hits

februar 2015

Feir Valentine's med verdens deiligste paleobrownies! Helt uten gluten, melk og sukker



S er tiden atter herfor dra frem duken og pusse stvet av lysestakene, finne frem den hjemmelaga mixtapen, og minne deg selv p hvor forelsket du en gang var i den rotekoppen som snorker p venstresiden av senga hver j**** natt. Neida!

Tiden er inne for st musikk, underty som er laget av alt annet enn bomull, og ikke minst sjokolade!

Denne Valentine's byr jeg p en brownie som gjr alle andre til skamme. Den smelter p tunga, fr hjertet til banke, og du kommer aldri verden til gjette at den er paleo, glutenfri, melkefri og helt uten smr og sukker!

Det er helt sant, resord.Denne oppskriften smaker st synd, men legger seg alts ikke p hofta!Ikke minst er den kjempeenkel og kjapp lage.

Jeg har laget to varianter; en som er helt og holdent paleo, og en som er bare litt mer syndig for de som liker det.


Til paleoversjonen trenger du:

  • 240 ml mandelmel (kvrnede mandler uten skall)
  • 150 gram 100% sjokolade (uten melk og sukker)
  • 7 ferske Medjool dadler (den myke typen)
  • 3 store kologiske egg fra frittgende hns
  • 120 ml smeltet kokosnttolje
  • 4 ss kakaopulver
  • 1/2 ts kologisk vaniljeessens
  • 1/4 ts salt uten jod (jeg bruker maldon)
  • 1/4 ts glutenfritt bakepulver
  • En hndfull ntter som topping (jeg bruker valntter) -valgfritt

For den "paleoinspirerte" versjonen trenger du:

  • 240 gram mandelmel
  • 150 gram sjokolade (choc chips eller hakket vanslig sjokolade)
  • 7 ferske Medjool dadler
  • 3 store kologiske egg fra frittgende hns
  • 120 ml nytral olje
  • 4 ss kakaopulver
  • 1/2 ts vaniljeessens
  • 1/4 ts salt
  • 1/4 ts glutenfritt bakepulver
  • En hndfull ntter som topping

Valgfritt: Jeg brukte frysetrkede bringebr som pynt, og strdde over ekstra sjokolade.




Metode:

  • Forvarm ovnen til 180 grader
  • Miks alt det trre (unntatt nttene) i en blender eller food processor helt til det er godt blandet og ligner grov sand
  • Flytt det trre over i en bolle og miks de vre ingrediensene i blenderen sammen med dadlene. Dadlene skal vre s og si opplst.
  • Bland det trre og det vte godt, og hell det over i en smurt form. Str evt hakkede ntter og ekstra sjokolade over.
  • Stek i ca 20 minutter
  • La kaken kjle seg godt ned fr du tar den ut av formen. Jeg laget hjerter med pepperkakeformer, og pyntet med trkede bringebr.

Denne kaken er enda bedre dag to og tre. Den blir bare mykere og mer "fudgy" jo lenger den str!

Nyt med god samvittighet!



#mat #kake #glutenfri #paleo #melkefri #sukkerfri #kosthold #livsstil #diett #trening #valentines #allehjertersdag #love #kjrlighet #hverdag #oppskrift #cliaki #glutenfri #februar #trening #sunnmat #blogg #helg #sunn #sundt

Hjelp - jeg har spist gluten! Hva gjr jeg n?

Det slo ned som lyn fra klar himmel i gr kveld. Jeg l langstrakt p sofaen og koste meg med en god gammel reprise av Friends, da fanden selv kom p besk. Gluten-fanden. Jeg kjente ham snike seg innp meg. Sakte og rolig bredde han seg over meg som et teppe, og jeg visste at slaget var tapt. Jeg ante ikke hvor han kom fra, men jeg visste at jeg ville bli kvitt ham, fortere en svint!

Hvordan takle glutensmitte

Dette innlegget er en av mine favoritter, fordi det omhandler et problem de fleste av oss sliter med;hvordan f det bedre - og det litt kvikt.Det lser ogs berg- og dalbanen vi m g gjennom, og hvordan tilbakeslagene kan knekke oss.

