn de du får kjøpt i butikken!

 

For 10-12 spøkelser trenger du: 

 • Et muffinsbrett (høye, slanke muffins fungerer best. Jeg kjøpte mitt hos IKEA)
 • En elektrisk mikser 
 • En sprøytepose eller en plastpose (zip-lock eller lignende) 

Muffins: 

 • 100 gram melkefri smørerstatning (eller smør)
 • 2 dl sukker 
 • 2 egg (eller eggerstatning) 
 • 4 dl glutenfritt mel (Lag ditt eget glutenfrie mel på denne linken
 • 2 ts bakepulver (Pass på at det er glutenfritt) 
 • 1 ts vanilje (Jeg bruker økologisk, naturlig vaniljeessens for å unngå sulfat 220) 
 • 1,5 dl melk/ rismelk/ soyamelk eller annet melkealternativ. Jeg bruker rismelk fordi det ikke setter smak 
 • 1 dl kakao eller 1/2 dl karob (jeg brukte glutenfritt økologisk karobpulver) 

Det er opp til deg om du vil bruke karob eller kakao, muffinesene blir like gode med begge deler!

Marshmallows: 

Jeg har prøvd mange forskjellige marshmallowoppskrifter, men dette er desidert den beste etter min erfaring! 

 • 25 gram gelatinpulver 
 • 1/2 kopp kaldt vann 
 • 2 kopper sukker 
 • 1 kopp kokende vann 
 • 1 ts vanilje 

Pynt med sjokoladedråper eller karob-chips. Jeg brukte nellik til øynene, men du kan bruke det du vil.

 

Slik går du fram: 

Muffins

1) Sett ovnen på 175 C (litt mindre for vifteovn) 

2) Rør sammen sukker og smør med en elektrisk mikser til det er hvitt, og tilsett så eggene ett om gangen, før du rører inn vaniljen.

3) Bland mel og bakepulver i en egen bolle, før du tilsetter de tørre ingrediensene i de våte. 

4) Bland i melk (eller melkeerstatning) 

5) Smør muffinsbrettet

6) Fyll formene nesten til toppen 

7) Plasser brettet midt i ovnen, og stek i 12-15 minutter 

8) Avkjøl i 5 minutter før du legger muffinsene over på en rist. 

9) Så snart de er helt avkjølt, kutt av toppene slik at overflaten blir flat. Disse kan du bruke til å lage minimuffins sammen med restene av marshmallowblandingen senere.

Marshmallow

10) Bland gelatinen med en halv kopp kaldt vann, og sett til side. 

11) Når gelatinen er oppløst, bland den med sukker og kokende vann, og kok opp. 

12) Kok blandingen i 15 minutter (nødvendig for å fjerne sulfat fra gelatinen, samt for å tykne blandingen). Pass på at det ikke koker over. Hold varmen ganske lav. 

12) Etter 15 minutter tar du blandingen ut av platen, og lar den avkjøles i 5 minutter. Tilsett så vanilje. 

13) Visp den fortsatt varme blandingen med mixmasteren til den har doblet eller tredoblet i størrelse. Det kan ta opptil 10 minutter (ikke gi opp før tiden, dette er en prosess). 

14) Når marshmallowblandingen er klar, legger du en liten plastpose i et stort glass, brett kantene over utsiden av glasset og fyll posen med blandingen. Lukk posen slik at den er tett. 

Spøkelsene

15) Bland maizena og melis 50/50 og dryss på et brett. Legg muffinsene opp ned på brettet (den smaleste siden opp) 

16) Skjær et passe stort hull i det ene hjørnet av posen med marshmallowblandingen. 

17) Dekk muffinsene med marshmallowblandingen - start på bunnen og jobb deg opp i en sirkelbevegelse. Det er dette som lager selve spøkelset, så her kan du være kreativ!

18) Sett muffinsene i kjøleskapet i noen timer. Jo lenger de oppholder seg i kjøleskapet, jo "tørrere" blir marshmallowsen. 

19) Når de er ferdig stivnet så drysser du dem lett med maizena- og melisblandingen du har til overs. Etterpå kan du pynte dem med øyne og munn!

