hits

Glutenfri Tips & Verktøy

Hjelp - jeg har spist gluten! Hva gjør jeg nå?

 

Det slo ned som lyn fra klar himmel i går kveld. Jeg lå langstrakt på sofaen og koste meg med en god gammel reprise av Friends, da fanden selv kom på besøk. Gluten-fanden. Jeg kjente ham snike seg innpå meg. Sakte og rolig bredde han seg over meg som et teppe, og jeg visste at slaget var tapt. Jeg ante ikke hvor han kom fra, men jeg visste at jeg ville bli kvitt ham, fortere en svint!

Hvordan takle glutensmitte

Dette innlegget er en av mine favoritter, fordi det omhandler et problem de fleste av oss sliter med; hvordan få det bedre - og det litt kvikt. Det løser også berg- og dalbanen vi må gå gjennom, og hvordan tilbakeslagene kan knekke oss. 

Er det ikke bare verdens verste følelse? Du vet det kommer, du vet så altfor godt hvordan det kommer til å utarte seg, og det er absolutt ingenting du kan gjøre for å spole tilbake. Smultringen er spist og straffen er på vei.

Gluten slår til med flat hånd, effekten er uunngåelig, og det suger. Virkelig. Men det finnes måter å gjøre det lettere for deg selv. 

Her kommer mine åtte beste tips for mestring og raskere heling av glutensmitte!

(Utålmodige lesere kan hoppe rett til "Gode nyheter!" 3 avsnitt lenger ned

 

(foto: glutendude.com)

 


Det skjedde i de dager...

..før jeg visste hvordan jeg skulle håndtere gluteneksponering.

 
(foto: generator.firmanett.no)

En hendelse står for meg som selve symbolet på eksponeringsangst. Jeg pleide å elske sodd. Det var med stor sorg jeg avstod å spise denne fantastiske kjøttsuppa. Tenk deg så min begeistring da mamma ringte meg opp for å si at en dame fra jobben som hadde en sønn med cøliaki, hadde forsikret henne om at min favorittsuppe faktisk er gutenfri! Jeg formelig løp til middag hos foreldrene mine, og jeg slukte ned sodden som om det var den siste kasserollen på jord.

Midt i middagen ble jeg av en eller annen grunn skeptisk. Kjøttbollene smakte en smule for godt kanskje? Jeg bestemte meg for å sjekke emballasjen bare i tilfelle, og kanskje ikke så overraskende: Suppa inneholdt hvetemel. 

Dette var ganske tidlig i kampen for å bli frisk, og gode dager var få og langt i mellom. Jeg hadde akkurat hatt noen fine dager, og var høy på livet. Og så, akkurat der ved middagsbordet, innså jeg hvilket helvete de neste par ukene vil bringe.

Jeg fikk panikk. Tårene stod i øynene der jeg satt med skjeen i hånden. "Stikk fingrene ned i halsen!" utbrøt mamma fortvilet og full av skyldfølelse. Jeg ønsket å ha hendelsen ugjort så sterkt at jeg faktisk løp på toalettet.

Jeg fikk ikke maten ut - og det bør heller ingen andre. Det er en dårlig og usunn idé som ikke har noen effekt på gluten. Jeg måtte bare håndtere det, slappe av og la detgå sin gang. På den lyse siden fikk jeg spist en hel haug av det som en gang var min favorittmat :)

Det jeg lærte av dette var å alltid lese etikketen. Uansett hva din mammas venns kollegas brors svigersøster sier. 


Forvirrende symptomer

Hvis du er ganske ny i GF-spillet, kan eksponeringen være litt skremmende og overveldende. Du klarer ikke å lese kroppens reaksjoner ennå, ikke har du stabilisert magen, og viktigst av alt: du kjenner ikke til de riktige virkemidlene

 

(foto: bigstock)

En stund etter å ha blitt diagnostisert kan kroppen din gå gjennom alle slags påfunn. Du kan plutselig få symptomer uten noen form for eksponering, eller så kan du ha blitt uvitende eksponert gjennom glutenkilder du ennå ikke har lært deg. Det kan også hende at kroppen strever med avvenning fra den giften som har vært en så enorm del av livet ditt så lenge. 

Midt i alle disse tilfeldige symptomene kan det være svært vanskelig å vite hva som er en ekte eksponering, og hva som rett og slett bare er en del av helbredelsesprosessen. Gudene skal vite at jeg hadde problemer! Jeg hadde ingen å spørre, og jeg var kontinuerlig symptomatisk i minst seks måneder etter å ha blitt glutenfri.


