hits

april 2015

Dette visste du garantert ikke om egg!Det utrolige egget!

Er det virkelig sant at et eneste egg inneholder mer vitaminer enn en multivitamintablett? Og kan jeg faktisk bruke en eggeplomme i håret for å få ekstra glans?

Dette ville jeg gjerne finne ut av!


Egg som skjønnhetsprodukt

Du leste kanskje forrige ukes innlegg, hvor jeg testet om det var mulig å bruke egg som hårmaske?

Resultatet var ganske slående! Se bare her:


Du kan lese mer om hvordan egg kan brukes som skjønnhetsprodukt, og finne ut hvordan du kan bruke egg som hårmaske i posten "Verdens beste hårmaske - helt gratis!"

Nå som håret er i orden, vil jeg finne ut om utsagnet "egg er bedre enn all verdens vitaminpiller" faktisk stemmer.


Hvor sunt er det egentlig å spise egg?

Det er et himla godt spørsmål. Rådene varierer jo mellom alt fra at egg er verdens beste treningsmat, til at man skal begrense inntaket på grunn av faren for økt kolesterol. 

Når man hører så mye forskjellig, hva skal man stole på?

 

Glem det foreldrene dine lærte deg om kolesterol!

Egget har fått mye pes opp igjennom årene. Plommen er som kjent full av kolesterol, og en hel generasjon har fått streng beskjed om å begrense inntaket.

Men nå er det faktisk ikke slik lenger, at man bør holde seg unna egg for å unngå kolesterolproblemer. Tvert imot. Nå har forskerne snudd på flisa!

Så, hva er det forskerne vet nå, som de ikke visste for 20 år siden?

Jo, studier, slik som  "A Review of Scientific Research and Recommendations Regarding Eggs" fra The American College of Nutrition, viser at det rett og slett ikke finnes bevis for en direkte link mellom inntak av egg og økt fare for hjertesykdommer, eller usunn økning av kolesterol i blodet (13). Faktisk er det slik at kolesterolproduksjonen i leveren svekkes noe når kroppen får kolesterol gjennom kosten, og dermed blir den totale økningen i kroppen marginal!


Mettet fett er den virkelige skurken!

Det man skal passe seg for derimot, er mettet fett. Når man spiser fett så øker kroppen den naturlige kolesterolproduksjonen, og nivået i blodet går opp.  

Kolesterol produseres nemlig naturlig i leveren, og hjelper blant annet kroppen med å transportere fett, samt produksjonen av stereoide hormoner, slik som testosteron, østrogen og kortison (14). Når man spiser mettet fett, så produserer leveren mer kolesterol for å frakte dette rundt. For mye mettet fett, fører til for stor kolesterolproduksjon.

Kolesterol i seg selv, er dermed ikke en "kjeltring", men en viktig brikke i kroppens funksjonalitet. Det er overproduksjon som er skadelig for helsa.

Så med mindre du allerede har veldig høyt kolesterolnivå, er det absolutt ingen grunn til å frykte egg. Kolesterolen fra eggeplommen er marginal i forhold til hva som skjer i kroppen ved inntak av mettet fett. Satt i sammenheng med de mange verdifulle næringsstoffene egget tilfører kroppen, er det altså ikke egget man skal kutte ut, men det mettede fettet.


Egg gjør deg lykkelig!

Det snakkes mye om mat som hjelper på humøret, slik som kakao og bananer. Men visste du at egg kan ha samme effekt?

Selv om egg, som alt annet, skal spises med sunt matvett (ingenting er sunt om du overdriver inntaket) så er det grunnlag for å påstå at det å spise egg er noe av det beste du kan gjøre for kroppen din!*

The Huffington post  skriver i en artikkel om konfliktbeskjedene rundt kolesterol og inntak av egg.  De sier at "[..] Eggeplommen er en av de rikeste kildene til B-kompleksvitaminet kolin, som er linket til forbedret nevroligisk funksjon, og redusert innflammasjon.  Det finnes også bevis for at inntak av kolin fremmer hjernes utvikling i fosterstadiet når gravide kvinner får det i seg gjennom kosten. En annen fordel ved en kolinrik kost er, rett og slett, lykke!" (11)

Da er det altså ikke bare sjokoladen som hjelper på humøret!


Egg kan forhindre sykdommer og øke libido

Hvis du synes at det skorter litt på sengekosen, så kan du kanskje prøve med ett egg?

Chris Masterjohn Phd skriver i en artikkel (5) at "En viktig gruppe næringsstoffer som ikke bør oversees, er langkjedede essensielle fettsyrer. Eggeplommer inneholder den langkjedede omega-3 fettsyren DHA, som er nødvendig både for hjernens funksjon, og for god retinafunkjson i øyet, samt den langkjedede omega-6 fettsyren arakidonsyre, som er viktig for libido, reproduksjon, vekst og skaderespons."

Eggeplommer er også veldig  rike på svovel (du kjenner det på lukten!), et essensielt næringsstoff som bidrar til å opprettholde god leverfunksjon, fin hud, sunt hår og sterke negler!

Med både flott hår, sunn hud, fertilitet og libido i boks, så kan det kanskje være nyttig å styrke nattesynet?

Egget inneholder alt fra fettløselige vitaminer og essensielle fettsyrer, til karotenoider og svært lettopptakelige former for lutein og zeaxantin (2). Disse karteonidene samles opp i øynene våre, og mye tyder på at de kan beskytte mot Aldersrelatert Macula Degenerasjon (forkortet AMD)(3) , ofte kjent på folkemunne som forkalkning på øyet (4).

Kanskje har vi rett og slett funnet ungdomskilden ;)


Naturens multivitamin

Med alle disse fantastiske næringsstoffene i bare ett egg, er det virkelig nødvendig å bruke penger på piller og pulver?

Nei, absolutt ikke. Hvis du er frisk og har et normalt og balansert kosthold, så kan du rett og slett se på egget som den eneste  vitamininnsprøytningen du trenger. -Tenk bare på at ett enkelt egg inneholder alle næringsstoffene som skal til for å forvandle en enkelt celle til en sprell levende kylling! Her er det ingen grunn til å strekke seg etter tablettene!

