hits

Glutenfri Tips & Verkty

Hjelp - jeg har spist gluten! Hva gjr jeg n?

Det slo ned som lyn fra klar himmel i gr kveld. Jeg l langstrakt p sofaen og koste meg med en god gammel reprise av Friends, da fanden selv kom p besk. Gluten-fanden. Jeg kjente ham snike seg innp meg. Sakte og rolig bredde han seg over meg som et teppe, og jeg visste at slaget var tapt. Jeg ante ikke hvor han kom fra, men jeg visste at jeg ville bli kvitt ham, fortere en svint!

Hvordan takle glutensmitte

Dette innlegget er en av mine favoritter, fordi det omhandler et problem de fleste av oss sliter med;hvordan f det bedre - og det litt kvikt.Det lser ogs berg- og dalbanen vi m g gjennom, og hvordan tilbakeslagene kan knekke oss.

Er det ikke bare verdens verste flelse?Du vet det kommer, du vet s altfor godt hvordan det kommer til utarte seg, og det er absolutt ingenting du kan gjre for spole tilbake. Smultringen er spist og straffen er p vei.

Gluten slr til med flat hnd, effekten er uunngelig, og det suger. Virkelig.Men det finnes mter gjre det lettere for deg selv.

Her kommer mine tte beste tips for mestring og raskere heling av glutensmitte!

(Utlmodige lesere kan hoppe rett til "Gode nyheter!" 3 avsnitt lenger ned)


Det skjedde i de dager...

..fr jeg visste hvordan jeg skulle hndtere gluteneksponering.


(foto: generator.firmanett.no)

En hendelsestr for meg som selve symbolet p eksponeringsangst.Jeg pleide elske sodd. Det var med stor sorg jeg avstod spise denne fantastiske kjttsuppa. Tenk deg s min begeistring da mamma ringte meg opp for si at en dame fra jobben som hadde en snn med cliaki, hadde forsikret henne om at min favorittsuppe faktisk er gutenfri! Jeg formelig lp til middag hos foreldrene mine, og jeg slukte ned sodden som om det var den siste kasserollen p jord.

Midt i middagen ble jeg av en eller annen grunn skeptisk. Kjttbollene smakte en smule for godt kanskje? Jeg bestemte meg for sjekke emballasjen bare i tilfelle, og kanskje ikke s overraskende: Suppa inneholdt hvetemel.

Dette var ganske tidlig i kampen for bli frisk, og gode dager var f og langt i mellom. Jeg hadde akkurat hatt noen fine dager, og var hy p livet. Og s, akkurat der ved middagsbordet, inns jeg hvilket helvete de neste par ukene vil bringe.

Jeg fikk panikk. Trene stod i ynene der jeg satt med skjeen i hnden. "Stikk fingrene ned i halsen!" utbrt mamma fortvilet og full av skyldflelse. Jeg nsket ha hendelsen ugjort s sterkt at jeg faktisk lp p toalettet.

Jeg fikk ikke maten ut - og det br heller ingen andre. Det er en drlig og usunn id som ikke har noen effekt p gluten. Jeg mtte bare hndtere det, slappe av og la detg sin gang. P den lyse siden fikk jeg spist en hel haug av det som en gang var min favorittmat :)

Det jeg lrte av dette var alltid lese etikketen. Uansett hva din mammas venns kollegas brors svigersster sier.


Forvirrende symptomer

Hvis du er ganske ny i GF-spillet, kan eksponeringen vre litt skremmende og overveldende. Du klarer ikke lese kroppens reaksjoner enn, ikke har du stabilisert magen, og viktigst av alt:du kjenner ikke til de riktige virkemidlene.

(foto: bigstock)

En stund etter ha blitt diagnostisert kan kroppen din g gjennom alle slags pfunn.Du kan plutselig f symptomer uten noen form for eksponering, eller s kan duha blitt uvitende eksponert gjennom glutenkilder du enn ikke har lrt deg. Det kan ogs hende at kroppen strever med avvenning fra den giften som har vrt en s enorm del av livet ditt s lenge.

Midt i alle disse tilfeldige symptomene kan det vre svrt vanskelig vite hva som er en ekte eksponering, og hva som rett og slett bare er en del av helbredelsesprosessen.Gudene skal vite at jeg hadde problemer! Jeg hadde ingen sprre, og jeg var kontinuerlig symptomatisk i minst seks mneder etter ha blitt glutenfri.