Tilbakeslagenes harde hånd 

Jeg vil gjerne dele noen personlige erfaringer med deg i avsnittene som følger. Bare i tilfelle du er midt oppi det akkurat nå, trenger å vite at du ikke er den eneste som har gått gjennom dette, og at det virkelig kommer en ende på visa! 

Jeg husker tydelig den gigantiske skuffelsen jeg gikk gjennom hver gang jeg fikk et tilbakeslag på et punkt der jeg trodde jeg var begynt å bli bedre. Det skjedde gang på gang. Noen ganger begynte jeg til og med å tvile på diagnosen; -hadde de gjort en feil? Jeg var så omhyggelig glutenfri, og likevel ble jeg plutselig veldig syk, frisk - og så veldig syk igjen! 

Vanligvis ville jeg sakte bli bedre i løpet av to uker. På det beste ville jeg ha fem dager der jeg følte meg ok, og så - boom -  ville det treffe meg som et uvær igjen, og nok en gang gi meg to ukers ubehag. Jeg overlevde ved å fokusere på at de få dagene uten smerte var mer enn hva jeg hadde da jeg spiste gluten. 

Mest av alt slet jeg med frykt. Året frem til diagnosen hadde jeg vært latterlig syk. Jeg kunne ikke holde på noen form for mat langt mer enn 15 minutter. Det ville opp og ut. Til slutt nådde jeg et punkt der bare lukten, ja til og med tanken, på mat opprørte magen min!

I tillegg til det som føltes som en årelang matforgiftning, var jeg også syk på alle andre måter du kan forestille deg. Kontinuerlige antibiotikabehandlinger, migrene, betennelser, svimmelhet, magesår, anemi, halsinfeksjoner, influensa.. you name it. Inn og ut av sykehus, test på test og medisiner i massevis. 

Så var det smerten. Den knivstikkende, ødeleggende, uutholdelig smerten som fór gjennom magen min og fikk meg til å ligge krøllet sammen som en ball på badegulvet mens jeg ba til Gud om å få besvime. På mitt laveste punktet lå jeg i sengen til mamma, klamret meg til henne og trodde rett og slett jeg var på dødens rand. Jeg husker jeg tenkte: "Her ligger jeg, tretti år gammel og i min mors seng. Det er ganske ille" 

Gluten brøt ned kroppen min og stjal sjelen min, og mot slutten hadde jeg øyeblikk hvor jeg ærlig talt lurte på om jeg kunne takle det lenger. Hver gang jeg fikk symptomer etter diagnosen kom frykten over meg igjen som en tsunami. Det kunne virke som om den hadde etterlatt et avtrykk i mitt fysiske minne, og lignende smerter utløste automatisk den samme frykten gang på gang. Kroppen husker, og den henter frem sin overlevelsestaktikk uten at du nødvendigvis har kontroll over det.

Det tok meg veldig lang tid å håndtere de følelsesmessige bivirkningene av cøliaki, men selv det blir bedre etter en tid. Jeg hadde ingen hjelp med akkurat den delen av helingen, men hvis du har hjelp tilgjengelig for deg så oppfordrer jeg deg til å oppsøke det. Jeg er overbevist om det vil være den beste veien å gå. 

Hvis du har gått gjennom noe lignende som meg, og deretter blir utsatt for gluten på et punkt under rekonvalensperioden - så kan det utløse en hel rekke fysiske og følelsesmessige reaksjoner. Jeg visste aldri hva som var "normalt" og hva som ikke var det, noe som gjorde alt enda verre. Og siden jeg ikke kjenner noen som hadde vært gjennom det samme, hadde jeg ingen mulighet til å vite om det faktisk ville bli bedre.

Det er fælt å ikke vite om det er mulig å bli frisk, så jeg er her for å fortelle deg en gang for alle at: det blir bedre! Du trenger ikke bekymre deg for den biten. Mønsteret og tidsperspektivet vil være ulikt for alle, men en dag vil du våkne opp og frykten vil bare være et minne; fortsatt en del av deg, men den har ikke kontroll over deg lenger. 


Gode nyheter!

Det finnes faktisk ting som kan hjelpe deg til å bli frisk raskere, eller som gjør deg mer komfortabel når du har vært utsatt for gluten! Dette er mine topp 8 tips:

1) Få i deg nok væske!