Faktisk så er eggeplommen å regne som en regelrett "superfood"! 

Se bare hva som finnes i ett eneste egg::


Er alle egg like?

Nei, det er faktisk ikke slik at alle egg er like. Ikke alle har samme næringsverdi!

Mange eggeprodusenter reklamerer med at eggene deres kommer fra "frittgående høns", eller at hønene spiser mais for å få gulere plomme. Men er det virkelig slike ting som bestemmer næringsverdien på eggene? 

Desverre er det nok ikke så enkelt som det ser ut på pakken. At høna er frittgående betyr faktisk ikke at den har levd ute på grønt gress. Nei, en frittgående høne i Norge kan bo sammen med 7000 andre høner inne i en låve, og aldri se dagens lys.

Næringsinnholdet i egg bestemmes av foret høna har spist, og hvordan hun har levd. Egg fra høns som får gå fritt på gress er langt mer næringsrikt enn egg fra "vanlige" høns!

Hvis du lurer på akkurat hvor stor forskjell det er, og hvorfor det er så veldig viktig å velge riktige egg, ja da kan du lese innlegget: "Dette egget har 400% mer omega-3 enn andre egg" 

HER ER JEG HOS NABOGÅRDEN, HVOR JEG KJØPER MINE EGG FRA HELT FRITTGÅENDE HØNS SOM SPISER NATURLIG (OG ØKOLOGISK) FÔR


Bytt tablettene med en smoothie!Jeg er ihvertfall overbevist om at eggeplommen er langt bedre enn et hvert multivitaminsupplement du kan finne i butikken. Ingenting kan slå naturen!

Med så mye godt i ett lite egg kan jeg vanskelig rettferdiggjøre kjøp av piller og pulver. Det er bare å passe på at eggene kommer fra riktig tilbyder, så har du all den næringen du trenger.

Stay tuned, så skal dere få oppskriften på verdens kanskje mest næringsrike (og deilige) smoothie med egg: nemlig Brain Power Smoothie!

Det må jeg si er en knallgod måte å få i seg vitaminene sine :)

Husk å sjekke ut innlegget om de enorme forskjellene på egg fra utehøns og innehøns!

Vet du hvor man kan få kjøpt ekte gårdsegg fra utehøns i Norge? Da vil jeg gjerne høre fra deg!


#kosthold #mat #fitness #vitaminer #helse #hverdag #trening #smoothie #egg #landbruk #kortreist #gård #sunn #sunt #sunnmat #godmat #oppskrift #glutenfri #skjønnhet #glutenfritt #matallergi #matintoleranse #gluten #glutenfreelifesaver #blogg #kropp #paleo #naturligmat #natur #lavkarbo #steinaldermat #fett #kolesterol

*Dette gjelder ikke allergikere, mennesker med intoleranse mot egg, eller mennesker som har fått påvist høyt kolesterol eller medisineres for dette. Snakk alltid med legen din hvis du er usikker.

Kilder: (1) http://en.wikipedia.org/wiki/Orange_Julius
(2) http://en.wikipedia.org/wiki/Zeaxanthin
(3) https://www.blindeforbundet.no/nbf/publikasjoner/brosjyrer/oyesykdommer/AMD.htm
(4) (5) (6) http://www.cholesterol-and-health.com/Egg_Yolk.html
(7) (9) (12) http://www.dyrsrettigheter.no/kjottindustri/landbruk/eggindustrien-tomme-ord-like-fulle-laver-og-bur/
(8) http://www.dyrasliv.org/egg-fra-burhoslashns-frittgaringende-eller-oslashkologiske-hoslashner---hva-skal-jeg-velge.html
(10) http://www.sustainabletable.org/248/sustainable-livestock-husbandry
(11) http://www.huffingtonpost.com/2013/03/30/health-benefits-of-eggs-yolks_n_2966554.html
(13) http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2004.10719429#
(14) http://authoritynutrition.com/how-many-eggs-should-you-eat/
(15)http://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/produksjonsdyr/fjorfe/funn_av_antibiotikaresistente_bakterier_i_kyllingkjott.10137

Glutenfri hvitløksciabatta på 5 minutter!Noen ganger får jeg bare veldig lyst på noe salt og godt.
Da smaker det med varme glutenfrie hvitløksciabatta med smeltet ost på toppen!

 

Her kommer en rask variant, som ikke trenger å planlegges i det hele tatt. Du kan bokstavelig talt ha maten klar på 5 minutter!

Disse glutenfrie hvitløksciabattaene passer utmerket som en liten spiss på middagen, noe ekstra sammen med pizzaen, eller alene som et raskt måltid.

 

Når man har cøliaki så kan det være veldig greit å ha noen pakker med glutenfritt brød som holder seg, i matskapet. På den måten kan du alltid være sikker på at du har mat på lur, om du går tom for hjemmebakt brød. 

 

Longlifebrødene smaker godt når de varmes opp i ovnen, og holder seg lenge i pakken. De kan også fryses for ekstra holdbarhet. Veldig praktisk, og passer fint til denne oppskriften!

 

Jeg har brukt Schär Ciabatta 

 

Hvitløkssmøret kan med fordel lages i en større  porsjon. Det holder seg lenge i kjøleskapet, og kan både brukes til å lage flere runder med hvitløksciabatta, eller til andre ting. I går kveld brukte jeg resten av smøret på hvit fisk i form, og det smakte fantastisk!