Tilbakeslagenes harde hnd

Jeg vil gjerne dele noen personlige erfaringer med deg i avsnittene som flger. Bare i tilfelle du er midt oppi det akkurat n, trenger vite at du ikke er den eneste som har gtt gjennom dette, og at det virkelig kommer en ende p visa!

Jeg husker tydelig den gigantiske skuffelsen jeg gikk gjennom hver gang jeg fikk et tilbakeslag p et punkt der jeg trodde jeg var begynt bli bedre. Det skjedde gang p gang. Noen ganger begynte jeg til og med tvile p diagnosen; -hadde de gjort en feil?Jeg var s omhyggelig glutenfri, og likevel ble jeg plutselig veldig syk,frisk - og s veldig syk igjen!

Vanligvis ville jeg sakte bli bedre i lpet av to uker. P det beste ville jeg ha fem dager der jeg flte meg ok, og s - boom - ville det treffe meg som et uvr igjen, og nok en gang gi meg to ukers ubehag.Jeg overlevde ved fokusere p at de f dagene uten smerte var mer enn hva jeg hadde da jeg spiste gluten.

Mest av alt slet jegmed frykt. ret frem til diagnosen hadde jeg vrt latterlig syk. Jeg kunne ikke holde p noen form for mat langt mer enn 15 minutter. Det ville opp og ut. Til slutt ndde jeg et punkt der bare lukten, ja til og medtanken,p mat opprrte magen min!

I tillegg til det som fltes som en relang matforgiftning, var jeg ogs syk p alle andre mter du kan forestille deg. Kontinuerlige antibiotikabehandlinger, migrene, betennelser, svimmelhet, magesr, anemi, halsinfeksjoner, influensa.. you name it. Inn og ut av sykehus, test p test og medisiner i massevis.

S var det smerten.Den knivstikkende, deleggende, uutholdelig smertensom fr gjennom magen min og fikk meg til ligge krllet sammen som en ball p badegulvet mens jeg ba til Gud om f besvime. P mitt laveste punktet l jeg i sengen til mamma, klamret meg til henne og trodde rett og slett jeg var p ddens rand. Jeg husker jeg tenkte: "Her ligger jeg, tretti r gammel og i min mors seng. Det er ganske ille"

Gluten brt ned kroppen min og stjal sjelen min, og mot slutten hadde jeg yeblikk hvor jeg rlig talt lurte p om jeg kunne takle det lenger.Hver gang jeg fikk symptomer etter diagnosen kom frykten over meg igjen som en tsunami.Det kunne virke som om den hadde etterlatt et avtrykk i mitt fysiske minne, og lignende smerter utlste automatisk den samme frykten gang p gang. Kroppen husker, og den henter frem sin overlevelsestaktikk uten at du ndvendigvis har kontroll over det.

Det tok meg veldig lang tid hndtere de flelsesmessige bivirkningene av cliaki, men selv det blir bedre etter en tid. Jeg hadde ingen hjelp med akkurat den delen av helingen, menhvis du har hjelp tilgjengelig for deg s oppfordrer jeg deg til oppske det.Jeg er overbevist om det vil vre den beste veien g.

Hvis du har gtt gjennom noe lignende som meg, og deretter blir utsatt for gluten p et punkt under rekonvalensperioden - s kan det utlse en hel rekke fysiske og flelsesmessige reaksjoner.Jeg visste aldri hva som var "normalt" og hva som ikke var det, noe som gjorde alt enda verre.Og siden jeg ikke kjenner noen som hadde vrt gjennom det samme, hadde jeg ingen mulighet til vite om det faktisk ville bli bedre.

Det er flt ikke vite om det er mulig bli frisk, sjeg er her for fortelle deg en gang for alle at: det blir bedre!Du trenger ikke bekymre deg for den biten. Mnsteret og tidsperspektivet vil vre ulikt for alle, men en dag vil du vkne opp og frykten vil bare vre et minne; fortsatt en del av deg, men den har ikke kontroll over deg lenger.


Gode nyheter!

Det finnes faktisk ting som kan hjelpe deg til bli frisk raskere, eller som gjr deg mer komfortabel nr du har vrt utsatt for gluten!Dette er mine topp 8tips:

1) F i deg nok vske!

