hits

oktober 2014

Verdens beste oppskrift på glutenfritt brød!

Jeg vet hva du tenker.. "jeg savner ordentlig brød!"

Brød er nummer 1 på de aller fleste cøliakere's liste over ting de savner mest. En luftig, saftig brødskive som ikke faller fra hverandre, ikke må oppbevares i fryseren, og som kan nytes UTEN Å RISTES I BRØDRISTEREN!


Butikk-kjøpt kan være dyrekjøpt

Jeg er heldig som bor i England, for her kan vi kjøpe ferskt glutenfritt brød i butikken, som smaker akkurat som det gode gamle brødet jeg kjøpte før jeg ble diagnostisert. Det er virkelig ingen forskjell; det smaker akkurat som brød med gluten! Vi får dessuten brødet på resept her (det er ikke måte på). Men (og det er et stort men), butikk-kjøpte brød, både i England og i Norge, inneholder store mengder konserveringsmidler som overhode ikke er bra for oss. Spesielt de long-life brødene som er pakket i plast og ligger på hylla; fysjameg! 

I Norge har jeg ennå ikke funnet glutenfritt brød som tilsvarer de jeg kan kjøpe her i England. Ja, det er stadig flere og bedre valg, og godt er det, men enda så er de frosset, de smuler, de må i ovn eller brødrister, eller de smaker pøkk.. Dessuten koster de flesk!


Bak selv - Det funker!

Det aller beste du kan gjøre er å bake brød selv. Da sparer du noen kroner, og du får rykende ferskt brød uten konserveringsmidler. Problemet er vel at du har prøvd, og feilet. Det er nemlig ikke lett å få til godt glutenfritt brød! Det finnes brødmikser du kan kjøpe i butikken, og mange av dem gir gode bakeresultater. Derimot er de, nok en gang, dyre, en god del av dem har hvetestivelse (som tro det eller ei ikke er supert for kroppen din), og ganske mange holder ikke helt hva de lover.

I de årene jeg har drevet The Gluten Free Lifesaver så har jeg fått uendelige forespørsler om brødoppskrifter. Jeg har derimot villet vente til jeg hadde fått på plass en som virkelig slår ut konkurrentene - og nå har jeg fått det til!


Luftig og ferskt glutenfritt hjemmebaktbrød

Her kommer det som etter min mening er verdens beste glutenfrie brødoppskrift! Den krever litt nøyaktighet, men sånn er det med vanlig brød også. Det beste er at du kan lage ferdig melblandingen i en stor porsjon som du oppbevarer i skapet, og så har du din egen glutenfrie brødmiks for hånden når du trenger det!

Brødet kan godt fryses, men smaker utrolig godt ferskt. Det er saftig og smuler ikke, og best av alt; det er fullt av flotte luftbobler som gir et høyt og lett resultat. Du kommer til å elske dette brødet!

Nb: før jeg starter vil jeg påpeke at du ikke må slurve med brødoppskrifter. Dette er kjemi, og alt må gjøres riktig for at resultatet skal bli bra. På den annen side er det ikke no hokus pokus, og absolutt alt arbeidet er verdt det når du setter tenna i den første biten med rykende fersk glutenfritt brød med brunost og syltetøy! Trust me :)

Lag gjerne mange brød på en gang og frys ned, så slipper du å bake så ofte!

Obs! Det er to valgmuligheter for de tørre ingrediensene. Dette er fordi ikke alle ingredienser er tilgjengelige over alt. Du kan selv velge hva som passer deg. Ikke bruk begge på en gang; velg kun én!


Du trenger:

Gjærblanding

 • 240 ml varm melk (varmere enn lunkent, men ikke så varmt at du brenner deg) Jeg bruker å blande halvt om halvt med veldig varmt og veldig kaldt, som en tommelfingerregel.
 • 2 ss tørrgjær (jeg oppbevarer min i kjøleskap slik at den holder seg så godt som mulig)
 • 2 ss sukker

Tørre ingredienser -valg 1:

Tørre ingredienser -valg 2:

 • 420 ml lys melblanding som inneholder hvetestivelse
 • 180 ml grov melblanding uten hvetestivelse, som inneholder rismel, tapiocastivelse, potetstivelse, bokhvete og fiber 
 • 60 ml mandelmel 
 • 60 ml melkepulver
 • 2,5 ts xantan gum eller vegetalgelepulver (guargum og carregan)
 • 1 ts glutenfritt bakepulver
 • 1 ss sukker
 • 1 1/4 ts salt

Hvis du bruker valg 2 så kan  bytte du melken i gjærblandingen med vann, evt halvt om halvt.

Våte ingredienser:

 • 2 ts eplesidereddik
 • 2 ss olivenolje
 • 2 store økologiske egg fra frittgående høns
 • 80 ml varmt vann (se forklaring ovenfor)


Fremgangsmåte

 1. Forvarm ovnen til 220 grader eller 200 for vifteovn
 2. Smør en romslig brødform (husk at brødet må ha rom til å heve uten å flyte over kanten)
 3. Gjærblanding: Bland sukker og tørrgjær i en egen bolle, og rør inn det varme vannet. Sett bollen på en lun plass og la stå til gjærblandingen har triplet i størrelse, slik du ser på bildet. Hvis gjærblandingen din ikke "vokser" så har du enten brukt for kaldt eller for varmt vann, eller gjæren du bruker er "død" og du må kjøpe ny gjær. Det skal være masse aktivitet i gjærblandingen din!
 4. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle, gjerne med en visp, slik at du er sikker på at alt er blandet veldig godt!
 5. Tøm de våte ingrediensen i en annen bolle, og rør med en elektrisk mikser på lav hastighet.
 6. Tøm deretter gjærblandingen i det våte, og bland forsiktig. Her må du sørge for at ingrediensene blandes godt, men uten å røre ut alle de flotte boblene du har fått til i gjærblandingen din! Ikke ødelegg boblene!

 

Slik skal gjærblandingen din utvikle seg

7. Skru ned mikseren din til lav hastighet, og bland inn de tørre ingrediensene ca en desiliter om gangen. Skru deretter opp farten til medium i ett minutt. Ikke miks lenger enn dette!
8. Slå av mikseren, og la blandingen få hvile i ett minutt.
9. Når blandingen har fått hvilt seg litt så tømmer du den over i brødformen.
10. Sett formen på et lunt sted, og dekk den gjerne til med plast. Det er veldig viktig at brødet får hevet seg rikelig i riktig temperatur. Ofte fyller jeg oppvaskkummen med varmt vann og dekker den med en bakerist, som jeg deretter setter brødforma oppå. Jeg dekker brødforma med en stor bolle, som er romslig nok til at brødet får hevet seg.
11. Når deigen har hevet seg til ca dobbel størrelse kan du sette den i ovnen. Stek i 40 minutter, eller til brødet har gyllen skorpe og en "hul" lyd når du banker på bunnen av forma.
12. Når du tar brødet ut av ovnen må du la det få kjøle seg ned litt før du skjærer i det.

Du kan oppbevare brødet i en tett platsikkboks et to-tre dager uten at det blir smulete, eller du kan fryse det ned etter at det har kjølt seg helt ned.

Lykke til med bakingen, og kos deg med fantastisk godt glutenfritt brød!

Still gjerne spørsmål eller kom med tilbakemeldinger!

 

 

 

  #gluten #glutenfritt #glutenfri #oppskrift #allergi #intoleranse #brød #brødoppskrift #baking #bake #mat #helse #fitness #kropp #trening #sunt #sunn #sunnmat

 

Datenight og Sushifredag - Med Flott Giveaway!

I forrige uke fikk jeg en utfordring av godfisk.no, om å lage min egen sushifredag. Jeg elsker sushi, og spiser det ofte, men lager det sjelden selv. Det har kanskje grunnet mest i at jeg tenkte på alt av styr og rot og kompliserte rulleteknikker og det ene med det andre.. Men så var det ikke så vanskelig likevel da, når jeg først kom igang. Og vi koset oss veldig, kjæresten og jeg, der vi rullet ris med hendene og prøvde nye, spennede fiskesorter. Skikkelig gøy var det, og resultatet ble slettes ikke verst. I alle fall smakte det utrolig godt!

Vi har som mål her hjemme å spise fisk 3 ganger i uka, men tanken på frossen sei og fiskepinner vekker ikke akkurat kokken i meg.. Det egner seg hvertfall ikke som en date. Derimot er det utrolig inspirerende å gjøre noe nytt sammen, og ikke minst smaker fisken ti ganger bedre når man spiser den med pinner. Det er sant!

Hvis hver fiskemiddag kan være like spennende og morsom som dette, ja da  blir det ikke vanskelig å nå fiskekvoten gitt!

Hvis du er interessert i å lage din egen sushifredag, så kan du vinne et supert sushisett fra godfisk.no ved å ta del i vår giveaway! 
Du finner detaljene nederst på siden.

Sushi er ikke bare godt, det er også helt glutenfritt (så lenge du holder deg unna tempura)! Ofte er sushi det tryggeste (og noen ganger eneste) alternativet for en cøliaker som skal spise ute, og gudene vet jeg har spist mye sushi siden jeg ble diagnostisert med cøliaki!

Hvis du er litt skeptisk på vanskelighetsgraden så finnes det både flotte tips på godfisk.no, og kjempegreie tutorials (instruksjonsvideoer) på youtube!

Det vi kaller "sushi" er i virkeligheten en samlebetegnelse for mange varianter av rå fisk på ris. De vanligste, og som vi laget denne uka, er nigri, maki og handroll.

Nigri er det klassiske stykket med fisk på en ball av ris, maki er en rull med noripapir inni eller utenpå, og en handroll er et kremmerhus av noripapir, fylt med fik, ris og evt grønnsaker slik som avokado.


For å lage disse tre variantene trenger du:

 

image source: http://www.yellowsunrise.co.uk/product.php/1312/76/sushi-mat-bamboo

Helst en trebolle, fordi den trekker til seg noe av fuktigheten i risen.
En bambusmatte for å lage maki (nigri kan lages uten matte)
En sil og en kasserolle med lokk
En skarp kniv

Sushiris - 8dl
Riseddik - 0,5dl
Sukker - 1,5ss
Salt - 1ts

 

Noripapir

Glutenfri soyasaus
Wasabi
Syltet ingefær
Noripapir
Majones
Fisk: Vi brukte laks, tunfisk, makrell og Kamskjell
Avokado
Agurk
Vårløk
Sesamfrø hvis du liker det

Det er viktig at all fisk, untatt norsk oppdrettslaks, har vært frosset i minst 24 timer før den spises rå som sushi! Dette for å unngå parasittinfeksjoner.


Fremgangsmåte:

For å få til skikkelig god, klissete sushiris så finnes det flere fremgangsmåter. Det enkleste er riskoker, men for de som ikke har det, fungerer denne fremgangsmåten utmerket:

 • Kok opp vann i en kasserolle. Skyll risen 2-3 omganger i rennende kaldt vann, og tøm den overi vannet når det fosskoker. Så snart risen begynner å "danse" i vannet, er det på tide å sile den ut igjen. Skyll risen på nytt, denne gangen bare én gang. Kok opp ca 2,5 dl vann i kasserollen, og legg silen med risen i over kasserollen slik at risen dampes. Legg på lokk, og damp i ca 8 minutter.

 • Når risen er ferdigdampet tømmer du den over i en romslig trebolle. 
 • Imens risen kjøler seg ned så blander du riseddik, sukker og salt i en bolle. Tøm blandingen over risen mens du rører godt. Rør rundt en liten stund, og la eddikblandingen trekke seg godt inn. La deretter risen kjøle seg ned til romtemperatur, med et fuktig håndkle over seg.
 • Nå kan du skjære opp fisk og grønnsaker i passe store biter, ettersom om du vil lage maki eller nigri!

Hvordan lage maki:

 • Dekk bambusmatten din med plastfolie, og lag deg en bolle med vann og litt riseddik. Legg et noripapir på matten med den glatte siden ned, og med stripene paralellt med pinnene i bambusmatten.
 • Fukt hendene i bollen med vann, og ta en håndfull av den nå romtempererte risen
 • Spre risen jevnt rundt på noripapiret, ikke tykkere enn 1 cm. La risen ligge litt løst, og sørg for at det er ris helt ut til kantene untatt ca 2 cm av den enden som er lengst fra deg i forkant. Denne skal du "lime" sammen makirullen med.
 • Nå kan du legge fyllet oppå risen, omtrent 2 tredjedeler fra enden, horisontalt, nærmest deg selv. Man kan si at "less is more" fordi for mye fyll vil gjøre det vanskelig å få til en fin maki.

 

image source: http://journeyofjapan.wordpress.com/2011/04/19/learning-to-roll-me-own-maki/

 • Du skal så bruke bambusmatten til å rulle makien. Hold matten med tomlene mens fingrene dine holder fast i fyllet. La tomlene dine dra matten opp og rundt noripapiret, slik at makien ruller fra deg.
 • Når du har rullet helt rundt kan du bruke matten til å rulle litt frem og tilbake for å få makien til å feste seg. Den lille biten av noripapir som du ikke fylte med ris, vil lime seg fast i utsiden av makien, slik at rullen blir hel. Denne delen skal ligge ned mot bordet.
 • Nå kan du bruke en skarp kniv til å skjære biter av makirullen, i den tykkelsen du ønsker!


Hvordan lage nigri:

 • Fukt hendene, og rull små avlange "boller" med ris som er ca 5 cm lange
 • Skjær biter av fisken i samme størrelse, og dekk risen med fiskebiten
 • Du kan eventuelt søre litt wasabi på risen før du legger på fisken, eller du kan bruke en liten bir noripapir til å pynte med!


Hvordan lage handrolls:

 

Stor suksess med egen sushi! Kjempeidé til datenight :)

 • Legg et noripapir i diamantform på bambusmatten din (spissen peker mot deg) 
 • Legg ris på midten av papiret, på samme måte som når du lager maki
 • Dekk risen med fisk og grønnsaker som er kuttet i lengder. Lengdene skal peke oppover, vertikalt, fra spiss til spiss
 • Du kan godt bruke litt majones i handroll'en!
 • Gode smakssammensetninger er for eksempel laks, avokado og vårløk med majones, eller tunfisk, avokado, chili og majones.
 • Rull noripapiret til et kremmerhus, legg skjøten ned, og server!
 • Handrolls er store, og spises med hendene

..Nå hører det forøvrig med til historien at de flotte kamskjellene vi hadde fått tak i plutselig forsvant.. Mannen min stekte dem i hvitløkssmør før jeg rakk å stope ham! Men det var jammen godt det óg! :)


Vinn ditt eget sushisett!

 

premien er ikke nødvendigvis representert på bildet. Foto credit: godfisk.no

Hvis du har lyst til å prøve deg som sushikokk, og kanskje lage din egen
sushifredag med venner, famile eller kjæreste, ja da kan du bli med i
vår flotte giveaway, og vinne et sushisett fra godfisk.no!

Klikk på linken for å delta!

 

Skumle men Søte Lykter av Appelsiner - Borddekorasjon til Halloween!

Vil du lage søte, oransje Halloween-lykter?

Skjær et hull i toppen og bunnen av en appelsin, løsne forsiktig kjøttet med en kniv i den ene enden, og skrell deretter frukten "innenfra og ut" ved å trekke kjøttet nedover og ut av skallet.

Du kan tegne på et mønster først, for deretter å skjære ut med en skarp, liten kniv. Lag et lokk av toppen på appelsinen, eller skjær et hull i bunnen for å sette inn et telys.

Enkelt, og veldig effektfullt som borddekorasjoner! De lukter også kjempegodt når de varmes opp av telysene!

Nb: ikke gå fra åpen flamme, og husk at du må ha et hull i toppen av lykten for å slippe ut varmen! Sett ikke telys rett ned på en brennbar overflate, slik som f.eks trebord. 

  

 

Spooky Sjokolademuffins med Marshmallows til Halloween! (Glutenfri, melkefri, og lav FODMAP)

Halloween kan være en vanskelig høytid for barn med matallergier eller cøliaki, og selvfølgelig for foreldrene deres! Å finne en balansen mellom det å holde feiringen trygg, samtidig som at barna har det like moro som de andre, er intet mindre enn en utfordring hvert år. 

Morsomme og gode alternativ til butikk-kjøpt godteri er et must. Hvis godsakene i tillegg er lette å lage, så gjør det livet så mye enklere!

Men før vi begynner å bake, så synes jeg vi må sette den rette stemningen... Buuhuuu

Da regner jeg med at stemningen er på plass, og det er på tide med spiselige spøkelser!


Skrem frem matlysten!

Disse glutenfrie og melkefrie muffins-spøkelsene apellerer til fantasien, og de er en sikker vinner blant både barn og voksne, ikke minst er de noe helt utenom det vanlige!

Det aller beste med disse spøkelsene er at de tolereres av nesten alle intoleranser og allergier, og de smaker kjempegodt! Dessuten, hvem elsker ikke marshmallows?

Hvis du aldri har laget marshmallows før, vil du bli overrasket over hvor utrolig enkelt det er! Og tro meg, de ferske er fantastisk mye bedre enn de du får kjøpt i butikken!

 

For 10-12 spøkelser trenger du: 

 • Et muffinsbrett (høye, slanke muffins fungerer best. Jeg kjøpte mitt hos IKEA)
 • En elektrisk mikser 
 • En sprøytepose eller en plastpose (zip-lock eller lignende) 

Muffins: 

 • 100 gram melkefri smørerstatning (eller smør)
 • 2 dl sukker 
 • 2 egg (eller eggerstatning) 
 • 4 dl glutenfritt mel (Lag ditt eget glutenfrie mel på denne linken
 • 2 ts bakepulver (Pass på at det er glutenfritt) 
 • 1 ts vanilje (Jeg bruker økologisk, naturlig vaniljeessens for å unngå sulfat 220) 
 • 1,5 dl melk/ rismelk/ soyamelk eller annet melkealternativ. Jeg bruker rismelk fordi det ikke setter smak 
 • 1 dl kakao eller 1/2 dl karob (jeg brukte glutenfritt økologisk karobpulver) 

Det er opp til deg om du vil bruke karob eller kakao, muffinesene blir like gode med begge deler!