Drikk rikelig; drikk mer enn du tørster etter! Ingen cola eller kaffe, kjør på med vann og urtete. Svak saft funker også (ingen kunstige søtningsmidler!). Min absolutte favoritt er min egen teblanding av fennikel/peppermynte/ingefær. Jeg bruker hele fennikelfrø (dette merket bruker jeg), friske peppermynteblader og frisk ingefær, og jeg drikker og drikker og drikker... Selv om varm drikke hjelper best, så kan det kanskje friste mer med noe kaldt hvis det er varmt ute. Da kan du la urtene ligge i en halv kopp varmt vann i fem minutter, fyll deretter resten av koppen med kaldt vann og evt isbiter. Hey presto har du en deilig iste som hjelper på magen! 

Fennikel og peppermynte har en anti-spasmodisk (anti-krampe) funksjon, og bryter også ned luftbobler i tarmen. Ingefær hjelper fordøyelsen og er bra mot kvalme. 

Eplejuice hjelper også mot kvalme, og inneholder viktige næringsstoffer. Den beste juicen er selvfølgelig hjemmepresset, men hvis du ikke har mulighet til å lage selv, så sørg i alle fall for at det er fersk juice uten konserveringsmidler eller tilsatt sukker. Skrell eplene før du juicer dem, da de fleste stoffene som man kan reagere på er i skallet. Merk deg derimot at hvis du sliter med IBS (irritabel tarm) eller FODMAP symptomer, så kan eple være en trigger. Da er det best å holde seg unna og heller drikke noe annet.

Tenk forøvrig på at den første dagen med symptomer bør du holde deg unna syrer.  Velg nøytrale drikker og la tarmen roe seg litt før du introduserer juice.

2) Få nok hvile!

 

image source: https://lh3.googleusercontent.com/rABw4cjokL9aDZHrbSYMiSGHvZFfdAgV4UDw7BS2H7qUJqdMxJUsDQhp09PcN-B4P_j6HT7IAiXkg1Bv_IP4qVhbUOZ2m_ERTrOw50KIxUXsC4v9wcc

Hvile får tankene bort fra ubehaget og kan lindre noe av smerten. Det er SÅ viktig å lytte til kroppen sin! Hvis den sier sov, så sov. Du er ikke lat, du er fornuftig. 

Det er uhyre viktig å la kroppen selv få bestemme hvor mye hvile den trenger. Glutensmitte kan være et hardt slag for kroppen din, og nok hvile er avgjørende for bedring.

3) Spis lettfordøyelig mat.

Når jeg har blitt utsatt for gluten spiser jeg hovedsakelig vanlig kjeks, potetmos (uten melk og fett), riskaker og ris. Glutenfritt brød inneholder ofte egg, og selvsagt gjær, så jeg prøver å unngå det en stund, med mindre jeg har et brød jeg vet jeg tåler, eller hjemmebakt brød uten trigger-ingredienser.

Most banan vil gi deg massevis av nødvendige næringsstoffer og er samtidig veldig lettfordøyelig. Raspet eple hjelper mot kvalme, og er bra for de som ikke har IBS.

 

image source: http://www.taste.com.au/images/recipes/sfi/2004/06/7752_l.jpg

Papaya og mango har mange naturlige fordøyelsesensymer i seg, og hjelper magen på vei. De er også fulle av løselig fiber (til motsetning fra uløselig fiber), som har god effekt på magen. (nb: disse fruktene er ikke å anbefale til de som reagerer på FODMAP mat)

Du kan også kjøpe fordøyelsesenzymer på helsekostforretninger eller på nettet. De kan hjelpe på fordøyelsen når du er utsatt for gluten. Imidlertid har de jeg har prøvd vært ganske harde mot magen min, så jeg har egentlig ikke lyst til å anbefale dem. Hvis du derimot bestemmer deg for å prøve, så velg de plantebaserte variantene.

Drikk buljong. Det er veldig fint for en urolig mage, og hjelper til med å fylle på saltlagrene hvis du mister mye veske. Se etter buljong uten gjærekstrakt!

Hold deg unna: melk, kunstig mat, bearbeidet mat, sukker, fett, nitrater (ofte i kjøtt), rødt kjøtt, alkohol, kullsyreholdige drikker, sort te og kaffe (til og med koffeinfri)!

4) Ta Epsom Salt-bad!