Drikk rikelig; drikk mer enn du trster etter!Ingen cola eller kaffe, kjr p med vann og urtete. Svaksaft funker ogs(ingen kunstige stningsmidler!). Min absolutte favoritt er min egen teblanding av fennikel/peppermynte/ingefr. Jeg bruker hele fennikelfr (dette merket bruker jeg), friske peppermynteblader og frisk ingefr, og jeg drikker og drikker og drikker... Selv om varm drikke hjelper best, s kan det kanskje friste mer med noe kaldt hvis det er varmt ute. Da kan du la urtene ligge i en halv kopp varmt vann i fem minutter, fyll deretter resten av koppen med kaldt vann og evt isbiter. Hey presto har du en deilig iste som hjelper p magen!

Fennikel og peppermynte har en anti-spasmodisk (anti-krampe) funksjon, og bryter ogs ned luftbobler i tarmen. Ingefr hjelper fordyelsen og er bra mot kvalme.

Eplejuice hjelper ogs mot kvalme, og inneholder viktige nringsstoffer. Den beste juicen er selvflgelig hjemmepresset, men hvis du ikke har mulighet til lage selv, s srg i alle fall for at det er fersk juice uten konserveringsmidler eller tilsatt sukker. Skrell eplene fr du juicer dem, da de fleste stoffene som man kan reagere p er i skallet. Merk deg derimot at hvis du sliter med IBS (irritabel tarm) eller FODMAP symptomer, s kan eple vre en trigger. Da er det best holde seg unna og heller drikke noe annet.

Tenk forvrig p at den frste dagen med symptomer br du holde deg unna syrer. Velg nytrale drikker og la tarmen roe seg littfr du introduserer juice.

2) F nok hvile!

image source:https://lh3.googleusercontent.com/rABw4cjokL9aDZHrbSYMiSGHvZFfdAgV4UDw7BS2H7qUJqdMxJUsDQhp09PcN-B4P_j6HT7IAiXkg1Bv_IP4qVhbUOZ2m_ERTrOw50KIxUXsC4v9wcc

Hvile fr tankene bort fra ubehaget og kan lindre noe av smerten. Det er S viktig lytte til kroppen sin! Hvis den sier sov, s sov. Du er ikke lat, du er fornuftig.

Det er uhyre viktig la kroppen selv f bestemme hvor mye hvile den trenger. Glutensmitte kan vre et hardt slag for kroppen din, og nok hvile er avgjrende for bedring.

3) Spis lettfordyelig mat.

Nr jeg har blitt utsatt for gluten spiser jeg hovedsakelig vanlig kjeks, potetmos (uten melk og fett), riskaker og ris. Glutenfritt brd inneholder ofte egg, og selvsagt gjr, s jeg prver unng det en stund, med mindre jeg har et brd jeg vet jeg tler, eller hjemmebakt brd uten trigger-ingredienser.

Most banan vil gi deg massevis av ndvendige nringsstoffer og er samtidig veldig lettfordyelig. Raspet eple hjelper mot kvalme, og er bra for de som ikke har IBS.

image source:http://www.taste.com.au/images/recipes/sfi/2004/06/7752_l.jpg

Papaya og mango har mange naturlige fordyelsesensymer i seg, og hjelper magen p vei. De er ogs fulle av lselig fiber (til motsetning fra ulselig fiber), som har god effekt p magen. (nb: disse fruktene er ikke anbefale til de som reagerer pFODMAPmat)

Du kan ogs kjpefordyelsesenzymerp helsekostforretninger eller p nettet. De kan hjelpe p fordyelsen nr du er utsatt for gluten. Imidlertid har de jeg har prvd vrt ganske harde mot magen min, s jeg har egentlig ikke lyst til anbefale dem. Hvis du derimot bestemmer deg for prve, s velg de plantebaserte variantene.

Drikk buljong. Det er veldig fint for en urolig mage, og hjelper til med fylle p saltlagrene hvis du mister mye veske. Se etter buljong uten gjrekstrakt!

Hold deg unna:melk, kunstig mat, bearbeidet mat, sukker, fett, nitrater (ofte i kjtt), rdt kjtt, alkohol, kullsyreholdige drikker, sort te og kaffe (til og med koffeinfri)!

4) Ta Epsom Salt-bad!

image source:http://www.epsomsaltsbath.com/wp-content/uploads/warn-bath-with-epsom-salt.jpg

Jeg leste om Epsom Salt et sted tidlig i prosessen, men tenkte ikke noe srlig over det etterp. Da jeg endelig fikk prvd det ble jeg overrasket;det har virkelig en effekt!

