hits

november 2014

Bubblebutt eller Thutt; Hvor mye sitter du?

Image source: http://assets2.youbeauty.com/img/15520/600/butt_types.jpg


Sidrumpa har kommet for å bli!

Jeg vet at mange er i samme situasjon; du tilbringer time etter time i en stillesittende jobb, og det er vanskelig å holde energien og motivasjonen oppe lenge nok til å trene etter en lang arbeidsdag. Vi kjenner alle på det fra tid til annen.

Problemet er, at en stillesittende livsstil kan skape langt større problemer enn bollemager og det nye fenomenet kalt "thutt" (et lite attraktivt rumpe-møter-lår fenomen som har vokst frem som et resultat av at vi sitter altfor mye). Ikke bare havner man i risikogruppen for alvorlige livsstilsykdommer på lang sikt når man ikke beveger seg nok, men på kort sikt må man i tillegg finne seg i å slite med alskens vondter som kommer av blant annet muskelforkortning, feil holdning, og en dominoeffekt av skader rundt om i kroppen.

Visste du forresten at bare det å bruke smarttelefonen din kan skade kroppsholdningen?


Fakta sjokkerer

Hesledirektoratet gjennomførte i 2008-2009 en undersøkelse som målte fysisk aktivitet blant nordmenn. Resultatet av undersøkelsen viste at kun 22 % av voksne kvinner og 18% av voksne menn er i aktivitet minst 30 minutter daglig (kilde). Denne undersøkelsen er nå 7 år gammel, og siden den gang har vi hatt en økning i  tilgang til, og bruken av, elektroniske medier. I 2009 ble det blant annet målt at nordmenn sitter foran TV'en gjennomsnittlig 3 timer per dag (kilde). Det utgjør 21 timer i uka, som rett og slett er nesten 3 hele arbeidsdager, eller over 1000 timer i året! Tenk deg i tillegg den tiden vi bruker på nettbrett, pc eller smarttelefon.. Hva med tiden vi sitter på arbeid, eller i bil?

En nyere undersøkelse fra Nord-Trøndelag viser forøvrig at hele 40% av kvinner over 20 år i regionen er overvektige, mot en sjokkerende 53% av menn! (kilde)

 

image source: http://jeffreyhill.typepad.com/.a/6a00d8341d417153ef015438fe6982970c-800wi

Tallene fra resten av verden viser en lignende utvikling, og der vi mangler statistikk i Norge kan vi nok ta en titt på utenlandske tall for å danne oss et bilde av retningen det går i:

The Australian Bureau of Statistics opplyser at kontorarbeidere i Australia sitter i gjennomsnitt 22-23 timer i uka bare på jobben, og engelskmenn sitter i følge The Daily Telegraph 14 timer og 39 minutter på rumpa hver dag. 

I USA ser man lignende tall. The Bureau of Labour Statistics rapporterer at over halvparten av amerikanernes fritid tilbringes foran TV'en (kilde), med andre ord sitter de foran boksen hele 9,1 år av livet sitt totalt. De kjører også bil i totalt 4,1 år sammenlagt, og tilbringer 70% av sin våkne tid foran digitale medier. 90% av dagen brukes innendørs, og kontorarbeidere sitter ved pulten sin hele 5 år av livet sitt tilsammen.

Med slike tall er det ikke til å undre seg over at vi "kjenner utviklingen på kroppen"!

I Norge er vi ikke langt unna "amerikanske tilstander", men vi har fremdeles muligheten til å ta tak. Som Severin Suveren en gang siterte fra Fjellvettreglene: "Det er ingen skam å snu!"

 

image source: http://www.keycloud.es/blog/wp-content/uploads/2014/05/evolucion-del-ser-humano.jpg


Skadelig selv om du trener

Kanskje tenker du at "jo, men jeg drar på trening to ganger i uken" og antar at kroppen din får det den trenger, men så enkelt er det desverre ikke. Trening er selvsagt supert, og det skal du absolutt fortsette med, men du må i tillegg ta bestemte grep hver eneste dag for å motarbeide skadevirkningene av en stillesittende livsstil. 

