hits

desember 2014

Vi skler julen inn med en helt fantastisk Juletre-Smoothie!



S var det endelig jul igjen

..og vi skal spise oss mer enn mette i dagene fremover!

Mellom ribbefett og sjokoladeboller kan det kanskje friste med en frisk og fargerik Frozen Cocktail, som ikke bare imponerer p smak og stil, men som ogs er bra for deg! Den egner seg dessuten veldig godt til fest!

Denne er uten alkohol, men sleng gjerne i en drpe lys Bacard hvis du vil ha en ekstra merry x-mas :)


Hovedingrediensen in denne festlige smoothien er faktisk spinat. Du tenker sikkert ikke p spinat som en godbit, men den bidrar med en fresh tvist!

100 gram spinat inneholder omtrent 24% av ditt daglige behov for jern, og er en av de aller mest jernrike grnnsakene. Jern er helt avgjrende for produksjonen av rde blodceller, og for cellenes stoffskifte.

I tillegg er spinaten en utmerket kilde til k-vitamin, med hele 400 % av ditt daglig anbefalte inntak per 100 gram. K-vitamin er viktig for benbygningen, og hjelper til med forhindre benbrudd og osteoporose.


Rubinrde antioksidantbomber

Vr sunne cocktail inneholder ogs tranebr; en julefavoritt i USA og England, som er full av nringsstoffer.

Disse fantastiske sm brene er fullpakkede med antioksidanter, c-vitamin og fiber. De har et lavt kaloriinnhold, og lav glykemisk indeks. Antioksidantinholdet til tranebr telles i ORAC-deler, og tilsvarer 9,090μ mol TE/100g. Dette topper nesten hver eneste fruskt og grnnsak, inkludert spinat, elpler, bringebr og jordbr!

Du har kanskje blitt fortalt at du skal drikke tranebrjuice om du har blrekatarr? Det er fordi tranebrene har veldig effektive betennelseshemmende evner. I tillegg har nyere studier (1) vist at daglig inntak av tranebr bidrar til optimalisere veksten av gode tarmbakterier, slik at magen din og immunsystemet ditt fungerer bedre.


Oh Christmas Tree.. A Frozen Christmas Tree Cocktail Extravaganza! <a class=#smoothie #drink #cocktail #health #glutenfree #dairyfree #christmas" width="626" height="403" />Nydelig bde inni og utenp!

Nr alt det er sagt, s m det vel nevnes at denne frosne cocktailen ikke bare fortjener ros for nringsinnholdet, men ogs for sin deilige smak; den er frisk, fresh og fristende - og ikke minst fantastisk se p!


Du trenger:

  • 120 ml kokosnttvann
  • 120 ml knust is
  • 120 ml frosne hele tranebr (kan erstattes med tyttebr)
  • 360 ml fesk kologisk spinat (legg gjerne til 120 ml ekstra for en enda sterkere grnnfarge!)
  • 1 moden banan i biter (her holder det ikke med en halvgrnn en!)
  • 1 ss flytende honning eller lnnesirup (3 ferske dadler for paleo)
  • Valgfritt: 2 cl lys rum per porsjon
  • Frysetrkede bringebr til dekorasjon, og evt noen ektra tranebr

Begynn med kjle ned martiniglass i fryserenIn between fruitcakes and eggnog, a fresh, light and frosty drink might hit just the spot!

Sleng alle ingrediensene i blenderen (untatt pynten), og kjr p full hastighet til du har ftt en herlig, slushy julegrnn cocktail med innslag av rdt.

Fyll hvert martiniglass rikelig, slik at smoothien samles i en topp (lik et juletre), og dryss over frysetrrede bringebr for en flott "juletre-effekt". Legg noen tranebr p toppen til pynt.

Server med n gang, slik at cocktailen ikke smelter!


Og glem ikke at i motsetning til resten av julematen, s er denne smoothien like deilig og sunn resten av ret!