Epsom Salt er egentlig magnesiumsulfat, og er viden kjent for sine mange gode egenskaper.I forbindelse med gluteneksponering brukes Epsom Salt som en slags rensekur, hvor saltene hjelper til med fjerne giftstoffene fra kroppen.

Nr jeg har ftt i meg gluten s prver jeg ta et par bad om dagen.Det viktige er at vannet ikke blir for varmt, og for all del; bruk masse salt! Det skal omtrent 500 gram til 1 kg salt til per bad nr stormen rir p som verst. Ellers kan du bruke rundt 200 gram per bad til daglig, bare for generell velvre. Epsom Salt funker ogs fantastisk for sre muskler. Srg for at saltet er helt opplst, og ligg i vannet i 20 minutter. Skyll ikke kroppen etterp, og vent i minst en time fr du smrer p fuktighetskrem og lignende.

5) Ha et "krise-kit" tilgjengelig.

Jeg forsker alltid begrense bruk av medisin, og heller fokusere p det naturlige. Men noen ganger er det veldig greit kunne stole p at man har en ndlsning tilgjengelig. For eksempel gjr det livet mye enklere ha med seg et krise-kit i veska som man kan ty til nr uhellet er ute.Som ny-diagnostisert var jeg helt avhengig av mitt krise-kit, og fremdeles er det en fast venn i nden fra tid til annen.

Mitt kit inneholder:

image source:http://nesrineren.edublogs.org/files/2011/02/emergency-kit-1q1fbb8.jpg

  • Peppermynteolje-kapsler(denne bruker jeg) Peppermynteolje er krampestillende og motvirker luftbobler i tarmen. Noen ganger er dette alt du trenger! Hvis du sliter med halsbrann s bruk med forsiktighet. Ikke ta kapslene sammen med mat, og kjp den typen som frst lses opp i tarmen.
  • Antikrampe-midler, i mitt tilfelleBuscopan. Dette finnes kun p resept i Norge, men selges over disk i for eksempel England og Australia. Etter min erfaring er virkestoffetHyoscine Butylbromideverdens beste oppfinnelse for mennesker med cliaki eller IBS. Det er ogs veldig effektivt mot menssmerter, og kan i kombinasjon med paracetamol erstatte bruken av NSAID medisiner som skader magen.
  • Loperamid(for eksempel Immodium) for krisetilfeller (og kun da). Jeg anbefaler Immodium Plus, som ogs inneholder Simeticone, hvilket effektivt behandler luftsmerter. Loperamide stopper akutt diare, og skal ikke brukes over lang tid. Les pakningsvedlegget!
  • "Effervescent health salts"(en blanding av Citric acid, magnesiumsulfat og sodium bicarbonate) - Jeg kan rett og slett ikke leve uten dette! Det kurerer kvalme og halsbrann nesten umiddelbart, og er helt naturlig!
  • Antiemetika(av metokloramid)eller kvalmestillende medisiner. Antiemetika av metokloramid er ikke det samme som "bilsyketabletter" som virker spesifikt mot bevegelsessyke.Metokloramid virker isteden direkte p magen ved bevege mageinnholdet raskere gjennom fordyelsessystemet. Hvis du plages med kvalme s kan fastlegen din gi deg en resept p slike legemidler.
  • Platekull-tabletterhjelper nr du er oppblst eller har spist noe du ikke tler. De fjerner illeluktene tarmgass, og hjelper raskt nr magen fles hard som en kule og oppblst som en balong.Mitt favorittprodukt er fra Gaia Herbs.
  • Paracetamol; som er sknsom mot magen i motsetning til ibuprofen (NSAID) NB: ALLTID spr lege eller apotek om hvorvidt en medisin er et NSAID eller er harde mot magen! Uansett hva det er slags medisin du har kjpt deg. Ganske mange legemidler som ikke er regelrett ibuprofen kan fremdeles vre harde mot magen. Eksempler p dette er tabletter mot menssmerter, slimlsende, hostesaft mm.

Nr det gjelder legemidler; les pakningsvedlegget, og bruk kun etter anvisning fra helsepersonell. Forsikre deg ogs alltid om at produktet er 100 prosent glutenfritt; mange medisiner er ikke det!