Marshmallows: 

Jeg har prøvd mange forskjellige marshmallowoppskrifter, men dette er desidert den beste etter min erfaring! 

 • 25 gram gelatinpulver 
 • 1/2 kopp kaldt vann 
 • 2 kopper sukker 
 • 1 kopp kokende vann 
 • 1 ts vanilje 

Pynt med sjokoladedråper eller karob-chips. Jeg brukte nellik til øynene, men du kan bruke det du vil.

 

Slik går du fram: 

Muffins

1) Sett ovnen på 175 C (litt mindre for vifteovn) 

2) Rør sammen sukker og smør med en elektrisk mikser til det er hvitt, og tilsett så eggene ett om gangen, før du rører inn vaniljen.

3) Bland mel og bakepulver i en egen bolle, før du tilsetter de tørre ingrediensene i de våte. 

4) Bland i melk (eller melkeerstatning) 

5) Smør muffinsbrettet

6) Fyll formene nesten til toppen 

7) Plasser brettet midt i ovnen, og stek i 12-15 minutter 

8) Avkjøl i 5 minutter før du legger muffinsene over på en rist. 

9) Så snart de er helt avkjølt, kutt av toppene slik at overflaten blir flat. Disse kan du bruke til å lage minimuffins sammen med restene av marshmallowblandingen senere.

Marshmallow

10) Bland gelatinen med en halv kopp kaldt vann, og sett til side. 

11) Når gelatinen er oppløst, bland den med sukker og kokende vann, og kok opp. 

12) Kok blandingen i 15 minutter (nødvendig for å fjerne sulfat fra gelatinen, samt for å tykne blandingen). Pass på at det ikke koker over. Hold varmen ganske lav. 

12) Etter 15 minutter tar du blandingen ut av platen, og lar den avkjøles i 5 minutter. Tilsett så vanilje. 

13) Visp den fortsatt varme blandingen med mixmasteren til den har doblet eller tredoblet i størrelse. Det kan ta opptil 10 minutter (ikke gi opp før tiden, dette er en prosess). 

14) Når marshmallowblandingen er klar, legger du en liten plastpose i et stort glass, brett kantene over utsiden av glasset og fyll posen med blandingen. Lukk posen slik at den er tett. 

Spøkelsene

15) Bland maizena og melis 50/50 og dryss på et brett. Legg muffinsene opp ned på brettet (den smaleste siden opp) 

16) Skjær et passe stort hull i det ene hjørnet av posen med marshmallowblandingen. 

17) Dekk muffinsene med marshmallowblandingen - start på bunnen og jobb deg opp i en sirkelbevegelse. Det er dette som lager selve spøkelset, så her kan du være kreativ!

18) Sett muffinsene i kjøleskapet i noen timer. Jo lenger de oppholder seg i kjøleskapet, jo "tørrere" blir marshmallowsen. 

19) Når de er ferdig stivnet så drysser du dem lett med maizena- og melisblandingen du har til overs. Etterpå kan du pynte dem med øyne og munn!

Alle vil elske smaken av disse skumle, små spøkelsene; spesielt når de oppdager den søte kjernen bak det skremmende ytre :) 

For flere gluten- og allergivennlige Halloween-oppskrifter, sjekk ut The Gluten Free Lifesaver's "Halloween Pinterest Board"


Vil du lage søte Halloween-lykter?

Finn ut hvordan på denne linken!

De er enkle å lage, gjør seg utrolig godt som borddekorasjoner på halloween, og lukter sprer en deilig lukt i rommet når de blir varme!

Happy Halloween, alle sammen!


  

 

Forskning & Nyheter

Hele tiden skjer det noe nytt og spennende i forskningen rundt glutenrelaterte sykdommer. The Gluten Free Lifesaver følger utviklingen tett, og vi evner å oppdaterer deg fortløpende om ny informasjon som vedrører ditt liv som glutenfri.

Du kan klikke på denne linken, eller trykke direkte på bildet under for å finne bloggposter som omhandler glutenfri forskning og nyheter.

 

Image source: unesco.org.uk

Verktøy

Midt i jungelen av ny glutenfri informasjon og hverdagslige utfordringer, så kan det være veldig greit med noen små hjelpemidler!

Vi i The Gluten Free Lifesaver vet hvor godt det kan være å ha tilgang til verktøy som gjør hverdagen litt enklere, og vi vil forsøke å gi deg så mangegode tips og hjelpemidler som vi kan.

Klikk på denne linken, eller trykk på bildet, for å finne bloggposter med hjelpemidler som du enten kan laste ned og skrive ut, eller som guider deg på veien mot løsninger som finnes på nettet.

 

image source: theleadershipcoach.com

Liste over Glutenholdige Matvarer

Hvilke ingredienser må jeg holde meg unna?

 

image source: http://katiecouricshow.files.wordpress.com/2013/04/supermarket_shopping_istock_000019507103xsmall_16x91.jpg

Det er ikke mulig å til en hver tid ha full oversikt over alle ingredienser som kan ha gluten i seg, og det er vanskelig å kjenne til absolutt alt man må holde seg unna. 

Etter som du blir mer kjent med ulike produktnavn, og du blir flinkere til å lese innholdsfortegnelser, vil du automatisk gjenkjenne de vanligste ingrediensene. Enkelte navn ser du sjeldnere, og disse kan det være greit å slå opp.

Tommelfingerregelen er at om du ikke kjenner ingrediensen, så sjekk før du spiser! Noen ganger er det nok å se på denne listen, andre ganger må du ringe produsenten. Hvis du etter all formodning ikke klarer å finne ut hva en ingrediens er, så ikke spis produktet!

Husk at produksjonsmetoder ofte endrer seg, og at produkter du har spist mye av plutselig en dag kan ha introdusert nye ingredienser i innholdsfortegnelsen. Sjekk derfor ALLTID ingrediensene, selv om du har spist produktet "hundre ganger før"!


Skriv ut en "jukselapp"!

Hvis du klikker på bildet under, vil du kunne laste ned og skrive ut en Pdf fil med en alfabetisk liste over glutenholdige matvarer. Denne listen kan du brette sammen og legge i veska di, slik at du kan bruke den som "jukselapp" når du handler eller spiser ute!

 

Klikk på dette bildet for å laste ned og skrive ut listen!

Merk deg at enkelte ingredienser på denne listen kan være godkjente for bruk i Norge etter regelendringene. Merk deg også at denne lista varierer fra land til land, etter produksjonsmetoder og reglement. 

På denne linken finner du den samme listen på engelsk, for importert mat eller om du skal ut og reise

Hvete har forøvrig (veldig) mange navn. Du kan se på denne listen over ulike navn på hvete for å få en oversikt.

Du kan også finne en liste over trygge korn- og melsorter uten gluten på denne linken!


Glutenholdige ingredienser i alfabetisk rekkefølge

A

Abyssinian Hard (Wheat triticum durum)
Alkohol - enkelte typer  (du finner en liste over glutenfrie typer alkohol på denne linken)
Atta-mel (ofte i naanbrød, chapati og andre sørasiatiske brødtyper)

B

Bulgur
Bulgurhvete
Bygg
Bygg-gress ("barley grass") kan inneholde frø
Byggmalt

C

Cookie Dough
Cous-cous

D

Dinkel (Spelt)
Dinkelhvete
Disodium Wheatgermamido Peg-2 Sulfosuccinate
Durumhvete (Triticum durum)

E

Einkorn (Triticum monococcum)
Emmer (Triticum dicoccon)

F

Farina
Farina Graham
Farro
Fu (tørket hvetegluten)
Fullkornsmel
Fyllstoff

G

Grahamsmel
Granary-mel (fullkornsmel med malt)
Groats (fra glutenkorn) er en type avskallet kjerne av diverse korntyper
Grynmel

H

Havre som ikke er spesielt merket som glutenfri (Merk deg at enkelte cøliakere ikke tåler havre. Les om gluten i havre her)
Havrekli (med mindre det er merket som glutenfritt)
Havrekorn (med mindre det er merket som glutenfritt)
Havremel (med mindre det er merket som glutenfritt)
Heeng
Hing
Hordeum Vulgare Extract
Hverekliglyserider
Hverekliglyserider
Hvete
Hvete (Triticum Vulgare) kliekstrakt
Hvete, Abyssinian Hard triticum durum
Hvete, Aminosyrer
Hvete, Bulgur
Hvete, Durum Triticum
Hvetekim
Hvetekliekstrakt
Hvetemel
Hveteprotein
Hvetesirup
Hvetestivelse (kan inneholde inntil 20 ppm gluten - les om debatten rundt hvetestivelse her))
Hydroxypropyltrimonium Hydrolyzed Hveteprotein

K

Kamut (egyptisk hvete)
Kamut (Pastahvete)
Kavring
Kecap Manis (Soyasaus)
Ketjap Manis (Soyasaus)
Kim
Kjekssmuler
Kli
Klubbhvete (Triticum aestivum subspecies compactum)
Kluski Pasta
Korn
Kornblanding
Kruskablanding
Kruskakli

M

Macha Wheat (Triticum aestivum)
Maida (Indisk hvetemel)
Malt
Malt eddik
Maltekstrakt
Maltmelk
Maltsirup
Maltsmak
Maltsyrup
Matza
Matzah
Matzo
Matzo Semolina
Mel (dette er som regel hvetemel hvis ikke annet er oppgitt)
Meripro 711
Mir

N

Nishasta
Nudler

O

Orientalsk hvete (Triticum turanicum)
Orzo Pasta
Overflatebehandlingsmiddel

P

Pasta
Perlebygg
Persisk hvete (Triticum carthlicum)
Perungayam
Polsk hvete (Triticum polonicum)
Poulardhvete (Triticum turgidum)
Puffet havre (hvis det ikke er merket som glutenfritt)
Puffet ris (hvis det ikke er merket som glutenfritt)
Puffet hvete

R

Riskrisp/ Riscrisp (med mindre dette er merket som glutenfritt, er det ofte fremstilt med malt)
Rismalt (hvis bygg eller Koji er brukt)
Roux
Rug
Rugmalt
Rugmel
Rusk

S

Seitan
Semolina Triticum
Semulegryn
Shot Wheat (Triticum aestivum)
Spelt (Triticum spelta)
Spelthvete
Spiret hvete eller bygg
Stearyldimoniumhydroxypropyl Hydrolysert hveteprotein
Strøkavring
Strøme

T

Tabbouleh
Tabouli
Teriyakisaus
Timopheevi-hvete (Triticum timopheevii)
Triticale X triticosecale
Triticum aestivum
Triticum Vulgare (hvete) Lipider
Triticum Vulgare (hvete) Spireekstrakt
Triticum Vulgare (hvete) Spireolje
Tritikale

U

Ubleket mel
Udon (hvetenudler)

V

Vavilovi-hvete (Triticum aestivum)
Vital hvetegluten
Vitamin- eller jernberiket bleket mel

W

Wheat Germamidopropyldimonium Hydroxypropyl Hydrolysert hveteprotein
Wheat Triticum aestivum
Wheat Triticum Monococcum
Wild Einkorn (Triticum boeotictim)
Wild Emmer (Triticum dicoccoides)
"Wheat Grass" (kan inneholde frø)
"Wheat Nuts" eller hvetenøtter

Ø

Øl som ikke er spesielt merket glutenfritt (lages sm regel med malt fra hvete eller bygg)
Ølgjær


De følgende ingrediensene kan inneholde gluten alt etter hvor og hvordan de er fremstilt, og det kan være nødvendig å kontakte produsenten for å finne det ut:

Amp-Isostearoyl Hydrolysert hveteprotein *1
Antiklumpemiddel *1
Bakepulver *1
Buljongterninger og sausepulver *1
Emulgeringsmiddel *1
Ensymer *1
Fetterstatning *1
Grønnsaksbuljong *1
Hvetestivelse *3
Hydrogenisert stivelse Hydrolysate *1
Hydrolysert hvetegluten *1
Hydrolysert hveteprotein *1
Hydrolysert hveteprotein Pg-Propyl Silanetriol *1
Hydrolysert hvetestivelse *1
Hydroxypropylert stivelse *1
Krudder eller smakstilsetninger *1
Krydderblandinger *1
Kunstige fargestoffer *1
Melkefri kaffefløte eller fløtepulver *1
Miso *1
Naturlig fruktjuice *1
Naturlige fargestoffer *1
Pregelatinisert stivelse *1
Protein Hydrolysater *1
Ristede nøtter *1
Sirimi *1
Sjømatanaloger *1
Soba Nudler *1
Soyasaus *1
Soyasaus tørrstoff *1
Sphingolipider *1
Stabiliseringsmidler *1
Stivelse *1 *2
Talg eller smult *1
Tocopheroler *1
Vegetabilsk protein *1
Vegetabislk stivelse *1
Vegetablisk gummi *1
Vitaminer *1

 • *1) Hvis denne ingrediensen er produsert i Nord-Amerika er sannsynligheten stor for at den er glutenfri
 • *2) Kan benytte korn eller bi-produkt som inneholder gluten i produksjonsprosessen, eller som en ingrediens.
 • *3) Norske cøliakiforeninger mener at hvetestivelse under 20 ppm og 100 ppm er trygt for cøliakere. Dette er derimot ikke Nord-Amerikanske, Canadiske, Australske og New Zealandske myndigheter enige i. I Europa produseres hvetestivelse som Codex Alimentarius Quality wheat starch, og er ansett som trygg på en cøliakidiett av de fleste organisasjoner.

 

   #gluten #glutenfri #glutenfritt #cøliaki #intoleranse #allergi #mat #shopping #matvare #baking #bake #kake #brød #mel #hvete #havre #rug #bygg #quinoa #ris #hirse #bokhvete #jyttemel #paleo #veganer #vegetar #lavfodmap #ibs #oppskrift

Hva er egentlig gluten?

På denne siden finner du korte forklaringer på hva gluten og cøliaki er. Du kan følge linkene i teksten for mer detaljert informasjon. (Flere av linkene er på engelsk. Dette skyldes at mange artikler og forskningsrapporter som inngår i mine undersøkelser enten ikke finnes på norsk, eller ikke var utgitt på norsk på det tidspunktet denne artikkelen ble publisert.)


 

image source: http://www.pinterest.com/pin/333688653613187658/

Gluten består av proteinene prolamin og glutenin, og finnes i kornsorter og planter i gressfamilien. Disse proteinenesekvensene finnes egentlig i alt av korn, og forvirrende nok er samlebetegnelsen for alle disse proteinene "gluten". Men som vi vet i dag, er bare prolaminene i hvete (gliadin), bygg (hordein), og rug (secalin) skadelig for de med cøliaki, Dermetitis Herpetiformis (DH) eller såkalt glutenintoleranse". I tillegg finnes det hveteallergikere, som ikke tåler hveteproteinet.

Undersøkelser tyder forøvrig også på at prolaminene i havre (kalt avenin) kan være en kilde til bekymring. The Celiac Sprue Association rapporterer at avenin faktisk inneholder noen av de samme aminosyresekvensene som finnes i hvetegluten. Avenin utløser en autoimmun respons på samme måte som hvetegluten, dog i betydelig mindre grad.

Forskere har ennå ikke kommet til enighet om avenins effekt på mennesker med cøliaki, og som et resultat av dette kan du finne "sertifisert glutenfri" havre (uten glutensmitte) i land som USA, Storbritannia og over hele Skandinavia. I Australia og New Zealand er det derimot besluttet at havre ikke er å anse som glutenfri, hvilket er basert på  studier som viser at omtrent 1 av 5 cøliakere viser autoimmunreaksjoner på avenin i havre (http://www.coeliac.org.nz/oats)

Det er viktig å merke seg at hvis du ønsker å kjøpe "glutenfri" havre, må du sørge for at det er merket som sådan. Dette er fordi havre kan bli glutensmittet under håndtering og produksjon. En av årsakene til slik glutensmitte er at avlinger regelmessig beveges rundt for å holde jorden fruktbar. Åkeren hvor havren dyrkes i dag, var kanskje tilegnet hvete i fjor. Det er derfor å regne som en selvfølge at avlingen har noe hvete innblandet i seg. Dessuten må man også tenke på at alt kornet blir behandlet med samme maskineri og i samme fabrikker. Produskjonsutstyret vil derfor ikke være glutenfritt. 


Hvilken funksjon har gluten i maten vår?

Gluten er limet som holder brød, pasta og kake sammen (du kan tenke på det engelske ordet glue), og som dessuten sørger for at luft og damp fanges inne i deigen slik at den hever seg og blir luftig og fin. 

 

image source: http://thankheavensglutenfree.files.wordpress.com/2013/01/baked-goods-gluten.jpg

Gluten gir deigen elastisitet, den myke konsistensen vi er vant til i bakst, og det bidrar til at maten beholder formen. På grunn av sine egenskaper tilsettes i disse dager gjerne også ekstra gluten i bakevarer for å gjøre utseendet og smaken enda bedre. Det spekuleres i om de ekstra mengdene gluten som tilsettes matvarene våre nå for tiden bidrar til enda større utbredelse av glutenrelaterte sykdommer. Du kan faktisk selv kjøpe produkter i daglivarebutikkene  som lover å gjøre bakverket ditt enda luftigere, heve seg høyere og se bedre ut. Mange av disse produktene er rett og slett ekstra gluten!

