hits

august 2014

Cliakivaksinen Nexvax2 passerer fase 1 testing -Er dette slutten p legenes kunnskapsmangel?

Kan denne nye utviklingen vre begynnelsen p et enklere liv for oss?Kanskje er det starten p en etterlengtet og ndvendig kommersiell interesse for cliaki?


image source:http://thankheavens.com.au/2012/12/29/coeliac-vaccine-passes-phase-1-trial/injection_syringe_01/#main

Medisinsk arroganse

Under prosessen med f stilt en diagnose, kjente jeg p en overveldende flelse av vre nedprioritert. Leger over hele fjla viste en alarmerende mangel p kunnskap, og ikke minst en ganske ensartet mangel p interesse. Over en periode p ni mneder mtte jeg mange leger og gastrospesialister. Jeg var innlagt i det som sies vre et av Europas mest moderne og avanserte universitetssykehus (St. Olavs Hospital) i en uke. Det eneste tegnet p bedring jeg opplevde i den tiden var under en intensiv fasteperiode, etterfulgt av en like intensiv forvrring s snart jeg fikk servert den frste brdskiva i etterkant.

En episode skiller srlig ut i rekken av feilsltt bedrevitenhet; etter mange dager p sykehuset, og uten noen konkluderende funn, foreslo jeg spakt for en gastrospesialist at jeg kanskje reagerer p noen form for mat? Hun s regelrett ned p meg fra hyden av sin mektige medisinske hest, gryntet lattermildt og sa overbrende: "Jegtvilerp at dette har noe med mat gjre, lille venn". Jeg var s godt som klar for en klapp p hodet der jeg l, tretti r gammel og tilsnakket som et barn.


Antidepressiva - Den nye "lsningen" p alt

Fastlegen min foreslo p et punkt at "vi" skulle prve ut antidepressiva, ettersom de har "vist resultater" i hndteringen av "mageproblemer". Jeg s p henne gjennom mine anemiske yne, mens hret falt av i klumper og jeg febrilsk tygde p min syvende pakke med anitbioika det kvartalet; "Mageproblemer"?

?Hun s regelrett ned p meg fra hyden av sin mektige medisinske hest, gryntet og sa overbrende: Jeg tviler p dette har noe med mat gjre, lille venn?

Det er forsvidt riktig at enkelte antidepressiva har vist positive resultater p skalte "udefinerbare mageproblemer", ved pvirke de intrikate sammenhengene mellom tarmsystemet og nervesystemet. Derimot er dette p ingen mte en kur, og antidepressive medikamenter frer med seg en hel horde av andre problemstilloinger (og bivirkniner). Blant annet er de avhengighetsdannende. Slike medisiner kan ogs fort bli en hvilepute, og en enkel utvei leger kan ty til nr deres kunnskap og interesse ikke strekker til.


image source:http://lists10.com/wp-content/uploads/2014/07/trust-and-honour.jpg

Er det profitt som styrer utviklingen?

Antidepressiva er bare ett eksempel p en kraftig pengemaskin for legemiddelindustrien.N er det engang slik at der det er penger er det kommersielt press, og der det er en kommersiell interesse, er det selgere og masse informasjon. Jeg er ingen ekspert, men det virker for meg som at fravret av kunnskap blant "profesjonelle" kan knyttes til mangelen p en "push" fra legemiddelindustrien. Hvis det ikke finnes noe medikament for fikse problemet, s vil det heller ikke vre penger tjene, og nr det ikke er penger tjene, s vil det ikke investeres i kunnskap.

Vi nsker s gjerne tro at leger sitter p et hav av objektiv kunnskap, og at de velger vr behandling ut ifra en genuin interesse for vre individuelle behov. Slik er det nok ikke alltid. For det frste kan ingen ha kunnskap om "alt", og det er derfor viktig at allmennleger er flinke til henvise til spesialister. P dette omrdet hersker konflikter rundt kvoter og konomisk press, som mange leger nok bukker under for. For det andre er det desverre slik at legestanden i stor grad er "sponset" av legemiddelindustrien. I overfrt betydning s klart, korrupsjon skal man jo ikke tulle med, men det forandrer ikke fakta.

Legemiddelindustrien har penger. Massevis av penger. Det er uhyre lnnsomt pushe lovlige piller!


Med pharmaindustrien som foreleser

image source:http://lowtestosteronecure.org/wp-content/uploads/2013/12/testosterone-pills.jpg

Faktisk s er det slik at helt fra studietiden av s blir legestudentene i strre grad enn man nsker tro, loset gjennom sin utdanning av pharmaindustrien, som ogs former deres preferanser fra et tidlig tidspunkt. Mye av den medisinske forskningen er dessuten betalt av legemiddelindustrien, naturlig nok ut ifra et nske om inntjening. Dermed styres retningen forskning tar gjerne av lnnsomhet, og sykdommer som ikke er "lnnsomme" vil heller ikke f s mye oppmerksomhet. Clikai er (forelpig) en av disse "ulnnsomme" sykdommene, hvilket kanskje kan vre med p forklare legers manglende kunnskap.