 

image source: http://www.epsomsaltsbath.com/wp-content/uploads/warn-bath-with-epsom-salt.jpg

Jeg leste om Epsom Salt et sted tidlig i prosessen, men tenkte ikke noe særlig over det etterpå. Da jeg endelig fikk prøvd det ble jeg overrasket; det har virkelig en effekt!

Epsom Salt er egentlig magnesiumsulfat, og er viden kjent for sine mange gode egenskaper. I forbindelse med gluteneksponering brukes Epsom Salt som en slags rensekur, hvor saltene hjelper til med å fjerne giftstoffene fra kroppen.

Når jeg har fått i meg gluten så prøver jeg å ta et par bad om dagen. Det viktige er at vannet ikke blir for varmt, og for all del; bruk masse salt! Det skal omtrent 500 gram til 1 kg salt til per bad når stormen rir på som verst. Ellers kan du bruke rundt 200 gram per bad til daglig, bare for generell velvære. Epsom Salt funker også fantastisk for såre muskler. Sørg for at saltet er helt oppløst, og ligg i vannet i 20 minutter. Skyll ikke kroppen etterpå, og vent i minst en time før du smører på fuktighetskrem og lignende.

5) Ha et "krise-kit" tilgjengelig.

Jeg forsøker alltid å begrense bruk av medisin, og heller fokusere på det naturlige. Men noen ganger er det veldig greit å kunne stole på at man har en nødløsning tilgjengelig. For eksempel gjør det livet mye enklere å ha med seg et krise-kit i veska som man kan ty til når uhellet er ute. Som ny-diagnostisert var jeg helt avhengig av mitt krise-kit, og fremdeles er det en fast venn i nøden fra tid til annen.

Mitt kit inneholder: 

 

image source: http://nesrineren.edublogs.org/files/2011/02/emergency-kit-1q1fbb8.jpg

  • Peppermynteolje-kapsler (denne bruker jeg) Peppermynteolje er krampestillende og motvirker luftbobler i tarmen. Noen ganger er dette alt du trenger! Hvis du sliter med halsbrann så bruk med forsiktighet. Ikke ta kapslene sammen med mat, og kjøp den typen som først løses opp i tarmen.
  • Antikrampe-midler, i mitt tilfelle Buscopan.  Dette finnes kun på resept i Norge, men selges over disk i for eksempel England og Australia. Etter min erfaring er virkestoffet Hyoscine Butylbromide verdens beste oppfinnelse for mennesker med cøliaki eller IBS. Det er også veldig effektivt mot menssmerter, og kan i kombinasjon med paracetamol erstatte bruken av NSAID medisiner som skader magen.
  • Loperamid  (for eksempel Immodium) for krisetilfeller (og kun da). Jeg anbefaler Immodium Plus, som også inneholder Simeticone, hvilket effektivt behandler luftsmerter. Loperamide stopper akutt diare, og skal ikke brukes over lang tid. Les pakningsvedlegget!
  • "Effervescent health salts" (en blanding av Citric acid, magnesiumsulfat og sodium bicarbonate) - Jeg kan rett og slett ikke leve uten dette! Det kurerer kvalme og halsbrann nesten umiddelbart, og er helt naturlig!
  • Antiemetika (av metokloramid) eller kvalmestillende medisiner. Antiemetika av metokloramid er ikke det samme som "bilsyketabletter" som virker spesifikt mot bevegelsessyke. Metokloramid virker isteden direkte på magen ved å bevege mageinnholdet raskere gjennom fordøyelsessystemet. Hvis du plages med kvalme så kan fastlegen din gi deg en resept på slike legemidler. 
  • Platekull-tabletter hjelper når du er oppblåst eller har spist noe du ikke tåler. De fjerner illeluktene tarmgass, og hjelper raskt når magen føles hard som en kule og oppblåst som en balong. Mitt favorittprodukt er fra Gaia Herbs.
  • Paracetamol; som er skånsom mot magen i motsetning til ibuprofen (NSAID) NB: ALLTID spør lege eller apotek om hvorvidt en medisin er et NSAID eller er harde mot magen! Uansett hva det er slags medisin du har kjøpt deg. Ganske mange legemidler som ikke er regelrett ibuprofen kan fremdeles være harde mot magen. Eksempler på dette er tabletter mot menssmerter, slimløsende, hostesaft mm.

Når det gjelder legemidler; les pakningsvedlegget, og bruk kun etter anvisning fra helsepersonell. Forsikre deg også alltid om at produktet er 100 prosent glutenfritt; mange medisiner er ikke det!