 For å lage 4 glutenfri hvitløksciabattaer trenger du:

 

 • 4 ferdige ciabattarundstykker
 • 4 ss smør
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 ts hakket persille
 • 1 ts hakket gressløk
 • En klype salt (og pepper hvis du liker det)
 • Raspet ost som topping

 Fremgangsmåte:

 

 1. Forvarm ovnen til 180 grader
 2. Rør smöret mykt Tips: Hvis smøret er veldig hardt kan du raspe det!
 3. Enten rasper du hvitløksfeddet, eller du kan bruke hvitløkspresse
 4. Finhakk urtene (eller bruk ferdighakkede frosne urter)
 5. Bland alle ingrediensene godt, før du tilsetter salt (og evt. pepper)
 6. Skjær inn i ciabattaene diagonalt, omtrent halvveis inn i brødet. Lag 4-5 snitt i hver.
 7. Smør omtrent en teskje med hvitløkssmør inn i hvert snitt
 8. Strø raspet ost på toppen, og stek i ovnen til osten har fått en sprø, gyllen skorpe
 9. Server hvitløksciabattaene varme, og bryt de gjerne opp før du drysser litt ekstra urter på toppen!

 

Velbekomme!

 

#oppskrift #mat #kosthold #sunt #hverdag #blogg #glutenfri #glutenfritt #ciabatta #foto #hvitløk #hvitløksbrød #hvitløksbaguette #middag #lunch #saltmat #intoleranse #allergi #matallergi #glutenallergi #glutenintoleranse #sunnmat #sunn

Oslo meets London

Livet er ikke værst, når sola skinner i Londons gater, magen er full av glutenfri kake og to herlige venninner kommer flyvende fra Oslo på en helt vanlig torsdag!

Kjerstin og Astrid bestemte seg for å bli over et par dager, i sammenheng med at de tok turen over for et møte. Ikke at jeg trenger mye overbevisning, men jeg må si dette var en belielig unnskyldning for litt "afernoon tea" og outletshopping!

Først gikk turen til mitt absolutte favorittweekendsted, nemlig Osprey House Saddlery Café i St. Albans. Her snakker vi søte, mixmatch tekopper og -potter, herlige hjemmebakte glutenfri kaker i alle smaker og fasonger, og ikke minst fantastiske landlige omgivelser, bare 20 minutter unna London sentrum! Herlig!


 Astrid og Kjerstin koser seg i sola

Heisann!


Kunne flyttet inn!

Med magen full av kake og "milky tea" snuste vi opp Englands outlet shop #1, nemlig TKmax. Her finnes tusenvis av merkevarer til en slikk og ingenting.

TKmax er typ "loppemarked meets H&M", hvor det gjemmer seg godbiter inneblant tusenvis av plagg og gjenstander. Den som leter finner!

Kjerstin stakk av med en koffert (!) full av dyre varer, inkludert kofferten selv, for under 1500 kroner.. og jeg fikk 6 merkeplagg for 800 kroner. Helt sykt (og veldig addictive)..

Som du ser, var det vanskelig å i det hele tatt gå hjem:Derimot hadde vi både energi og plass til litt Pimms etter en lang dag på vift. Itte no knussel her!

Kjerstin og jeg fant noen helt fantastiske glass på TKmax, og fikk jammen brukt de med en eneste gang. Perfekte til en lang sommer med Pimmsparties!


Pimms er England's resolutte favorittsommerdrikk, og man kan liksom ikke kalle seg en "Londoner" uten å hive i seg bøttevis av denne friske drinken i løpet av solmånedene - og Londoner må man jo kunne si det har blitt av meg, etter flere år enn jeg helst vil innrømme, i denne herrens deilige hovedstad. Nam!

Oppskrift på "The Perfect Pimms" kommer på bloggen til uka. Stay tuned!


Skal du til London i sommer? Hva er ditt absolutte MUST stoppested i byen? Do tell! ;)


#london #sommer #vår #helg #hverdag #drikke #party #pimms #cocktail #shopping #outlet #interiør #oppskrift #glutenfri #glutenfritt #allergi #intoleranse #blogg #mat #livet #foto #reise #england #venninner

Verdens beste hårmaske -Helt gratis!!Et utrolig triks!

Jeg har lenge vært storforbruker av dyre hårprodukter. Håret mitt er viktig for meg, og hvis jeg ikke holder det ved like så føler jeg meg shabby. Men er det virkelig nødvendig å bruke så mye penger på hårpleie?

Jeg husker farmoren min fortalte at hun og venninnene brukte eggeplommer som hårmaske da hun var ung, og veterinæren har sagt at jeg kan gi rått egg til katten for at den skal få skinnende pels. 

Kan jeg virkelig bruke en eggeplomme i håret for å få ekstra glans?

Jeg vet ikke hvordan farmor kom på det "magiske" trikset, men faktum er at både hun og veterinæren har rett.  Egg er en av naturens mest utrolige kreasjoner, og en fantastisk rik kilde til noen av de viktigste næringsstoffene kroppen vår trenger. Det gjelder også håret!

Jeg bestemte meg for å prøve selv, og resultat ser du i bildet over. Bildene er tatt med 20 minutters mellomrom, og det eneste produktet jeg har brukt i håret mitt er to rå egg!

 

Du kan enkelt lage deg en super hårmaske selv, bare ved å skille eggeplommen fra hviten, smøre den i fuktig hår, og la det sitte i håret i 5-10 minutter før du skyller det ut. Pass på at vannet ikke er for varmt, slik at egget koagulerer.

 Billig, og minst like bra som de produktene du finner hos frisøren! Ikke minst er denne hårmasken helt fri for absolutt alle tilsetningsstoffer og allergener.

Jeg føler ihvertfall at håret mitt fikk en helt ny glans, og jeg kommer absolutt til å fortsette å bruke egg!

Har du prøvd dette trikset? Jeg vil gjerne høre (eller se) resultatet ditt!


Visste du at du heller ikke trenger å kjøpe multivitaminer?

Neste innlegg handler om hvordan du kan finne verdens sterkeste multivitamin hjemme i kjøleskapet!


#skjønnhet #beauty #hår #hårpleie #kosthold #sminke #makeup #egg #mat #helg #helse #mote #livet #blogg #glutenfri #glutenfritt #naturlig #sunn #sunt #sunnhet #kropp #hverdag #allergi #intoleranse

Sykt gode sukkerfri og glutenfri peanutbuttercup proteinbarer!


Herlig, herlig, men ikke farlig!

Her snakker vi snop! Guiltfritt snop!