Nr legene s frst er kommet ut i arbeidslivet, frekventeres legekontorene av selgere (eller skalte produktspesialister og pharmasytindustrirepresentanter) fra den samme legemiddelindustrien. Jobben deres er overbevise legene om at deres produkter ikke bare gagner pasientene, men ogs gjre slike "salg" (fra lege til pasient, forbrukeren) lnnsomme ved tilby insentiver. Mlet er f legene til tilby sine pasienter enkelte legemidler fremfor andre.

?Der det er penger er det kommersielt press, og der det er en kommersiell interesse, er det selgere og masse informasjon.?

image source:http://www.innovationpov.com/wp-content/uploads/2011/04/pharma-rep.jpg

Man skal ikke vre s kynisk at man gr ut i fra at leger kun velger behandlingsmetode ut i fra profitt, det tor jeg er helt feil. Men man kan ikke se bort ifra et unektelig profittjag, med generse insentiver tilbudt i ulike ledd fra de mektige legemiddelselskapene. Viktigst av alt derimot, er nok det faktum at tilgangen p kunnskap tildels er styrt av hva som er sponset av pharmaindustrien.

Kanskje er det da nettopp slik, at siden det ikke finnes et legemiddel selge som er direkte rettet mot cliaki, s er det heller ingen legemiddelskaper som sponser forskning, opplyser legestudenter, og dytter utviklingen i riktig retning?

Jeg har lenge trodd at hvis vi en dag skal vre s heldig f et medikament som hjelper mot cliaki, s vil vi ogs f et fokusskifte. Medisiner utgjr et profittpotensial, og dermed kommer det et behov for informasjon.


Er cliakivaksinen vr mirakelkur?

Og n kommer medisinen. Kanskje. Mange medisiner har mislyktes i fase II, III og utover, s det er viktig ikke f opp hpet enn. Men studien representerer et skifte som bare kan bevege oss fremover i det lange lp.

image source:http://www.immusant.com/nexvax2/

Stoffet det er snakk om kalles Nexvax2, og er utviklet av det amerikanske bioteknologiselskapet ImmusanT. Vaksinen har som ml "desensisere pasienter for tre spesifikke peptider i gluten som tidligere har blitt identifisert som "giftige" for personer med cliaki" (www.wehi.edu.au). Studien kan ogs bidra til utvikle prosedyrer som reduserer bde kostnader og invasivitet i diagnostisering av cliaki.

Enklere sagt; Denne vaksinen har som ml fre mennesker med cliaki nrmere et normalt kosthold, ved redusere kroppens avvisning av gluten (bare pasienter med en DQ2 genetisk form av sykdommen kan behandles).

Du kan lese mer om Nexvax2, cliakivaksinen, p denne linken.

Dette hres ut som en drm, ikke sant? Hallo pasta og spr, franske baguetter!

Vel, jeg vil ikke hive meg over smultringene helt enn. Vaksinens virkning er langt fra sikker forelpig, og hvis den faktisk funker; hvem kan si for sikkert om den representerer et sunt alternativ til en glutenfri diett? Men jeg yner hp, og jeg kommer til holde deg oppdatert!

Du kan flge studiens fremgang pwww.immusanT.com

Fase 1 av forskene fant nylig sted i Melbourne i Australia, og fase 2 er forventet starte neste r.

Hva tror du, er dette er vr mirakelkur?

Allergier p fremtog - Hva kan vi gjre og hvordan vil det smake?

image source:http://2.bp.blogspot.com/-RzttthMFHKM/UEze9shgpdI/AAAAAAAAB28/rec_XcyP35s/s1600/2011-02-25-Children-with-allergies-need-more-vitamin-D-copy%5B1%5D.jpg

Jeg har virkelig kjent p kroppen hvor vanskelig det er finne genuint cliaki-vennlig glutenfri mat, som ikke bare er en estratning for noe annet som er bedre. Jeg har ogs oppdaget hvor utrolig kjemisk og bearbeidet godsakene vre er, og hvor mange ingredienser det synes kreve for produsere en ferdiglaget snack. M det virkelig vre snn?

Jeg nsker belyse et tema som kontinuerlig inspirerer meg til videreutvikle The Gluten Free Lifesaver (TGFL), og som angr oss alle uavhengig av bevissthet. M vi virkelig ha i oss alle de tilsatte tallene og uutalelige fremmedordene hele tiden. og hva gjr det egentlig med kroppen vr?