Det har tatt meg en stund å finne ut hvilke signaler kroppen min sender ut til enhver tid. Med prøving og feiling har jeg vært i stand til å finne ut hvilke tabletter som har størst mulig effekt til en hver tid. Magen din vil jobbe med deg i stedetfor mot deg hvis du bare gir den en sjanse. Lytt nøye, og vær snill. Og husk: forebyggende tiltak med naturlige virkemidler er alltid å foretrekke. Medisiner skal kun være en nødløsning og siste utvei.

6) Bygg opp kroppen igjen med probiotika 

Vent til det verste er over, og introduser probiotika langsomt. Merk deg at mye av det som finnes av probiotiske kosttilskudd inneholder laktose, og når tarmtottene er skadet så tåler de ikke melkeprodukter så godt. Du kan finne probiotika helt uten melkeprodukter hvis du leter!

 

image source: http://www.dailyhiit.com/hiit-blog/wp-content/uploads/2014/05/prob.jpg

Så snart du er stabil igjen så kan det kan være en stor fordel å ta probiotika i en periode mens du bygger opp de gode bakteriene i tarmen. Finn et godt merke ved å snakke med din lokale helsekostleverandør, legen din eller ved å lese lese anmeldelser fra andre cøliakere. Jeg har måttet prøve noen merker før jeg fant et som fungerer for meg. Jeg anbefaler å kjøpe en liten pakke først, i tilfelle du trenger eller ønsker å bytte. De kan nemlig være litt dyre. 

Den probiotikaen jeg bruker til hverdags er ferskvare og må oppbevares kaldt, men jeg har et eget merke som jeg kan ha med på reiserDu kan også kjøpe kulturer, og lage din egen yoghurt. Det er egentlig kjempeenkelt! Istedenfor melk kan du bruke soya og kokosmelk. Jeg lager for eksempel min egen kefirmelk av å blande en kefir-starter medmin foretrukne soyamelk! Du bare tømmer pulveret i en literskartong med soyamelk, rister godt og setter kartongen på kjøkkenbenken i 8-12 timer. Jeg kjøper forøvrig alltid økologisk soyamelk, fordi det ellers benyttes altfor mange kjemikalier i soyaproduksjon.

7) Prøv L-Glutamin

Glutamin er en amino-syre (en byggeblokk for proteiner), som finnes naturlig i kroppen. 

Glutamin er ofte brukt til å motvirke noen av bivirkningene ved medisinske behandlinger. For eksempel er det brukt for å motvirke bivirkninger forårsaket av cellegift ved kreftbehandling. Glutamin er også brukt for å beskytte immunsystemet og fordøyelsessystemet hos mennesker som gjennomgår behandling for kreft i spiserøret, for å fremskunde helbredelsestiden etter benmargstransplantasjon eller gastrokirurgi, og for å øke trivsel hos mennesker som har lidd traumatiske skader, samt å forebygge infeksjoner hos alvorlig syke mennesker. Glutamin brukes også av mennesker som trener mye, for å øke muskelrestutsjon og rekonvalesens.

Det hevdes at glutamin kan bidra til raskere bedring ved fordøyelsessykdommer som magesår, ulcerøs kolitt og Crohns sykdom, og at det kan bidra til at tarmtottene gjenoppbygges raskere hos pasienter med cøliaki.

Jeg anbefaler at du først prøver Glutamin når tarmen din har stabilisert seg, og ikke når du er midt i en gluten-krise. Deretter bygger du sakte opp doseringen av glutamin, og helst i samråd med en ernæringsfysiolog.

8) Spis riktig og nok fiber

Du har kanskje, som meg, vokst opp med visdomsordene "spis nok fiber". Det fiberet man har i tankene er av den uløselige typen, som passerer hel gjennom tarmen og fremskynder fordøyelsen. Dermed blir dette et råd som fungerer for mange, mens som for andre kan gjøre mer skade en gagn.

 

image source: http://www.petmd.com/sites/default/files/oats-shutterstock_104414576_0.jpg

Det er stor forskjell på effekten ulike typer fiber har på kroppen. Når man sliter med fordøyelsessykdommer så er det èn type fiber som gjelder, nemlig løselig fiber eller "soluble fibre".