Disse deilige små proteinbarene er helt himmelske. De smaker rett og slett skummelt godt! Man skulle absolutt ikke tro at de er både sukkerfri, glutenfri, raw, melkefri og veganske! Jeg tror det nesten ikke selv, enda jeg har laget dem..


Hva gjør man med godtesuget?

Jeg våknet i går med et skikkelig sug etter peanutbuttercups. Jeg holder meg som regel unna de halv- (eller hel-) fabrikate variantene. De er så fulle av crap. Men jeg MÅTTE ha en erstatning. Jeg fikk liksom ikke "smaken" ut av hodet..

Det var ikke vanskelig å stille suget. Jeg la hjernen i bløt, og kokte sammen en oppskrift som fikk tennene til å løpe i vann. Etter litt om og men satt jeg igjen med en hel muffinsform full av disse peanutbuttercup proteinbarene, og før middag i dag var jammen brettet tomt..


Dette må være verdens beste sunne godteri!

De smaker som en krysning mellom peanutbuttercup sjokolade (typ Reese's) og karamellostekake. Trenger jeg si mer?! 

Det er som å ta en bit av sånt snop som du bare kjøper når du virkelig skal skeie ut. Du vet, det snopet som du tenker på hele uka, og som du hiver deg over.. men som setter igang verdens største gulit trip.

-Har jeg verdens beste nyhet til deg, eller hva! Det syndie snopet har blitt til sunne proteinbarer som man kan spise etter trening! Din største drøm har kommet i oppfyllelse!

..men du trenger altså ikke vente til du skal på trening. De kan med nytes absolutt når som helst!

Anbefales som dessert, kveldskos eller mellomåltid. Her finner du ingen kunstige tilsetningsstoffer (slik som i de fleste butikkjøpte barene), ikke noe kunstig sukker (jeg hater sukkererstatninger!), og ihvertfall ikke noe gluten. Her kan du temme søtsuget med god (og ren) samvittighet!

Og til treningsjunkiene; Hver 100 grams peanutbuttercupbar inneholder ca 20 gram protein! Det er opp til dobbelt så mye som en gjennomsnittlig proteinbar!

Kjæresten min sier han ikke trenger vanlig sjokolade lenger resten av livet, hvis jeg bare fortsetter å lage disse :) Han er en stor treningsentusiast og crossfitinstruktør, og han elsker næringsrike og proteinrike snackbarer, men han klager alltid på hvor mye junk som er i dem, og hvor vanskelig det er å finne sunne barer som også smaker godt.

Problem solved! 

Det eneste problemet jeg sitter igjen med nå, er hvordan jeg skal holde labbene hans unna MITT snop!


For å lage 6 store eller 12 små barer, trenger du:

Bunn:

For å få riktig konsistens på nøttene kan du godt bruke en blender. Noen større biter gir bare litt ekstra crunch. Det er opp til deg hva du foretrekker.

Jeg foretrekker å bruke økologiske ingredienser der det er mulig. 

 • 4,5 ss kvernet rå cashew (ikke den varianten som er ristet med salt) 
 • 4,5 ss kvernede rå mandler (du bestemmer selv om du vil skålde de eller ikke) 
 • 3,5 ss (ca 5 stk) hakkede rå medjooldadler (det er den myke typen)
 • 2 ss kokosnøttflak (uten sulfitter)
 • 1 ss kokosnøttolje, myk men ikke smeltet
 • 1 ss tyktflytende rå og ubehandlet søtningsmiddel med lav glykemisk indeks, slik som brun rissirup, dadelsirup eller lignende (ikke honning eller lønnesirup, det er for raffinert og har høy glykemisk indeks)). Hvis du ikke bryr deg om sukker så kan du bruke vanlig sirup.  

Fremgangsmåte:

Kjør nøttene på høy hastighet i en blender, tilsett dadler og kokosnøttflak, og blend til dadlene er fullstendig pulverisert og blandet med nøttene. Blandingen skal begynne å se ut som en deig. Tilsett kokosnøttolje og evt. søtning, og fortsett i blenderen til deigen er godt blandet.

Nå kan du fylle muffinsformer med omtrent en spiseskje deig, og presse blandingen godt ned i formen. Sett formen i fryseren for rask nedkjøling, mens du lager fyllet.


Peanøttfyll:

 • 3,5 ss kvernet rå cashew (ikke den varianten som er ristet med salt) 
 • 3,5 ss kvernede rå mandler (du bestemmer selv om du vil skålde de eller ikke) 
 • 3,5 ss peanøttsmør(rått hvis du vil, og definitivt utenpalmeolje, salt, sukker og tilsetningsstoffer!)
 • 2 ss romtemperert kokosnøttolje
 • 1 ss tyktflytende og rå ubehandlet søtningsmiddel med lav glykemisk indeks, slik som brun rissirup eller dadelsirup
 • En knipe maldon (eller lignende) salt

Fremgangsmåte:

Kjør nættene i blenderen, og tilsett peanøttsmør, kokosnøttolje, søtstoff og salt. Blend til blandingen er fri for klumper. Ta muffinsformen ut av fryseren, og tilsett en spiseskje med peanøttfyll på toppen av nøttebunnen. Trykk ned slik at de to lagene får godt feste i hverandre, før du igjen setter brettet i fryseren.


Sjokoladetopping:

 • 6 ss rent, usøtet kakaopulver
 • 3 malte mejooldadler
 • 5 tss kokosnøttolje
 • 2ss tyktflytende og rå ubehandlet søtningsmiddel med lav glykemisk indeks, slik som brun rissirup eller dadelsirup
 • Valgfritt ekstra godt: 3,5 ss hakket melkefri (eller vegansk) mørk (70% eller mer) sjokolade, eller tilsvarende chocolate chips. 

Fremgangsmåte:

Finmal dadlene, tilsett kokosnøttolje, søtning og kakao, og blend godt til du har fått en myk konsistens. Ha i den hakkede sjokoladen til slutt. Ta muffinsbrettet ut av fryseren, and bruk en skje til å fylle sjokoladetopping over nøttebunnen. Noen liker mer, andre liker mindre. Fyll på etter din smak. Hvis du virkelig liker sjokolade kan du til og med doble medngen i sjokoladefylloppskriften!