På denne linken kan du finne oppskrifter på supre glutenfri melblandinger som gir flott bakst!

Gluten er forøvrig mye brukt som tilsetning i andre matvarer, samt i kosmetikk, balsam og medisiner. Til og med limet på konvoluttene kan ha gluten i seg! Nå er det derimot slik at gluten må passere fordøyelsessystemet for at tarmtottene skal ta skade, så det er ingen grunn til å være redd for limstiften på kontoret med mindre du har tenkt å smake på den. Derimot er det andre non-food (ikke-mat) produkter som du skal være forsiktig med, sånn som  leppestift (som man faktisk "spiser" mye av), eller kanskje til og med håndkrem som du kan komme i skade for å spise av fingrene dine.


 

image source: http://thankheavensglutenfree.files.wordpress.com/2013/01/cereals.jpg

Hvor finner man gluten?

Gluten finnes naturlig i korn, og de typene man skal passe seg for er hovedsaklig i hvete, bygg og rug (og muligens også havre). 

Gluten kan tilsettes mat på en åpenbar måte, eller på måter som er vanskelige for oss å oppdage.

Noen glutenholdige matvarer kjenner vi enkelt igjen, som for eksempel "hvetestivelse", "byggmalt" og "hvetekli"  - da de inneholder navnene på det kornet vi vet vi skal unngå. Det er de tilsynelatende uskyldige ingrediensene, som fargen "karamell" i mat, eller bakepulver, som kan overraske deg. 

Forvirringen starter når ord som "dextriner", "emulgatorer" og "amp-isostearoyl hydrolyzer" dukker opp på innholdsfortegnelsen.. 

Det er umulig å lære hvert eneste ord du kommer over på en etikett. Du kan imidlertid finne en liste over glutenholdige ingredienser på denne linken, som du kan skrive ut og ha i lommeboken. Denne listen innholder ikke absolutt alle ingredienser som kan ha gluten i seg, men de fleste som du vil møte til daglig.


Hvilke matvarer inneholder definitivt ikke gluten? 

Mange, mange matvarer, faktisk de fleste matvarer (som du snart vil oppdage) inneholder ikke gluten og er helt trygge! Det tar en stund å lære hva som er hva, og selv føler jeg at jeg kan spise en million flere matvarer nå enn da jeg først ble diagnostisert. Jeg har mer kunnskap nå, og verden åpner seg etterhvert som jeg lærer. 

 

image source: http://thankheavensglutenfree.files.wordpress.com/2013/01/gluten-free-foods.jpg

Naturlig glutenfritt er alltid det beste valget! Et godt utgangspunkt er grønnsaker og frukt, ubehandlet kjøtt, sjømat og fjærfe, samt karbohydrater som poteter, mais og ris. Som en tommelfingerregel; hvis det ikke har blitt krydret eller blandet - så kan du spise det. Vask eller skrell alltid, ettersom enkelte matvarer kan ha vært i kontakt med glutenholdig mat uten at du vet det. Bedre føre var. 

Det er mange spesialkornsorter og -mel som er naturlig glutenfrie, slik som bokhvete (som ikke er en hvete i det hele tatt!), Tapioka, amaranth, pilerot (kuzu eller arrowroot), hirse, quinoa, sorghum, kikertmel, mandelmel og soyamel . Listen fortsetter og fortsetter, og det å lære å bruke disse "nye" kornsortene kan være veldig moro. Du kan finne en liste over glutenfrie kornsorter her, og en liste og ordliste med glutenfritt mel finner du her

En liste med trygge ingredienser for et glutenfritt kosthold finner du på denne linken i form av en app for iPhone og iPad.

En tommelfingerregel sier at hvis det ikke har innholdsfortegnelse, så er det glutenfritt. Med det menes matvarer som frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og egg i sin naturlige form.


Hva sier lovverket?

Reglene som omhandler merking av glutenfrie varer varierer fra land til land, og det er viktig at du gjør deg kjent med hva som gjelder for deg.

I januar 2012 kom det nye regler i Norge som angår merking av gluteninnhold i matvarer, og i en overgangsperiode på tre år vil både gammel og ny merking være i bruk. Den nye merkingen følger disse retningslinjene:

 • Produkter som inneholder maksimalt 100 mg gluten per kilo (opp til 100 ppm/parts per million) skal merkes Svært lavt gluteninnhold. Inntil nylig har disse produktene vært merket Glutenfri.
 • Produkter som inneholder maksimalt 20 mg gluten per kilo (opp til 20 ppm/parts per million) skal merkes Glutenfritt. Disse produktene har til nå vært merket med Naturlig fri for gluten.

Begrepet ppm eller parts per million forklarer mengden gluten som er tillatt. Du vil kunne se dette begrepet brukt i merking av mat over nesten  hele verden. 1 ppm er lik 1 mg per liter eller 1 mg pr kg. Dette betyr at mat som inneholder 20 ppm gluten har gluteninnhold på 0002%. Norske myndigheter har bestemt at 20 ppm er akseptabelt, og man skal være forsiktig med å skape forvirring og tvil rundt dette. Derimot vil jeg påstå at hver enkelt cøliaker er forskjellig, og at  ikke alle har samme toleransegrense.

Da jeg bodde i Australia fikk jeg enkelte ganger tilsendt glutenfri mat hjemmefra (fra Norge), og jeg hadde blant annet en kraftig reaksjon på en surdeigsbrødmiks som var innenfor de norske grensene om 20 ppm. Denne varen ville ikke vært merket som glutenfri av australske myndigheter. Jeg følte meg derfor veldig trygg i Australia, hvor jeg i tillegg hadde langt større utvalg av glutenfri mat enn hjemme i Norge.

 

image source: https://svedf.files.wordpress.com/2012/05/078d7e68-c173-4880-a84b-fdad95fc9a17.jpg

Jeg synes det er viktig å nevne at selv om myndighetene i Norge har tatt det standpunkt at matvarer som er merket Svært lavt gluteninnhold er trygge for cøliakere å spise, så er det flere cøliakiforeninger og forskere i andre land (for eksempel Australia) som er uenige i dette. Du kan lese mer debatten rundt merking av gluteninnhold i mat på denne linken.

De fleste europeiske land deler våre regler for merking av glutenfri mat, og nylig har også USA kommet etter med nye regler. I Australia og New Zealand kan derimot matvarer som er merket glutenfri ikke inneholde noe påviselig gluten eller havre, eller som det står i retningslinjene: zero detectable glutenDisse retningslinjene er for tiden under behandling til høylydt protest fra mange cøliakere. Tilhengerne av regelendringene hevder at å øke grensen tilnærmet den vi har i Europa, vil åpne for større mangfold av produkter tilgjengelig på markedet (hovedsaklig fordi produksjonskostnader kan senkes og det blir enklere med import). Motstanderne på den annen side, mener at kun null gluten er i realiteten glutenfritt, og at vi har krav på å vite hva vi har i oss. Samtidig mener mange at selv om en stor del cøliakere tåler veldig små mengder med gluten i maten, så er det også mange som ikke har denne toleransen og vil bli syke av at mer gluten introduseres i maten. De mener at den helt glutenfrie maten vil forsvinne fordi det ikke lenger vil være lønnsomt å produsere den, og man isteden for å øke grensene burde gjøre det enklere for industrien å produsere helt glutenfrie matvarer.

Så hvem har rett? Det vet vi ikke enda. Samtidig synes jeg det er viktig å nevne at Norge langt ifra ligger høyest oppe på lista når det gjelder forskningsarbeid på cøliaki. Norge lå i 2012 som nummer 19 på en liste av 20 land, fordelt etter landenes bidrag til forskning på cøliaki mellom 2001 og 2012 (kilde). Vi skal i utgangspunktet kunne føle oss sikre på den informasjonen vi får fra helseforetakene, legen vår, og ihvertfall fra cøliakiforeningene. Men så entydig er det desverre ikke alltid. Når til og med verdens cøliakiforeninger ytrer ulike synspunkter på relativt grunnleggende spørsmål, og legestanden overhode ikke kan skilte med tilstrekkelig kunnskap, ja da må vi selv ta ansvar og holde oss orientert.

Du kan lese mer om diskusjonen rundt merking av gluten i mat på denne linken.  


Hvem bør ikke spise gluten? 

 

image source: http://thankheavensglutenfree.files.wordpress.com/2013/01/gluten-joke.png

Akkurat nå raser det en glutenfri trend gjennom verden. Kjendisene skriver om sine glutenfri dietter i media, og mange har fått øynene opp for en ny kostholdssjanger. Både Victoria Beckham og Gwyneth Palthrow har stått frem og sagt at de spiser glutenfritt, og Chelsea Clinton hadde glutenfri kake i bryllupet sitt. I Norge har vi bare så vidt begynt å ane hva dette fører med seg, for i resten av verden suser glutenfritt frem som den raskest voksende mat-trenden noen sinne!

Man skulle kanskje tro da, at et økt fokus på glutenfri diett som trend er en positiv utvikling for oss cøliakere? Joda, trenden fører til at det bugner av glutenfritt i hyllene, og vi kan reise omtrent overalt uten å pakke niste. Det som derimot ikke er så bra er de like raskt voksende misforståelsene rundt alvorlighetsgraden av cøliaki; som at vi møter servitører som blir lei av at folk kommer inn og skal ha krutongene plukket ut av suppa", og den dvelende muligheten for at hele greia kan "blåse over" som så mange trender gjør. 

En ganske urovekkende eksempel på feilinformasjon som følge av denne trenden ble nylig uttrykt i en artikkel på bloggen "Science 2.0", med tittelen "Cøliaki: den trendy sykdommen for hvite rikinger", ("Celiac disease; the trendy disease for rich white people" via Gryphon Myers) og er videre gjort tydelig i denne ganske smakløse spøken: 

 

image source: http://thankheavensglutenfree.files.wordpress.com/2013/01/gluten-bad-joke.png

Jeg kan se hvordan det kan oppfattes som morsomt .. for de som tåler gluten.

Når det er sagt, hvis du ikke har en glutenrelatert diagnose så er fordelene med en glutenfri diett svært subjektive, og dette er et mye omdiskutert tema. Mange oppdager at det å kutte ut (eller redusere) gluten har en positiv effekt på aspekter av helsen, men å radikalt endre kostholdet uten å konsultere helsepersonell kan i verste fall føre til mangelsykdommer. 

I USA sier forøvrig statistikken (2013) at 1 av 5 forbrukere nå kjøper glutenfri mat; alle disse har ikke cøliaki. Vi har dessuten sett en drastisk 28% økning i den glutenfrie sektoren fra 2008-2013, og i USA alene er det forutsatt at omsetningen av glutenfri mat vil være verdt 5 milliarder dollar innen 2015!

De som derimot absolutt  kutte ut gluten er de som er diagnostisert med enten cøliaki, glutenintoleranse, gluten entereopathy, dermatitis herpetiformis eller hveteallergi. Noen av disse diagnosene kan forøvrig overlappe hverandre.

En blogger som heter Jordan Reasoner sa det best: ..For det viser seg at du er hul inni. Det stemmer.. fra munn til anus - vi mennesker har et eneste langt hult rør som kroppen vår anser som utsiden. Og når vi spiser så passerer egentlig maten gjennom kroppen vår på utsiden, mens vi absorberer alt det vi har behov for, og lar resten passere ut igjen i andre enden. (fritt oversatt)

Jeg synes den beskrivelsen er ganske unik og veldig smart! Og det er mye sannhet i det; fordøyelsessystemet vårt, fra begynnesle til slutt, er designet for å absorbere inn i seg det kroppen trenger.

Hva er cøliaki?


Cøliaki er en autoimmunsykdom, noe som ikke må forveksles med en allergi selv om begge har lignende mekanismer. Begge skyldes i bunn og grunn et overaktivt immunsystem, som reagerer med mer styrke enn det burde på enkelte stimuli.

 

image source: http://thankheavensglutenfree.files.wordpress.com/2013/01/coeliacb-read-face.png

Forskjellene mellom de to ulike sykdommene er likevel mange. En allergisk reakson er en antistoffreaksjon mot noe som kroppen oppfatter som en inntrenger, for eksempel pollen eller et protein. Antistoffene i kroppen prøver å ødelegge eller stoppe inntrengeren, og resultatet er alt fra høysnue til anafylaktisk sjokk. Det er for eksempel histaminene kroppen produserer som forårsaker kløe og rennende nese.

En autoimmun reaksjon skiller seg fra en histaminreaksjon ved at kroppen angriper seg selv", isteden for å angripe inntrengeren. Reumatisme er et eksempel på en autoimmunsykdom på lik linje med cøliaki, og det er desverre slik at hvis man allerede har én autoimmun sykdom, så har man i mange tilfeller større sjanse for å utvikle flere. 

 

bilde a+b viser normale tarmtotter, bilde c+d viser moderat skade, og bilde e+f viser sterkt skadede tarmtotter

Hos cøliakere bryter kroppen ned tarmtottene i tynntarmen når man spiser gluten. Veggene i tynntarmen vår er dekket av noe som kalles tarmtotter eller villusceller. Tarmtottene er en del av slimhinnen i tarmen, og betår av mange små porer som suger næringstoffene ut av maten vi spiser og leder de inn i blodet. Alle tarmtottene øker tilsammen tarmens overflate betydelig, hvilket betyr at maten vi har spist oppholder seg mye lenger i tynntarmen, og gir kroppen mer tid på seg til å trekke til seg alle næringsstoffene. Du kan tenke på det som om maten må reise opp og ned mange bakker før den kommer frem, isteden for å kjøre rett frem.

Når en person med cøliaki får i seg gluten, angriper kroppen sine egne tarmtotter og ødelegger vevet. Dette kalles "villous atrophy på engelsk, og refereres til som cøliaki-skadet tarm eller "totteatrofi" på norsk. Jo lengre du er utsatt for gluten etter at cøliakien har blitt aktivert i kroppen din, jo mer skade gjøres. En som har gått udiagnostisert i svært lang tid kan ha nærmest ingen tarmtotter igjen. Når tarmtottene blir skadet eller forsvinner, klarer ikke kroppen å absorbere næringsstoffer riktig, og mangler kan begynne å melde seg.

 

image source: http://www3.lokus.no/content?contentItemId=140770827&marketplaceId=1000&languageId=1

Tallene er ganske utrolige; anslagsvis 1 av 100 mennesker har cøliaki (jevnt over), og nyere forskning i enkelte land (Australia: Eliza Hall Institute research 2013) viser at så mange som 1 av 60 kvinner og 1 av 80 menn lever med sykdommen (kilde 1 ) Blant mennesker med cøliaki i nær familie går disse tallene opp til 1 av 22! Man anslår videre at opp til 75% av cøliakere ikke er diagnostisert.

På toppen av disse høye tallene er alle andre glutenrelaterte lidelser,  så du kan bare forestille deg hvor mange mennesker som vandrer rundt med vondt i magen!

Økningen i antall tilfeller av diagnostisert cøliaki de siste 50 årene er rundt 400%. Det ville kanskje være naturlig å anta at deler av dette skyldes bedre diagnostiseringsverktøy og økt opplysning, men forskning viser rett og slett at økningen etter all sannsynlighet er av fortrinnsvis miljømessig opprinnelse, snarere enn et spørsmål om bevissthet. Joseph Murray, M.D., professor of medicine ved det anerkjente Mayo Clinic i Rochester USA, har ledet studier som tyder på at det er menneskeskapte endringer i selve kornet som kan ha mye av skylden. Det kornet vi spiser i dag har gjennomgått store forandringer, i den hensikt å gjøre det mer kommersielt attraktivt. Som følge av det utsettes vi for resultatene av kjemiske prosesser som vi enda ikke kjenner utfallet av (kilde). I tillegg pekes det på noe som kalles "hygienehypotesen". Denne hypotesen stiller spørsmålstegn ved hvor sunt det egentlig er, at det miljøet vi omgir oss med er så mye renere nå for tiden enn det var før. Hypotesen foreslår (forenklet sagt) at vi fordi vi ikke er utsatt for "skitt og lort" på samme måte som før, så vokser vi opp med et svakere immunsystem som ikke er istand til å beskytte oss på samme måte, eller som blir "overaktivt" i form av allergier og autoimmune syksommer. Du kan lese mer om hygienehypotesen her. 


 

image source: http://thankheavensglutenfree.files.wordpress.com/2013/01/aa.jpg

Hvor kommer cøliaki fra?

For at cøliaki skal aktiverers i kroppen din, så må 3 av 3 faktorer være tilstede; genetisk predisposisjon, inntak av gluten - og en ekstern utløser. Utløseren kan være alt fra graviditet eller kirurgi, til det å bli utsatt for parasitter. For meg kan det virke som om utløseren var en grusom episode med salmonella.

Tilsynelatende kan man ikke utvikle cøliaki (selv med genetisk predisposisjon og eksterne utløsere) hvis man aldri har blitt utsatt for gluten. Men, j innføring av gluten i spedbarns diett mellom 4 og 6 måneders alder gir en bedre sjanse til å unngå sykdommen senere i livet. Eksponering før eller senere vil kke gi de samme resultatene. (Jeg vil gjerne understreke at jeg ikke husker kilden til dette utsagnet, men jeg gjorde meg et mentalt notat i og med at ideen om å forebygge sykdommen hos mine barn er ganske utrolig.) 

Det faktum at cøliaki er genetisk betyr at det er arvelig. Med andre ord, en eller begge av foreldrene dine må bære genet. Dette betyr imidlertid ikke at foreldrene dine må ha aktiv cøliaki,  eller at du må ha cøliaki hvis de har det. 