Da jeg var under immunologisk utredning ved Princess Alexandra Hospital i Australia, sa overlegen at en av de mest effektive stegene jeg selv kunne ta var å sørge for at tarmen min aldri var helt tom. Dette var et råd som snudde min tilnærming drastisk. Før den tid var jeg nesten "redd" for mat, og magen min var ofte tom og måltidene sporadiske.

Hvis man holder et jevnt inntak av løselig fiber så vil tarmen kontinuerlig ha "noe å jobbe med". Dette forhindrer blant annet luftlommer i tarmen, som kan være svært smertefulle, og gjerne begynneslen på en kraftig gastroreaksjon for mennesker med mageproblemer. 

Løselig fiber er en type fiber som kroppen lett kan bearbeide. Denne typen fiber tiltrekker seg vann og danner en gele, som bidrar til at fordøyelsesprosessen går saktere, ogvirker utrolig nok forebyggende både på diarè og forstoppelse.

Ved å sørge for at man fyller magen med løselig fiber før (eller i begynnelsen av) et måltid, så vil man kunne forhidre reaksjoner man ellers ville kunne fått fra fet mat, grønnsaker og andre stoffer som irriterer magen.

Jeg bruker selv å spise riskaker mellom måltidene slik at magen min alltid har løselig fiber i seg, og jeg har merket veldig stor forskjell siden jeg startet denne vanen. Man kan også velge å spise potetene eller pasten først, eller svelge et par fiberkapsler eller lignende før hvert måltid.

Gode kilder til løselig fiber er ris, havre og poteter.


Lytt til din egen kropp!

Disse er alle råd som jeg etter mye prøving og feiling har funnet ut at fungerer for meg. Jeg sverger ved dem, og vet at hvis jeg er flink til å følge disse rutinene så kan jeg minske symptomene av glutensmitte betydelig. Det er derimot viktig å huske på at vi alle er forskjellige, og at hver kropp har sin egen måte å takle glutensmitte på. Du kan få andre symptomer enn meg, og du kan reagere positivt eller negativt på ulike stimuli. Det er også viktig at du snakker med din ernæringsfysiolog og immunolog før du gjør drastiske endringer i ditt kosthold, og at du tilegner deg nok kunnskap til å stille kritiske spørsmål både for og imot den informasjonen du får fra ulike hold.

Finn ut hva som fungerer best for kroppen din, lytt til hva den har å si, og vær snill mot deg selv. Det er viktig å tenke på at dette kommer til å gå over!

Hvordan håndterer du selv glutensmitte? Har du noen triks som du ønsker å dele? Kommenter gjerne!

Ta vare på deg selv!

  

#gluten #glutenfri #mat #detox #food #allergi #blogg 

Verktøy

Midt i jungelen av ny glutenfri informasjon og hverdagslige utfordringer, så kan det være veldig greit med noen små hjelpemidler!

Vi i The Gluten Free Lifesaver vet hvor godt det kan være å ha tilgang til verktøy som gjør hverdagen litt enklere, og vi vil forsøke å gi deg så mangegode tips og hjelpemidler som vi kan.

Klikk på denne linken, eller trykk på bildet, for å finne bloggposter med hjelpemidler som du enten kan laste ned og skrive ut, eller som guider deg på veien mot løsninger som finnes på nettet.

 

image source: theleadershipcoach.com

Liste over Glutenholdige Matvarer

Hvilke ingredienser må jeg holde meg unna?

 

image source: http://katiecouricshow.files.wordpress.com/2013/04/supermarket_shopping_istock_000019507103xsmall_16x91.jpg

Det er ikke mulig å til en hver tid ha full oversikt over alle ingredienser som kan ha gluten i seg, og det er vanskelig å kjenne til absolutt alt man må holde seg unna. 

Etter som du blir mer kjent med ulike produktnavn, og du blir flinkere til å lese innholdsfortegnelser, vil du automatisk gjenkjenne de vanligste ingrediensene. Enkelte navn ser du sjeldnere, og disse kan det være greit å slå opp.

Tommelfingerregelen er at om du ikke kjenner ingrediensen, så sjekk før du spiser! Noen ganger er det nok å se på denne listen, andre ganger må du ringe produsenten. Hvis du etter all formodning ikke klarer å finne ut hva en ingrediens er, så ikke spis produktet!

Husk at produksjonsmetoder ofte endrer seg, og at produkter du har spist mye av plutselig en dag kan ha introdusert nye ingredienser i innholdsfortegnelsen. Sjekk derfor ALLTID ingrediensene, selv om du har spist produktet "hundre ganger før"!