Sett brettet tilbake i kjøleskap eller fryser til de har blit harde nok til å fjernes fra formen.

Yum Yum Yum!!!

-Ingvild xo

Ps: Selv om innholdet i disse barene er sunt og rent, så gjelder det også her at alt må nytes med måte. Men det visste du allerede ;)

Lag din egen deilige bodykrem!

Jeg elsker bodykremer!

Jeg prøver å smøre meg inn hver kveld før jeg legger meg, og spesielt nå når det går mot sommer (Yei - endelig!) så er følelsen av myke legger fantastisk. Det er veldig mange som glemmer å smøre seg inn i de mørke vintermånedene, siden alle kroppsdeler er tett innpakket i tøy - men når plaggene kastes blir det hett i bodylotionhyllene!

Når sola titter frem så titter leggene mine frem også, og da vil jeg at de skal være myke og fine. 


Hjemmelaget er best

Jeg har blandede erfaringer med bodykremer jeg kjøper i butikk. Noen funker superbra, men er fulle av stoffer som ikke er bra for deg, slik som parabener, konserveringsmidler, og selvsagt gluten for cøliakere. 

 • Parabener er et eksempel på et konserveringsmiddel som brukes i en lang rekke kosmetikkprodukter.  I følge forskere er parabaner hormonforstyrrende, og i verste fall kreftfremkallende (1).

 • Siloksaner er også et stoff som brukes i kosmetikk og vaskemidler. Dette stoffet mistenkes å være giftig(2).

Tre gode grunner for å lage egen fuktighetskrem

 1. Det er ingen hormonforstyrrende eller miljøskadelige stoffer blant ingrediensene
 2. Kremen gir like bra fuktighet som hudkremer kjøpt i butikk 
 3. Ingrediensene kan tilpasses egne ønsker og behov

Derfor er favoritten min The Gluten Free Lifesaver's hjemmelagde bodylotion!

Enkelt, greit, billig og velduftende - og sist men ikke minst; glutenfri. What´s not to love! Du trenger ikke mange ingrediensene, bare husk at det skal være 60 % smør og 40 % olje.


Du trenger:

 • Kakaosmør
 • Kokosolje
 • Miksebolle
 • Håndmikser
 • Eterisk olje (for eksempel lavendel, sitrus eller vanilje)

Fremgangsmåte:

 1. Varm kakaosmør på middels varme til smøret blir flytende. Pass på at det ikke koker opp - da blir det fort kornete. 
 2. Hell blandingen i en bolle, tilsett kokosolje og et par dråper eterisk olje. 
 3. Pisk sammen blandingen med en håndmikser, til kosistensen ligner tykk krem. Dette tar flere minutter. Nedkjøl i kjøleskap. 
 4. Hell blandingen i en lufttett krukke. Hva med et lekkert Norgesglass?

En fin krukke med hjemmelaget bodykrem er forresten en flott gave!

NB: For å unngå bakterier i bodykremen, så må du ikke tilsette vann i oppskriften din!

Tips: Eksperimentér gjerne med ulike kombinasjoner av smør og oljer. Du kan for eksempel prøve å bruke sheasmør istedet for kakaosmør som base, og mandelolje i steden for kokosolje.

Merk deg forøvrig at om du sliter med fet og oljete hud så bør du være forsiktig med å smøre deg inn med olje. Denne oppskriften egner seg best for de med normal til tørr hud.

Håper dere elsker denne kremen like mye som meg!

Klem fra Kjerstin xx


Kilder (1) (2): nrk.no
#blogg #helse #kosthold #sminke #kropp #oppskrift #hverdag #mamma #helg #glutenfri #glutenfritt #cøliaki #intoleranse #allergi #beauty #naturlig #fitness #foto #bodukrem #bodulotion #bodycream #fuktighetskrem #hudpleie
Søte og sunne superpannekaker med bare 3 ingredienser!Kjappe og fantastiske sunne frokostpannekaker!

Vær så god - nå skal du få oppskriften på verdens beste og enkleste frokost! 

Disse små deilige pannekakene piskes sammen på bare noen minutter, og består av kun tre ingredienser. De er supersaftige og naturlig søte, og ikke minst uslåelig sunne!

I en porsjon av disse pannekakene får du blant annet i deg en solid dose av både protein og kalium, som kroppen trenger. Kalium øker oksygenforskyningen til hjernen din, og kan hjelpe til med å forhindre slag. Beinbygningen og forbrenningen påvirkes også av kalium, og ikke minst hjelper kalium til med å regulere blodsukkeret!

Se bare her, hva bananer og egg kan skilte med av unike næringsstoffer:


Visste du forresten at egg fra høns som får gå fritt ute, hvor de kan gjøre og spise det som er naturlig for dem, inneholder opp til 40% flere næringsstoffer og 35% mindre kolesterol, enn egg fra burhøns og "frittgående" innehøns! Man kan nesten påstå at disse eggene er en helt annen matsort!Verdens beste treningsmat!

Disse pannekakene er fantastiske hvis du har bananer du må bruke opp. Jo modnere bananen er, jo søtere og saftigere blir pannekakene!

Med sitt unike næringsinnhold og naturlig søte smak er bananpannekakene ideelle som treningsmat! De fyller på med alt du trenger, uten å tynge deg. Bananene sørger også for langsomt utslipp av sukker i blodet, slik at du klarer å holde energien oppe lenge.

Siden bananpannekakene holder seg saftige lenge, så kan du rett og slett pakke dem i sekken og spise de kalde. De smaker like godt til og med dagen etterpå!

Spise gjerne også pannekakene til frokost, eller som snack på kvelden når du får lyst på noe søtt som ikke inneholder sukker. De stiller garantert søtsuget, samtidig som du fyller kroppen med sunn næring.