Er det ikke bare verdens verste flelse?Du vet det kommer, du vet s altfor godt hvordan det kommer til utarte seg, og det er absolutt ingenting du kan gjre for spole tilbake. Smultringen er spist og straffen er p vei.

Gluten slr til med flat hnd, effekten er uunngelig, og det suger. Virkelig.Men det finnes mter gjre det lettere for deg selv.

Her kommer mine tte beste tips for mestring og raskere heling av glutensmitte!

(Utlmodige lesere kan hoppe rett til "Gode nyheter!" 3 avsnitt lenger ned)


Det skjedde i de dager...

..fr jeg visste hvordan jeg skulle hndtere gluteneksponering.


(foto: generator.firmanett.no)

En hendelsestr for meg som selve symbolet p eksponeringsangst.Jeg pleide elske sodd. Det var med stor sorg jeg avstod spise denne fantastiske kjttsuppa. Tenk deg s min begeistring da mamma ringte meg opp for si at en dame fra jobben som hadde en snn med cliaki, hadde forsikret henne om at min favorittsuppe faktisk er gutenfri! Jeg formelig lp til middag hos foreldrene mine, og jeg slukte ned sodden som om det var den siste kasserollen p jord.

Midt i middagen ble jeg av en eller annen grunn skeptisk. Kjttbollene smakte en smule for godt kanskje? Jeg bestemte meg for sjekke emballasjen bare i tilfelle, og kanskje ikke s overraskende: Suppa inneholdt hvetemel.

Dette var ganske tidlig i kampen for bli frisk, og gode dager var f og langt i mellom. Jeg hadde akkurat hatt noen fine dager, og var hy p livet. Og s, akkurat der ved middagsbordet, inns jeg hvilket helvete de neste par ukene vil bringe.

Jeg fikk panikk. Trene stod i ynene der jeg satt med skjeen i hnden. "Stikk fingrene ned i halsen!" utbrt mamma fortvilet og full av skyldflelse. Jeg nsket ha hendelsen ugjort s sterkt at jeg faktisk lp p toalettet.

Jeg fikk ikke maten ut - og det br heller ingen andre. Det er en drlig og usunn id som ikke har noen effekt p gluten. Jeg mtte bare hndtere det, slappe av og la detg sin gang. P den lyse siden fikk jeg spist en hel haug av det som en gang var min favorittmat :)

Det jeg lrte av dette var alltid lese etikketen. Uansett hva din mammas venns kollegas brors svigersster sier.


Forvirrende symptomer

Hvis du er ganske ny i GF-spillet, kan eksponeringen vre litt skremmende og overveldende. Du klarer ikke lese kroppens reaksjoner enn, ikke har du stabilisert magen, og viktigst av alt:du kjenner ikke til de riktige virkemidlene.

(foto: bigstock)

En stund etter ha blitt diagnostisert kan kroppen din g gjennom alle slags pfunn.Du kan plutselig f symptomer uten noen form for eksponering, eller s kan duha blitt uvitende eksponert gjennom glutenkilder du enn ikke har lrt deg. Det kan ogs hende at kroppen strever med avvenning fra den giften som har vrt en s enorm del av livet ditt s lenge.

Midt i alle disse tilfeldige symptomene kan det vre svrt vanskelig vite hva som er en ekte eksponering, og hva som rett og slett bare er en del av helbredelsesprosessen.Gudene skal vite at jeg hadde problemer! Jeg hadde ingen sprre, og jeg var kontinuerlig symptomatisk i minst seks mneder etter ha blitt glutenfri.


Tilbakeslagenes harde hnd

Jeg vil gjerne dele noen personlige erfaringer med deg i avsnittene som flger. Bare i tilfelle du er midt oppi det akkurat n, trenger vite at du ikke er den eneste som har gtt gjennom dette, og at det virkelig kommer en ende p visa!

Jeg husker tydelig den gigantiske skuffelsen jeg gikk gjennom hver gang jeg fikk et tilbakeslag p et punkt der jeg trodde jeg var begynt bli bedre. Det skjedde gang p gang. Noen ganger begynte jeg til og med tvile p diagnosen; -hadde de gjort en feil?Jeg var s omhyggelig glutenfri, og likevel ble jeg plutselig veldig syk,frisk - og s veldig syk igjen!