Alle vil elske smaken av disse skumle, små spøkelsene; spesielt når de oppdager den søte kjernen bak det skremmende ytre :) 

For flere gluten- og allergivennlige Halloween-oppskrifter, sjekk ut The Gluten Free Lifesaver's "Halloween Pinterest Board"


Vil du lage søte Halloween-lykter?

Finn ut hvordan på denne linken!

De er enkle å lage, gjør seg utrolig godt som borddekorasjoner på halloween, og lukter sprer en deilig lukt i rommet når de blir varme!

Happy Halloween, alle sammen!


  

 

Bland ditt eget glutenfrie mel - En enkel guide!

 

Hva savner du aller mest? Godt brød, ikke sant!

Har du noen gang ønsket at du hadde et lite orakel på skulderen som kunne stå bistå med den glutenfrie handlerunden? En som kunne fortelle deg akkurat hvilket mel du bør velge til en hver tid? Selv stresset jeg en hel del i begynnelsen, og jeg vet at det er mange der ute som deler den forvirringen jeg følte. Hvis du kjenner deg igjen i dette, så har jeg gledelige nyheter; selverklært bakeorakel at your service!

Vel, i det minste så kan jeg lette problemene dine bittelitt ved å samle og organisere alt av informasjon for deg - rydde vei i jungelen. Ikke bare vil du finne en hel mengde fantastiske glutenfri melblandinger i denne artikkelen, du vil også finne en ryddig oversikt over mel- og korntyper uten gluten.

Værsågod; Her er din egen glutenfrie mel-guide!


Baking, før og etter gluten

Jeg drister meg til å si at den vanskeligste delen av glutenfri baking er å finne riktig melDet kan desverre ikke sammenlignes med sånn det var før, da du bare slang det samme gamle hvetemelet oppi bakebollen, uansett oppskrift. Nå nei du, hver glutenfri oppskrift har sitt eget egnede mel, fordi hvert glutenfrie mel gjør sine egne ting. Melet har temperament, litt sånn som meg når kakene mine faller sammen før jeg rekker å tenke meg om.

 

image source: http://autismspeaksblog.files.wordpress.com/2010/08/one-cup-of-flour.jpg

Glutenfrie melblandinger er over alt i butikkene i dag, så egentlig er det ikke noe problem å finne den perfekte blandingen for det du vil lage. De kommersielle melblandingene er vanligvis prøvd og testet,  og er alt i alt ganske fantastiske.. men herlighet så dyre de er - og kan pakkene bli mindre?! Dobbel pris for halve produktet imponerer ikke meg! Og hvor frustrerende er det ikke når den lille pakken plutselig tar slutt? Rett som det er så er det tomt - noe som vanligvis skjer sent en lørdag kveld. Helst rett før gjestene ankommer. Og det er ikke som om kiosken på hjørnet har et imponerende utvalg av glutenfrie varer!

Løsningen kan være å blande ditt egen melDet er nemlig ikke like vanskelig som det høres ut. Jeg var riktignok en smule skremt ved tanken til å begynne med, men nå er jeg så glad jeg begynte. Jeg har alltid en stor en beholder med mel for hånden, jeg sparer noen kroner, og jeg kan tilpasse mikser så de passer favorittoppskriftene mine!


Din egen melguide

Jeg vil gjerne dele et lite utvalg av melblandinger med dere, fra forskjellige glutenfrie bakeguruer - som har vært fantastisk nok til å dele sine funn med resten av verden. Tanken er at denne samlingen av melblandinger vil hjelpe deg å eksperimentere, og å finne dine egne favoritter. 

Først litt info om de forskjellige meltypene, stivelser og tykningmidler som brukes i blandingene. Du kan klikke på navnene til de forskjellige melsortene for mer detaljert informasjon. 