Skriv ut en "jukselapp"!

Hvis du klikker på bildet under, vil du kunne laste ned og skrive ut en Pdf fil med en alfabetisk liste over glutenholdige matvarer. Denne listen kan du brette sammen og legge i veska di, slik at du kan bruke den som "jukselapp" når du handler eller spiser ute!

 

Klikk på dette bildet for å laste ned og skrive ut listen!

Merk deg at enkelte ingredienser på denne listen kan være godkjente for bruk i Norge etter regelendringene. Merk deg også at denne lista varierer fra land til land, etter produksjonsmetoder og reglement. 

På denne linken finner du den samme listen på engelsk, for importert mat eller om du skal ut og reise

Hvete har forøvrig (veldig) mange navn. Du kan se på denne listen over ulike navn på hvete for å få en oversikt.

Du kan også finne en liste over trygge korn- og melsorter uten gluten på denne linken!


Glutenholdige ingredienser i alfabetisk rekkefølge

A

Abyssinian Hard (Wheat triticum durum)
Alkohol - enkelte typer  (du finner en liste over glutenfrie typer alkohol på denne linken)
Atta-mel (ofte i naanbrød, chapati og andre sørasiatiske brødtyper)

B

Bulgur
Bulgurhvete
Bygg
Bygg-gress ("barley grass") kan inneholde frø
Byggmalt

C

Cookie Dough
Cous-cous

D

Dinkel (Spelt)
Dinkelhvete
Disodium Wheatgermamido Peg-2 Sulfosuccinate
Durumhvete (Triticum durum)

E

Einkorn (Triticum monococcum)
Emmer (Triticum dicoccon)

F

Farina
Farina Graham
Farro
Fu (tørket hvetegluten)
Fullkornsmel
Fyllstoff

G

Grahamsmel
Granary-mel (fullkornsmel med malt)
Groats (fra glutenkorn) er en type avskallet kjerne av diverse korntyper
Grynmel

H

Havre som ikke er spesielt merket som glutenfri (Merk deg at enkelte cøliakere ikke tåler havre. Les om gluten i havre her)
Havrekli (med mindre det er merket som glutenfritt)
Havrekorn (med mindre det er merket som glutenfritt)
Havremel (med mindre det er merket som glutenfritt)
Heeng
Hing
Hordeum Vulgare Extract
Hverekliglyserider
Hverekliglyserider
Hvete
Hvete (Triticum Vulgare) kliekstrakt
Hvete, Abyssinian Hard triticum durum
Hvete, Aminosyrer
Hvete, Bulgur
Hvete, Durum Triticum
Hvetekim
Hvetekliekstrakt
Hvetemel
Hveteprotein
Hvetesirup
Hvetestivelse (kan inneholde inntil 20 ppm gluten - les om debatten rundt hvetestivelse her))
Hydroxypropyltrimonium Hydrolyzed Hveteprotein

K

Kamut (egyptisk hvete)
Kamut (Pastahvete)
Kavring
Kecap Manis (Soyasaus)
Ketjap Manis (Soyasaus)
Kim
Kjekssmuler
Kli
Klubbhvete (Triticum aestivum subspecies compactum)
Kluski Pasta
Korn
Kornblanding
Kruskablanding
Kruskakli

M

Macha Wheat (Triticum aestivum)
Maida (Indisk hvetemel)
Malt
Malt eddik
Maltekstrakt
Maltmelk
Maltsirup
Maltsmak
Maltsyrup
Matza
Matzah
Matzo
Matzo Semolina
Mel (dette er som regel hvetemel hvis ikke annet er oppgitt)
Meripro 711
Mir

N

Nishasta
Nudler

O

Orientalsk hvete (Triticum turanicum)
Orzo Pasta
Overflatebehandlingsmiddel

P

Pasta
Perlebygg
Persisk hvete (Triticum carthlicum)
Perungayam
Polsk hvete (Triticum polonicum)
Poulardhvete (Triticum turgidum)
Puffet havre (hvis det ikke er merket som glutenfritt)
Puffet ris (hvis det ikke er merket som glutenfritt)
Puffet hvete

R

Riskrisp/ Riscrisp (med mindre dette er merket som glutenfritt, er det ofte fremstilt med malt)
Rismalt (hvis bygg eller Koji er brukt)
Roux
Rug
Rugmalt
Rugmel
Rusk