Det har tatt meg en stund finne ut hvilke signaler kroppen min sender ut til enhver tid.Med prving og feiling har jeg vrt i stand til finne ut hvilke tabletter som har strst mulig effekt til en hver tid.Magen din vil jobbe med deg i stedetfor mot deg hvis du bare gir den en sjanse. Lytt nye, og vr snill. Og husk:forebyggende tiltak med naturlige virkemidler er alltid foretrekke. Medisiner skal kun vre en ndlsning og siste utvei.

6) Bygg opp kroppen igjen med probiotika

Vent til det verste er over, og introduser probiotika langsomt. Merk deg at mye av det som finnes av probiotiske kosttilskudd inneholder laktose, og nr tarmtottene er skadet s tler de ikke melkeprodukter s godt. Du kan finne probiotika helt uten melkeprodukter hvis du leter!

image source:http://www.dailyhiit.com/hiit-blog/wp-content/uploads/2014/05/prob.jpg

S snart du er stabil igjen s kan det kan vre en stor fordel ta probiotika i en periode mens du bygger opp de gode bakteriene i tarmen. Finn et godt merke ved snakke med din lokale helsekostleverandr, legen din eller ved lese lese anmeldelser fra andre cliakere. Jeg har mttet prve noen merker fr jeg fant et som fungerer for meg. Jeg anbefaler kjpe en liten pakke frst, i tilfelle du trenger eller nsker bytte. De kan nemlig vre litt dyre.

Den probiotikaen jeg bruker til hverdags er ferskvare og m oppbevares kaldt, men jeg haret eget merke som jeg kan ha med p reiser.Du kan ogs kjpe kulturer, og lage din egen yoghurt. Det er egentlig kjempeenkelt! Istedenfor melk kan du bruke soya og kokosmelk. Jeg lager for eksempel min egen kefirmelk av blande enkefir-startermedmin foretrukne soyamelk! Du bare tmmer pulveret i en literskartong med soyamelk, rister godt og setter kartongen p kjkkenbenken i 8-12 timer. Jeg kjper forvrig alltid kologisk soyamelk, fordi det ellers benyttes altfor mange kjemikalier i soyaproduksjon.

7) Prv L-Glutamin

Glutamin er en amino-syre (en byggeblokk for proteiner), som finnes naturlig i kroppen.

Glutamin er ofte brukt til motvirke noen av bivirkningene ved medisinske behandlinger. For eksempel er det brukt for motvirke bivirkninger forrsaket av cellegift ved kreftbehandling. Glutamin er ogs brukt for beskytte immunsystemet og fordyelsessystemet hos mennesker som gjennomgr behandling for kreft i spiserret, for fremskunde helbredelsestiden etter benmargstransplantasjon eller gastrokirurgi, og for ketrivsel hos mennesker som har lidd traumatiske skader, samt forebygge infeksjoner hos alvorlig syke mennesker. Glutamin brukes ogs av mennesker som trener mye, for ke muskelrestutsjon og rekonvalesens.

Det hevdes at glutamin kan bidra til raskere bedring ved fordyelsessykdommersom magesr, ulcers kolitt og Crohns sykdom, og at det kan bidra til at tarmtottene gjenoppbygges raskere hos pasienter med cliaki.

Jeg anbefaler at du frst prver Glutamin nr tarmen din har stabilisert seg, og ikke nr du er midt i en gluten-krise. Deretter bygger du sakte opp doseringen av glutamin, og helst i samrd med en ernringsfysiolog.

8) Spis riktig og nok fiber

Du har kanskje, som meg, vokst opp med visdomsordene "spis nok fiber".Det fiberet man har i tankene er av den ulselige typen, som passerer hel gjennom tarmen og fremskynder fordyelsen. Dermed blir detteet rd som fungerer for mange, mens som for andre kan gjre mer skade en gagn.

image source:http://www.petmd.com/sites/default/files/oats-shutterstock_104414576_0.jpg

Det er stor forskjell p effekten ulike typer fiber har p kroppen.Nr man sliter med fordyelsessykdommer s er det n type fiber som gjelder, nemlig lselig fiber eller "soluble fibre".

Da jeg var under immunologisk utredning ved Princess Alexandra Hospital i Australia, sa overlegen aten av de mest effektive stegene jeg selv kunne ta var srge for at tarmen min aldri var helt tom.Dette var et rd som snudde min tilnrming drastisk. Fr den tid var jeg nesten "redd" for mat, og magen min var ofte tom og mltidene sporadiske.