Omtrent 95% av cøliakipasienter har genet HLA-DQ2, og de esterende pasientene er vanligvis HLA-DQ8 positive. Likevel har ca 20-30% av personer uten cøliaki også arvet et av disse genene, og det øker bare risikoen for faktisk å utvikle sykdommen med 36-53% (kilde).


Hvordan vet jeg om jeg har cøliaki?

Per i dag er gastroskopi med biopsi av tynntarmen den eneste medisinsk anerkjente metoden for å oppdage cøliaki hos voksne i Norge, gjerne på bakgrunn av en provokasjonsperiode hvor pasienten må spise en viss mengde gluten før undersøkelsen. Man har kommet såpass langt at små barn nå,  under gitte omstendigheter, kan diagnostiseres uten glutenprovokasjon og biopsi.  

 

image source: http://photos2.demandstudios.com/dm-resize/photos.demandstudios.com%2Fgetty%2Farticle%2F167%2F37%2F83113540_XS.jpg?w=400&h=10000&keep_ratio=1

Før en gastroskopi blir anbefalt, er prosedyren vanligvis å se etter gluten-antistoffer (IgA anti-Tg2) i blodet ditt gjennom å ta en blodprøve; såkalt "serologi". Selv om nesten alle som har forhøyede verdier av disse antistoffene har cøliaki, så er denne testen imidlertid ikke 100 prosent pålitelig. Utfallet kan bli negativt selv om du har cøliaki -  som det ble i mitt tilfelle, og testen kan også vise falsk positiv, selv om dette er langt sjeldnere. Nøyaktigheten øker derimot sterkt når to spesifikke tester brukes i kombinasjon, nemlig tTG-IgA og DGP IgG. Disse to testene sammen reduserer feil utfall til 16%. 

Du kan også ta en blodprøve for å finne ut om du har en genetisk predisposisjon. Denne blodprøven forteller ikke om du har cøliaki, men den kan fortelle deg at du definitivt ikke har det hvis testen er negativ. Du må nemlig ha cøliaki-genet (HLA-DQ2 eller HLA-DQ8) for å utvikle sykdommen.

Gastroskopien kan også vise en falsk negativ, men ikke en falsk positiv. En falsk negativ gastroskopi kan skyldes feiltolkning av legen, eller det faktum at sykdommen er på et såpass tidlig stadium at tarmtottene ikke har blitt tilstrekkelig skadet til at sykdommen kan oppdages.

Desverre er det slik i Norge at for å få støtte til glutenfri kost av NAV, så følges "gamle" retningslinjer for diagnostisering (påvist totteatrofi). Selv om nyere forskning i utlandet har avdekket at cøliaki burde kunne diagnostiseres på bakgrunn av en kombinasjon av serologi, klinisk effekt av å kutte ut gluten, positiv HLA-typing (gentest), og lettere totteforanding. Det er derimot mulig å få støtte til forhøyede utgifter til mat på grunnlag av utredet "glutenintoleranse".

 

Meg i februar 2012 - Før vi visste at jeg hadde cøliaki

Da jeg var 21 år tok jeg min første gastroskopi på bakgrunn av indikative symptomer. Den var negativ, for så å bli etterfulgt av en positiv test ni år senere. Dette kan i teorien bety at sykdommen ikke var aktiv ennå, men i og med at jeg allerede den gang da hadde flere symptomer på etablert cøliaki, er det sannsynlig at mine tarmtotter rett og slett ikke var tilstrekkelig skadet på det tidspunktet. Jeg hadde dessuten begått den store feilen det er å kutte gluten fra kostholdet mitt i forkant av gastroskopien, uten å forstå konsekvensene av det valget. 

Det er paradoksalt etter min mening at vi enda ikke har et diagnoseverktøy som i tilstrekkelig grad avdekker sykdommen før stor skade har skjedd. Å stille en diagnose på grunnlag av graverende tarmskade er i så og si sammenlignbart med å diagnostisere hjerteproblemer først etter at man har hatt et infarkt. Det forskes på nye utredningsmetoder, men begrensede midler og interesse rundt sykdommen gjør at fremskrittene lar vente på seg.

Det er svært viktig at du ikke slutte å spise gluten før du har blitt riktig diagnostisert, selv om det gjør vondt. Jeg kuttet gluten ut av kostholdet mitt på egen hånd før min første undersøkelse, og det resulterte i en rekke forsinkelser og forvirring ti år etter, når symptomene allerede var blitt ekstreme. Jeg hadde en (falsk) negativ blodprøve, og kombinert med en ti år gammel negativ gastroskopi så ville ikke legene engang vurdere cøliaki i prosessen med å finne riktig diagnose. Jeg var syk mye lengre enn nødvendig.


Hva er symptomene på cøliaki?

 

image source: http://www.butyoudontlooksick.com/wpress/wp-content/uploads/2011/07/brain-fog.jpg

Symptomer på cøliaki er mange og varierte. Du kan lese om mine erfaringer med cøliaki her, og om generelle symptomer på glutensmitte her. De fleste forbinder cøliaki med mageproblemer, og selv om det er de mest opplagte symptomene, så trenger man faktisk ikke ha vondt i magen i det hele tatt! Noen cøliakere oppdager først sykdommen gjennom helt andre problemstillinger, som for eksempel barnløshet eller anemi.

Noen av symptomene er det nesten umulig å forstå at kan komme fra inntak av mat. For eksempel såkalt "brain fog" som vi ikke har et godt ord for på norsk, men som betyr noe i retning av "hjernetåke" og beskriver en tilstand hvor man opplever konsentrasjonsvansker, kommunikasjonsproblemer, dårlig hukommelse og til og med "klumsete" bevegelser.

Selv husker jeg kjempegodt følelsen av å måtte lese en setning igjen og igjen og igjen uten at den satt. Jeg hadde eksamen i en periode der jeg var som værst, og jeg minnes hvordan ordene på papiret ikke fant veien inn i hukommelsen så til de grader at jeg måtte høytlese stoffet flere ganger på rad for at det skulle sitte. Det var forferdelig tungt.

Symptomene kan være (men er ikke begrenset til): 

 

image source: http://www.geniusglutenfree.com/files/cache/533770c3f3d97f2aaf64be7da9071267.jpg

 • Oppblåsthet, gass eller magesmerter 
 • Forstoppelse eller diaré 
 • Migrene 
 • Brain fog eller redusert mental kapasitet (problemer med å løse enkle oppgaver etc) 
 • Svimmelhet 
 • Kvalme 
 • Halsbrann
 • Abort og infertilitet 
 • Lavt kalsiumnivå 
 • Laktoseintoleranse 
 • Senket immunsystem; hyppig influensa, forkjølelse, halsinfeksjoner eller andre infeksjoner 
 • Leddsmerter 
 • Betydelig uforklarlig vekttap eller vektøkning 
 • Forstoppelse eller diaré 
 • Kronisk tretthet og svakhet 
 • Uforklarlig anemi 
 • For tidlig utbrudd av osteoporose 
 • Hypotyreose
 • Autoimmun leversykdom 
 • Svært kløende hudutslett med små blemmer 
 • Irritabilitet eller atferdsendring 
 • Munnsår 
 • Prikking eller nummenhet i hender eller føtter 
 • Migrene 

Når du ser denne listen så er det ikke rart mange udiagnostiserte cøliakere opplever å bli stemplet som "hypokondere". Min søster brukte ofte det ordet om meg, og selv mamma begynte å antyde at jeg kunne være litt "overfølsom". Etter en stund begynte selv jeg å lure på om de kunne ha rett. Tenkte jeg meg selv syk? 

 

image source: http://sweetsofstyle.com/wp-content/uploads/2013/03/coeliac-awareness.jpg

Det finnes nesten ingenting værre enn det å føle at sykdom tar over kroppen din og ingen kan svare deg på hva det er, men isteden foreslår at du har psykiske problemer. Det finnes veldig mange tilfeller hvor pasienter blir tilbudt antidepressiva for udefinerbare mageproblemer isteden for å bli tatt på alvor. Det må nevnes at antidepressive medisiner har en viss (dokumentert) effekt på diffuse "irritabel tarm-symptomer", med utgangspunkt i den komplekse forbindelen mellom tarmsystemet og psyken. Det er derimot ingen årsak til eller unnskyldning for at du skal tildeles kraftig omdiskuterte og vanedannende medisiner på bakgrunn av at den legen som behandler deg ikke har kunnskap nok til å gi deg riktig diagnose.


Lekk tarm?

 

image source: http://www.jillcarnahan.com/wp-content/uploads/2014/07/leaky-gut-SI.png

Mange av symptomene som viser seg hos en pasient med cøliaki blir knyttet til noe som kalles "lekk tarm syndrom (leaky gut syndrome). Lekk tarm er ikke ved dags dato en anerkjent medisinsk tilstand, men er ofte referert til i forbindelse med cøliaki. Teorien bygges på at skadet eller endret tarmvegg fører med seg økt gjennomtrengelighet, hvilket tillater større partikler å lekke ut i kroppen, som igjen forårsaker en immunreaksjon. 

Cøliaki er en av de vanligste feildiagnosisterte (og udiagnosisterte) tilstandene. De vanligste feildiagnosene er: 

 • Irritabel tarm syndrom 
 • Crohns sykdom 
 • Ulcerøs kolitt 
 • Magesår 
 • Perforert divertikulitt
 • Tarminfeksjoner 
 • Cystisk fibrose 
 • Kronisk utmattelsessyndrom 
 • Depresjon 
 • Malabsorpsjon 
 • Insuffisiens i bukspyttkjertelen (?)
 • Redusert gallesalt 
 • Lymfatisk obstruksjon 
 • Bakteriell overvekst 
 • Laktasemangel 
 • Viral gastroenteritis
 • Whipples sykdom 
 • Giardiasis-sykdommer

Personlig fikk jeg intet mindre enn 15 ulike diagnoser gjennom årene som udiagnosistert, alle var basert på den enkelte leges mening. Jeg ble tilbudt antidepressiva av 4 ulike leger. Jeg takket nei.


 

image source: http://thankheavensglutenfree.files.wordpress.com/2013/01/questionmark.jpg

Hva skjer hvis jeg ikke behandler cøliaki?

Resultatene av ubehandlet cøliaki er mange. I tillegg til de symptomene som er beskrevet ovenfor, kan du utvikle infertilitet, bentap, tarmkreft, beinskjørhet, nevrologiske og psykiatriske tilstander,  misdannelser hos foster under graviditet, kortvoksthet (hos barn), defekter i tannemaljen, sykdom i bukspyttkjertelen, interne blødninger og organlidelser. 

Jo raskere du får en diagnose, jo bedre!


Hva kan jeg gjøre for å bli bedre?

Her kommer den gode nyheten! Alt du trenger å gjøre for å bli bedre er å slutte å spise gluten. Det er alt. Ingen (flere) medisiner, ingen kirurgi, ingen rehab, bare god mat! 

Mat kan virkelig kurere, og er foreløpig det eneste som kan bedre symptomer som stammer fra cøliaki (medisinske studier har kommet langt i utviklingen av en cøliakivaksine, men denne er enda et godt stykke unna å bli gjort tilgjengelig). 

 

image source: http://thankheavensglutenfree.files.wordpress.com/2013/01/happiness-2.jpg

Åleve helt glutenfritt vil teknisk sett ikke kurere selve sykdommen; har du cøliaki så har du det for livet, men du vil ikke lenger ha smerter eller være feilernært (mrk: En Ungarsk studie (presentert av Dr. Tye-Din på Sydney Gluten Free Expo 2013) fant at 1/5 av de som deltok i studien, og som var diagnostisert med cøliaki i barndommen, ikke viste noen tegn til gluten-skadet tarm etter reintroduksjon av gluten i kosten som voksne).

Jo tidligere sykdommen oppdages, jo raskere blir du frisk. Det kan være en langsom prosess for voksne som har vært udiagnostisert i lang tid. Det kan ta år. Noen alvorlig skadede tarmtotter kan kanskje aldri bli helt bra igjen, men de vil imidlertid bli mye bedre.

Hvis du har vært udiagnostisert en stund, må du gi kroppen din tid til å bli helbredet. Hvis du i tillegg har utviklet følgesykdommer som et resultat av å gå udiagnostisert, må disse naturligvis behandles i tillegg. Selv måtte jeg pent finne meg i at kroppen min tok seg god tid til reparasjonene. Det var til tider tungt og forvirrende, men sammenlagt så har det bare gått fremover. Du kan lese min historie på denne linken; kanskje går du gjennom noe av det samme.

Det er mye du kan gjøre for å behandle symptomene underveis. Ta en titt på dette innlegget om hvordan håndtere utilsiktet glutensmitte, eller hvordan du kan bli bedre raskere . Der kan du også lese om hvilke symptomer på cøliaki  jeg selv har hatt, og hvordan jeg håndterer dem.

 

image source: http://thankheavensglutenfree.files.wordpress.com/2013/01/wakeupandlive.jpg

Hvis du ønsker kan du også lese om hvorfor jeg startet The Gluten Free Lifesaver. 

For å unngå glutensymptomene er det håp i sikte. Det forskes for tiden på en "cøliakivaksine" (som du kan lese mer om her). Husk at forsøkene er i en tidlig fase, og at vi mest sannsynlig snakker om år før dette kan bli en realitet. Derimot er sannsynligheten stor for at vaksinen vil bli en realitet!

Samtidig forsøker andre forskere å lage en pille som skal behandle symptomer knyttet til cøliaki. Den skal man kunne ta før et måltid hvor glutensmitte er sannsynlig. Den er ikke beregnet på at cøliakere skal kunne fråtse i glutenholdig mat, men som en ekstra garanti mot symptomer hvis du for eksempel spiser ute og er usikker på om de riktige forholdsreglene er tatt. En slik pille vil kunne gjøre det mye enklere for cøliakere å slappe av, og å nyte mat hos venner eller på restaurant. Du kan lese mer om cøliakimedisinen her.


 

Dette er meg, nesten tre år etter diagnosen, frisk og lykkelig :)

Kommer jeg til å bli bedre?

Selv om jeg spurte meg selv dette spørsmålet mang en gang da jeg kjempet mot tilsynelatende endeløse problemer og symptomer, er svaret et rungende JA! Du vil bli bedre, du vil du vil. Jeg lover! 

Veien kan synes lang å gå, og det er mulig du vil føle at du møter veggen av og til. Jeg hadde mange spørsmål, og dager da jeg tvilte på hele diganosen. Etter å ha møtt mange tullete leger og opplevd mye smerte, så lurte jeg av og til på om de hadde tatt feil av at jeg hadde cøliaki også. Men sånn  var det altså ikke, og jeg har så absolutt fått tilbake livet mitt. Det kommer du også til å få!

I mellomtiden kan du elske og nyte alle de fantastisk deilige oppskriftene tilgjengelig for oss som spiser glutenfritt. 

Finn noen av de deilige glutenfrie oppskriftene på The Gluten Free LIfesaver's Pinterest-side! 

Klikk bare på bildet under, så vil du ledes rett inn i en glutenfri himmel!


The Gluten Free Lifesaver på Pinterest:

Bland ditt eget glutenfrie mel! Du finner oppskrifter på denne linken!

   #gluten #glutenfritt #glutenfri #cøliaki #intoleranse #allergi #melkefri #eggefri #utenmelk #utenegg #mel #hvete #baking #bake #oppskrift #shopping #helse #havre #avenin #sykdom #frisk #fitness #detox #slanking #trening #sunnmat #sunn #sunt #kropp 

Ekslusiv Lanserings-Giveaway!

Hei og hopp, og velkommen til nyåpning av The Gluten Free Lifesaver Norge!

Vi gleder oss veldig til å bli kjent med dere, og til å dele TGFL med våre kjære landsmenn. 

La meg først få introdusere gjengen som jobber i TGFL i Norge; nemlig Ingvild Kristine, Kjerstin Marie og Nick:

Ingvild Kristine

Nick

Kjerstin Marie

Alle tre har vi hver vår rolle i The Gluten Free Lifesaver; Kjerstin som skribent og daglig leder for den Norske avdelingen, Nick som helseekspert, og jeg som grunnlegger og daglig leder av den globale virksomheten.  Vi gleder oss veldig til å gi deg det beste av vår individuelle kunnskap, og vi håper både å underholde deg, svare på spørsmål, og i det hele tatt hjelpe deg i din glutenfrie hverdag.

Du kan lese mer om oss på siden "hils på teamet". Du kan i tillegg hilse på meg og lese min historie på siden "Ingvild Kristine", eller du kan finne ut hvordan og hvorforThe Gluten Free Lifesaver ble til på "Historien bak TGFL". 

Du er også selvsagt hjertlig velkommen til å navigere rundt på siden for å lære mer om gluten, prøve spennende oppskrifter, eller få svar på spørsmål om det å leve glutenfritt.

Hipp hurra

En nyåpning fortjener så absolutt en skikkelig feiring, og når man feirer så må man ha gaver. Derfor ønsker vi å gi bort en flott gave til våre nye lesere i form av en heidundrandes giveaway!

Vi gir i den anledning bort en helt ekslusiv TGFL totebag med vårt slogan på, som i tillegg er fullpakket av glutenfri goodies fra England og Australia; med andre ord godsaker som du ikke får tak i i Norge (spennende)! I tillegg ligger det også en skikkelig kul TGFL kopp i baggen!

Vinneren av giveaway'en blir faktisk den aller første i Norge (untatt meg selv og Kjerstin) som har denne TGFL totebaggen!

Ekslusiv giveaway!

Alt du trenger å gjøre for å være med i giveaway-konkurransen, er å følge denne linken eller trykke på bildet til venstre. Du kan også klikke på giveaway-banneren i venstremargen, eller melde deg på via den nye norske Facebooksiden vår


En flottere giveaway skal man lete lenge etter, og vi gleder oss som små barn til å sende denne herlige totebaggen full av godsaker til en heldig leser!