Riktig god jul!







kilder: (1)Reid G. The role of cranberry and probiotics in intestinal and urogenital tract health. Crit Rev Food Sci Nutr 2002;42(3 Suppl):293-300. 2002


#jul #julekalender #desember #vinter #xmas #christmas #julemat #drikke #smoothie #mat #hverdag #glutenfri #fest #nyttr #2014 #jul2014 #glutenfritt #cliaki #melkefri #melkefritt #utenmelk #matallergi #glutenfrijul #intoleranse #oppskrift #blogg #fitness #trening #sunn #sunt #sunnmat #love #kjrlighet #juletre #juleoppskrift #julebakst #bake #baking

.

Flg oss p Instagram!

Vi trekker en tilfeldig vinner blant vre flgere, som fr en flott, glutenfri premie!

@glutenfreelifesaverno


Hilsen Ingvild, Kjerstin og Nick




Verdens beste karamellpudding til jul -uten melk!


Den aller beste desserten!

Bestemoren min var sjefen av karamellpudding. Med trente fingre smeltet hun sukkeret i pannen, uten brenne fingrene. Resultatet ble alltid feilfritt - puddingen var flyelsmyk, gyllen og fantastisk.

Siden bestemoren min gikk bort, s har det vrt faren min sin oppgave lage den perfekte puddingen. Ikke like grasist, vanligvis ledsaget av banning og et glass isvann for fingrene, men puddingen blir likevel en suksess!

Karamellpudding er Norges mest populre dessert, men det er ikke noe vi spiser til hverdags. Det er en jule-tradisjon, og i min familie spiser vi det kun n dag i ret; nemlig selve julaften! Butikkene er fulle av etterligninger, men jeg forsikrer deg om at ingenting kommer i nrheten av ekte, hjemmelaget vare!

Karamellpudding har alltid vrt min favoritt-dessert, og det kommer det alltid til vre. Fordi den lages primrt med melk og egg, s er den en nringsrik dessert, uten mengder av fett og sukker. Det har blitt hevdet at du kan leve p karamellpudding alene, og likevel f alle nringsstoffer du trenger! Selvflgelig vil jeg ikke anbefale det, selv om jeg skulle nske jeg kunne!


Uten melk, nyaktig like god!

Jeg kan ikke drikke melk akkurat n, og jeg er ikke alene. Men jeg er absolutt ikke villig til gi opp karamellpudding av den grunn!

Jeg har lagt ut oppskrift som passer bde de som tler og ikke tler melk. Den eneste forskjellen p puddingen med eller uten melk, vil vre at puddingen med rismelk vil f en noe mrkere farge. Uansett vil desserten din bli et stykke deilig kunst! Nam nam nam!


For den opprinnelige puddingen (med melk), trenger du:

  • 200 ml sukker (for lage karamell)
  • 1/2 ts sitronsaft (eller sitronsyre)
  • 600 ml melk
  • 300 ml flte
  • 5 ss sukker
  • 8 kologiske egg
  • Ett stk organisk vaniljestang (eller 1 ts naturlig vaniljeekstrakt)



For melke-fri pudding trenger du:

  • 125 gram sukker (for lage karamell)
  • 1/2 ts sitronsaft (eller sitronsyre)
  • 625 ml rismelk (eller s kan du prve med andre nytrale melkeerstatninger -soya har for mye smak. Velg en rismelk som du liker smaken p; det kan vre store forskjeller, s prv den frst)
  • 100 gram sukker (for puddingen)
  • 1/2 vaniljestang (eller 1 ts naturlig vaniljeekstrakt)
  • 3 hele egg og 4 eggeplommer


Fremgangsmte:

Begge pudding-versjonene er laget p samme mte.

Ha en metall-brdform klar ved ovnen. Vr forberedt p veldig, veldig varmt sukker! Karamell blir utrolig varmt, s barn skal holde seg langt unna dette prosjektet!