Kjenner du kanskje en øm smerte i armen etter en lang arbeidsdag, eller en sitrende følelse i hånden når du skriver? Er nakken stiv eller korsryggen sår? Opplever du tilbakevendende hodepine? Disse er alle symptomer på en stillesittende livsstil, og gjerne et resultat av feil sittestilling, noe som kan føre til alvorlige og kroniske problemer over tid.


Det finnes løsninger

Man kan ta meget enkle grep for å forbygge eller behandle slike skader. Det dreier seg i hovedsak om riktig sittestilling samt enkle øvelser som man gjentar med jevne mellomrom for å motvirke problemene.

 

Image source: http://www.rsi-shop.com/media/easyslide/rsi_back.png


Motivasjonsproblemer

Mens jeg skriver dette er klokken 15:49, og når jeg ser ut av vinduet har solen allerede gått ned. Det er sen høst, grenene er bare og frosten er ikke langt unna. I mørket sitter jeg, og vet at jeg er fanget foran PC'en i hvertfall 3-4 timer til.

Mørketiden er flott, men de korte dagene kan være tunge. Spesielt er dette tilfelle for meg, som nettopp har flyttet hit fra varme og solfylte Australia! Mens jeg drar på meg doble lag med ullklær, deler venner og familie bilder av strandliv på sosiale medier.

Her er min hjemby..

 

image source: http://darrentierney.com/photographs/images/918/

Da er det ikke vanskelig å skjønne at man kan få litt motivasjonsproblemer av å våkne opp til dette: 

 

image source: http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2007/07_02/weatherPA2007_468x334.jpg

Ja, det er vakkert her i nord. Men etter en hel dag i operasjonssaler og laboratorier (som oftest befinner seg under jorden, i kjellerne på gamle engelske sykehus), da er det litt av en påkjenning for min stakkars australske kropp, å både starte og ende dagen i stummende mørke.

Og jeg er nok ikke alene om å kjenne på at det er tyngre å finne treningsmotivasjonen når høststormene river som verst. Det er ikke bare-bare når oppvarmingen føles som en opptining!  Vi kan nok alle og enhver ha nytte av litt drahjelp en gang iblant.


Hvordan holde på en sommerlig energi hele året?

Hva skjer så, når den lange arbeidsdagen gjør det vanskelig å finne treningstid, eller griseværet rett og slett ikke frister å bevege seg ut i?

 

image source: http://i2.cdn.turner.com/cnn/dam/assets/130328131638-workout-excuse-story-top.jpg

Vi har løsningen! I løpet av november og desember skal jeg holde deg i hånden gjennom en serie med kjempe-effektive øvelser, som gjør det absolutt meste ut av det lille du har av motivasjon i høstmørket. Vi skal ta for oss tøying, sunne livsstilsvaner og bevegelser som holder deg sunn og frisk gjennom vinterhalvåret. Det skal holdes ukomplisert men effektivt, med akkurat de riktige elementene som trengs for å balansere ut skader som skyldes sofa eller PC!

Følg meg i de neste ukene, så lover jeg at du vil kjenne solskinn på innsiden, selv om det ikke skinner ute! Og hvis du trenger litt ekstra motivasjon så kan du ta en titt på forskningresultatene i denne rapporten som nylig ble publisert i Diabetologica Journal. Rapporten så på korrelasjonen mellom en stillesittende livsstil, og sykdommene diabetes, hjerte- kar, og gjennomgående dødelighet. Ikke overraskende viste gjennomgangen av 18 studier en klar sammenheng mellom sykdom, dødelighet og stillesittende livsstil.