 


 

Du trenger:

 • 1 stk moden banan (jo modnere, jo bedre! Umodne bananer gir tørre pannekaker) -Hvis du har små bananer kan du bruke 2.
 • 2 stk økologiske egg fra frittgående høns
 • 50 gram (ca 4 ss) glutenfritt mel 

Visp eggene, bland i mel, mos bananen(e) og tilsett dem i blandingen; og vips: ferdig pannekakerøre! 

Du kan servere med ren lønnesirup, eller kanskje frisk frukt og kokosnøttsukker hvis du vil holde en sunnere linje. Forøvrig er de så søte i seg selv, at det er ikke nødvendig å tilsette noe. Det blir som å pynte gull med sølv.

Hvis du ønsker en morsom vri til frokosten, så kan du prøve å lage pannekaker i pepperkakeformer! Barn vil elske figurene! Bare husk å olje formene før du heller røren i dem, hvis ikke kan du få problemer med å få pannekakene ut igjen.

Jeg håper du liker dem, og hvis du har gode forslag til raske og enkle glutenfri pannekakeoppskrifter, så er du velkommen til å dele! 

-Ingvild Kristine xo

 


 

#glutenfri #glutenfritt #matallergi #matintoleranse #gluten #cøliaki #kosthold #paleo #pannekaker #frokost #sunnmat #trening #mat #oppskrift #hverdag #blogg #treningsmat #sunn #sunt #suntoggodt #søtt #pancakes #banan #protein #næringsrik

Naturlig vårrengjøring!

Endelig er våren her! klokken er stilt til sommertid og solen henger med oss utover kveldene. Jeg er ikke annet enn fornøyd, men det må også nevnes at, når vårsola dukker opp, titter også støvet frem. Av og til jobber jeg hjemmefra og da er det ikke uvanlig at jeg tar meg et par ryddepauser. Jeg har ganske mye å gjøre i dag, men når jeg skal sitte og jobbe utover kvelden, blir jeg gal av at det er et lag med støv i horisonten. Så, dagens arbeidspauser består altså av støvtørking.

For å ta en kjapp repitisjon,  Astrid heter jeg og jeg har nettopp startet å blogge for GFL.  I dag har jeg støv på hjernen og ønsker å oppfordre deg til å lage et miljøvennlig vaskemiddel!Noe jeg også blir gal av, okei, ikke gal, men mer bekymret over - er nemlig at det er utrolig ubehagelig å puste inn såpelukt og kjemikalier når jeg vasker. Det er nesten sånn at jeg vurderer å kjøpe meg et munnbind. Jeg får notere "beskyttelsesmaske til lunger- og ansikt" på ønskelisten min og i mellomtiden får jeg google etter alternative vaskemidler.

Jeg fant flere tips og råd om miljøvennlig husvask, blant annet denne oppskriften på et naturlig "spray"vaskemiddel:

1.    Varm opp 1/2 dl blank eddik i mikroen. Eddiken skal ikke koke. 

2.    Tilsett 1 teskje oppvaskmiddel.  Zalo funker fint. Selv brukte jeg et merke som heter "Mrs. Meyers", oppvaskemiddelet inneholder blant annet  aromaterapiske og naturlige ingredienser. 

3.    Fyll vann i en tom sprayflaske, og tilsett blandingen. 

Vips så har du en supereffektiv og bakteriedrepende spray!  Jeg blandet alt i en bøtte, for jeg ønsket å vaske med klut. 

Da jeg googlet etter naturlig vaskemiddel-oppskrifter, fant jeg også diverse artige fakta. (Artige for meg som kanskje burde jobbe, og ikke vaske?)  

Visste du at ren eddik dreper 98 % av bakteriene når du vasker?


Det visste ikke jeg! Det eneste jeg vet om eddik er at det lukter en smule vondt. På tross av rar lukt brukte jeg vaskeblandingen jeg lagde. Det føltes bedre å vaske med mitt eget naturlige vaskemiddel, enn å bruke diverse sprayflasker kjøpt i butikken. Jeg ble litt ivrig i arbeidspausen min, googlet videre og fant også ut at du kan oppgradere ditt  hjemmelagde vaskemiddel ved å tilsette diverse ingredienser fra matskapet! 

Naturlig vaskemiddel for vanskelige flekker

Har du vanskelige flekker i leiligheten og på klærne, eller kanskje du vil pusse kjøkkenoverflatene dine skinnende rene? Da kan du lage en sterkere versjon av spray-oppskriften i blogginnlegget, ved å blande inn én teskje bakepulver eller natron.

Kommer du over en flekk som virkelig sitter, eksempelvis vinflekk eller blodflekk. Så kan du blande to teskjeer natron med to teskjeer eddik, gni dette på flekken, la det sitte i fem minutter - før du vasker det av. Helt fantastisk og helt uten kjemikalier!


Det føltes bedre å vaske med denne miljøvrien! Jeg får ofte dårlig samvittighet overfor lungene mine om jeg for eksempel sprayer og skrubber dusjkabinettet med en sterk spray. Jeg tror jeg må gå litt i dybden på vaskemidlene jeg bruker i hverdagen. Mer om det siden.

Jeg må tilbake til arbeidet, deadlinen kaller. Kos deg med vaskemiddel-oppskriften så lenge!


#blogg #hverdag #helse #vasking #glutenfri #intoleranse #allergier #familie #hus #hjem 

7 dager til flatere mage med deilig detox smoothie!Er det kanskje på tide å rense kroppen?

Selv kjenner jeg at jul og påske sitter litt igjen i kroppen, og at det kanskje kan være på tide å snu ansiktet mot sommer'n! Hvis jeg skal føle meg ordentlig vel i bikinien, så er det aller første steget å bli kvitt en oppblåst mage. 

Man hører mye om detox, eller rensekurer, men med så mye rart å velge i, hvor skal man starte?


Detox har aldri smakt bedre!

Hvorfor ikke starte med denne utrolig deilige detoxsmoothien! Å rense kroppen trenger ikke være verken komplisert eller smake vondt. Det viktigste er å finne en løsning som funker for deg, og å gjennomføre hele kuren.