De ulike komponentene i glutenfritt mel: 

 • Potetstivelse er laget av skrelte poteter og er veldig finmalt. Det hjelper til å gi en lett konsistens i bakevarer. Må ikke forveksles med potetmel (nedenfor). 
 • Potetmel er laget av hele poteter og absorberer mye vann. Det er tungt og bør brukes med måte. Potetmel vil bidra til å holde på fuktigheten i baksten. 
 • Tapiokastivelse har en søt smak og gir struktur til bakevarer. 
 • Durra-mel (eller sorghum) har en nøtteaktig, søt smak, og gir volum og konsistens når den kombineres med en stivelse, som for eksempel tapioca. 
 • Soyamel har en nøtteaktig smak, og brukes som tykningsmiddel. Proteininnholdet i soyamel hjelper også til med å ersatte gluten i gjærholdige bakervarer. Varmebehandlet soyamel er mildere, og har mindre av den karakteristiske "bønne"-smaken. 
 • Rismel er laget av finmalt ris. Brunt rismel er tyngre og mer næringsrikt enn hvitt rismel, og har lavere glykemisk indeks. Bakkeris er en noe mer grovmalt variant. 
 • Søtrismel eller mel av klebrig ris (glutionous rice på engelsk - som ikke har noe med gluten å gjøre) er laget av korte riskorn, og har et høyere karbohydratinnhold enn vanlig rismel. Dette gjør det bedre egnet som et tykningsmiddel. 
 • Mandelmel er et mel bestående av malte (og vanligvis skåldede) mandler. Du kan også male mandler selv og lage ferskt mandelmel. Merk deg at konsistensen i baksten blir forskjellig ettersom om du bruker en mandelkvern som rasper (som man ville brukt til en tårnkakedeig), eller en mandelknuser (noen ganger kalt en nøttekvern, som bruker samme prosess som en kaffekvern) .

Nøttemel (uansett nøtt) tilsetter smak, konsistens og næringsverdi til bakevarer. Mandelmel inneholder mye naturlig mandelolje, og kan derfor ikke erstatte hvilket som helst mel i oppskrifter. Det samme gjelder for andre typer nøttemel. 

 • Maismel, eller maisstivelse (gjerne kjent som Maizena), er laget av svært finmalt mais. Det er effektivt som tykningsmiddel i sauser, og for å tilføre konsistens i bakevarer. I USA er begrepet "maismel" også brukt om "Maizena" (?) - som er en mer mer finmalt versjon av Polenta (se nedenfor). 
 • Polenta er forskjellig fra maisstivelse, og kalles ofte "corn meal" på engelsk. Den er gul, og gir bakevarer farge. Polenta holder på fuktigheten i baksten, og tilfører struktur. 
 • Pilerot-mel er på mange måter likt maisstivelse, og de kan ofte brukes om hverandre. Melet er malt av pilerot-planten, på engelsk kalt arrowroot, og er populær i kjeks og småkaker. Pilerot er nesten blottet for protein, og i baking passer det best brukt i kombinasjon med andre glutenfrie melsorter. 
 • Bokhvetemel har en sterk, bitter smak, og regnes som et helhetlig glutenfritt mel på grunn av høyt protein-innhold. Bokhvete er godt egnet for baking, og er en god komponent i en glutenfri brødmix. I USA bruker man bokhvete vedlig mye også i ordinær bakst.
 • Hirsemel har nesten det samme proteininnholdet som hvete, og er av den grunn en selvskreven komponent i brødblandinger. Hirse er i midlertid ikke et godt nok bindemiddel alene. Hirsemel har en pulveraktig konsistens, og en søt smak. 
 • Havremel er malt havre. Debatten om hvor vidt havre er glutenfritt er pågående (kjappe fakta om havre og gluten finner du på denne linken), og regelverket varierer fra land til land. Det er svært viktig at du gjør deg kjent med fakta før du bestemmer deg for å innføre havre i kostholdet ditt. For de som velger å bruke havre, sørg for at du kjøper havre som er sertifisert glutenfritt. Havre vil gi et resultat som ligner på hvete i bakervarer, og er derfor kjempefint å bake med. Havre er allsidig og næringsrik, med et høyt proteininnhold. 
 • Quinoamel er ganske grovt, og har en nøtteaktig smak. Det er en næringsrik og proteinrik melsort. 
 • Xantangummi er laget av fermenteringen av glukose, sukrose eller laktose, og brukes som et fortykningsmiddel. 
 • Guargummi er laget av guarbønner, og har nesten åtte ganger så høy jevningegenskap som maisstivelse. 
 • Pektin er laget av frukter og planter, hovedsakelig sitrusfrukter, og brukes som geleringsmiddel og stabilisator. 
 • Johannesbrødkjernemel brukes ofte i glutenfri bakst. JBKM er et pulver utvunnet fra en belgfrukt, og brukes som et nesten smakløst fortyknings- og bindemiddel. Du trenger som regel veldig lite for å oppnå ønsket konsistens.
 • Physillum husk, kjent av mange under merkenavnet fiberhusk, er malte physillumfrø. Physillum tilfører baksten løselig fiber, og binder fuktighet.