Vanligvis ville jeg sakte bli bedre i lpet av to uker. P det beste ville jeg ha fem dager der jeg flte meg ok, og s - boom - ville det treffe meg som et uvr igjen, og nok en gang gi meg to ukers ubehag.Jeg overlevde ved fokusere p at de f dagene uten smerte var mer enn hva jeg hadde da jeg spiste gluten.

Mest av alt slet jegmed frykt. ret frem til diagnosen hadde jeg vrt latterlig syk. Jeg kunne ikke holde p noen form for mat langt mer enn 15 minutter. Det ville opp og ut. Til slutt ndde jeg et punkt der bare lukten, ja til og medtanken,p mat opprrte magen min!

I tillegg til det som fltes som en relang matforgiftning, var jeg ogs syk p alle andre mter du kan forestille deg. Kontinuerlige antibiotikabehandlinger, migrene, betennelser, svimmelhet, magesr, anemi, halsinfeksjoner, influensa.. you name it. Inn og ut av sykehus, test p test og medisiner i massevis.

S var det smerten.Den knivstikkende, deleggende, uutholdelig smertensom fr gjennom magen min og fikk meg til ligge krllet sammen som en ball p badegulvet mens jeg ba til Gud om f besvime. P mitt laveste punktet l jeg i sengen til mamma, klamret meg til henne og trodde rett og slett jeg var p ddens rand. Jeg husker jeg tenkte: "Her ligger jeg, tretti r gammel og i min mors seng. Det er ganske ille"

Gluten brt ned kroppen min og stjal sjelen min, og mot slutten hadde jeg yeblikk hvor jeg rlig talt lurte p om jeg kunne takle det lenger.Hver gang jeg fikk symptomer etter diagnosen kom frykten over meg igjen som en tsunami.Det kunne virke som om den hadde etterlatt et avtrykk i mitt fysiske minne, og lignende smerter utlste automatisk den samme frykten gang p gang. Kroppen husker, og den henter frem sin overlevelsestaktikk uten at du ndvendigvis har kontroll over det.

Det tok meg veldig lang tid hndtere de flelsesmessige bivirkningene av cliaki, men selv det blir bedre etter en tid. Jeg hadde ingen hjelp med akkurat den delen av helingen, menhvis du har hjelp tilgjengelig for deg s oppfordrer jeg deg til oppske det.Jeg er overbevist om det vil vre den beste veien g.

Hvis du har gtt gjennom noe lignende som meg, og deretter blir utsatt for gluten p et punkt under rekonvalensperioden - s kan det utlse en hel rekke fysiske og flelsesmessige reaksjoner.Jeg visste aldri hva som var "normalt" og hva som ikke var det, noe som gjorde alt enda verre.Og siden jeg ikke kjenner noen som hadde vrt gjennom det samme, hadde jeg ingen mulighet til vite om det faktisk ville bli bedre.

Det er flt ikke vite om det er mulig bli frisk, sjeg er her for fortelle deg en gang for alle at: det blir bedre!Du trenger ikke bekymre deg for den biten. Mnsteret og tidsperspektivet vil vre ulikt for alle, men en dag vil du vkne opp og frykten vil bare vre et minne; fortsatt en del av deg, men den har ikke kontroll over deg lenger.


Gode nyheter!

Det finnes faktisk ting som kan hjelpe deg til bli frisk raskere, eller som gjr deg mer komfortabel nr du har vrt utsatt for gluten!Dette er mine topp 8tips:

1) F i deg nok vske!

Drikk rikelig; drikk mer enn du trster etter!Ingen cola eller kaffe, kjr p med vann og urtete. Svaksaft funker ogs(ingen kunstige stningsmidler!). Min absolutte favoritt er min egen teblanding av fennikel/peppermynte/ingefr. Jeg bruker hele fennikelfr (dette merket bruker jeg), friske peppermynteblader og frisk ingefr, og jeg drikker og drikker og drikker... Selv om varm drikke hjelper best, s kan det kanskje friste mer med noe kaldt hvis det er varmt ute. Da kan du la urtene ligge i en halv kopp varmt vann i fem minutter, fyll deretter resten av koppen med kaldt vann og evt isbiter. Hey presto har du en deilig iste som hjelper p magen!

