hits

oktober 2015

Saftig glutenfri og melkefri eplekake med hstens norske epler!


Nyt norske epler i sesong!

Finnes det noe bedre enn en god, gammeldags, saftig eplekake? Med nyplukkede norske epler til og med!

Eplekake er en desidert favoritt for meg. Ikke bare minner den om barndommens sndagsbesk hos farmor og farfar, men det er noe helt spesielt nr man kan plukke noen av ingrediensene selv. Hvis du ikke er s heldig ha epletrr i hagen, s fr du kjpt nydelige, friske, norske epler i butikken hele hsten.

Denne oppskriften p saftig glutenfri eplekake er helt himmelsk! Jeg lagde to store kaker, og de forsvant altfor fort :) Kaken er myk og st, med akkurat nok syre fra elpene, og den holder seg fersk lenge!


Hsten er herlig!

Som du kanskje vet, s flyttet jeg nettopp fra London til Trondheim. Noen stusset litt p hvorfor jeg valgte flytte akkurat i det den tunge vinteren er p vei innover Norges land, og sannheten er at det gjorde jeg med vilje! Etter revis i Australia, New Zealand og andre "varmere strk", s er det nettopp de kalde rstidene jeg savner!

Visst er det hst i London ogs, men jammen er det lite som slr Norge nr landskapet skifter farge og snur nesa mot jul!

LES OGS: Glutenfri eple- og blbrsmuldrepaimed kokosntt-topping!



Eplekake hrer hsten til

Lukten av frost og r jord, vinden som suser rundt hushjrnene, og de flammende trrne som omkranser trehusene imponerer kanskje ikke en solskende nordmann, men det er noe helt utenom det vanlige for en hjemvendt "verdensborger" som meg!

Og n som jeg loffer rundt p parketten i saueskinnstflene mine med et pledd rundt den hutrende kroppen, er det INGENTING som smaker bedre enn varm, hjemmelaget glutenfri eplekake med krem, og en stor kopp te!

foto: bigstock

Oppskrift p saftig glutenfrieplekake

Denne kaken kan gjres melkefri!

  • 3-4 syrlige norske epler med skallet p
  • 1 ss malt kanel
  • 200 gram smr (her er det mulig bruke margarin uten melk - ikke smremyk)
  • 150 gram sukker
  • 150 gramglutenfritt melJeg brukte Mix C fra Schr
  • 5 mellomstorekologiske egg fra frittgende hns
  • 2 ts bakepulver
  • Melis til pynt

Tips: I en langpanne m du doble denne oppskriften


  1. Vask frst eplene og skjr dem i tynne bter. Fjern kjernehuset. Str kanel over eplebtene.
  2. Forvarm ovnen til 180 grader
  3. Litt avhengig av hvilken form du bruker, kan du velge legge eplene i ulike mnster. Jeg brukte en rundform, s jeg la eplene pent i bunnen frst. Husk smre formen godt! Bruk gjerne litt malt ris (ikke rismel) i formen, som erstatning for semulegryn.
  4. Begynn med piske smr og sukker. Om smret ditt ikke er romtemperert s kan du raspe det med rivjern. Pisk til blandingen er lys og luftig.
  5. Tilsett ett egg av gangen, mens kjkkenmaskina gr i lavt tempo. La egget blandes godt inn fr du tilsetter neste.
  6. Blandt mel og bakepulver godt, og sikt det inn i rra mens kjkkenmaskina fremdeles gr p lav hastighet.
  7. Nr melet er rrt inn og rra er jevn, heller du den over eplene i forma. Du m gjerne legge flere lag med epler, for da blir kaken ekstra saftig!
  8. Stekes i 45 minutter, eller til du kan stikke en fyrstikk i midten av kaken uten at det henger rre igjen p den. Steker du for lenge blir den trr.
  9. Avkjl kaken i formen i noen minutter, fr du overfrer den til en rist. Nr kaken er nedkjlt (men ikke helt kald; den smaker best snn!) s heller du melis p toppen!

Nb: Husk at alle ovner er forskjellige. Du m flge med p kaken i de siste 10 minuttene!

Tips: du kan selv kverne ris i blender, mandelkvern eller kornkvern.


Deilig eplekake smaker best servert med pisket krem eller vaniljeis, men det kan ogs passe med en liten dsj rmme eller kesam!

Hvis du har mye epler, s kan du godt lage flere kaker og fryse de. Den smaker like godt etter at den har vrt fryst. Uansett om den har vrt i fryseren eller ikke, s anbefaler jeg varme den noen sekunder i mikroblgeovnen fr servering, om den da ikke serveres rett fra ovnen :)

LES OGS: Den fantastiske klrotkaken som smelter p tunga!

Da hper jeg eplekaken faller i smak, og nsker dere alle en herlig hst!






#glutenfritt #glutenfri #gluten #cliaki #melkefritt #melkefri #diett #helse #mat #oppskrift #kake #hst #epler #eplekake #eple #frukt #stt #stsaker #allergi #intoleranse #matintoleranse #matallergi #lavfodmap #hverdag #fodmap #ibs #irritabeltarm #mage #mave #treningsmat #hvetefritt #bakst #bake #helg #blogg

Hei!

Velkommen til The Gluten Free Lifesaver Norge, her finner du det aller beste en glutenfri livsstil har by p!


GFL startet i Australia i 2012, nesten ett r etter at jeg var diagnostisert med cliaki. Siden den gang har vi vokst i rasende fart, og vi har n tusenvis av lesere over hele verden. Vi er derimot rykende ferske hjemme i Norge, og jeg gleder meg stort til endelig f dele min verden med dere!


- Ingvild Kristine xo


Flg oss



Meny


Facebook


Instagram


Pinterest

Follow The Gluten Free Lifesaver's board The Gluten Free Lifesaver's Group Board on Pinterest.