  • Forvarm ovnen til 120 grader.
  • Hell sukker (til karamellen) i en tung kasserolle, bland inn sitronsaft.
  • Smelt sakte p lav varme, ikke rr i blandingen!
  • Nr sukkeret er smeltet, skru opp varmen for oppn en fin karamellfarge. Formlet med sitronsaften er unng at det brenner seg for tidlig. Jo mrkere sukker, jo rikere smak. Det er opp til hver enkelt, men barna pleier foretrekke er lysere pudding.



N kommer utfordringen;

  • Hell den varme karamellen i brdformen. Ifrt grytekluter, dekk bunnen og kantene av kjelen jevnt med massen. Dette er ikke vanskelig i seg selv, men det er vanskelig ikke brenne fingrene! Vr svrt forsiktig, og ha en kopp isvann ved siden av ovnen.
  • Hell varmt vann umiddelbart i pannen for fjerne karamellen fr den stivner, eller alternativt kok karamellen ut av pannen senere.
  • Hell melk og flte (eller rismelk) i en kjele sammen med sukker og vanilje. Husk dele stangen i to. Kok opp under omrring - eller "juks" ved bruke en elektrisk visp.
  • Nr melken koker, ta kaserollen av varmen og la den avkjles litt.
  • Visp eggene forsiktig sammen i en stor bolle. Tilsett den varme melken litt etter litt mens du visper. Hvis du heller for fort vil eggene skille seg!
  • La blandingen hvile i 10 minutter for fjerne eventuelle luftbobler, for du vil ikke ha bobler i det ferdige resultatet.
  • Sil blandingen inn i den karamelliserte brdformen, s blir du kvitt eventuelle klumper.
  • Sett brdformen p en langpanne. Fyll langpanne med vann opp til ca 1/3 av brdformen.
  • Stekes p nederste rille i 2 timer, eller til puddingen kjennes ut som gele nr berrer overflaten med baksiden av en vt skje.


Puddingen kan (hvis du ikke har tlmodighe til vente!) spises varm, men den skal egentlig spises kald. La den avkjles i kjleskapet til den er gjennomkald! (Som regel til neste dag). Snu den forsiktig opp-ned p en tallerken, og beundre din perfekte pudding med karamellsaus som siver ned p sidene!

Serveres vanligvis med en klatt pisket krem.

Bra jobba!


Oversatt fra engelsk til norsk av Kjerstin Marie Ofstad



#jul #desember #christmas #julestemning #julekalender #julemat #julebakst #julegodt #karamellpudding #dessert #kake #stt #melkefri #utenmelk #glutenfri #gluten #glutenfritt #gluten #cliaki #matallergi #glutenintoleranse #intoleranse #allergi #mammablogg #mamma #blogg #familie #kjrlighet #mat #oppskrift #kosthold #helse #trening #kropp #advent #inspirasjon #glutenfree #baking #bake #kake

"SKAL VI DANSE"-KJENDIS MOTTOK SJOKKBESKJED


SKAL VI DANSE-DOMMER: CHRISTER TORNELL BLE RIKSKJENDIS MED "SKAL VI DANSE" P TV2. N SNAKKER HAN PENT UT OM KAMPEN MOT GLUTENINTOLERANSE
FOTO: IMAGES.TVRAGE.COM

Christer Tornell mtte ta tre HIV-tester fr legene skjnte hva som var galt.

Christer Tornell (51) har lang fartstid som kunstlper, danser og koreograf. I 2008 ble han rikskjendis som dommer i TV 2-suksessen "Skal vi danse" - og han har ogs hatt en stor rolle i speserien "Hotel Csar". 51-ringen trener jevnlig og er usedvanlig sprek. Men slik har det ikke alltid vrt. For 15 r siden ble TV-kjendisen plutselig og langvarig syk.

- Det var midtsommeraften, og dagen startet med at jeg var veldig slapp, og hadde magesmerter. En type smerter jeg ikke hadde kjent p tidligere. Jeg nsket bare sove. Det virket litt som omgangssyke - men samtidig ikke, forteller Christer tilglutenfreelifesaver.no

Han regnet med at smertene kom til g over - som de s ofte gjr.