Fennikel og peppermynte har en anti-spasmodisk (anti-krampe) funksjon, og bryter ogs ned luftbobler i tarmen. Ingefr hjelper fordyelsen og er bra mot kvalme.

Eplejuice hjelper ogs mot kvalme, og inneholder viktige nringsstoffer. Den beste juicen er selvflgelig hjemmepresset, men hvis du ikke har mulighet til lage selv, s srg i alle fall for at det er fersk juice uten konserveringsmidler eller tilsatt sukker. Skrell eplene fr du juicer dem, da de fleste stoffene som man kan reagere p er i skallet. Merk deg derimot at hvis du sliter med IBS (irritabel tarm) eller FODMAP symptomer, s kan eple vre en trigger. Da er det best holde seg unna og heller drikke noe annet.

Tenk forvrig p at den frste dagen med symptomer br du holde deg unna syrer. Velg nytrale drikker og la tarmen roe seg littfr du introduserer juice.

2) F nok hvile!

image source:https://lh3.googleusercontent.com/rABw4cjokL9aDZHrbSYMiSGHvZFfdAgV4UDw7BS2H7qUJqdMxJUsDQhp09PcN-B4P_j6HT7IAiXkg1Bv_IP4qVhbUOZ2m_ERTrOw50KIxUXsC4v9wcc

Hvile fr tankene bort fra ubehaget og kan lindre noe av smerten. Det er S viktig lytte til kroppen sin! Hvis den sier sov, s sov. Du er ikke lat, du er fornuftig.

Det er uhyre viktig la kroppen selv f bestemme hvor mye hvile den trenger. Glutensmitte kan vre et hardt slag for kroppen din, og nok hvile er avgjrende for bedring.

3) Spis lettfordyelig mat.

Nr jeg har blitt utsatt for gluten spiser jeg hovedsakelig vanlig kjeks, potetmos (uten melk og fett), riskaker og ris. Glutenfritt brd inneholder ofte egg, og selvsagt gjr, s jeg prver unng det en stund, med mindre jeg har et brd jeg vet jeg tler, eller hjemmebakt brd uten trigger-ingredienser.

Most banan vil gi deg massevis av ndvendige nringsstoffer og er samtidig veldig lettfordyelig. Raspet eple hjelper mot kvalme, og er bra for de som ikke har IBS.

image source:http://www.taste.com.au/images/recipes/sfi/2004/06/7752_l.jpg

Papaya og mango har mange naturlige fordyelsesensymer i seg, og hjelper magen p vei. De er ogs fulle av lselig fiber (til motsetning fra ulselig fiber), som har god effekt p magen. (nb: disse fruktene er ikke anbefale til de som reagerer pFODMAPmat)

Du kan ogs kjpefordyelsesenzymerp helsekostforretninger eller p nettet. De kan hjelpe p fordyelsen nr du er utsatt for gluten. Imidlertid har de jeg har prvd vrt ganske harde mot magen min, s jeg har egentlig ikke lyst til anbefale dem. Hvis du derimot bestemmer deg for prve, s velg de plantebaserte variantene.

Drikk buljong. Det er veldig fint for en urolig mage, og hjelper til med fylle p saltlagrene hvis du mister mye veske. Se etter buljong uten gjrekstrakt!

Hold deg unna:melk, kunstig mat, bearbeidet mat, sukker, fett, nitrater (ofte i kjtt), rdt kjtt, alkohol, kullsyreholdige drikker, sort te og kaffe (til og med koffeinfri)!

4) Ta Epsom Salt-bad!

image source:http://www.epsomsaltsbath.com/wp-content/uploads/warn-bath-with-epsom-salt.jpg

Jeg leste om Epsom Salt et sted tidlig i prosessen, men tenkte ikke noe srlig over det etterp. Da jeg endelig fikk prvd det ble jeg overrasket;det har virkelig en effekt!

Epsom Salt er egentlig magnesiumsulfat, og er viden kjent for sine mange gode egenskaper.I forbindelse med gluteneksponering brukes Epsom Salt som en slags rensekur, hvor saltene hjelper til med fjerne giftstoffene fra kroppen.