Har du noen gang lurt p hvorfor stadig flere mennesker har allergier?

ha cliaki har lrt meg lese innholdsfortegnelser, og de skremmer meg ofte. Lykkelig uvitenhet er borte, og mat smaker ikke like godt nr hodet mitt (bokstavelig talt) er fylt med tilsetningsstoffer. Det er ganske slende hvor langt fra sannheten det er at “spise glutenfritt” automatisk gir deg bedre helse. S svart/hvitt er det alts ikke. -Om du ikke velger naturlig glutenfritt da.

Glutenfri bearbeidet ferdigmat er ikke automatisk sunnere enn ferdigmat med gluten, og kanskje til og med i noen tilfeller vrre! Til syvende og sist m jo gjerne gluten’et erstattes med noe annet som gir det resultatet man er ute etter, og i mange tilfeller er dette “noe” fett, sukker eller tilsetningstoffer.

image source:http://med.monash.edu/cecs/gastro/fodmap/

Matallergier er p opptur. Det samme er cliaki, asthma, kroniske betennelsessykdommer, og intoleranser. Verden er i forandring, en smule om gangen, og vi har virkelig ikke annet valg enn vre en del av disse forandringene (les denne UCLA artikkelen om hvorfor allergiprevalensen ker, hvis du er interessert i temaet).

De siste 3 mnedene har jeg blitt prikket og stukket og testet for en myriade av allergiske reaksjoner. Jeg hadde (et snev av) asthma som barn, som plutselig har kommet tilbake, og jeg viser fremdeles symptomer som jeg tidligere bare skyldte p cliakien for (les om non-responsiv cliaki p denne linken). I nesten 4 mneder var jeg p en skalt “low FODMAP diett”, kombinert med 7 uker p en “streng eliminasjonsdiett”, og 5 ekstra uker p en “moderat eliminasjonsdiett” (les om RPAH elimination diet her). I samme periode var melkeprodukter og soya var fjernet fra kosten min. 

Dette betydde i bunn og grunn  at jeg levde p r grnnkl, dobbelskrelte (!) poteter og klrot, fersk fisk (ikke innpakket eller frossen), og rismelk tilsatt kalsium. Det var nesten s og si alt jeg hadde p menyen, ihvertfall fltes det snn! Ingenting med farge eller smak var tillatt, ingen frukter og nesten ingen grnnsaker. Grunnen til at s mange elementer var kuttet ut, er at kroppen reagerer like gjerne p “naturlige kjemikalier” i maten, som p “kunstige”.

Alt i alt var det en srdeles utfordrende diett, isr med tanke p at jeg selvsagt heller ikke spiser gluten. Derimot er det utrolig hva man er vant til som cliaker. Vi er overmte dyktige til finne smakfulle lsninger med begrensede rstoffer, ikke sant? Jeg tror det ville vrt en enda strre utfordring for en som til daglig har et “normalt” kosthold!


image source:http://thankheavensglutenfree.files.wordpress.com/2013/08/hangover.jpg

Etter den ste kle..

Nr jeg frst kuttet ut tilsetningsstoffer (som jeg ikke engang var klar over at jeg spiste; - Hvem visste vel at deilige, ferske reker dynkes i kjemikalier allerede p bten?!) opplevde jeg ganske dramatiske tilbaketrekningssymptomer, p linje med en slags avrusning. Mannen min og jeg var p dietten samtidig (av ulike rsaker), og vi gikk begge gjennom de samme symptomene. Det var som en gigantisk og grusom bakrus som varte i flere dager (litt snn som p bildet.. minus apekatten)! De av dere som noen gang har hatt en “hla i taket” kveld, kan antakelig vis sympatisere med det vi gikk gjennom. Bare legg til et par ekstra dager av den uutholdelige dagen-derp flelsen, s vet du hva vi gikk gjennom. Man skulle nesten tro at vi var alkoholiserte eller narkomane, men vi er s langt derifra. Det viser bare hvilken galskap vi forer oss selv med uten engang vre klar over det!

Jeg vil forvrig gjerne understreke at dette ikke dreide seg om en “slankekur”. Dette var en medisinsk overvket diett som foregikk i lpet av en bestemt periode, med det forml avdekke matintoleranser. Slike dietter br aldri utfres annet enn med medisinsk overoppsyn. Dette var overhode ikke noe vi “kom p” p egen hnd!


Har vi selv forrsaket denne utviklingen? 

Poenget er, hvor kommer dette fra? Hvorfor har jeg, som s mange andre, alle disse reaksjonene p mat og milj?