Vi håper dere synes det er spennende at vi nå endelig åpner i Norge, og at dere gleder dere til å fråtse i alt det fantastiske stoffet vi har planlagt for dere. Vi gleder oss ihvertfall utrolig mye, og ser virkelig frem til å bli kjent med mange av dere i tiden fremover!

Besøk gjerne også vår engelske Facebookside, Pinterestside eller en av våre Instagramkontoer (norsk og engelsk)

Masse lykke til i giveaway-konkurransen, og på hjertelig gjensyn!

Hilsen Ingvild, Kjerstin og Nick :)

  

 

Historien bak TGFL

Hei,

 

Jeg vil gjerne ønske deg varmt velkommen til The Gluten Free Lifesaver! Du har antakelig vis funnet oss fordi du enten lever glutenfritt selv, du er nysgjerrig på hva det vil si å leve glutenfritt, eller du er glad i en som ikke tåler gluten.

Min "første" dag som cøliaker var også den siste dagen av mitt liv slik jeg kjente det. Da jeg fikk diagnosen  gikk jeg fra verdensvant og klok, til fortapt og ensom på bare minutter. Glad selvfølgelig, for å endelig ha en diagnose, og for å passe inn i en "boks", men det gikk fort opp for meg hvor mange hull det var i den boksen.

Jeg hadde oppfattet meg selv som et sterkt menneske med relativt ålreit livserfaring og god tro på egne evner. Så plutselig var jeg som et barn, som måtte lære om verden helt på nytt igjen. Jeg måtte bli kjent med kroppen min på nytt, lære å kjenne dens krumspring, hva den likte og ikke likte, og dette paralellt med at omgivelsene skulle bli kjent med meg som den jeg var nå. Sånn var det ihvertfall det føltes.

Jeg hadde lite eller ingen kunnskap om veien foran meg, og jo mer jeg lærte jo mer skjønte jeg at jeg ikke visste -hvis det høres logisk ut. Det burde jo trengt tatt ikke være sånn. Bare fordi cøliaki ikke er en pengemaskin for legemiddelindustrien (ennå), betyr ikke det at hundretusener av mennesker skal måtte klare seg selv i jungelen av halvesannheter og generell inkompetanse.

Jeg kom frem til at hvis jeg skreller denne problemstillingen helt inn til kjernen, så sitter jeg igjen med tre tilbakevendende frustrasjonsmomenter som hele tiden satte kjepper i hjulene for meg:

 • Jeg visste ikke hvem jeg kunne stole på
 • De menneskene jeg burde kunne stole på, satt ikke på all den nødvendige informasjonen
 • Den nødvendige informasjonen var ikke lett tilgjengelige for noen av oss

Helbredelsesprosessen føltes som om den blinde ledet den døve. Alt var prøving og feiling, og når man har cøliaki så er hver feil smertefull og skuffende. Takk og pris for alle individene der ute som kjemper for hver eneste lille bit med informasjon, tester det (ofte på egen bekostning), og deretter deler sine verdifulle erfaringer med nykommerne. Jeg har mye å takke bloggerne for!

Cøliaki burde komme med en bruksanvisning. Diagnosen kom levert på døra mi omtrent som en flatpakke fra Ikea. Livet mitt var i tusen biter, alle skruene hadde løsnet og det var hundre små pakker å åpne. Den kom helt uten verktøy, ingen beskrivelse, og slettes ingen handyman til å vise meg veien. Det var bare meg, og et stort tomt rom som ventet på nye møbler.

Jeg kan desverre ikke gi deg en bruksanvisning, hver eneste flatpakke er forskjellig, men jeg kan være din handyman. For jeg har satt sammen pakken min nå, og den funker bra. Jeg gjorde alle feilene selv i prosessen, og selv om jeg ennå ikke kan si deg alt som funker, så kan jeg ihvertfall fortelle deg om veldig mye som ikke gjør det. Og det er en utrolig god start. Antakeligvis en mye bedre start enn hva du ville fått alene.

Jeg er bedre nå. Alt er bedre. Og jeg er veldig takknemlig til alle som har bidratt til å lappe sammen kroppen min og livet mitt. Nå har jeg lyst til å gjøre mitt for alle andre.

Ingvild Kristine xo

 

Endelig litt bedre, og på min første ferie etter diagnosen - En nøye planlagt overraskelse fra mannen min. Jeg var utrolig nervøs for å reise, men han gav meg ikke noe valg, og det gikk bra!

Ingvild Kristine

Photo by Emily Archbald Photography

Hei,

Jeg er én diagnostiser cøliaker, hvilket betyr at i mitt statistiske kjølvann er det 74 mennesker i hver hundre som ennå ikke vet, som fremdeles er syke, og som fortsatt leter etter svar.

Det er nemlig slik at 75% av cøliakere ikke har fått en formell diagnose, og når rundt regnet én av 70 mennesker (1 av 60 kvinner og 1 av 80 menn) i den vestlige verden antas å ha sykdommen, så betyr det at veldig, veldig mange mennesker går rundt og har vondt!

I Norge er gjennomsnittstiden fra symptomene starter til en diagnose har funnet sted, rundt 6 måneder. Dette er en fantastisk statistikk fra et verdensperspektiv. I USA tar det nemlig gjennomsnittlig 11 utrolige år før en cøliaker blir diagnostisert!

Selv var jeg fryktelig syk i 9 sammenhengende helvetesmåneder, men i forkant av dette hadde jeg en myriade av helseproblemer siden sent i tenårene. Det er 19 vanlige feildiagnoser som oftest gis til mennesker med cøliaki. Jeg var diagnostisert med 15 av dem.


Jeg var der du er nå

 

På sykehuset, da det stod på som værst

Mange tenker kanskje at cøliaki er omtrent det samme som å "ha litt vondt i magen", og når man tenker sånn så er det vel ikke så rart at man lurer på hva vi "maser om".

Cøliaki er desverre veldig mye mer enn en oppblåst mage. Det er en autoimmun sykdom som spiser deg opp innenfra. Det er sant at man ikke "dør av cøliaki", men man kan faktisk dø av følgesykdommene i kjølvannet av ubehandlet cøliaki, og man kan rett og slett ønske å dø hvis sykdommen får gå sin seiersgang i kroppen.

Jeg vil ikke bruke for mye tid på å snakke om det helvetet jeg gikk gjennom, av den enkle grunn at jeg vil fokusere på å komme meg videre. Men jeg vet også så altfor godt at veldig mange nydiagnostiserte cøliakere og glutenintolerante der ute, har behov for å høre at symptomene deres, og den kampen de gjennomgår, ikke er unik. Selv var jeg desperat etter å finne noen som hadde opplevd det samme som meg, noen som kunne forstå, og mest av alt noen som hadde kommet seg gjennom det. For hvordan kan du ha tro på at det finnes en vei ut, hvis ingen har klart det før deg?

Jeg var veldig, veldig syk i lang tid. Så syk til tider, at jeg lurte på om jeg i det hele tatt ville klare å fortsette. Jeg ville jo ikke dø, jeg bare hadde ikke krefter igjen og jeg visste ikke at det kunne bli bedre. 

Livet mitt var så forandret at jeg hadde mistet alt det jeg likte ved det. Jeg hadde mistet meg selv, personligheten min og alle gledene. Jeg var ubrukelig og unyttig for menneskene rundt meg, bare et eneste stort problem de ikke kunne bli kvitt. Akkurat sånn følte jeg det. Og smertene var så sterke og så konstante at jeg utviklet angst på flere plan. Lidelsen var så virkelig for meg, og samtidig så vage for alle rundt meg. Jeg hadde ingen diagnose, det fantes ingen bestemte mønstre, ingen svar, så jeg måtte være iferd med å miste forstanden. De ulike rådene jeg fikk fra velmenende venner, familie og helsepersonell varierte fra bare ta deg sammen til vi må operere. Fastlegen min ville gi meg antidepressiva fordi de i enkelte tilfeller fikser mageproblemer, og spesialistene gav meg ikke mindre enn 7 antibiotikakurer i løpet av bare 3 måneder. Jeg var knust, ødelagt, det var ingenting igjen av meg.


På bedringens vei

Det tok meg også veldig lang tid å bli bedre da jeg endelig hadde fått diagnosen, og fordi legene hadde tatt feil så mange ganger, samt at jeg var den eneste cøliakeren jeg kjente, stilte jeg stadige spørsmåltegn ved både diagnosen og metodene. Jeg hadde ingen å vende meg mot, ingen eksperter. Ingenting var svart eller hvitt.

Jeg er mye bedre nå, men kroppen min leges enda. Noen ganger må jeg minne meg selv på at det ikke har gått lang tid, og se hvor langt jeg har kommet. 

 

Livet før.. 

Jeg har gode dager og dårlige dager. Noen ganger virker det som om symptomene kommer som lyn fra klar himmel, og ofte på de værst tenkelige tidspunkt. Det er som om smerten stemplet et mønster inn i minnet mitt, som kroppen automatisk følger. Som om enkelte situasjoner setter igang en reaksjon i kroppen min, basert på hva den har lært seg. Eller det kan bare være gluten. Jeg vet ikke alltid.

Jeg er av den veldig følsomme typen når det kommer til gluten; jeg tåler ingenting. Ingen mat med spor av gluten kommer lenger enn til dørstokken i huset vårt. Mannen min vandrer denne kronglete veien sammen med meg. Han spiser også glutenfritt.

Jeg har en fantastisk ektemann, den gang kjæreste, som stod standhaftig ved siden av meg i fallet, og siden i den bratte bakken frem mot å finne igjen den jenta han først ble kjent med. 

Jeg begynte å bli skikkelig syk bare 5 måneder etter at vi først hadde møtt hverandre. Gjennom det påfølgende året ble han hos meg, moset poteter, tappet varme bad, og kjørte meg til legevakten til alle døgnets tider, selv når han skulle alt for tidlig opp på jobb. Han sov i og på sykehusmøblement ved siden av senga mi, holdt seg våken når jeg skalv på baderomsgulvet, og han gav meg en sterk hånd jeg kunne klemme med all den styrken jeg hadde igjen. Fra tid til annen trodde jeg ikke at jeg hadde styrke nok til å bli i forholdet, og jeg følte veldig sterkt på at han fortjente bedre. Midt i alt dette bestemte han seg for at denne tragedien av en jente var en han ville være sammen med for absolutt alltid. Jeg har mye å elske ham for.

Foreldrene mine tok godt vare på meg. Jeg kunne ikke jobbe mot slutten, og flyttet tilbake til mamma og pappa i et par måneder for å få den hjelpen jeg trengte. Jeg fungerte ikke på egen hånd, og jeg var redd for å være alene. Jeg visste aldri om smerten ville ta livet av meg. Mamma sørget for at jeg fikk i meg mat, og hun flyttet inn på et annet soverom så jeg ikke skulle sove alene.


 

Livet nå :)

Svaret

Det var søsteren min som til slutt kom på tanken om at jeg kanskje burde testes for matintoleranser, og det var en dame ved navn Tina Hamelten, en ernæringsfysiolog fra Yorktest Nordic, som av ren omtanke tilbød en fremmed en gratis test. Testen gav en klar indikasjon på at noe var galt, og derfra begynte bitene å falle på plass. Med håndfaste indikasjoner kunne jeg selv lede legene i retning av riktig diagnostisering, og jeg var endelig på riktig vei. Sakte men sikkert ble jeg sluppet løs fra buret mitt.

Jeg er overbevist om at min historie er lik din på et eller annet vis. Hvis du vil så kan du dele den med meg. Jeg ville delt hvis jeg hadde muligheten den gang da.

Da jeg endelig fikk en diagnose sa mannen min (den gang kjæresten min) med stor iver: Dette er din vei. Du vil komme til å utrette store ting med dette! Selv var jeg for sliten til å legge noe i det da, men det er logisk i dag. Jeg må finne en mening i kaoset. Jeg må ta eierskap over det, ellers eier det meg.

The Gluten Free Lifesaver er begynnelsen på en vei som vil åpenbare seg ettersom jeg vandrer videre. Min visjon er å rekke ut en hånd, og å ta noen steg sammen med deg slik at du er bedre utstyrt enn hva jeg var. Samtidig ønsker jeg å bidra til at denne verden blir en tryggere og enklere plass for oss som lever glutenfritt; gjennom å sørge for at de som påvirker livene våre har tilgang til riktig informasjon, og ved å gjøre det litt enklere for oss som lever glutenfritt å finne det vi leter etter. En stor erklæring, riktignok, men store ting kan gro fra små frø har jeg erfart. 

Dette er bare en begynnelse, men jeg kommer til å gi det alt jeg har.

Ingvild Kristine xo

 

image source: http://thankheavensglutenfree.files.wordpress.com/2014/02/life-has-to-move-forward.png

Bland ditt eget glutenfrie mel - En enkel guide!

 

Hva savner du aller mest? Godt brød, ikke sant!

Har du noen gang ønsket at du hadde et lite orakel på skulderen som kunne stå bistå med den glutenfrie handlerunden? En som kunne fortelle deg akkurat hvilket mel du bør velge til en hver tid? Selv stresset jeg en hel del i begynnelsen, og jeg vet at det er mange der ute som deler den forvirringen jeg følte. Hvis du kjenner deg igjen i dette, så har jeg gledelige nyheter; selverklært bakeorakel at your service!

Vel, i det minste så kan jeg lette problemene dine bittelitt ved å samle og organisere alt av informasjon for deg - rydde vei i jungelen. Ikke bare vil du finne en hel mengde fantastiske glutenfri melblandinger i denne artikkelen, du vil også finne en ryddig oversikt over mel- og korntyper uten gluten.

Værsågod; Her er din egen glutenfrie mel-guide!


Baking, før og etter gluten

Jeg drister meg til å si at den vanskeligste delen av glutenfri baking er å finne riktig melDet kan desverre ikke sammenlignes med sånn det var før, da du bare slang det samme gamle hvetemelet oppi bakebollen, uansett oppskrift. Nå nei du, hver glutenfri oppskrift har sitt eget egnede mel, fordi hvert glutenfrie mel gjør sine egne ting. Melet har temperament, litt sånn som meg når kakene mine faller sammen før jeg rekker å tenke meg om.

 

image source: http://autismspeaksblog.files.wordpress.com/2010/08/one-cup-of-flour.jpg

Glutenfrie melblandinger er over alt i butikkene i dag, så egentlig er det ikke noe problem å finne den perfekte blandingen for det du vil lage. De kommersielle melblandingene er vanligvis prøvd og testet,  og er alt i alt ganske fantastiske.. men herlighet så dyre de er - og kan pakkene bli mindre?! Dobbel pris for halve produktet imponerer ikke meg! Og hvor frustrerende er det ikke når den lille pakken plutselig tar slutt? Rett som det er så er det tomt - noe som vanligvis skjer sent en lørdag kveld. Helst rett før gjestene ankommer. Og det er ikke som om kiosken på hjørnet har et imponerende utvalg av glutenfrie varer!

Løsningen kan være å blande ditt egen melDet er nemlig ikke like vanskelig som det høres ut. Jeg var riktignok en smule skremt ved tanken til å begynne med, men nå er jeg så glad jeg begynte. Jeg har alltid en stor en beholder med mel for hånden, jeg sparer noen kroner, og jeg kan tilpasse mikser så de passer favorittoppskriftene mine!


Din egen melguide

Jeg vil gjerne dele et lite utvalg av melblandinger med dere, fra forskjellige glutenfrie bakeguruer - som har vært fantastisk nok til å dele sine funn med resten av verden. Tanken er at denne samlingen av melblandinger vil hjelpe deg å eksperimentere, og å finne dine egne favoritter. 

Først litt info om de forskjellige meltypene, stivelser og tykningmidler som brukes i blandingene. Du kan klikke på navnene til de forskjellige melsortene for mer detaljert informasjon. 


De ulike komponentene i glutenfritt mel: 

 • Potetstivelse er laget av skrelte poteter og er veldig finmalt. Det hjelper til å gi en lett konsistens i bakevarer. Må ikke forveksles med potetmel (nedenfor). 
 • Potetmel er laget av hele poteter og absorberer mye vann. Det er tungt og bør brukes med måte. Potetmel vil bidra til å holde på fuktigheten i baksten. 
 • Tapiokastivelse har en søt smak og gir struktur til bakevarer. 
 • Durra-mel (eller sorghum) har en nøtteaktig, søt smak, og gir volum og konsistens når den kombineres med en stivelse, som for eksempel tapioca. 
 • Soyamel har en nøtteaktig smak, og brukes som tykningsmiddel. Proteininnholdet i soyamel hjelper også til med å ersatte gluten i gjærholdige bakervarer. Varmebehandlet soyamel er mildere, og har mindre av den karakteristiske "bønne"-smaken. 
 • Rismel er laget av finmalt ris. Brunt rismel er tyngre og mer næringsrikt enn hvitt rismel, og har lavere glykemisk indeks. Bakkeris er en noe mer grovmalt variant. 
 • Søtrismel eller mel av klebrig ris (glutionous rice på engelsk - som ikke har noe med gluten å gjøre) er laget av korte riskorn, og har et høyere karbohydratinnhold enn vanlig rismel. Dette gjør det bedre egnet som et tykningsmiddel. 
 • Mandelmel er et mel bestående av malte (og vanligvis skåldede) mandler. Du kan også male mandler selv og lage ferskt mandelmel. Merk deg at konsistensen i baksten blir forskjellig ettersom om du bruker en mandelkvern som rasper (som man ville brukt til en tårnkakedeig), eller en mandelknuser (noen ganger kalt en nøttekvern, som bruker samme prosess som en kaffekvern) .