S

Seitan
Semolina Triticum
Semulegryn
Shot Wheat (Triticum aestivum)
Spelt (Triticum spelta)
Spelthvete
Spiret hvete eller bygg
Stearyldimoniumhydroxypropyl Hydrolysert hveteprotein
Strøkavring
Strøme

T

Tabbouleh
Tabouli
Teriyakisaus
Timopheevi-hvete (Triticum timopheevii)
Triticale X triticosecale
Triticum aestivum
Triticum Vulgare (hvete) Lipider
Triticum Vulgare (hvete) Spireekstrakt
Triticum Vulgare (hvete) Spireolje
Tritikale

U

Ubleket mel
Udon (hvetenudler)

V

Vavilovi-hvete (Triticum aestivum)
Vital hvetegluten
Vitamin- eller jernberiket bleket mel

W

Wheat Germamidopropyldimonium Hydroxypropyl Hydrolysert hveteprotein
Wheat Triticum aestivum
Wheat Triticum Monococcum
Wild Einkorn (Triticum boeotictim)
Wild Emmer (Triticum dicoccoides)
"Wheat Grass" (kan inneholde frø)
"Wheat Nuts" eller hvetenøtter

Ø

Øl som ikke er spesielt merket glutenfritt (lages sm regel med malt fra hvete eller bygg)
Ølgjær


De følgende ingrediensene kan inneholde gluten alt etter hvor og hvordan de er fremstilt, og det kan være nødvendig å kontakte produsenten for å finne det ut:

Amp-Isostearoyl Hydrolysert hveteprotein *1
Antiklumpemiddel *1
Bakepulver *1
Buljongterninger og sausepulver *1
Emulgeringsmiddel *1
Ensymer *1
Fetterstatning *1
Grønnsaksbuljong *1
Hvetestivelse *3
Hydrogenisert stivelse Hydrolysate *1
Hydrolysert hvetegluten *1
Hydrolysert hveteprotein *1
Hydrolysert hveteprotein Pg-Propyl Silanetriol *1
Hydrolysert hvetestivelse *1
Hydroxypropylert stivelse *1
Krudder eller smakstilsetninger *1
Krydderblandinger *1
Kunstige fargestoffer *1
Melkefri kaffefløte eller fløtepulver *1
Miso *1
Naturlig fruktjuice *1
Naturlige fargestoffer *1
Pregelatinisert stivelse *1
Protein Hydrolysater *1
Ristede nøtter *1
Sirimi *1
Sjømatanaloger *1
Soba Nudler *1
Soyasaus *1
Soyasaus tørrstoff *1
Sphingolipider *1
Stabiliseringsmidler *1
Stivelse *1 *2
Talg eller smult *1
Tocopheroler *1
Vegetabilsk protein *1
Vegetabislk stivelse *1
Vegetablisk gummi *1
Vitaminer *1

  • *1) Hvis denne ingrediensen er produsert i Nord-Amerika er sannsynligheten stor for at den er glutenfri
  • *2) Kan benytte korn eller bi-produkt som inneholder gluten i produksjonsprosessen, eller som en ingrediens.
  • *3) Norske cøliakiforeninger mener at hvetestivelse under 20 ppm og 100 ppm er trygt for cøliakere. Dette er derimot ikke Nord-Amerikanske, Canadiske, Australske og New Zealandske myndigheter enige i. I Europa produseres hvetestivelse som Codex Alimentarius Quality wheat starch, og er ansett som trygg på en cøliakidiett av de fleste organisasjoner.

 

   #gluten #glutenfri #glutenfritt #cøliaki #intoleranse #allergi #mat #shopping #matvare #baking #bake #kake #brød #mel #hvete #havre #rug #bygg #quinoa #ris #hirse #bokhvete #jyttemel #paleo #veganer #vegetar #lavfodmap #ibs #oppskrift

Hei!

Velkommen til The Gluten Free Lifesaver Norge, her finner du det aller beste en glutenfri livsstil har å by på!


GFL startet i Australia i 2012, nesten ett år etter at jeg var diagnostisert med cøliaki. Siden den gang har vi vokst i rasende fart, og vi har nå tusenvis av lesere over hele verden. Vi er derimot rykende ferske hjemme i Norge, og jeg gleder meg stort til endelig å få dele min verden med dere!


- Ingvild Kristine xo


Følg ossMeny


Facebook


Instagram


Pinterest

Follow The Gluten Free Lifesaver's board The Gluten Free Lifesaver's Group Board on Pinterest.