 

La vinter'n bare komme! (image source)


 

 

Oversatt til norsk fra engelsk av Ingvild Kristine Ofstad

 #kropp #helse #vintersport #vinter #rumpe #fitness #trening #gym #squat #stillesittende #treningsplan #iform #pilates #yoga #slanking #glutenfritt #glutenfri #gluten #detox #crossfit #gym #løping #treningsmotivasjon #fit 

Hils på teamet

Skuta holdes på stø kurs av flere ivrige skribenter


Ingvild Kristine 

Ingvild Kristine er kapteinen på TGFL-skuta. Hun drives i stor grad av nysgjerrighet og et særdeles stort vitebehov. Slik har hun vært siden hun som liten jente bombaderte foreldrene sine med spørsmål de ikke kunne svare på. Etterhvert som hun ble eldre fant hun svar på det meste, og det er denne informasjonen hun elsker å dele med sine kjære lesere. Vitebehovet, kombinerert med en god penn, en sterk interesse for kosthold og helse, samt en kjærlighet for deilige glutenfrie bakervarer - resulterte nemlig i en nettside.

Ingvild Kristine har i de siste 10 årene bodd på flere kontinenter, hvor hun blant annet har jobbet innenfor markedsføring og forretningsstrategi. Da hun som 30-åring fikk diagnosen cøliaki snudde fokuset, og hun startet The Gluten Free Lifesaver.

Konseptet åpnet først i Australia der hun på den tiden bodde, og spredde seg deretter som et lyn over til USA og England. Før Ingvild visste ordet av det var TGFL Australia's mest populære glutenfri livstils-blogg! Nå gleder hun seg til å dele bloggen, kjærlighetsbarnet, med sine norske lesere.
Kjerstin Marie

Journalist og Daglig Leder for TGFL Norge

Kjerstin er drevet av en altoppslukende skrivelyst, og har lang fartstid som skribent. De siste sju årene har hun tilbragt i ukebladet Se og Hør, men hun kan også skilte med erfaring som både videojournalist og nettjournalist. Hun er like dyktig som hun er ivrig, og gleder seg nå til å ta fatt på nye og spennende oppgaver. 

Kjerstin har forøvrig nylig blitt mor til en liten gutt, og skal etter hvert bidra med iver og engasjement i TGFL's nye satsning; GlutenFreeSuperKids.

Med Kjerstin som ny daglig leder og skribent i The Gluten Free Lifesaver Norge, kan vi glede oss til en godtepose av skrivekunst!

 
Nicholas L. Pfeffer B.EX CEPS

Cardiac Scientist, ALS Certified, Level 4 Master Trainer

Nick er vår faste kropp- og helseekspert. Han arbeider til daglig som regionsjef for et internasjonalt helseforetak innenfor kardiologisektoren, og han har mange år bak seg innenfor fysiologi og trening. Nick kan alt som er verdt å vite om fysisk aktivitet, anatomi og sunn livsstil. Han har blant annet en bachelorgrad i "Exercise Science" og en mastergrad i cardiac electrophsiology, samt "Diploma of Health and Nutrition" fra The Australian Institute of Fitness. I tillegg er han utdannet personlig trener, og har selv vært aktiv i flere sportsgrener på høyt nivå.

Nick tilbringer mye tid i sykehuslaboratorier og operasjonssaler hvor mesteparten av arbeidet hans utføres, men på fritiden er han uforskammet aktiv med CrossFit, rugby, surfing og sykling. Han har dessuten ambisjoner om å lære seg å stå på langrennski, og har faktisk meldt seg på Vasaloppet i ren skjær optimisme! Det gjenstår å se hvordan det vil gå, men i alle fall skal han tilbringe mye tid sammen med oss her i TGFL for å  forsikre seg om at dere får så gode råd som obverhode mulig.   

 

Photography by Emily Archbald Photography / Kristine Pfeffer Photography

Saftig Glutenfri Engelsk Kaffekake med valnøtter og raspet sjokolade - Min favoritt!

Hver søndag så tar vi turen til en herlig liten café som heter Saddlery, rett utenfor St. Albans i England. Caféen ligger vakkert til i landlige omgivelser, og serverer kun glutenfri mat. Alt er hjemmebakt, og alt er helt nydelig!

 

image source: http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/06/b2/c0/26/saddlery-cafe-osprey.jpg

På disken står kakene på rekke og rad, under vakre glassklokker. Jeg sverger alltid at jeg skal prøve noe nytt, men ender likevel opp med favoritten; nemlig "Coffee cake". 