Nr jeg har ftt i meg gluten s prver jeg ta et par bad om dagen.Det viktige er at vannet ikke blir for varmt, og for all del; bruk masse salt! Det skal omtrent 500 gram til 1 kg salt til per bad nr stormen rir p som verst. Ellers kan du bruke rundt 200 gram per bad til daglig, bare for generell velvre. Epsom Salt funker ogs fantastisk for sre muskler. Srg for at saltet er helt opplst, og ligg i vannet i 20 minutter. Skyll ikke kroppen etterp, og vent i minst en time fr du smrer p fuktighetskrem og lignende.

5) Ha et "krise-kit" tilgjengelig.

Jeg forsker alltid begrense bruk av medisin, og heller fokusere p det naturlige. Men noen ganger er det veldig greit kunne stole p at man har en ndlsning tilgjengelig. For eksempel gjr det livet mye enklere ha med seg et krise-kit i veska som man kan ty til nr uhellet er ute.Som ny-diagnostisert var jeg helt avhengig av mitt krise-kit, og fremdeles er det en fast venn i nden fra tid til annen.

Mitt kit inneholder:

image source:http://nesrineren.edublogs.org/files/2011/02/emergency-kit-1q1fbb8.jpg

  • Peppermynteolje-kapsler(denne bruker jeg) Peppermynteolje er krampestillende og motvirker luftbobler i tarmen. Noen ganger er dette alt du trenger! Hvis du sliter med halsbrann s bruk med forsiktighet. Ikke ta kapslene sammen med mat, og kjp den typen som frst lses opp i tarmen.
  • Antikrampe-midler, i mitt tilfelleBuscopan. Dette finnes kun p resept i Norge, men selges over disk i for eksempel England og Australia. Etter min erfaring er virkestoffetHyoscine Butylbromideverdens beste oppfinnelse for mennesker med cliaki eller IBS. Det er ogs veldig effektivt mot menssmerter, og kan i kombinasjon med paracetamol erstatte bruken av NSAID medisiner som skader magen.
  • Loperamid(for eksempel Immodium) for krisetilfeller (og kun da). Jeg anbefaler Immodium Plus, som ogs inneholder Simeticone, hvilket effektivt behandler luftsmerter. Loperamide stopper akutt diare, og skal ikke brukes over lang tid. Les pakningsvedlegget!
  • "Effervescent health salts"(en blanding av Citric acid, magnesiumsulfat og sodium bicarbonate) - Jeg kan rett og slett ikke leve uten dette! Det kurerer kvalme og halsbrann nesten umiddelbart, og er helt naturlig!
  • Antiemetika(av metokloramid)eller kvalmestillende medisiner. Antiemetika av metokloramid er ikke det samme som "bilsyketabletter" som virker spesifikt mot bevegelsessyke.Metokloramid virker isteden direkte p magen ved bevege mageinnholdet raskere gjennom fordyelsessystemet. Hvis du plages med kvalme s kan fastlegen din gi deg en resept p slike legemidler.
  • Platekull-tabletterhjelper nr du er oppblst eller har spist noe du ikke tler. De fjerner illeluktene tarmgass, og hjelper raskt nr magen fles hard som en kule og oppblst som en balong.Mitt favorittprodukt er fra Gaia Herbs.
  • Paracetamol; som er sknsom mot magen i motsetning til ibuprofen (NSAID) NB: ALLTID spr lege eller apotek om hvorvidt en medisin er et NSAID eller er harde mot magen! Uansett hva det er slags medisin du har kjpt deg. Ganske mange legemidler som ikke er regelrett ibuprofen kan fremdeles vre harde mot magen. Eksempler p dette er tabletter mot menssmerter, slimlsende, hostesaft mm.

Nr det gjelder legemidler; les pakningsvedlegget, og bruk kun etter anvisning fra helsepersonell. Forsikre deg ogs alltid om at produktet er 100 prosent glutenfritt; mange medisiner er ikke det!

Det har tatt meg en stund finne ut hvilke signaler kroppen min sender ut til enhver tid.Med prving og feiling har jeg vrt i stand til finne ut hvilke tabletter som har strst mulig effekt til en hver tid.Magen din vil jobbe med deg i stedetfor mot deg hvis du bare gir den en sjanse. Lytt nye, og vr snill. Og husk:forebyggende tiltak med naturlige virkemidler er alltid foretrekke. Medisiner skal kun vre en ndlsning og siste utvei.