Mel til enhver anledning: 

Først vil jeg dele The Gluten Free Lifesavers egen melblanding. Denne er hva man kaller en "all purpose" melblanding, eller en universalblanding. Dette melet kan brukes med stor suksess til det meste av baking!

 • 200 g / 7 oz finmalt hvitt rismel 
 • 100 g / 3,5 oz bokhvetemel
 • 100 g / 3,5 oz durra-mel 
 • 300 g / 10,6 oz Potetstivelse 
 • 300 g / 10,6 oz Tapiocamel 
 • 50 g / 1,76 oz fettfri tørrmelkpulver (kan droppes til fordel for et melkefritt alternativ) 
 • 10 g / 0,35 oz xantangummi

Vær svært nøye med å blande de forskjellige melsortene grundig. Du kan godt bruke en elektrisk mikser hvis du har det. Bland heller for mye enn for lite!

Nb: Når du lager dine egne melblander er det er alltid bedre å måle i vekt snarere enn i volum!


Universalblandinger


Kakemelblandinger


  #gluten #glutenfri #glutenfritt #cøliaki #intoleranse #allergi #baking #mel #hvete #bake #kake #brød #mat #helse #kropp #trening #detox #slanking #havre #avenin #prolamin #sykdom #frisk #bokhvete #hirse #pilerot #quinoa #teff #rismel #maismel #maizena 

Tykk og klissete salt karamellsaus - Glutenfri så klart!

Det er lite som topper en herlig tykk karamellsaus med verdens beste kombo av søtt og salt. Den skal stivne litt på iskremen og smelte i munnen.. Nam!!

Denne oppskriften er til å dø av, den er altså bare så innmari deilig - og utrolig enkel!

Finn frem vaniljeisen og gled deg!

Du trenger:

 • 240 ml sukker
 • 60 ml vann
 • 180 ml fløte
 • 3 1/2 spiseskje ekte smør
 • 1 teskje grovt salt

Slik går du frem:

Tøm sukker og vann over i en kasserolle med tykk bunn, og la sukkeret få smelte i vannet over svak varme. Ikke rør i blandingen!

Skru opp varmen og kok opp, fremdeles uten å røre. Hvis du faller for fristelsen til å røre i sausen, så vil det danne seg sukkerkrystaller. La sausen stå og småkoke i ca 5 minutter, eller til den har fått en gyllen brunfarge.

Ta kasserollen av platen og visp varsomt inn fløten, deretter rører du in smøret og saltet.

Tøm sausen over i en beholder med lokk, og la den kjøle seg ned.

Vips har du laget verden beste salte karamellsaus!

 

  #karamellsaus #karamell #saltkaramell #oppskrift #mat #glutenfri #glutenfritt #gluten #kake #bake #søtt #jul #juleoppskrift #julemat #julekake #baking #cupcake #is #christmas #desember #julekalender #kjærlighet

Glutenfri søtpotet- og butternutsuppe med koriander og spisskummenkrutonger

Hva varmer vel både kropp og sjel mer enn en god kopp suppe når høststormene herjer!

Kryp opp i godstolen med en stor kopp av denne herlige gresskarsuppen, finn frem en god bok og kjenn varmen spre seg ned i tøflene.