Denne detoxsmoothien trenger du bare drikke én gang om dagen, nemlig til frokost, for å få det resultatet du ønsker. Bytt ut brødskiva og kaffen med en porsjon frisk rosa smoothie i 7 dager, og du vil kjenne at magen kommer seg!

Kjenn at kroppen får mer energi, du føler deg lettere, og at magen ikke lenger føles full hele tiden!

Det aller beste resultatet får du ved å kombinere detoxsmoothien med en lett gåtur eller low-impact treningsøkt etter frokost, slik at kroppen setter igang mekanismene som fjerner luftboblene i tarmen. 

Så lett og godt kan det altså gjøres! Sett igang nå med en gang, og drikk en detoxsmoothie til frokost allerede i morgen!


Du trenger:

 • 125 ml kamomille eller løvetannrot-te, avkjølt
 • 2,5 dl ferske eller frosne jordbær
 • 2,5 dl ferske eller frosne ananasbiter (ikke på boks)
 • 2,5 dl usøtet vaniljeyoghurt med probiotika (det trenger ikke være kumelkyoghurt, og du kan selv tilsette litt vanilje i naturellyoghurt) Pass på at yoghurten du bruker ikke har tilsetningsstoffer, søtning eller kunstig smakstilsetning.
 • 1 ts lønnesirup eller rå, økologisk honning
 • en håndfull isbiter

Blend alle ingrediensene sammen på høy hastighet, og server umiddelbart!

Har du noen gode detoxtips? Del dem gjerne i kommentarfeltet :)


#detox #rensekur #sunnmat #sunt #sundt #glutenfri #glutenfritt #smoothie #drikke #fitness #fit #diett #slanking #kosthold #trening #bikinikropp #sommer #vår #rosa #pink #helse #mat #blogg #hverdag #frokost #oppskriftTopp 10 Åttitallshits Made Gluten-Free!

Jeg har hørt på myyye åttitallsmusikk i det siste. Det har skuret og gått på Spotify i bakgrunnen mens jeg har jobbet. Kanskje har det gått litt langt, for i går natt begynte jeg å drømme opp glutenfrie låtforslag.. Kall det en stressreaksjon, kall det en overdose. Kall det hva du vil, men resultatet er hvertfall til å knekke sammen av :D

Kos deg med mine Topp 10 Åttitallshits "made gluten-free"!Har du noen knallgode forslag til neste liste?? :)


#spøk #gøy #funny #lol #haha #meme #åttitalls #80-talls #80's #musikk #blogg #hverdag #helse #kosthold #glutenfri #glutenfritt #intoleranse #allergi #mat #love #hits #topp 

Frisk og rask glutenfri pastasalat med yoghurt og tunfisk!Enklere kan ikke middagen bli!

Her jeg sitter og ser ut av vinduet i London, så er det helt tydelig at vinteren er over. Overalt finnes klynger av påskeliljer, kirsebærtrærne er i full blomst, og solen skinner. Jeg har pakket unna alt av skjerf og luer, og har endelig dratt frem småskoene. Her kommer våren!Med våren kommer også lengten etter lettere mat. Vi er ferdige med gryteretter og tunge søndagsmiddager. Nå vil vi ha friske smaker og delikate salater isteden.

En favoritt som jeg alltid kommer tilbake til er tunfisksalat med yoghurt. Jeg brukte å lage denne under studietiden, når både raskt, sunt og billig var alfa og omega. Nå vender jeg stadig tilbake til en gammel favoritt, og finner alltid en ny vri.

Du trenger ikke planlegge denne tunfisksalaten. Bruk det du har! Denne smaksrike salaten passer like godt til et middagsselskap som til en picnik. Hovedpoenget er at den kan lages på en-to-tre, og at den er mettende og god!

Salaten er et fullverdig måltid i seg selv, og inneholder både proteiner, karbohydrater og en hel rekke fantastiske fargerike grønnsaker! Her er det ingen grunn til å holde igjen..Alt du trenger er:

 • 1 boks med tunfisk i vann
 • 1 (stor) boks med yoghurt naturell
 • 1 pakke glutenfri dressingmiks (pulver)
 • Isbergsalat, hakket
 • Agurk, i små biter
 • Rødløk i små biter
 • Vårløk, hakket
 • Rød eller gul paprika i biter
 • 2 kokte egg i båter
 • Urter etter smak (slik som mint, basilikum, gressløk eller persille)
 • Ca 4 dl kokt og nedkjølt glutenfri pasta
 • Reddiker i tynne skiver, hvis du liker det

Husk; du kan egentlig bare bruke det du har av grønnsaker! Denne salaten skal man kunne lage med det som finnes i kjøleskapet.


Slik gjør du det:

 • Bland dressingmiksen godt med yoghurten
 • Kok pastaen og kjøl den deretter ned med litt kalt vann fra springen
 • Kok eggene
 • Hakk alle grønnsakene, og sleng dem i en stor bolle
 • Tøm vannet av tunfisken og bland den med grønnsakene
 • Tilsett pastaen og yoghurtmiksen, og bland godt.
 • Del til slutt eggene i båter, og legg dem på toppen av salaten. Du kan også pynte med litt ekstra reddiker og vårløk for syns skyld.

Salaten bør serveres med en gang. 

Kom gjerne med tips til andre ingredienser som du kunne tenke deg å prøve i salaten!

Kos deg i vårsola!! :)

 


#mat #lunsj #middag #hverdag #oppskrift #salat #sunnmat #sunt #familie #trening #glutenfri #glutenfritt #lavkarbo #sukkerfri #matintoleranse #intoleranse #allergi #c;liaki #glutenintoleranse #vår #sol #påske #pasta #blogg

NYC + PÅSKE = GLUTENFRI GODIS

Før jeg starter å skrive om det store utvalget av glutenfritt påskegodteri i New York, bør jeg kanskje introdusere meg selv. Astrid heter jeg, og dette er min aller første post på GFL! Jeg har påskeferie i NYC (heldige meg!) og gleder meg over sol og fint vær i storbyen som aldri sover. Det blir ikke mange påskenøtter herfra, New Yorkere er ikke påske-crazy på lik linje med oss nordmenn. Folk som jobber i New York har ikke muligheten til å ta seg fri på samme måte som oss nordmenn på denne tiden av året. 