6) Bygg opp kroppen igjen med probiotika

Vent til det verste er over, og introduser probiotika langsomt. Merk deg at mye av det som finnes av probiotiske kosttilskudd inneholder laktose, og nr tarmtottene er skadet s tler de ikke melkeprodukter s godt. Du kan finne probiotika helt uten melkeprodukter hvis du leter!

image source:http://www.dailyhiit.com/hiit-blog/wp-content/uploads/2014/05/prob.jpg

S snart du er stabil igjen s kan det kan vre en stor fordel ta probiotika i en periode mens du bygger opp de gode bakteriene i tarmen. Finn et godt merke ved snakke med din lokale helsekostleverandr, legen din eller ved lese lese anmeldelser fra andre cliakere. Jeg har mttet prve noen merker fr jeg fant et som fungerer for meg. Jeg anbefaler kjpe en liten pakke frst, i tilfelle du trenger eller nsker bytte. De kan nemlig vre litt dyre.

Den probiotikaen jeg bruker til hverdags er ferskvare og m oppbevares kaldt, men jeg haret eget merke som jeg kan ha med p reiser.Du kan ogs kjpe kulturer, og lage din egen yoghurt. Det er egentlig kjempeenkelt! Istedenfor melk kan du bruke soya og kokosmelk. Jeg lager for eksempel min egen kefirmelk av blande enkefir-startermedmin foretrukne soyamelk! Du bare tmmer pulveret i en literskartong med soyamelk, rister godt og setter kartongen p kjkkenbenken i 8-12 timer. Jeg kjper forvrig alltid kologisk soyamelk, fordi det ellers benyttes altfor mange kjemikalier i soyaproduksjon.

7) Prv L-Glutamin

Glutamin er en amino-syre (en byggeblokk for proteiner), som finnes naturlig i kroppen.

Glutamin er ofte brukt til motvirke noen av bivirkningene ved medisinske behandlinger. For eksempel er det brukt for motvirke bivirkninger forrsaket av cellegift ved kreftbehandling. Glutamin er ogs brukt for beskytte immunsystemet og fordyelsessystemet hos mennesker som gjennomgr behandling for kreft i spiserret, for fremskunde helbredelsestiden etter benmargstransplantasjon eller gastrokirurgi, og for ketrivsel hos mennesker som har lidd traumatiske skader, samt forebygge infeksjoner hos alvorlig syke mennesker. Glutamin brukes ogs av mennesker som trener mye, for ke muskelrestutsjon og rekonvalesens.

Det hevdes at glutamin kan bidra til raskere bedring ved fordyelsessykdommersom magesr, ulcers kolitt og Crohns sykdom, og at det kan bidra til at tarmtottene gjenoppbygges raskere hos pasienter med cliaki.

Jeg anbefaler at du frst prver Glutamin nr tarmen din har stabilisert seg, og ikke nr du er midt i en gluten-krise. Deretter bygger du sakte opp doseringen av glutamin, og helst i samrd med en ernringsfysiolog.

8) Spis riktig og nok fiber

Du har kanskje, som meg, vokst opp med visdomsordene "spis nok fiber".Det fiberet man har i tankene er av den ulselige typen, som passerer hel gjennom tarmen og fremskynder fordyelsen. Dermed blir detteet rd som fungerer for mange, mens som for andre kan gjre mer skade en gagn.

image source:http://www.petmd.com/sites/default/files/oats-shutterstock_104414576_0.jpg

Det er stor forskjell p effekten ulike typer fiber har p kroppen.Nr man sliter med fordyelsessykdommer s er det n type fiber som gjelder, nemlig lselig fiber eller "soluble fibre".

Da jeg var under immunologisk utredning ved Princess Alexandra Hospital i Australia, sa overlegen aten av de mest effektive stegene jeg selv kunne ta var srge for at tarmen min aldri var helt tom.Dette var et rd som snudde min tilnrming drastisk. Fr den tid var jeg nesten "redd" for mat, og magen min var ofte tom og mltidene sporadiske.