Du trenger:

 • 60 ml olivenolje
 • 1 stor løk, finhakket
 • 1 ss finraspet fersk ingefær
 • 1 kg gresskar, skrelt og skjært i terninger (jeg bruker butternut squash)
 • 500 gram søtpotet, skrelt og skjært i terninger
 • 1 ss malt spisskummin
 • 1 liter grønnsakskraft (eller grønnsaksbuljong. Jeg bruker økologisk uten gjærekstrakt
 • 125 ml vann
 • 2 stykker glutenfritt brød. Jeg bruker glutenfri pitabrød delt i to på tvers.
 • ca 1 dl hakket frisk koriander
 • Gresk yoghurt av kumelk, geitemelk eller andre melkealternativer til topping

Slik går du frem:

 • Varm halvparten av oljen i en stior kasserolle på middels varme, og tilsett løken. Rør av og til mens du steker løken i 5 minutter eller til den er myk (den skal ikke være sprøstekt)
 • Tilsett halvparten av ingefæren og la steke mens du rører i 2 minutter
 • Legg til slutt gresskar, søtpotet og halvparten av spisskumminen i kasserollen mens du rører i ca 2 minutter eller til grønnsakene har tatt til seg smaken av krydderet.
 • Skru opp varmen og tilsett vann og buljong. Når det har kokt opp skrur du ned varmen til middels, og lar det småkoke i ca 15 minutter eller til grønnsakene er veldig møre
 • Sett kaserollen til sides for å kjøle seg litt ned, og tøm deretter innholdet over i en blender (eller bruk stavmikser)
 • Smak til suppen med salt og pepper
 • Varm imens stekeovnen til 200 grader
 • Bland resten av oljen og spisskumminen, og pensle blandingen på brødet som legges på en stekeplate
 • Legg brødet i ovnen i ca 5 minutter eller til det er sprøtt, og bryt deretter opp i biter (små eller store etter hva du liker)
 • øs suppen over i kopper, topp med gresk yoghurt, krutonger og fersk koriander!

Tips: 

Hvis du har gjester kan du servere supeen med tilbehøret ved siden av i små skåler, så kan gjestene selv toppe med yoghurt, koriander og krutonger som de ønsker. Kanskje kan de til og med fylle på litt ekstra etter hvert som suppen krymper i koppen!

 

  #mat #suppe #høst #gresskar #pumpkin #butternut #koriander #thaimat #middag #lunsj #lunch #sunt #sunn #sunnmat #helse #kosthold #fitness #trening #lowcarb #lawkarbo #vegetar #veganer #paleo #fslanking #kropp #detox #glutenfri #glutenfritt #gluten 


Høstens beste lammestek!

Lam er godt året rundt, men når nettene blir lange og kulda setter inn, ja da setter vi om mulig enda mer pris på en god og varm søndagsmiddag!

Denne herlige lammesteken er stekt langsomt slik at all smak virkelig lokkes frem, og kjøttet blir så mørt at tennene formelig løper i vann.

"Latterlig godt!" sa mannen min i går kveld, mens blikket løsnet fra omverdenen og tok en liten mikropause i høstmørket. Den lune lukten av lammestek marinert i hvitløk og rosmarin fylte hele rommet, og rødvinen smake ekstra godt.

Denne middagen ser fancy ut, men den er usannsynlig enkel. Du trenger nesten ikke gjøre noe som helst!

Dette trenger du:

 • 125 ml hvitvinseddik

 • 90 gram mykt brunsukker

 • 1 ss olivenolje

 • havsalt og grovkvernet sort pepper

 • 2 kg lammestek, med ben

 • 6 stk hvitløk med skallet på, skjært i to

 • 6 kvister fersk rosmarin

 • 375 ml kyllingkraft/kyllingbuljong (jeg bruker økologisk kraft fra frittgående høns, og som ikke er tilsatt gjæresktrakt)

Slik går du frem:

 • Forvarm ovnen til 180 grader

 • Bland eddik, halvparten av sukkeret, oljen og salt/pepper i en bolle. 

 • Legg lammesteken med skinnet opp i en panne som er omtrent samme størrelse som steken, og tøm marinaden over kjøttet og dekk pannen med platsforlie eller lokk. La kjøttet marineres i 20 minutter, og snu det opp ned etter ca 10 minutter.