Nøttemel (uansett nøtt) tilsetter smak, konsistens og næringsverdi til bakevarer. Mandelmel inneholder mye naturlig mandelolje, og kan derfor ikke erstatte hvilket som helst mel i oppskrifter. Det samme gjelder for andre typer nøttemel. 

 • Maismel, eller maisstivelse (gjerne kjent som Maizena), er laget av svært finmalt mais. Det er effektivt som tykningsmiddel i sauser, og for å tilføre konsistens i bakevarer. I USA er begrepet "maismel" også brukt om "Maizena" (?) - som er en mer mer finmalt versjon av Polenta (se nedenfor). 
 • Polenta er forskjellig fra maisstivelse, og kalles ofte "corn meal" på engelsk. Den er gul, og gir bakevarer farge. Polenta holder på fuktigheten i baksten, og tilfører struktur. 
 • Pilerot-mel er på mange måter likt maisstivelse, og de kan ofte brukes om hverandre. Melet er malt av pilerot-planten, på engelsk kalt arrowroot, og er populær i kjeks og småkaker. Pilerot er nesten blottet for protein, og i baking passer det best brukt i kombinasjon med andre glutenfrie melsorter. 
 • Bokhvetemel har en sterk, bitter smak, og regnes som et helhetlig glutenfritt mel på grunn av høyt protein-innhold. Bokhvete er godt egnet for baking, og er en god komponent i en glutenfri brødmix. I USA bruker man bokhvete vedlig mye også i ordinær bakst.
 • Hirsemel har nesten det samme proteininnholdet som hvete, og er av den grunn en selvskreven komponent i brødblandinger. Hirse er i midlertid ikke et godt nok bindemiddel alene. Hirsemel har en pulveraktig konsistens, og en søt smak. 
 • Havremel er malt havre. Debatten om hvor vidt havre er glutenfritt er pågående (kjappe fakta om havre og gluten finner du på denne linken), og regelverket varierer fra land til land. Det er svært viktig at du gjør deg kjent med fakta før du bestemmer deg for å innføre havre i kostholdet ditt. For de som velger å bruke havre, sørg for at du kjøper havre som er sertifisert glutenfritt. Havre vil gi et resultat som ligner på hvete i bakervarer, og er derfor kjempefint å bake med. Havre er allsidig og næringsrik, med et høyt proteininnhold. 
 • Quinoamel er ganske grovt, og har en nøtteaktig smak. Det er en næringsrik og proteinrik melsort. 
 • Xantangummi er laget av fermenteringen av glukose, sukrose eller laktose, og brukes som et fortykningsmiddel. 
 • Guargummi er laget av guarbønner, og har nesten åtte ganger så høy jevningegenskap som maisstivelse. 
 • Pektin er laget av frukter og planter, hovedsakelig sitrusfrukter, og brukes som geleringsmiddel og stabilisator. 
 • Johannesbrødkjernemel brukes ofte i glutenfri bakst. JBKM er et pulver utvunnet fra en belgfrukt, og brukes som et nesten smakløst fortyknings- og bindemiddel. Du trenger som regel veldig lite for å oppnå ønsket konsistens.
 • Physillum husk, kjent av mange under merkenavnet fiberhusk, er malte physillumfrø. Physillum tilfører baksten løselig fiber, og binder fuktighet.

Mel til enhver anledning: 

Først vil jeg dele The Gluten Free Lifesavers egen melblanding. Denne er hva man kaller en "all purpose" melblanding, eller en universalblanding. Dette melet kan brukes med stor suksess til det meste av baking!

 • 200 g / 7 oz finmalt hvitt rismel 
 • 100 g / 3,5 oz bokhvetemel
 • 100 g / 3,5 oz durra-mel 
 • 300 g / 10,6 oz Potetstivelse 
 • 300 g / 10,6 oz Tapiocamel 
 • 50 g / 1,76 oz fettfri tørrmelkpulver (kan droppes til fordel for et melkefritt alternativ) 
 • 10 g / 0,35 oz xantangummi

Vær svært nøye med å blande de forskjellige melsortene grundig. Du kan godt bruke en elektrisk mikser hvis du har det. Bland heller for mye enn for lite!

Nb: Når du lager dine egne melblander er det er alltid bedre å måle i vekt snarere enn i volum!


Universalblandinger


Kakemelblandinger


  #gluten #glutenfri #glutenfritt #cøliaki #intoleranse #allergi #baking #mel #hvete #bake #kake #brød #mat #helse #kropp #trening #detox #slanking #havre #avenin #prolamin #sykdom #frisk #bokhvete #hirse #pilerot #quinoa #teff #rismel #maismel #maizena 

Tykk og klissete salt karamellsaus - Glutenfri så klart!

Det er lite som topper en herlig tykk karamellsaus med verdens beste kombo av søtt og salt. Den skal stivne litt på iskremen og smelte i munnen.. Nam!!

Denne oppskriften er til å dø av, den er altså bare så innmari deilig - og utrolig enkel!

Finn frem vaniljeisen og gled deg!

Du trenger:

 • 240 ml sukker
 • 60 ml vann
 • 180 ml fløte
 • 3 1/2 spiseskje ekte smør
 • 1 teskje grovt salt

Slik går du frem:

Tøm sukker og vann over i en kasserolle med tykk bunn, og la sukkeret få smelte i vannet over svak varme. Ikke rør i blandingen!

Skru opp varmen og kok opp, fremdeles uten å røre. Hvis du faller for fristelsen til å røre i sausen, så vil det danne seg sukkerkrystaller. La sausen stå og småkoke i ca 5 minutter, eller til den har fått en gyllen brunfarge.

Ta kasserollen av platen og visp varsomt inn fløten, deretter rører du in smøret og saltet.

Tøm sausen over i en beholder med lokk, og la den kjøle seg ned.

Vips har du laget verden beste salte karamellsaus!

 

  #karamellsaus #karamell #saltkaramell #oppskrift #mat #glutenfri #glutenfritt #gluten #kake #bake #søtt #jul #juleoppskrift #julemat #julekake #baking #cupcake #is #christmas #desember #julekalender #kjærlighet

Verdens beste iste - med en utrolig smart ingrediens!

Jeg elsker iste! Altså, den ekte, hjemmelagede typen. Sweet tea som får tankene til å fly vestover mot sørstatene i USA, mot surrende humler og evig sommer.

Du har kanskje prød deg på å lage iste hjemme, men uffet deg over den bitre smaken som ødelegger hele opplevelsen? Det er sant at hvis du serverer vanlig te med isbiter, så hjelper det ikke hvor mye sukker du har i, den er og blir bitter.

Det er her min hemmelige ingrediens kommer inn i bildet!

Det finnes et triks for å fjerne all bitterhet i isteen, og dette skal jeg dele med deg.


Til en stor mugge med herlig Sweet Tea trenger du:

 • 4 teposer av din favoritt-te (jeg brukte Wedgwood Picnic Tea)
 • 750 ml kokende vann
 • 1 liter kaldt vann
 • 1,2 dl sukker
 • 1/4 teskje glutenfritt bakepulver (!)
 • 1/2 sitron i skiver

Og her komme trikset: Strø bakepulveret i mugga, legg i teposene, og tøm det varme vannet over (vær forsiktig med glassmugger!)

Dekk til mugga og la teen trekke i 15 minutter før du fjerner teposene og fyller i sukkeret. 

Rør helt til sukkeret er oppløst før du heller i det kalde vannet.

Sett mugga i kjøleskapet, og legg sitroskiver og isbiter i mugga rett før servering.

Dette er en garantert suksess!

 

  

 

Glutenfri søtpotet- og butternutsuppe med koriander og spisskummenkrutonger

Hva varmer vel både kropp og sjel mer enn en god kopp suppe når høststormene herjer!

Kryp opp i godstolen med en stor kopp av denne herlige gresskarsuppen, finn frem en god bok og kjenn varmen spre seg ned i tøflene.

Du trenger:

 • 60 ml olivenolje
 • 1 stor løk, finhakket
 • 1 ss finraspet fersk ingefær
 • 1 kg gresskar, skrelt og skjært i terninger (jeg bruker butternut squash)
 • 500 gram søtpotet, skrelt og skjært i terninger
 • 1 ss malt spisskummin
 • 1 liter grønnsakskraft (eller grønnsaksbuljong. Jeg bruker økologisk uten gjærekstrakt
 • 125 ml vann
 • 2 stykker glutenfritt brød. Jeg bruker glutenfri pitabrød delt i to på tvers.
 • ca 1 dl hakket frisk koriander
 • Gresk yoghurt av kumelk, geitemelk eller andre melkealternativer til topping

Slik går du frem:

 • Varm halvparten av oljen i en stior kasserolle på middels varme, og tilsett løken. Rør av og til mens du steker løken i 5 minutter eller til den er myk (den skal ikke være sprøstekt)
 • Tilsett halvparten av ingefæren og la steke mens du rører i 2 minutter
 • Legg til slutt gresskar, søtpotet og halvparten av spisskumminen i kasserollen mens du rører i ca 2 minutter eller til grønnsakene har tatt til seg smaken av krydderet.
 • Skru opp varmen og tilsett vann og buljong. Når det har kokt opp skrur du ned varmen til middels, og lar det småkoke i ca 15 minutter eller til grønnsakene er veldig møre
 • Sett kaserollen til sides for å kjøle seg litt ned, og tøm deretter innholdet over i en blender (eller bruk stavmikser)
 • Smak til suppen med salt og pepper
 • Varm imens stekeovnen til 200 grader
 • Bland resten av oljen og spisskumminen, og pensle blandingen på brødet som legges på en stekeplate
 • Legg brødet i ovnen i ca 5 minutter eller til det er sprøtt, og bryt deretter opp i biter (små eller store etter hva du liker)
 • øs suppen over i kopper, topp med gresk yoghurt, krutonger og fersk koriander!

Tips: 

Hvis du har gjester kan du servere supeen med tilbehøret ved siden av i små skåler, så kan gjestene selv toppe med yoghurt, koriander og krutonger som de ønsker. Kanskje kan de til og med fylle på litt ekstra etter hvert som suppen krymper i koppen!

 

  #mat #suppe #høst #gresskar #pumpkin #butternut #koriander #thaimat #middag #lunsj #lunch #sunt #sunn #sunnmat #helse #kosthold #fitness #trening #lowcarb #lawkarbo #vegetar #veganer #paleo #fslanking #kropp #detox #glutenfri #glutenfritt #gluten 


Høstens beste lammestek!

Lam er godt året rundt, men når nettene blir lange og kulda setter inn, ja da setter vi om mulig enda mer pris på en god og varm søndagsmiddag!

Denne herlige lammesteken er stekt langsomt slik at all smak virkelig lokkes frem, og kjøttet blir så mørt at tennene formelig løper i vann.

"Latterlig godt!" sa mannen min i går kveld, mens blikket løsnet fra omverdenen og tok en liten mikropause i høstmørket. Den lune lukten av lammestek marinert i hvitløk og rosmarin fylte hele rommet, og rødvinen smake ekstra godt.

Denne middagen ser fancy ut, men den er usannsynlig enkel. Du trenger nesten ikke gjøre noe som helst!

Dette trenger du:

 • 125 ml hvitvinseddik

 • 90 gram mykt brunsukker

 • 1 ss olivenolje

 • havsalt og grovkvernet sort pepper

 • 2 kg lammestek, med ben

 • 6 stk hvitløk med skallet på, skjært i to

 • 6 kvister fersk rosmarin

 • 375 ml kyllingkraft/kyllingbuljong (jeg bruker økologisk kraft fra frittgående høns, og som ikke er tilsatt gjæresktrakt)

Slik går du frem:

 • Forvarm ovnen til 180 grader

 • Bland eddik, halvparten av sukkeret, oljen og salt/pepper i en bolle. 

 • Legg lammesteken med skinnet opp i en panne som er omtrent samme størrelse som steken, og tøm marinaden over kjøttet og dekk pannen med platsforlie eller lokk. La kjøttet marineres i 20 minutter, og snu det opp ned etter ca 10 minutter.

 • Etter 20 minutter plasserer du steken i et passende stekebrett (med kanter) med skinnet opp, og tømmer marinaden og kyllingkraften over i stekebrettet

 • Fyll pannen med halve hvitløk og rosmarin

 • Gni så resten av sukkeret inn i skinnet og dekk med aluminiumsfolie, før du plasserer stekebrettet midt i ovenen

 • La steken stå i ovenen i 2-2,5 timer før du fjerner folien og setter den tilbake i oven i en siste halvtime

Hvis du ønsker kan du skjære opp rotgrønnsaker og slenge disse på stekebrettet 30-40 minutter før kjøttet er ferdig.

La steken hvile i 10 minutter før du skjærer i den. Serveres med potetmos og ovnsbakte grønnsaker. Det vil være en deilig sjy nederst i stekebrettet som du kan helle over potetene!

Velbekomme!

 

 #lammestek #lam #middag #mat #varmmat #lunch #lunsj #oppskrift #kjøtt #desember #julemat #jul #christmas #mat #oppskrift #sunt #sunnmat #sunn #helse #paleo #glutenfri #glutenfritt #gluten #matintoleranse #matallergi #hvitløk #rosmarin #saus #roast #slowcooker #crockpot 

Kjempeenkel glutenfri quiche av laks og fetaost - med bunn som lager seg selv!

Med dyprøde stykker av villaks fra Alaska, fersk fetaost og høstens sopp, er denne pairetten virkelig noe for seg selv! Like god som en varmende middag en kald novemberkveld, eller avkjølt som et picnicmåltid på høysommeren. Denne quichen er rett og slett verdens beste!

Den kalles "Impossible Quiche" på engelsk og har fått dette navnet fordi det er så og si umulig å feile!

Den tradisjonelle quichen har en paibunn som kan være en utfordring å lage. Med impossible quiche lager bunnen seg selv! Man blander bare alle ingrediensene sammen i en bolle, heller dem over i forma, og vips så dannes bunnen automatisk under steking! Det er virkelig "impossible" at noe kan være så enkelt!

Du trenger:

 • 125 gram laks (villaks anbefales) i små terninger
 • 180 gram raspet ost (jeg bruker en moden og smaksrik engelsk cheddar)
 • 50 gram glutenfritt hvitt mel
 • 1 teskje bakepulver
 • 2 små sjalottløk, hakket
 • 2 dl sopp, i terninger
 • 1,5 dl hakket purre
 • En håndfull fetaost, smuldret
 • Grovkvernet sort pepper og salt (jeg foretrekker Maldon salt) 
 • 4 egg fra frittgående høns
 • 375 ml melk. Du kan også bruke melkeerstatninger. Personlig bruker jeg geitemelk

Slik gjør du det:

 • Forvarm ovnen til 200 grader
 • Bruk bakepapir til å dekke en springform eller paiform med høye kanter
 • Bland purre, sopp, løk, fetaost, laks, ost, mel, bakepulver, pepper og salt (alt det tørre) i en romslig bolle
 • Visp eggene lett sammen med melken
 • Tøm det våte over det tørre, og rør forsiktig (men pass på at det er jevnt blandet)
 • Stek på midterste rille i ovnen i 35-40 minutter eller til quichen har fått en gyllen skorpe

Server rykende varm med salat og nypoteter!

 

  #quiche #pai #ost #pizza #mat #oppskrift #glutenfri #glutenfritt #gluten #matintoleranse #matallergi #melkefri #sunnmat #sunt #sunn #helse #kosthold #middag #lunsj #lunch #kjærlighet #desember 

Fargestoffene i maten vår - Sannheten matvareindustrien ikke vil at du skal vite om!

 


 

Et fargerikt liv på bekostning av helsa 
 

?Det blir litt som Luksusfellen i matveien;
det er så alt for enkelt å late som om det ikke eksisterer?

Vi hører mye om såkalte E-stoffer, og informasjonen er forvirrende. Ikke alle E-stoffer er skadelige, men i jungelen av tall og koder vi ikke uten videre forstår, er det lett å lukke øynene. Problemet er at hvis vi ikke lærer oss å ta bevisste valg i matveien, så står vi fare for å utsette både oss selv og våre barn for reaksjoner som ikke alltid er like

 enkle å spore tilbake til maten vi har spist. Det blir litt som

"Luksusfellen" i matveien; det er så alt for enkelt å la konvolutten med regningen ligge og støve ned, slik at man kan late som den ikke eksisterer. Men til slutt kommer uansett represaliene, og gjerne da større og værre enn de var til å begynne med!

 

Jeg mener at alle må få spise akkurat det de vil, men med åpne øyne. Ved å lære seg hvilke E-stoffer man bør unngå så har man åpnet konvolutten og ihvertfall tatt et bevisst valg. Man lar ikke bare matvareindustrien trekke ulla over øynene våre uavhengig av konsekvensene.

Men hvor skal man så starte? E-stoffene er mange, og de er som oftest "usynlige" for oss når maten kommer på bordet. Det er derimot én type E-stoffer vi som oftest kan se med det blotte øye, og i mange tilfeller kan vi enkelt kontrollere inntaket selv. Dette gjelder nemlig når det kommer til matfarger. 

(Lenger ned i artikkelen kan du laste ned og skrive ut en liste over skadelige fargestoffer som får plass i lommeboken, helt gratis!)


Det er ikke nødvendigvis gull i gryta ved enden av regnbuen

 

Moder jord har utstyrt oss med en naturlig tiltrekning mot farger i mat. Denne dragningen mot matfarger skyldes sannsynligvis at vi skal finne veien til et variert kosthold med en mengde ulike frukter og grønnsaker, noe matvareindustrien har snudd på hodet ved å farge usunn mat i de vakreste brilliante fargekombinasjoner. Det er utrolig hvordan man kan "pynte" på naturen og lure sansene våre!