Hvis man holder et jevnt inntak av lselig fiber s vil tarmen kontinuerlig ha "noe jobbe med".Dette forhindrer blant annet luftlommer i tarmen, som kan vre svrt smertefulle, og gjerne begynneslen p en kraftig gastroreaksjon for mennesker med mageproblemer.

Lselig fiber er en type fiber som kroppen lett kan bearbeide. Denne typen fiber tiltrekker seg vann og danner en gele, som bidrar til at fordyelsesprosessen gr saktere, ogvirker utrolig nok forebyggende bde p diar og forstoppelse.

Ved srge for at man fyller magen med lselig fiber fr (eller i begynnelsen av) et mltid, s vil man kunne forhidre reaksjoner man ellers ville kunne ftt fra fet mat, grnnsaker og andre stoffer som irriterer magen.

Jeg bruker selv spise riskaker mellom mltideneslik at magen min alltid har lselig fiber i seg, og jeg har merket veldig stor forskjell siden jeg startet denne vanen. Man kan ogs velge spise potetene eller pasten frst, eller svelge et par fiberkapsler eller lignende fr hvert mltid.

Gode kilder til lselig fiber er ris, havre og poteter.


Lytt til din egen kropp!

Disse er alle rd som jeg etter mye prving og feiling har funnet ut at fungerer for meg. Jeg sverger ved dem, og vet at hvis jeg er flink til flge disse rutinene s kan jeg minske symptomene av glutensmitte betydelig. Det er derimot viktig huske p at vi alle er forskjellige, og at hver kropp har sin egen mte takle glutensmitte p. Du kan f andre symptomer enn meg, og du kan reagere positivt eller negativt p ulike stimuli.Det er ogs viktig at du snakker med din ernringsfysiolog og immunolog fr du gjr drastiske endringer i ditt kosthold, og at du tilegner deg nok kunnskap til stille kritiske sprsml bde for og imot den informasjonen du fr fra ulike hold.

Finn ut hva som fungerer best for kroppen din, lytt til hva den har si, og vr snill mot deg selv.Det er viktig tenke p at dette kommer til g over!

Hvordan hndterer du selv glutensmitte? Har du noen triks som du nsker dele? Kommenter gjerne!

Ta vare p deg selv!

#gluten #glutenfri #mat #detox #food #allergi #blogg

Glutenfri eple og blbr smuldrepai med kokosntt-topping - En engelsk favoritt!


Etter tilbrakt over 10 r i alt fra England, Australia, New Zealand og USA, har jeg lrt n veldig viktig ting; nemlig atden ultimate desserten er en "Crumble"eller "smuldrepai"!

Og visst har de rett.Denne deilige, varme desserten full av frukt og br er uten tvil noe alle kan elske.Dessuten kan man toppe smuldrepaien med vaniljeis, og hvem er vel ikke svak for smeltende vaniljeis over varm dessert? Perfekt for kalde forhold er den ihvertfall, og utrolig enkel lage.

Crumble betyr i all enkelhet "smuldre", og har ftt sitt navn fra teknikken man bruker for lage den velkjente "smuldrede" paitoppingen. Crumble kommer i utallige varianter, ja man kan rett og slett mer eller mindre dekke hvilken som helst frukt med ste smuler!

Min favoritt er smuldrepai med eple og blbr inni, og kokosntt i toppingen. En skikkelig hstdessert, fullpakket av varm frukt og br med en liten smak av sommer p toppen. Helt fantastisk!


Du trenger:

  • 120 gram glutenfritt kakemel/hvitt mel
  • 60 gram hvitt sukker
  • 90 gram romtemperert smr eller smrerstatning i terninger
  • 300 gram syrlige epler (jeg bruker Bramley epler)
  • 30 gram mykt brunsukker
  • 30 gram kokos (uten sulfitt)
  • 3 ss kokosmelkpulver (ikke bruk flytende kokoskrem eller kokoksmel)
  • 120 gram blbr
  • 1/4 teskje kanel

Slik gjr du det:
  • Forvarm ovnen til 190 grader
  • Skrell eplene og fjern kjernehuset. Del s eplene opp i mellomstore terninger (det skal vre litt sette tenna i!)
  • Bland eplene med blbrene, og rr forsiktig inn brunsukkeret og kanelen
  • Fyll en ildfast form med epleblandingen
  • Bland melet med det hvite sukkeret, kokos og kokosmelkpulver, og smuldre inn smret med fingrene
  • Dekk s epleblandingen med smuldredeigen, og stek i ovnen i ca 30 minutter

Serveres varm med vaniljeis!