Mistet 14 kilo.-Jeg hadde ftt et reisestipend, og skulle tilbringe noen uker i USA bare dager etter at jeg ble syk. Under utenlandsoppholdet s kom og gikk smertene, og etter hvert s klarte ikke kroppen beholde noe som helst av nring. Maten bare rant gjennom meg.

Da han kom hjem skulle han direkte til Warsawa p jobb- og s begynte prver p "Sugar" med Mia Gundersen (52) og Sven Nordin (57) p Chateau Neuf i Oslo. Timeplanen var full, og legebesk fikk han ikke tid til.

- Jeg burde jo selvsagt oppskt hjelp tidligere, men tenkte hele tiden at dette kom til g over. Til slutt var jeg s drlig at lege var eneste utvei. Jeg hadde da mistet hele 14 kg, og s mager og sliten ut, forteller Christer.

P sykehuset ble det tatt rntgen av mage og tarmer.Til TV-kjendisens store skrekk oppdaget legene skygger i tarmesystemet.


CSAR-KJENDIS: CHRISTER TORNELL GJORDE SUKSESS I HOTELL CSAR P TV2, HVOR HAN SPILTE ROLLEN SOM RUNA'S UKJENTE FAR, JAN STANG EGELAND I SESONG 29.FOTO: TV2


- Samme dag ble jeg lagt inn. De mistenkte en type tarmkreft som er HIV-relatert. S jeg fikk to mulige diagnoser p samme dagen. Bde HIV og kreft. Jeg var lamsltt.

Det ble tatt til sammen tre HIV-tester med f dagers mellomrom.

Fjernet mel.- Jeg fikk sprsml om jeg hadde lyst p beroligende piller. Dette takket jeg heldigvis nei til, da jeg kjente jeg var ndt til tenke gjennom min nye livssituasjon p en konstruktiv mte, sier Christer ettertenksomt.

Til legens overraskelse var alle hiv-testene var negative.

- Legen som hadde diagnostisert meg var veldig forundret. Det ble tatt ultralyd av magen min, og da oppdaget de noe merkelig. Det viste seg at "kreften" var luftbobler.

Luftboblene hadde kommet som flge av at Christers tarmer ikke fungerte som de skulle. Det ble utfrt bde gastroskopi og colonoskopi. Til slutt kom sykehuset frem til at hvetemel var synderen.

- En tredje lege ble tilkalt, og s kom sprsmlet: "Har de legene du har hatt til n fjernet mel fra kosten din?" - Nei, svarte jeg. Dette ble gjort, og kroppen min reagerte over natten. Helt plutselig s begynte alt fungere igjen. Alle ndvendige tester for pvise melintoleranse ble tatt, og jeg reagerte positivt p disse, forklarer "Skal vi danse"-kjendisen.

Christer var mer kampklar enn redd da han fikk feildiagnosene.

Mentalt sliten.- Jeg var innstilt p kjempe mot kreften. Frst etterp, nr alt var over, s hadde jeg det mentalt drlig i en periode. Jeg fikk to alvorlig diagnoser p ekstremt kort tid. Selv om det endte veldig, veldig bra, s er det klart at det var en pkjenning for kroppen og for den mentale helsen.


51-ringen kuttet ut alt av hvetemel. N lever han hundre prosent glutenfritt.

- Det er mange r siden det ble oppdaget, s n har en glutenfri diett blitt en del av hverdagen. Det er dessuten mange flere glutenfrie alternativer i butikker bde i Norge og i utlandet enn fr, og produktene er ikke "gjemt bort" lengre. vre glutenintolerant hemmer meg ikke i hverdagen. I tillegg er jeg s "heldig" at jeg ikke lenger reagerer like kraftig n som jeg gjorde fr hvis jeg fr mel i kosten. Eneste unntak er om jeg har jobbet under press over tid. Da reagerer jeg kraftigere enn ellers p mel, av en eller annen grunn.