Hvis man holder et jevnt inntak av lselig fiber s vil tarmen kontinuerlig ha "noe jobbe med".Dette forhindrer blant annet luftlommer i tarmen, som kan vre svrt smertefulle, og gjerne begynneslen p en kraftig gastroreaksjon for mennesker med mageproblemer.

Lselig fiber er en type fiber som kroppen lett kan bearbeide. Denne typen fiber tiltrekker seg vann og danner en gele, som bidrar til at fordyelsesprosessen gr saktere, ogvirker utrolig nok forebyggende bde p diar og forstoppelse.

Ved srge for at man fyller magen med lselig fiber fr (eller i begynnelsen av) et mltid, s vil man kunne forhidre reaksjoner man ellers ville kunne ftt fra fet mat, grnnsaker og andre stoffer som irriterer magen.

Jeg bruker selv spise riskaker mellom mltideneslik at magen min alltid har lselig fiber i seg, og jeg har merket veldig stor forskjell siden jeg startet denne vanen. Man kan ogs velge spise potetene eller pasten frst, eller svelge et par fiberkapsler eller lignende fr hvert mltid.

Gode kilder til lselig fiber er ris, havre og poteter.


Lytt til din egen kropp!

Disse er alle rd som jeg etter mye prving og feiling har funnet ut at fungerer for meg. Jeg sverger ved dem, og vet at hvis jeg er flink til flge disse rutinene s kan jeg minske symptomene av glutensmitte betydelig. Det er derimot viktig huske p at vi alle er forskjellige, og at hver kropp har sin egen mte takle glutensmitte p. Du kan f andre symptomer enn meg, og du kan reagere positivt eller negativt p ulike stimuli.Det er ogs viktig at du snakker med din ernringsfysiolog og immunolog fr du gjr drastiske endringer i ditt kosthold, og at du tilegner deg nok kunnskap til stille kritiske sprsml bde for og imot den informasjonen du fr fra ulike hold.

Finn ut hva som fungerer best for kroppen din, lytt til hva den har si, og vr snill mot deg selv.Det er viktig tenke p at dette kommer til g over!

Hvordan hndterer du selv glutensmitte? Har du noen triks som du nsker dele? Kommenter gjerne!

Ta vare p deg selv!

#gluten #glutenfri #mat #detox #food #allergi #blogg

Verkty

Midt i jungelen av ny glutenfri informasjon og hverdagslige utfordringer, s kan det vre veldig greit med noen sm hjelpemidler!

Vi i The Gluten Free Lifesaver vet hvor godt det kan vre ha tilgang til verkty som gjr hverdagen litt enklere, og vi vil forske gi deg s mangegode tips og hjelpemidler som vi kan.

Klikk p denne linken, eller trykk p bildet, for finne bloggposter med hjelpemidler som du enten kan laste ned og skrive ut, eller som guider deg p veien mot lsninger som finnes p nettet.

image source: theleadershipcoach.com

Liste over Glutenholdige Matvarer

Hvilke ingredienser m jeg holde meg unna?

image source:http://katiecouricshow.files.wordpress.com/2013/04/supermarket_shopping_istock_000019507103xsmall_16x91.jpg

Det er ikke mulig til en hver tid ha full oversikt over alle ingredienser som kan ha gluten i seg, og det er vanskelig kjenne til absolutt alt man m holde seg unna.

Etter som du blir mer kjent med ulike produktnavn, og du blir flinkere til lese innholdsfortegnelser, vil du automatisk gjenkjenne de vanligste ingrediensene. Enkelte navn ser du sjeldnere, og disse kan det vre greit sl opp.

Tommelfingerregelen er at om du ikke kjenner ingrediensen, s sjekk fr du spiser! Noen ganger er det nok se p denne listen, andre ganger m du ringe produsenten. Hvis du etter all formodning ikke klarer finne ut hva en ingrediens er, s ikke spis produktet!

Husk at produksjonsmetoder ofte endrer seg, og at produkter du har spist mye av plutselig en dag kan ha introdusert nye ingredienser i innholdsfortegnelsen. Sjekk derfor ALLTID ingrediensene, selv om du har spist produktet "hundre ganger fr"!


Skriv ut en "jukselapp"!