#smuldrepai #kake #bake #baking #pai #blbr #eple #stt #mat #kosthold #oppskrift #gluten #glutenfri #glutenfritt #allergi #matallergi #matintoleranse #melkefri #godt #vinter #februar #kjrlighet #stt #godt #helg #hverdag #dessert #pai

Rask og deilig glutenfri gratinert savoykl med cheddar og rosmarin



Dette er en utrolig enkel og fantastisk god rett!

Visste du at grnn kl er den viktigste ingrediensen i en elimnasjonsdiett? Det er fordikl er den av de aller mest nringsrike og minst immunprovoserende matvarene vi har!Det er ogs helt feil at man uten videre blir oppblst og fr luft i magen av kl. Dette skjer bare hvis man koker klen lenger enn i 5 minutter. Kl har nok ftt et frynsete rykte i Norge p grunn av sin velkjente opptreden i frikl; en smaksrik men ogs "luftig" rett.

Vi br absolutt bruke mer kl!Spesielt p hsten nr klen er ny, frisk og norsk. Med et hav av nring og nesten blottet for allergifremkallende stoffer, er kl et unikum i grnnsaksdisken. Dessuten smaker det s fantastisk godt nr det er tilberedt riktig! Personlig er jeg glad i frikl, men for dem som ikke helt har sansen for ihjelkokte klhoder s er denne varianten en sikker vinner:




Du trenger:

  • 1 savoyklhode (jeg velger alltid kologisk der dette er tilgjengelig)
  • 1 liter grnnsaksbuljong (helst kologisk og uten gjrekstrakt)
  • 75 gram moden og smaksrik cheddar ost, revet (annen smaksrik ost eller osteerstatning kan ogs benyttes)
  • 50 gram glutenfri strkavring eller trkede glutenfri brdsmuler (bruk gjerne opp trt glutenfritt brd -det er for dyrt til kaste!)
  • 25 gram hakkede valntter
  • 1 ss hakket frisk rosmarin
  • salt og pepper etter smak

Slik gr du frem:

  • Forvarm grillen i stekeovnen
  • Vask klhodet og del det i 8 "bter"
  • Kok opp vann og buljong i en stekepanne med hye kanter, og legg klbtene forsiktig oppi vannet
  • Dekk til med et lokk og la klen smkoke i 4-5 minutter (den skal ikke koke til den blir myk!)
  • I mellomtiden blander du ost, kavring, rosmarin, valntter og salt/pepper i en bolle
  • Nr klen har ligget i vannet i ca 5 minutter lfter du den forsiktig opp av vannet med en fiskese eller lignende (skje med hull i)
  • Legg klen pent i en ildfast form, og str osteblandingen over
  • Sett formen under grillen, og hold et ye med den til kavringen har ftt en fin gyllen farge og osten har smeltet

Kan serveres alene, eller sammen med bde fisk, kjtt eller kylling!





#mat #middag #kl #kosthold #glutenfri #glutenfritt #helse #hverdag #diett #detox #cliaki #intoleranse #matallergi #matlaging #vr #hst #vinter #vintermat #februar #2015 #oppskrift

Hei!

Velkommen til The Gluten Free Lifesaver Norge, her finner du det aller beste en glutenfri livsstil har by p!


GFL startet i Australia i 2012, nesten ett r etter at jeg var diagnostisert med cliaki. Siden den gang har vi vokst i rasende fart, og vi har n tusenvis av lesere over hele verden. Vi er derimot rykende ferske hjemme i Norge, og jeg gleder meg stort til endelig f dele min verden med dere!


- Ingvild Kristine xo


Flg oss



Meny


Facebook


Instagram


Pinterest

Follow The Gluten Free Lifesaver's board The Gluten Free Lifesaver's Group Board on Pinterest.