Jeg er egentlig ingen kaffedrikker, men den kremete smaken av nykvernet kaffe blandet med valnøtter og fløyelsmyk smørkrem, er rett og slett for innbydende til å motstå!

Du må gjerne lage denne kaken med koffeinfri kaffe, men det gjør den ikke mindre avhengighetsdannende!

Ingredienser til kakebunnen:

 • 50 gram valnøttkjerner
 • 225 gram sukker
 • 225 gram romtemperert smør eller smørerstatning (som ikke er smøremyk)
 • 200 gram lys glutenfri melblanding/ TGFL's universalblanding
 • ts espressopulverkaffe
 • 2 ½ ts glutenfritt bakepulver
 • ½ ts natron
 • 4 store økologiske egg fra frittgående høns eller eggeerstatning
 • 1 - 2ss melk eller melkeerstatning

Ingredienser til fyllet:

 • 350 gram melis
 • 175 gram romtemperert smør eller smørerstatning (som ikke er smøremyk)
 • 2 ½ ts espressopulverkaffe oppløst i 1 ss varmt vann
 • ca 10 valnøttkjerner til pynt
 • Raspet kokesjokolade til pynt

Fremgangsmåte:

 1. Forvarm ovnen til 180 grader
 2. Smør to 20 cm kakeformer, og legg gjerne i bakepapir
 3. Bruk en kjøkkenmaskin til å kverne sukkeret og valnøttene (til kakebunnen) sammen til et grovt pulver. Hvis du ikke har kjøkkenmaskin kan du legge valnøttene i en pose og knuse de med kjevle
 4. Bland smør, glutenfritt mel, 4 ts espressopulver, bakepulver, natron og egg sammen med sukker- og nøtteblandingen, og miks på medium fart til blandingen er jevn.
 5. Skru farten ned til lav, og tilsett melken sakte mens kjøkkenmaskinen går. Du skal til slutt ha en løs røre, som er omtrent på tykkelse med yoghurt (ikke flytende, men ikke fast). Du kan tilsette mer melk hvis det er nødvending.
 6. Del blandingen i to, og fyll i begge formene. Stek i ca 20 minutter, eller til en pinne kommer ut ren når du stikker i kaken. 
 7. La kakene kjøle seg litt ned i formen (ca 10 minutter), før du legger dem på rist og tar av bakepapiret. Du kan lage smørkremen mens kaken kjøler seg ned
 8. Sikt melisen slik at den er fri for klumper, og bland den med smøret i en kjøkkenmaskin. Kjør på medium til du har fått en myk konsistens.
 9. Løs opp espressopulveret (til fyllet) i varmvannet, og tilsett blandingen i fyllet mens det ennå er varmt, og mens kjøkkenmaskinen går
 10. Kakebunnene MÅ være helt avkjølt før du begynner å pynte, ellers smelter fyllet!
 11. Plassér den ene kalde kakebunnen opp-ned på et kakefat, og smør omtrent halve fyllet på toppen, før du legger den neste kakebunnen over med rett side opp
 12. Pynt med resten av fyllet på toppen, rasp sjokolade over og dekorér med valnøtter

Denne kaken har en rustikk sjarm, så en litt "uferdig" presentasjon med fyll som kommer ut av midten og en litt "grov" look er bare fint!

Har du prøvd oppskriften?
Kom gjerne med innspill i kommentarfeltet under!

 

   #kake #baking #kaffe #oppskrift #glutenfri #glutenfritt #gluten #smørkrem #muffin #cupcake #søtt #helse 

Hei!

Velkommen til The Gluten Free Lifesaver Norge, her finner du det aller beste en glutenfri livsstil har å by på!


GFL startet i Australia i 2012, nesten ett år etter at jeg var diagnostisert med cøliaki. Siden den gang har vi vokst i rasende fart, og vi har nå tusenvis av lesere over hele verden. Vi er derimot rykende ferske hjemme i Norge, og jeg gleder meg stort til endelig å få dele min verden med dere!


- Ingvild Kristine xo


Følg ossMeny


Facebook


Instagram


Pinterest

Follow The Gluten Free Lifesaver's board The Gluten Free Lifesaver's Group Board on Pinterest.