Det finnes et utall sprsmlstegn rundt dette temaet, og den skalte "hygienehypotesen" er en poplur teori. Hygienehypotesen utfordrer vr tradisjonelle oppfatning om at "rent er sunt".  Den sier forenklet sett at mangel p eksponering overfor "trusler" i miljet som immunforsvaret kan bryne seg p i tidlig barndom, frer til et overflsomt og svakere immunforsvar senere i livet. Det hevdes ogs at hyppigere eksponering overfor skadelige stoffer i miljet, slik som kjemikalier og modifiserte matvarer, ker forekomsten av enkelte immunsykdommer.

Er da svaret at jeg ikke lekte nok i gjrma, eller at vaksiner jeg fikk som barn har forstyrret immunsystemet mitt? Ble jeg kanskje ikke ammet lenge nok, eller brukte mamma for mange renholdsprodukter? Kanskje skyldes allergiene mine det at jeg vokste opp i byen uten dyr og skog rundt meg?

image source:http://fooddrugallergy.ucla.edu/body.cfm?id=40

Jeg har sverget gjentatte ganger p at mine barn skal f spise s mye jord de vil, og ha kjeledyr i fleng. Jeg vil introdusere gluten i kosten deres p akkurat det riktige tidspunktet (visstnok mellom 4-6 mneders alder iflge studier), og jeg vil ikke fore dem med ville farger og tilsetningstoffer. 

Desverre begrenser det seg hva vi faktisk kan kontrollere. Selv om det er viktig med en sunn bevisstgjrelse, s tror kan vi ikke “bekymre oss friske”, og vi kan heller ikke pakke inn barna i bomull. Vi kan definitivt ikke klandre vre foreldre for vre “vondter”, heller ikke oss selv for vre barns sykdommer.


Det handler om omsorg og kjrlighet

Omsorg for din egen kropp, for maten du har i deg, for miljet vi lever i, og selvsagt for de du er glad i. Isteden for frykte det gigantiske problemet den globale matvareindustrien representerer, ta grep lokalt, start i ditt eget hjem og mat deg selv og familien din med kjrlighet.

Matlista hjemme hos oss - enkelt og greit!

Vi har det s fryktelig travelt alle sammen, og bearbeidet mat gjr livet enklere. Ikke alle har den luksusen det er ta seg tid til forberede hvert mltid fra bunnen av hver eneste dag. Jeg har absolutt ikke s mye ekstra tid, men med litt planlegging kan man n overraskende langt!

En uventet bivirkning av alle disse eliminasjonsdiettene, har vrt at jeg har lrt p en veldig direkte mte at alt er mulig. Man kan ganske enkelt og komfortabelt leve uten all sppelmaten, og matlaging trenger virkelig ikke vre s innmari komplisert. Det er virkelig ikke s ille; man vkner opp en dag, og s har det blitt rutine. P samme mte som det plutselig ble rutine spise glutenfritt!

Hjemme hos oss bruker vi en middagsplanlegger. Det trenger ikke vre s intrikat, gjerne bare en liste som hjelper deg balansere kostholdet og handle litt rutinert. Faktisk s blir innkjpene mye enklere, og man slipper den der “stirre-ddt-inn-i-kjleskapet” sekvensen hver dag klokka fire. Resultatet er ikke bare et bedre kosthold, men ogs en tykkere lommebok!

Hvis du trykker p bildet under, s kan du laste ned TGFL's ferdiglagede Middagsplan helt gratis! Planlegg din egen uke, skriv inn og heng p kjkkenveggen. Hvis du har lyst, s kan du laminere plakaten og skrive p med whiteboard-tusj. Da har du muligheten til gjre endringer nr som helst!

Bare trykk p selve bildet for laste ned en utskrivbar Pdf fil av middagsplanen!

Alt i moderasjon er mitt mantra, og jeg tror p en balansert tilnrming. Min farmor brukte si at “hvis du ikke kan uttale det, s ikke spis det!”, og jeg tror virkelig at hun hadde forsttt noe veldig essensielt. En god tommelfingerregel er det ihvertfall i denne jungelen av ingredienser man best kan beskrive som "non-food".

Hjemme p kjkkenet mitt

  

 

Hei!

Velkommen til The Gluten Free Lifesaver Norge, her finner du det aller beste en glutenfri livsstil har by p!


GFL startet i Australia i 2012, nesten ett r etter at jeg var diagnostisert med cliaki. Siden den gang har vi vokst i rasende fart, og vi har n tusenvis av lesere over hele verden. Vi er derimot rykende ferske hjemme i Norge, og jeg gleder meg stort til endelig f dele min verden med dere!


- Ingvild Kristine xo


Flg oss



Meny


Facebook


Instagram


Pinterest

Follow The Gluten Free Lifesaver's board The Gluten Free Lifesaver's Group Board on Pinterest.