Matfarger er vanskelige. Mange mennesker, både barn og voksne, reagerer på fargestoffer, og du bør ikke la deg lure av ordet "naturlig"..

Å vite hvilken mat som med sikkerhet ikke vil gi deg reaksjoner kan være en utfordring, for ikke å snakke om å kunne identifisere stoffer som setter deg og dine barn i fare for å utvikle problemer som man ikke ser før senere i livet. Jeg er sikker på at mange foreldre med sensitive barn kjenner til denne utfordringen, og mange uten allergier kan fortsatt ønske å unngå skadelige stoffer.

Informasjonen jeg bruker for dette innlegget er basert på Royal Prince Alfreds sykehus håndbok for matintoleranse. For de av dere som ikke er kjent med RAPH Eliminasjonsdietten, så er det massevis av god informasjon å finne på http://www.fedup.com.au. Men for å gi deg den grunnleggende informasjonen, så kan du finne noen viktige punkter her: 


 Det kan være nyttig å lære seg forskjellen på allergi og intoleranse. Plansjen under forklarer forskjellene enkelt og greit!


Kjemikalier i mat

Kort sagt, kjemikalier i mat og tilsetningsstoffer (naturlige eller kunstige) er kjent for å forårsake en myriade av symptomer som ellers ikke kan forklares i form av en "sykdom".

Tradisjonelt er vi kjent med matallergier, som er immunresponser mot en bestemt del av en matvare, vanligvis et protein - som får kroppen til å behandle maten som "giftig" og dermed forårsaker en reaksjon. Matintoleranse er imidlertid annerledes. Det er en kjemisk reaksjon til et element i et næringsmiddel eller en matgruppe, slik som salisylater, aminer og annet. Intoleranse og allergi kan overlappe hverandre, men de er ikke det samme problemet. 

-Selv om symptomene kan være svært like, er det bare allergier som kan være umiddelbart livstruende. 


Overraskende symptomer

 

Man kan tro at matintoleranse kun forårsaker "uskyldige" symptomer som magesyke eller hodepine, men de kan faktisk også være ansvarlig for en rekke andre symptomer. Barn med atferdsproblemer som hyperaktivitet, aggresjon, irritabilitet eller konsentrasjonsvansker kan oppleve at de er intolerante til kjemikalier i mat. Hvis barnet ditt sliter med noen av disse symptomene, bør du kanskje snakke med legen din om muligheten for å undersøke om de er sensitive mot enkelte matvaregrupperinger. 

En allergisk reaksjon oppstår som regel kort tid etter at maten er fortært, mens en intoleransereaksjon kan både være umiddelbar, eller bygge seg opp i løpet av en viss tid. Faktisk vil enkelte intoleranser bare produsere symptomer når du har konsumert en viss mengde av matkjemikaliet, og symptomene kan være ganske forsinket, samt vare i lengre tid. 


Farger til besvær

(Maten på bildet representerer ikke nødvendigvis mat man kan spise på en eliminasjonsdiett source)

I diagnostiseringen og behandlingen av matintoleranser brukes gjerne en såkalt eliminasjonsdiett. Denne dietten kalles også en "failsafe" eller "feilsikker" diett. Den består i å eliminere alle matvaregrupper som inneholder kjente intoleransestoffer, for deretter å sakte reintrodusere dem mens man søker etter symptomer.

Jeg gikk på den såkalte "feilsikre-dietten" i flere måneder, og et element som absolutt skiller denne dietten fra et normalt kosthold, er en åpenbar mangel på farge. All maten er hvit, veldig blek grønn eller lys gul. Ikke mye kos for øyet med andre ord. Da jeg etter hvert blt "oppgradert" til det "moderate" feilsikre kostholdet, begynte maten plutselig å gjenvinne sin glans. Etter mange uker med grønnkål og potetmos fikk jeg plutselig gulrot, rødkål og banan. Etter lange tider på en fargeløs diett, er synet av en gulrot mer enn nok grunn til begeistring!

Nå er det mange måneder siden jeg sluttet med eliminasjonsdietten, men fremdeles passer jeg  på matfargestoffer. 

Det er en omfattende liste over tilsetningsstoffer som man må unngå når man følger et "feilsikkert" kosthold, og farger (selv naturlige) er på den listen. Det finnes derimot noen smutthull også; noen naturlige og kjemisk frie farger har klart å lure seg unna.

(NB: Ta kontakt med legen din før du legger til nye matvarer i kostholdet ditt hvis du er på en "Failsafe"-diett. Eliminasjonsdietten bør ideelt sett være fargefri.) 


En fargerik løsning

Jeg har lett høyt og lavt for å finne trygge måter å tilsette farge i mine bakevarer. Spesielt nå, med jula rett rundt hjørnet - så vil jeg så veldig gjerne se litt rødt og grønt, kanskje til og med litt kakedryss! Jeg hadde lenge tenkt på å lage mine egne farger med rødkål og gulrot. Jeg husker mamma farget egg til påske med kål da jeg var liten, og når jeg lager gulrotjuice så må jeg alltid overhale kjøkkenbenken min på grunn av alle flekkene. Man skulle tro jeg kunne tilsette dem i glasur og få et strålende resultat! 

Jula, som bursdager og andre festligheter, blir virkelig ikke helt det samme uten litt farge!

Heldigvis finnes det naturlige fargestoffer på markedet som er trygge. Etter å ha filtrert ut ganske mange merker, har jeg til slutt funnet flere fantastiske og vakre matfarger som jeg kan introdusere i kosten uten å være redd for bivirkninger. Jeg vil dele dem med deg snart, men først vil jeg vise deg hvilke som ikke er ok!

Noen av fargestoffene på lista vil du kjenne igjen med en gang, andre finner du kanskje ikke i Norge, men du kan møte på dem når du er på ferie. Til og med i våre naboland!

I Norge er vi mest kjent med de "gode gamle" konditorfargene i flytende form, men også nye gel og pulverfarger har kommet inn i landet i vaken av cupcake- og kakehysteriet de siste årene.

De to mest velkjente konditorfargemerkene i Norge er "Idun" og "Gimsøy Baker'n". Utrolig nok finnes det ikke en oversikt over ingredienser i konditorfargene på Idun's nettside, og for Gimsøy Baker'n  konditorfargene kunne jeg knapt finne frem til produsenten! Jeg har imidlertid kontaket dem og håper på et utfyllende svar, men i mellomtiden har jeg funnet frem noen flasker fra bakerst i skapet for å lese ingrediensene..

Alle de norske fargene jeg har testet inneholder noe som heter propylenglykol. Dette stoffet anses som trygt for mennesker og dyr i små mengder. Det eneste man kan ha i bakhodet er resultatet av en svensk studie fra 2010 som viser at propylenglykol i luften etter all sannsynlighet kan kobles til utvikling av astma og allergiske reaksjoner i barn.

I tillegg til den listen jeg har satt sammen, kan du også finne en fullstendig liste over fargestoffer på nettsidene til Food Intolerance Network, en organisasjon hvis arbeid jeg har stor respekt for.


Her er listen over farger man bør unngå:

(Lista starter med kunstig fremstilte farger først, deretter naturlige)


 • E102, også kjent som Tartrazine, C.I. 19 140, FD & C gul 5, Acid gul 23, matgul 4, og Trisodium 1-(4-sulfonatophenyl) -4 (4-sulfonatophenylazo) -5-pyrazolone-3-karboksylat). 

Kjent for å forårsake allergiske reaksjoner og astma, samt en rekke immunologiske reaksjoner inkludert angst, migrene, klinisk depresjon, tåkesyn, kløe, generell svakhet, hetebølger, følelse av kvelning, lilla hudområder og søvnforstyrrelser. Selv i svært små doser kan symptomene vare i perioder på opp til 72 timer etter eksponering. Den er også linket til svulster i skjoldbruskkjertelen, kromosomskader og hyperaktivitet. 

E102 Tartrazine er en vanlig farge over hele verden, hovedsakelig brukt i gul, men kan også brukes i Brilliant Blue FCF (FD & C Blue 1, E133) eller Grønt S (E142) for å produsere ulike grønne nyanser. 

 • E107, også kjent som Gul 2G. 

Forbudt i Østerrike, Norge, Sveits, USA, Japan og Sverige. 

Kjent for å forårsake allergiske reaksjoner, astmaanfall og problemer hos hyperaktive barn. 

 • E104, også kjent som Kinolingult (omstridt farge)
 • E110, også kjent som Paraoransje, Oransje Gult S, FD & C gul 6 eller CI 15985Reds: 122-129.

Kommer fra petroleum, og kan være ansvarlig for å forårsake allergisk reaksjon hos personer med en aspirin-intoleranse, noe som resulterer i ulike symptomer som urolig mage, diaré, oppkast, elveblest (urtikaria), hevelse i hud (angioødem) og migrene. Også kjent for å forårsake reaksjoner hos hyperaktive barn.

 


 • E131, også kalt Patent Blå V, Matblå 5, Sulphan Blå, Acid blå 3, L-Blau 3, C-Blau 20, E 131, Patentblau V, eller Cl 42051132. 

Forbudt i Australia og USA. 

Kan forårsake allergiske reaksjoner, med symptomer fra kløe og elveblest, tonausea, hypotensjon og i sjeldne tilfeller anafylaktisk sjokk. 

 • E133, også kalt Brilliant Blue (Syntetisk)

Kjent for å forårsake astmaanfall og allergier i mennesker som allerede har moderat astma. Det ble utlyst en advarsel fra FDA i 2003 rettet mot helsepersonell, for å opplyse om helserisikoen ved å benytte E133 i sondemat.

 • E132, også kjent som Indigokarmin, 5,5'-indigodisulfonic natriumsalt, Indigotin eller FD & C blå # 2. 

Godkjent som mafargestoff i EU og USA 

Indigo Carmine i sin kjemiske form er skadelig for luftveiene ved innånding, og irriterer hud og øyne. Det rådes til å følge advarsler ved håndtering av stoffet. Kjent for å forårsake atferdsproblemer hos følsomme barn. 

 


 • E142, også kjent som Grønn S. 

Forbudt i Canada, USA, Japan og Norge. 

Kan forårsake allergiske reaksjoner og er en av de fargestoffer som Støttegruppen for hyperaktive barn anbefaler å bli eliminert fra barns kosthold. 

 


 • E151, også kjent som Brilliant Sort BN, Brilliantsvart, Brilliant Sort PN, Brilliant Sort A, Black PN, Matsort 1, Naftol Svart, CI Mat Brown 1, eller C.I. 28440. 

Forbudt i USA, Belgia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Sverige, Østerrike, Japan og Finland, men godkjent i Australia og New Zealand og EU.

Forbudt i Norge frem til 2001 - da forbudet ble fjernet på grunn av handelsrelasjoner med andre land.

Forårsaker allergiske eller intoleransereaksjoner, spesielt blant de med aspirinintoleranse. Stoffet frigjør histaminer, og kan forverre symptomene på astma.

 


 • E154, også kalt Brun FK, Kipper Brown, Sjokoladebrun FK, og CI Matbrun 1. 

En av fargene Støttegruppen for hyperaktive barn anbefaler å bli eliminert fra barns kosthold. 

Kan provosere frem allergiske reaksjoner hos personer som er følsomme for salisylater, og kan forsterke symptomene på astma. 

Forbudt i EU (men fikk lov til å brukes til å farge sardiner - for å produsere oransje sardiner), Australia, Østerrike, Canada, USA, Japan, Sveits, New Zealand, Norge og Russland. 

 • E155, også kalt Brun HT, Sjokoladebrun HT, Matbrun 3, og CI 20285. 

Kan provosere fram allergiske reaksjoner hos astmatikere, mennesker som er følsomme for aspirin og andre følsomme individer, og kan indusere hudfølsomhet. Foreningen for hyperaktive barn anbefaler at stoffet blir eliminert fra barns kosthold.

Forbudt i Østerrike, Belgia, Danmark, Frankrike, Tyskland, USA, Norge, Sveits og Sverige. 

 


 • E122 Azorubin

Kan skape intoleranse hos mennesker som er sensitive til salisylater, samt freprovosere astma. I kombinasjon med konserveringsmidlene benzoater forbindes denne fargen også med hyperaktivitet i barn.

 • E124 Nycoktin

Kan skape intoleranse hos mennesker som er sensitive til salisylater, samt freprovosere astma. I kombinasjon med konserveringsmidlene benzoater forbindes denne fargen også med hyperaktivitet i barn.

 • E129 Allurarød

Kan skape intoleranse hos mennesker som er sensitive til salisylater, samt freprovosere astma. I kombinasjon med konserveringsmidlene benzoater forbindes denne fargen også med hyperaktivitet i barn. Forskning har også vist at avfalsstoffene fra denne fargen fører til kreft i urinblæren hos dyr som har fått fargestoffet tilført i større doser.

 • E123 Amarant

Kan skape intoleranse hos mennesker som er sensitive til salisylater, samt freprovosere astma. I kombinasjon med konserveringsmidlene benzoater forbindes denne fargen også med hyperaktivitet i barn. Studier viser sammenheng mellom E123 og kreftsvultser i forsøk med rotter.

 • E128 Rød 2G

Kan skape intoleranse hos mennesker som er sensitive til salisylater, samt freprovosere astma. I kombinasjon med konserveringsmidlene benzoater forbindes denne fargen også med hyperaktivitet i barn. I tillegg kan denne fargen forårsake anemi, og muligens også endringer i DNA (muteringer).


Naturlige farger med unaturlige bivirkninger:

Ordet "naturlig" slenges rundt omtrent like enkelt som tenåringer slenger skittentøy. Sannheten er at naturlig ikke nødvendigvis er synonymt med "sunt". Både fluesopp og mugg er naturlig, men vi spiser jo selvsagt ikke det. Hvorfor skal vi da spise andre stoffer som finnes i naturen hvis fortæring aldri var intensjonen?

De følgende to fargestoffene brukes meget hyppig i Norge, og da under ordet "naturlig" 

 

 • Cochineal 120, også kjent som KARMIN eller karminsyre, fargestoff (E120), cochineal, karmin (må ikke forveksles med de kunstige fargene carmoisine 122 eller indigotin 132), cochineal karmin, eller fargeindeks (CI 75470). 

?Karmin lages av røde insekter som lever på kaktusplanter i Mellom-Amerika?

Karmin brukes veldig ofte som fargestoff i mat i Norge. Røde godterier er et godt eksempel.

Karmin er fremstilt av tørkede døde gravide skalainsekter som beiter på kaktus i Mellom-Amerika. Et utvalg cochineal-insekter er kombinert med aluminium for å danne karminsyre, også kjent som karmin. 

Det er sjeldne, men økende rapporter om allergiske reaksjoner - inkludert urtikaria, astma, oppkast, diaré og anafylaksi - mot proteiner i insekter. Les mer om Karmin på Food Intolerance Network. 

 • Anatto 160B, også kjent som ROUCOU eller achiote. I USA, er annattoekstrakt oppført som en fargetilsetning som er unntatt fra sertifisering. 

 

Food Intolerance Network sier at dette er den eneste naturlige farge som hittil har blitt funnet å forårsake like mange uønskede intoleransereaksjoner som kunstige farger, og som påvirker flere forbrukere enn kunstige farger gjør. Fargen har også blitt assosiert med sjeldne allergiske reaksjoner.

Bivirkningene fra annatto kan omfatte reaksjoner i huden, gastrointestinale reaksjoner, problemer i luftveier og i sentralnervesystemet, hodepine, irritabilitet, rastløshet, uoppmerksomhet og søvnforstyrrelser, så vel som artritt. Les mer om Annatto her

 

 

Viktig: Tallene er ofte ikke oppført i innholdsfortegnelsen. Isteden bruker man navnene, og de ulike betegnelsene kan brukes om en annen. 


 

Fargene er over alt..

Fargestoffer brukes ikke bare i produkter som er åpenbart knallfargede; som en grønn kjærlighet-på-pinne eller blå glasur. De tilettes også i saus, fisk, tannkrem, sminke, alkoholholdige drikker, brus, brød og kaker .. you name it. Vi er praktisk talt omgitt av tilsetningsstoffer av mer eller mindre naturlig opprinnelse, som kun er der av én grunn: å forbedre utseendet på naturens produkter.


Vår kjente "kjære" konditorfage

Apoteket bruker sitt gode navn som alibi, mens Idun og Gimsøy pynter på flaska med kjøkkenruter og hjemmebakte ord. Men akkurat som Britney er også de gode gamle kjenningene "not so innocent"!


Følgende norske produkter inneholder en eller flere av de ovennevnte fargestoffene:

"Idun's Hjemmebakte" Grønn inneholder E104 Kinolingul, og E133 Brilliant Blue

"Gimsøy Baker'n" Rød Inneholder E120 Karmin

"Gimsøy Baker'n" Blå Inneholder E131 Forbudt i flere land!

 

Apoteket "Storm" konditorfarge Rød E120 Karmin NB: Inneholder i tillegg E202 Kaliumsorbat og E2011 Natriumbenzoat! 

 

 

Apotekets "Storm" konditorfarge Grønn 

Denne er laget med Kopperklororfyll E141, hvilket i seg selv ikke er en farlig farge, men Strom bruker Kaliumsorbat E202 som konserveringsmiddel

 

 

 

"Idun's Hjemmebakte" Rød Inneholder E120 Karmin (image source)"Cacas Progel"
Dette er nok den værste serien av alle! Så og si alle fargene i serien er pakket fulle av skadelige stoffer. De selges med denne advarselen: "Kan påvirke aktivitet og oppmerksomhet hos barn"

 

"Dr Oetker's Konditorfarger" Inneholder E120 Karmin og E133 Brilliant Blue(Nb: inneholder også glucosesirup fra hvete og kaliumsorbat)

Det er nok mange flere norske matfargeprodukter som inneholder stoffer man bør holde seg unna, selv om jeg ikke har nevnt de spesifikt i denne artikkelen. Du må derfor selv være på vakt når du kjøper matfarge.