 • Etter 20 minutter plasserer du steken i et passende stekebrett (med kanter) med skinnet opp, og tømmer marinaden og kyllingkraften over i stekebrettet

 • Fyll pannen med halve hvitløk og rosmarin

 • Gni så resten av sukkeret inn i skinnet og dekk med aluminiumsfolie, før du plasserer stekebrettet midt i ovenen

 • La steken stå i ovenen i 2-2,5 timer før du fjerner folien og setter den tilbake i oven i en siste halvtime

Hvis du ønsker kan du skjære opp rotgrønnsaker og slenge disse på stekebrettet 30-40 minutter før kjøttet er ferdig.

La steken hvile i 10 minutter før du skjærer i den. Serveres med potetmos og ovnsbakte grønnsaker. Det vil være en deilig sjy nederst i stekebrettet som du kan helle over potetene!

Velbekomme!

 

 #lammestek #lam #middag #mat #varmmat #lunch #lunsj #oppskrift #kjøtt #desember #julemat #jul #christmas #mat #oppskrift #sunt #sunnmat #sunn #helse #paleo #glutenfri #glutenfritt #gluten #matintoleranse #matallergi #hvitløk #rosmarin #saus #roast #slowcooker #crockpot 

Kjempeenkel glutenfri quiche av laks og fetaost - med bunn som lager seg selv!

Med dyprøde stykker av villaks fra Alaska, fersk fetaost og høstens sopp, er denne pairetten virkelig noe for seg selv! Like god som en varmende middag en kald novemberkveld, eller avkjølt som et picnicmåltid på høysommeren. Denne quichen er rett og slett verdens beste!

Den kalles "Impossible Quiche" på engelsk og har fått dette navnet fordi det er så og si umulig å feile!

Den tradisjonelle quichen har en paibunn som kan være en utfordring å lage. Med impossible quiche lager bunnen seg selv! Man blander bare alle ingrediensene sammen i en bolle, heller dem over i forma, og vips så dannes bunnen automatisk under steking! Det er virkelig "impossible" at noe kan være så enkelt!

Du trenger:

 • 125 gram laks (villaks anbefales) i små terninger
 • 180 gram raspet ost (jeg bruker en moden og smaksrik engelsk cheddar)
 • 50 gram glutenfritt hvitt mel
 • 1 teskje bakepulver
 • 2 små sjalottløk, hakket
 • 2 dl sopp, i terninger
 • 1,5 dl hakket purre
 • En håndfull fetaost, smuldret
 • Grovkvernet sort pepper og salt (jeg foretrekker Maldon salt) 
 • 4 egg fra frittgående høns
 • 375 ml melk. Du kan også bruke melkeerstatninger. Personlig bruker jeg geitemelk

Slik gjør du det:

 • Forvarm ovnen til 200 grader
 • Bruk bakepapir til å dekke en springform eller paiform med høye kanter
 • Bland purre, sopp, løk, fetaost, laks, ost, mel, bakepulver, pepper og salt (alt det tørre) i en romslig bolle
 • Visp eggene lett sammen med melken
 • Tøm det våte over det tørre, og rør forsiktig (men pass på at det er jevnt blandet)
 • Stek på midterste rille i ovnen i 35-40 minutter eller til quichen har fått en gyllen skorpe

Server rykende varm med salat og nypoteter!

 

  #quiche #pai #ost #pizza #mat #oppskrift #glutenfri #glutenfritt #gluten #matintoleranse #matallergi #melkefri #sunnmat #sunt #sunn #helse #kosthold #middag #lunsj #lunch #kjærlighet #desember 

Hei!

Velkommen til The Gluten Free Lifesaver Norge, her finner du det aller beste en glutenfri livsstil har å by på!


GFL startet i Australia i 2012, nesten ett år etter at jeg var diagnostisert med cøliaki. Siden den gang har vi vokst i rasende fart, og vi har nå tusenvis av lesere over hele verden. Vi er derimot rykende ferske hjemme i Norge, og jeg gleder meg stort til endelig å få dele min verden med dere!


- Ingvild Kristine xo


Følg ossMeny


Facebook


Instagram


Pinterest

Follow The Gluten Free Lifesaver's board The Gluten Free Lifesaver's Group Board on Pinterest.