Hvis du klikker p bildet under, vil du kunne laste ned og skrive ut en Pdf fil med en alfabetisk liste over glutenholdige matvarer. Denne listen kan du brette sammen og legge i veska di, slik at du kan bruke den som "jukselapp" nr du handler eller spiser ute!

Klikk p dette bildet for laste ned og skrive ut listen!

Merk deg at enkelte ingredienser p denne listen kan vre godkjente for bruk i Norge etter regelendringene.Merk deg ogs atdenne lista varierer fra land til land, etter produksjonsmetoder og reglement.

P denne linken finner du den samme listen p engelsk, for importert mat eller om du skal ut og reise

Hvete har forvrig (veldig) mange navn. Du kan se p dennelisten over ulike navn p hvetefor f en oversikt.

Du kan ogs finne en liste over trygge korn- og melsorter uten gluten p denne linken!


Glutenholdige ingredienser i alfabetisk rekkeflge

A

Abyssinian Hard (Wheat triticum durum)
Alkohol - enkelte typer (du finner en liste over glutenfrie typer alkohol p denne linken)
Atta-mel (ofte i naanbrd, chapati og andre srasiatiske brdtyper)

B

Bulgur
Bulgurhvete
Bygg
Bygg-gress ("barley grass") kan inneholde fr
Byggmalt

C

Cookie Dough
Cous-cous

D

Dinkel (Spelt)
Dinkelhvete
Disodium Wheatgermamido Peg-2 Sulfosuccinate
Durumhvete (Triticum durum)

E

Einkorn (Triticum monococcum)
Emmer (Triticum dicoccon)

F

Farina
Farina Graham
Farro
Fu (trket hvetegluten)
Fullkornsmel
Fyllstoff

G

Grahamsmel
Granary-mel (fullkornsmel med malt)
Groats (fra glutenkorn) er en type avskallet kjerne av diverse korntyper
Grynmel

H

Havre som ikke er spesielt merket som glutenfri (Merk deg at enkelte cliakere ikke tler havre. Les om gluten i havre her)
Havrekli(med mindre det er merket som glutenfritt)
Havrekorn(med mindre det er merket som glutenfritt)
Havremel (med mindre det er merket som glutenfritt)
Heeng
Hing
Hordeum Vulgare Extract
Hverekliglyserider
Hverekliglyserider
Hvete
Hvete (Triticum Vulgare) kliekstrakt
Hvete, Abyssinian Hard triticum durum
Hvete, Aminosyrer
Hvete, Bulgur
Hvete, Durum Triticum
Hvetekim
Hvetekliekstrakt
Hvetemel
Hveteprotein
Hvetesirup
Hvetestivelse (kan inneholde inntil 20 ppm gluten - les om debatten rundt hvetestivelse her))
Hydroxypropyltrimonium Hydrolyzed Hveteprotein

K

Kamut (egyptisk hvete)
Kamut (Pastahvete)
Kavring
Kecap Manis (Soyasaus)
Ketjap Manis (Soyasaus)
Kim
Kjekssmuler
Kli
Klubbhvete (Triticum aestivum subspecies compactum)
Kluski Pasta
Korn
Kornblanding
Kruskablanding
Kruskakli

M

Macha Wheat (Triticum aestivum)
Maida (Indisk hvetemel)
Malt
Malt eddik
Maltekstrakt
Maltmelk
Maltsirup
Maltsmak
Maltsyrup
Matza
Matzah
Matzo
Matzo Semolina
Mel (dette er som regel hvetemel hvis ikke annet er oppgitt)
Meripro 711
Mir

N

Nishasta
Nudler

O

Orientalsk hvete (Triticum turanicum)
Orzo Pasta
Overflatebehandlingsmiddel

P

Pasta
Perlebygg
Persisk hvete (Triticum carthlicum)
Perungayam
Polsk hvete (Triticum polonicum)
Poulardhvete (Triticum turgidum)
Puffet havre (hvis det ikke er merket som glutenfritt)
Puffet ris(hvis det ikke er merket som glutenfritt)
Puffet hvete

R

Riskrisp/ Riscrisp (med mindre dette er merket som glutenfritt, er det ofte fremstilt med malt)
Rismalt (hvis bygg eller Koji er brukt)
Roux
Rug
Rugmalt
Rugmel
Rusk