Min farmor pleide å si: Hvis du ikke kan uttale det - ikke spis det. Med unntak av asiatisk mat, tror jeg hun har et poeng.


Trygge alternativer

Noen av mine favorittfarger!

Det kan virke litt håpløst å måtte gi slipp på alle fargene i livet vårt. Men gjett hva, det finnes ekte, naturlige og trygge farger tilgjengelig som de fleste av oss fortsatt kan tolerere tross allergier og intoleranse!

Sett gjerne farge på hverdagen!


Lag fargen selv!

Å bruke frukt og grønnsaker for å sette farge på maten er en kjempeide, og det er slettes ikke så vanskelig som man kanskje tror. Alle har vi vel opplevd at både skjærefjøl, hender og til og med munnvikene lyser i skarp oransje fra rasping eller spising av gulrot! Rødkål setter uovervinnelige flekker på alt man er så uheldig å søle på, og kaffeflekker på bunadskjorta er mer eller mindre permanente.

Tommelfingerregelen (bokstavelig talt) er at frukt og grønnsaker som setter farge på fingrene dine egner seg som matfarge!

 

Husk at matfarge er et naturprodukt, og vil derfor kunne gi et varierende resultat etter hva du blander det med. Test derfor fargen i en liten porsjon av maten før du kjører på og risikrerer at din rosa bursdagskake plutselig blir grønn. Fargen kan også endre seg litt over tid, især i form av at den blir mørkere.

Matfarger fra frunkt og grønnsaker kan også blandes for å forsterke resultatet. For eksempel kan du blande farge fra rødkål med jordbærpure for å forsterke rødfargen. 

Under kommer noen tips til matfarge man kan lage selv, som kan brukes både i marsipan, melis, og annen mat!


GUL

Gurkemeie:  For en svakere gulfarge (pastell) gir du 2,5 dl vann i en kasserolle et kjapt oppkok. Når vannet har kokt opp kan du ta kasserollen av platen og la vannet avkjøles i 30-60 sekunder. Deretter tilsetter du gurkemeie til du oppnår ønsket fargestyrke. 

Etter at det fargede vannet er fullstendig avkjølt kan du large det i en ren (gjerne kokt/steriliert) glassbeholder med tett lokk. Du kan så tilsette litt av vannet i mat for å oppnå en nydelig dyp gulfarge.

For en sterkere farge kan du tilsette pulveret i maten direkte.

Gurkemeie som er utgått på dato mister mye av smaken, så hvis du har muligheten kan du bruke dette isteden for ferskvare! 

Gulrot: For å oppnå en svakere gul kan du koke ut gulrot i opptil en time, for deretter å kjøle ned vannet og bruke dette til å farge mat. For en sterkere farge kan du juice' gulrot og bruke saften til å farge maten. Konsentrert gulrotjuice gir en sterk gul, nesten oransje farge alt etter hvor mye du tilsetter.

Man kan også få kjøp gulrotopulver hvilket er veldig effektivt som matfargemiddel!

Safran: Dette krydderet gir en kraftig gulfarge, men er dyrt og setter samtidig smak. På den positive siden får man kjøpt det i pulverform og man kan strø det rett i maten. Safran er mest kjent i Norge for å sette farge på lussekatter.

Gulbeter: Denne rotgrønnsaken er medlem av rødbetfamilien, og egner seg meget godt som matfarge! Den kan kokes ut slik som gulroten, eller juices.


RØD

Rødkål: Du kan koke eller juice rødkål, og deretter tilsette mindre mengder for å oppnå en lys rød farge. Nb: tilsetter du for mye vil maten bli lilla.

Jordbær/Bringebær eller kirsebær:  Disse egner seg best som juice. Du kan mose dem og bruke saften, eller juice dem i en blender eller sentrifuge (juicemaskin). Prøv deg frem for å finne riktig mengde, og du kan så variere fargen fra lys rosa til sterkere rød. 

Rødbeter: Denne fantastiske rotgrønnsaken er et matfargevidunder! Kok den for en lysere rødlilla, eller lag juice eller pure for et sterkere resultat. 

 

Rødbetpulver er forresten supert som matfarge!

Tranebærjuicekonsentrat kan man få kjøpt på helsekostforretninger eller på nett. Det gir en fin, dyp rødfarge.

Paprika er en fin rødfarge. Du kan juice også denne grønnsaken, eller rett og slett bruke paprikapulver! Paprikapulveret kan blandes i vann eller tilsettes mat direkte.

Tomatpulver: Hvis du kan få tak i tomatpulver så har du en kjempefin rødfarge som du kan strø rett i maten! 

Både rødbetpulver (red beet powder) og tomatpulver kan kjøpes på nettet.


LILLA

Rødkål er en opplagt kilde til lille matfarge. Du kan juice, blende eller koke, og du vil få ulike resultater alt ettersom hvilken metode du bruker. Blender og juices vil gi den sterkeste lillafargen

Aubergineskall er supert som matfarge! Du kan koke eller juice skallet for en dyp lillafarge. Neste gang du lager vegetarlasagne, moussaka eller ratatouille kan du skrelle auberginen og lage farge til siden.

Blåbær eller bjørnebær gir alt fra pastell til dyp lilla etter hvor mye du bruker. Prøv blåbærjuice eller ordentlige norske blåbær istedenfor den nye typen man får kjøpt på butikken nå for tiden. Den komersielle typen har lyst (nesten hvitt) kjøtt, og setter ikke farge på samme måte.

Rødbeter kan brukes også til lilla. Fargen varierer fra rød til dyp lilla etter hvor mye du har i.


GRØNN

Spirulina får du kjøpt i helsekosten eller på nettet. Denne sjøgrønnsaken gir en veldig sterk grønnfarge, og setter lite smak i forhold til hvor mye du trenger for å få et flott resultat.

Grønnkål (kale på engelsk) er utrolig populært som "superfood" nå for tiden. I tillegg til sitt rykte som supermat har grønnkål flotte fargeegenskaper. Bruk kokemetoden, eller juice grønnkål for et enda sterkere resultat.

Spinat egner seg også godt til grønnfarge. Du får den sterkeste fargen av juice, men du kan også koke den.

Brønnkarse (watercress) ksn også juices eller kokes for å farge mat grønn.

Spinatpulver (spinach powder) er kjempeflott! Det gir en dyp grønnfarge, og du får kjøpt det på nettet.

Aspargespulver (aspargus powder) gir en lysere grønnfarge, og du finner også dette på nett.


BRUN

 

God gammeldags sukkerkulør!

Kakaopulver er en gammel kjenning, som egner seg veldig godt som både matfarge og selvsagt smakstilsetning! Du kan også bruke kakaodråper.

Sukkerkulør er vi mest kjent med å bruke i brun saus, men du kan også farge annen mat med det. Finnes i nesten alle supermarkeder.


BLÅ

(image source)

Ja, du kan faktisk lage blåfarge selv!

Skjær opp et halvt RØDT kålhode i biter, og legg det i en kasserolle. Dekk kålen med vann og kok i 10 minutter. Sil vannet over i en bolle (kast eller spis kålen), og la det kjøle seg HELT ned til romtemperatur.

Når kålvannet er avkjølt tilsetter du natron, en halv teskje i gangen, til det lilla vannet skifter farge til blått!

Husk at natron også smaksetter vannet, så du må ikke ha i for mye. Hvis du vil unngå natronsmaken kan du isteden tilsette spinatjuice aller grønn te.

Å lage "konditorfarge" selv av grønnskaer og frukt er slettes ikke vanskelig, og man slipper å tenke på at man har i seg skumle tilsetningstoffer!


Om du ikke vil lage selv..

 

Det finnes farger på markedet som ikke hører til "værstingene", og til og med de som er verdt en varm anbefaling! Jeg har laget en liten oversikt over fine alternativer som jeg selv har funnet, noen i Norge og andre i utlandet. Det er også mange flere på markedet som man lett kan finne på nettet. Spesielt nå som du vet hva du skal lete etter!

Naturlige farger er ikke bare trygge, men også levende og nydelige!

Først en liste over trygge fargestoffer 

 (For lesere på eliminasjonsdiett: Jeg vil gjerne påpeke at konsentrerte naturlige farger kan ha et høyt innhold av salisylater, aminer og glutamater. De bør brukes med forsiktighet, og test dem eventuelt før du introduserer dem til et "Failsafe" -kosthold. Rådfør deg alltid med helsepersonell. Hvis du er på en streng eliminasjonsdiett, anbefaler jeg ikke å legge noen farger til maten!) 


De eneste fargene oppført som absolutt trygge for alle (inkludert de som er på eliminasjonsdiett)  er følgende: 

 • 101 Riboflavin, lactoflavin, vitamin B2, gul 
 • 160a Betakaroten 
 • 170 Kalsiumkarbonat, mineral farge og kalsiumtilskudd 
 • 171 Titandioksid, mineral farge, hvit 
 • 172 Jernoksid, rød, svart, gul mineralfarger 
 • 173 Aluminium, mineral farge 
 • 174 Sølv, mineral farge 
 • 175 Gold, mineral farge 
 • 153 Sot, vegetabilsk karbon 
 • 150A Caramel I - plain 
 • 150b Caramel II - kaustisk sulfitt prosess 
 • 150c Caramel III - ammoniakk prosess 
 • 150D Caramel IV - ammoniakk sulfittprosess 

Nb: Sjekk alltid om karamellfarger er glutenfrie! 


Farger etter min smak!

"Idun's Hjemmebakte" Gul er laget med E100 som i realiteten er gurkemeie (turmeric), og helt ufarlig for alle som ikke er intolerante eller allergiske mot enten salisylater, aminer eller planten gurkemeie.

 

En annen gulfarge du kan se etter er E161b Lutein. Lutein kommer fra Ringblomst, og mange av dere har kanskje brukt nettopp Ringblomst som kakepynt eller lignende!

Det merket du ser på bildet er fra Australia, men kan kjøpes på nettet. 

Denne grønnfargen er laget av Chlorofyllin E141 og er helt trygg for de fleste. Du får kjøpt dette produktet på nettet via denne linken.

Fra samme nettbutikk får du denne flotte rødfargen som er laget av rødbetpulver! Følg denne linken.

Hvis du ønsker en mer tradisjonell "konditorfarge" som er flytende, så selger denne nettbutikken naturlig rød farge på flaske.

De selger også blå naturlig farge på , og sort naturlig farge her.


Min peronlige favoritt

 

Min absolutte favoritt er Hoppers naturlige matfarger og pynteprodukter. Dette merket har ingen navn du ikke kan uttale, ingen forvirrende tall og skremmende E-stoffer. De er bokstavelig talt laget av hverdagsfrukt, bær og grønnsaker som gulrot, søtpotet, solbær og spirulina! 

Noen mennesker kan selvsagt være allergisk eller intolerant overfor visse frukter og grønnsaker, og du må alltid sjekke etiketten for å se om et produkt er trygt for deg. Men hvis du kan spise gulrøtter og gresskar, kan du for eksempel ha "Cloudy Orange" fargen som jeg bruker på mine pepperkaker. Og hvis du kan ha solbær, kan du bruke lilla. Det er så enkelt som det! 

Noen av disse fargene vil være ok på selv en moderat eliminasjonsdiett!

Alle Hopper-produkter er gluten, -melke, -egg, - nøtte og soyafrie - uten kunstige farger eller smaker og ingen 120 (sulfitt, konserveringsmiddel). 

Hopper har til og med kakestrø som er failsafe eller allergivennlig (avhengig av fargene). Jeg kjøpte meg noen nydelige hvite sprinkles for å dekorere julekakene mine - og det er kjempedeilig å kunne pynte ivei med god samvittighet!


Min kjeks pyntet med grønnsaksfargene fra Hopper - Se så skarpe farger!

Jeg har prøvd Hoppers "Cloudy Orange" og "Cherry Red". Begge fargene er sterke og levende. Mine prøve-kjeks har begge samme vakre farger to dager senere (Kakene har ligget utildekket på benken i sterkt sollys, høy luftfuktighet og varme), og jeg kan nesten ikke sette ord på hvor høyt jeg elsker kvaliteten på dette produktet!

Det eneste minuset er at fargene må oppbevares i kjøleskapet eller fryseren, men det vitner bare om at produktet er naturlig! 


Andre naturlige alternativer

Det er to farger som ofte benyttes i mat og som betegnes som naturlige, men som det er vanskelig å finne god informasjon om. Det er henholdsvis Lutein 161b og Copper-Chlorophyllin E141.  Jeg har valgt å ta med disse to fargestoffene basert på de undersøkelsene jeg selv har gjort, og ser på de som en god nummer to etter fargestoffer som er direkte utvinnet fra frukt og grønnsaker

.
(image source)

Lutein er et fargestoff som kommer fra blomster i ringblomstfamilien, en plante vi er godt kjent med i Norge.

Om Lutein sier Wikipedia:  "Lutein er en naturlig del av menneskets kosthold hos de som spiser frukt og grønnsaker [...] Så tidlig som i 1996, har lutein blitt innarbeidet i kosttilskudd. Mens det ikke eksisterer noen anbefalt daglig dose av lutein som for andre næringsstoffer, har det blitt sett positive effekter ved inntak av 6-10 mg/dag. Den eneste påviste bivirkning av overinntak av  lutein er brun hud (carotenodermia) "

Lutein er imidlertid forbudt som matfargestoff i USA, men er tillatt for bruk andre steder. Jeg har ikke vært i stand til å finne ut nøyaktig hvorfor det ikke blir brukt i USA, fordi stoffet bare synes å ha positive effekter - men jeg ville være veldig interessert i å vite om noen har informasjon. 

De tilbakemeldingene jeg hittil har fått fra matbloggere i USA tyder på at svaret rett og slett kan ligge i økonomi eller lobbyvirksomhet. Dette vites forøvrig ikke med sikkerhet.

Lutein er tillatt på en eliminasjonsdiett med forsiktighet. 

Dette produktet gir en vakker, sterk og holdbar gulfarge.

 

Jeg har også prøvd grønnfarge laget av Cobber-Clorophyllin. Jeg var ikke i stand til å finne mye info på stoffet, men har lært at den grønne fargen er avledet fra det naturlig klorofyll i planter, og dermed er av naturlig opprinnelse. For å omdanne denne til et egnet fargestoff trenger man en kjemisk prosess, men ikke noe som fører til  forurensning av produktet. Det eneste landet som ikke bruker kobber-chlorophyllin som matfargestoff er USA, men de bruker den i sitrusdrikkevarer . Jeg var nysgjerrig på hvorfor det har en så begrenset bruk, og sjekket med FDA. FDA sier: 

"FDA konkluderer med at [..] bruk av natrium-kobber chlorophyllin som farge-tilsetning i sitrusbaserte tørrdrikkevareblandinger er trygt, tilsetningen vil oppnå tiltenkt teknisk effekt, og er således egnet for dette bruk. [..] I tillegg [..] FDA konkluderer med at sertifisering av natrium kobber chlorophyllin er ikke nødvendig for beskyttelse av folkehelsen. "

Så det ser ut til at FDA har rett og slett bestemt at sertifisering er unødvendig, og derfor er det ikke forbudt. 

Dette produktet gir en dyp, vakker grønnfarge, en som ikke har falmet i løpet av denne testen. Den har imidlertid mørknet litt, men den er fremdeles vakker. 

Kobber-chlorophyllin er tillatt på en failsafe diett med forsiktighet. 

(Nok en gang, selv om disse produktene ikke er oppført som forbudt på eliminasjonsdiettens liste over tilsetningsstoffer, så betyr det ikke nødvendigvis at du ikke kan få en reaksjon. Hvis du er sensitiv så må du konferere med lege før du legger til nye produkter i kostholdet ditt.)


Jeg håper dette har vært et nyttig innlegg, og at du nå kan live opp baksten med noen trygge, men fantastiske farger! 

For alle som kan være interessert i Failsafe / eliminasjonsdiett (barn med atferdsvansker eller voksne med ulike "uforklarlige" symptomer eller mageproblemer som ikke blir bedre): Jeg anbefaler nettsiden http://www.fedup.com. au - den absolutt den beste kilden jeg har funnet om emnet! 

Jeg er stadig på utkikk etter nye fantastiske produkter, så hvis du vet om andre trygge matfargestoffer så kan du gjerne dele! Også, hvis du har ytterligere informasjon, erfaringer eller synspunkter om trygge eller utrygge matfargestoffer, så vil jeg gjerne høre fra deg!

  #konditorfarge #matfarge #fargestoffer #estoffer #mat #kosthold #helse #barn #sykdom #frisk #allergi #matallergi #intoleranse #matintoleranse #gluten #glutenfri #glutenfritt #cøliaki #nora #pepperkake #jul #desember #xmas #christmas #kjærlighet #fitness #trening #lowcarb #paleo #vegan #fodmap 

Hei!

Velkommen til The Gluten Free Lifesaver Norge, her finner du det aller beste en glutenfri livsstil har å by på!


GFL startet i Australia i 2012, nesten ett år etter at jeg var diagnostisert med cøliaki. Siden den gang har vi vokst i rasende fart, og vi har nå tusenvis av lesere over hele verden. Vi er derimot rykende ferske hjemme i Norge, og jeg gleder meg stort til endelig å få dele min verden med dere!


- Ingvild Kristine xo


Følg ossMeny


Facebook


Instagram


Pinterest

Follow The Gluten Free Lifesaver's board The Gluten Free Lifesaver's Group Board on Pinterest.