Jeg reiser hit ganske ofte, så om du følger med på denne bloggen, bør du glede deg til amerikanske give aways her og der! Det er masse glutenfrie varer i The Big Apple, som Norge bare kan drømme om. Her er jeg på skitur i Central Park med Starbucs-koppen min!Da jeg var liten hadde jeg veldig mye vondt i magen, jeg var et fantastisk barn (ok, kanskje jeg overdriver litt her), men gråt veldig mye. Kort fortalt hadde jeg matintoleranse i mente, og for å gjøre en lang histore kjapp - sa jeg ja til å bli med på The Gluten Free Lifesaver Skandinavia fordi jeg har en bakgrunn som matintolerant. Og så elsker jeg jo konseptet nettmagasin og blogg, da. Trykk deg inn på bio-en min for mer info om meg!

Er du i NY i påsken og lurer på om det er noen glutenfrie spisesteder i byen, rop ut (i kommentarfeltet). Central Park blomstrer!Så. Over til godteriet. Jeg tok meg så en spasertur i yndlingsmatbutikken min, Whole Foods. Jeg skal lage påskeegg til min kjære (+ meg selv, selvfølgelig). Det var en fryd. Utvalget av glutenfritt godis i utenlandske matbutikker er så mye bedre enn i Norge. Synd for nordmenn, men bra for meg som er her. Min kjære vet ikke at det KUN er glutenfritt godteri i årets påskeegg (han kan ikke lese norsk)! Og for ordens skyld, påskeharen legger ikke egg, den gjemmer dem!

Som dere ser, gikk jeg litt bananas. Lurer litt på hvordan jeg skal få plass til alt sammen!


Her er listen over de glutenfrie produktene jeg har stappet påskeeggene med (ikke meningen å gjøre dere påskegule av misunnelse her):

Dr. Lucy´s Gluten Free Chocolate Chip
Peeps Marshmallow Chicks
Surf Sweets Organic Jelly Beans
Surf Sweets Sour Berry Bears
Yum Earth Organics - Organic Pops (kjærlighet på pinne, forskjellig fruktsmak)
Enjoy Life Ricemilk Crunch
Sun Cups - Caramel Cups (melkesjokolade med karamell)
Glee Natural Gum Spearmint (måtte presse inn ett sunt element i påskeegget)


Da har dere hilst på meg! God påske fra NYC og lurer du på noe angående matintoleranse, er det bare å spørre i kommentarfeltet.  

 


#glutenfri #gluten #matintoleranse #melkefri #intoleranse #påske #påskeferie #påskekos #reise #cøliaki #glutenfritt #godteri #newyork #bigapple #amerika #USA # påskegodteri #påskeegg#godteri #søtt # hverdag #blogg #helg

 

God påske fra fjellet!

I år som i fjor - og året før der (og alle årene før der også, egentlig), feirer jeg påske på familiens hytte i Budalen! Budalen er en times tid nord for Oppdal, og 1,5 time sør for Trondheim for dere som ikke vet det. Regner nesten med at det er ALLE av dere sånn ca.!Jeg er påskebrun i ansiktet!

Det som er spesielt i år er at vår (altså min og kjæresten min Robin) sin lille baby Herman, som straks fyller ett år, er med for første gang. Han krever all oppmerksomhet som babyer flest, så det blir mindre vin i solveggen og mer løpe etter vilter krabat (eventuelt passe på at hytta ikke brenner ned). Stearinlys + baby er ikke sant, hvis dere lurte!

Helt greit påskevær!

Heldigvis har vi med pulk - så vi får gått litt på ski. Ski er jo den ultimate påsketradisjonen for meg, og løypene her oppe er helt fantastiske! Og pulk er flott, Herman sitter faktisk rolig! De som kjenner Herman vet at det ikke er noe man kan regne med.

Herman elsker å være ute, og han elsker snø!

Det blir også tid til påskekos, selv om det i år begrenses til etter kl 19 - når lille sprellemann endelig køyer. Jeg har med meg litt glutenfritt digg som jeg spiser opp før det rekker å komme ned i påskeegget.

Fyr i peisen etter at babyen har lagt seg <3

Jeg elsker Choco chips cookiesene fra Schär. Har dere smakt dem? Nesten så jeg er litt irritert på Schär for at de lager så digge glutenfrie kjeks. Jeg klarer ikke stoppe å spise.

I tillegg har jeg blitt hekta på godteriet fra Goody good stuff. Glutenfri, fri for laktose og gelatin, med bare naturlige fargestoffer og smak. Veldig fint godteri å introdusere for lillemann etterhvert.

Nå gleder jeg meg til en nydelig helg her på fjellet. Sola skinner og jeg skal bare kose meg før turen går tilbake til Oslo i midten av neste uke.

Hva gjør dere i påska?

Håper dere har det like fint som meg, og at påskeegget er fullt av glutenfrie godsaker!

Stor klem fra Kjerstin 

 #påske #sjokolade #mammablogg #mamma #baby #ski #mat #påskeegg #natur #glutenfri #cøliaki #kosthold #trening 

Hei!

Velkommen til The Gluten Free Lifesaver Norge, her finner du det aller beste en glutenfri livsstil har å by på!


GFL startet i Australia i 2012, nesten ett år etter at jeg var diagnostisert med cøliaki. Siden den gang har vi vokst i rasende fart, og vi har nå tusenvis av lesere over hele verden. Vi er derimot rykende ferske hjemme i Norge, og jeg gleder meg stort til endelig å få dele min verden med dere!


- Ingvild Kristine xo


Følg ossMeny


Facebook


Instagram


Pinterest

Follow The Gluten Free Lifesaver's board The Gluten Free Lifesaver's Group Board on Pinterest.