S

Seitan
Semolina Triticum
Semulegryn
Shot Wheat (Triticum aestivum)
Spelt (Triticum spelta)
Spelthvete
Spiret hvete eller bygg
Stearyldimoniumhydroxypropyl Hydrolysert hveteprotein
Strkavring
Strme

T

Tabbouleh
Tabouli
Teriyakisaus
Timopheevi-hvete (Triticum timopheevii)
Triticale X triticosecale
Triticum aestivum
Triticum Vulgare (hvete) Lipider
Triticum Vulgare (hvete) Spireekstrakt
Triticum Vulgare (hvete) Spireolje
Tritikale

U

Ubleket mel
Udon (hvetenudler)

V

Vavilovi-hvete (Triticum aestivum)
Vital hvetegluten
Vitamin- eller jernberiket bleket mel

W

Wheat Germamidopropyldimonium Hydroxypropyl Hydrolysert hveteprotein
Wheat Triticum aestivum
Wheat Triticum Monococcum
Wild Einkorn (Triticum boeotictim)
Wild Emmer (Triticum dicoccoides)
"Wheat Grass" (kan inneholde fr)
"Wheat Nuts" eller hvetentter

l som ikke er spesielt merket glutenfritt (lages sm regel med malt fra hvete eller bygg)
lgjr


De flgende ingrediensene kaninneholde gluten alt etter hvor og hvordan de er fremstilt, og det kan vre ndvendig kontakte produsenten for finne det ut:

Amp-Isostearoyl Hydrolysert hveteprotein *1
Antiklumpemiddel *1
Bakepulver *1
Buljongterninger og sausepulver *1
Emulgeringsmiddel *1
Ensymer *1
Fetterstatning *1
Grnnsaksbuljong *1
Hvetestivelse *3
Hydrogenisert stivelse Hydrolysate *1
Hydrolysert hvetegluten *1
Hydrolysert hveteprotein *1
Hydrolysert hveteprotein Pg-Propyl Silanetriol *1
Hydrolysert hvetestivelse *1
Hydroxypropylert stivelse *1
Krudder eller smakstilsetninger *1
Krydderblandinger *1
Kunstige fargestoffer *1
Melkefri kaffeflte eller fltepulver *1
Miso *1
Naturlig fruktjuice *1
Naturlige fargestoffer *1
Pregelatinisert stivelse *1
Protein Hydrolysater *1
Ristede ntter *1
Sirimi *1
Sjmatanaloger *1
Soba Nudler *1
Soyasaus *1
Soyasaus trrstoff *1
Sphingolipider *1
Stabiliseringsmidler *1
Stivelse *1 *2
Talg eller smult *1
Tocopheroler *1
Vegetabilsk protein *1
Vegetabislk stivelse *1
Vegetablisk gummi *1
Vitaminer *1

  • *1) Hvis denne ingrediensen er produsert i Nord-Amerika er sannsynligheten stor for at den er glutenfri
  • *2)Kan benytte korn eller bi-produkt som inneholder gluten i produksjonsprosessen, eller som en ingrediens.
  • *3)Norske cliakiforeninger mener at hvetestivelse under 20 ppm og 100 ppm er trygt for cliakere. Dette er derimot ikke Nord-Amerikanske, Canadiske, Australske og New Zealandske myndigheter enige i. I Europa produseres hvetestivelse somCodex Alimentarius Quality wheat starch, og er ansett som trygg p en cliakidiett av de fleste organisasjoner.



#gluten #glutenfri #glutenfritt #cliaki #intoleranse #allergi #mat #shopping #matvare #baking #bake #kake #brd #mel #hvete #havre #rug #bygg #quinoa #ris #hirse #bokhvete #jyttemel #paleo #veganer #vegetar #lavfodmap #ibs #oppskrift

Hei!

Velkommen til The Gluten Free Lifesaver Norge, her finner du det aller beste en glutenfri livsstil har by p!


GFL startet i Australia i 2012, nesten ett r etter at jeg var diagnostisert med cliaki. Siden den gang har vi vokst i rasende fart, og vi har n tusenvis av lesere over hele verden. Vi er derimot rykende ferske hjemme i Norge, og jeg gleder meg stort til endelig f dele min verden med dere!


- Ingvild Kristine xo


Flg oss



Meny


Facebook


Instagram


Pinterest

Follow The Gluten Free Lifesaver's board The Gluten Free Lifesaver's Group Board on Pinterest.