51-ringen fastslr at livet er bedre uten hvete.

- Det har frt til at kroppen fler seg lettere. Jeg har et relativt fysisk arbeid, og opplever egentlig store fordeler med leve uten mel. Jeg fler meg mer opplagt. Det negative er at det alltid finnes varer som man skulle nske man kunne spise, men som man ikke kan!


FOTO: PRIVAT


Christer reagerer p oppflgingen han har ftt fra legene.

Roser fastlegen.- Oppflgingen ble ikke-eksisterende etter de frste tre rene. Jeg flger opp meg selv, og fastlegen min lytter til det minste problem, hvis jeg skulle trenge det. Han er helt suveren, roser Christer, og understreker:

- Jeg er takknemlig overfor legen som ba meg kutte ut mel, likevel savner jeg oppflging fra sykehuset som ga meg diagnosen - og en unnskyldning for de to forferdelige feildiagnosene.

Christer ber alle som ikke tler gluten se seg om etter alternative lsninger.

- Sk p nett. Det er mange som sliter med glutenintoleranse, og det finnes mange gode tips og rd der ute. Og spr. Spr heller n gang for mye!


Navn: Christer Tornell

Alder: 51

Glutenfri siden: 1999


Hva er din historie? Vi vil gjerne hre fra deg!



#skalvidanse #christertornell #kjendis #helse #kropp #kosthold #trening #sykdom #frisk #sunn #sunnhet #sunnmat #mat #glutenfri #glutenfritt #cliaki #glutenintoleranse #glutenallergi #gluten #matintoleranse #matallergi #intoleranse #allergi #mamma #desember #jul #christmas #mammablogg #familie #vinter #blogg #inspirasjon #mote #seoghr

Blir det en god glutenfri jul? Vi tester utvalget i butikkene!


(image source)

Hva med de som ikke vil bake til jul?

Ok. Vi baker mye, det er det ingen tvil om. Vi synes det er gy, og har blitt ganske gode til det etterhvert. Men hva med dem som ikke baker? Noen synes jo det er ekkelt med klissete deig p fingrene, mel i hret - og enkelte fr alltid eggeskall i rra? De finnes. Det er mange av dem. Og de skal antakeligvis feire jul, og spise julekaker som oss andre.

Hva om de ikke har mdre, fedre, kjrester, venner, snner, naboer eller dtre som gidder/kan/klarer bake til dem? Skal de da ha en JULEKAKEFRI jul? Uaktuelt, tenker vi. Vi unner INGEN en jul uten kaker! S klart, vi skjnner at det kanskje finnes n, maks to, som ikke liker kaker - og det kan vi jo til nd akseptere. MEN de fleste liker jo kaker! Og alle som liker kaker br f kaker til jul!

Vi bestemte oss derfor for sjekke ut norske butikkers julesortiment. Finnes det i det hele tatt noe utvalg her i Norge - fr Ica, Rema og Meny inn julevarer?

(NB: Vi tester et utvalg butikker i Oslo - og det kan godt hende at at andre butikker, som ikke er med i testen, frer glutenfri julemat. VI vil gjerne ha tips om dette!)


Vi gr "julebukk" i Oslo's butikker

Frst la oss ta turen til vrt yndlingsbakeri: Baker Brun i Markveien i Oslo!

De har et ganske genialt konsept; nemlig Glutenfri tirsdag!


Er det rart vi elsker dem??

Det glutenfrie sortimentet deres er bredt og deilig - litt stive priser (det er vi jo forsvidt vant til) - men nr bakervarene smaker s godt som de gjr s glemmer vi prisen - i alle fall til maten er spist og fortrt. De kan friste med digge boller, muffins, sjokoladekake, nydelig brd, rundstykker og skolebrd.

Jeg tok turen - for sjekke sta p julesorimentet. Bare for oppdage at de ikke tar inn glutenfrie varer fra 16.desember til 04.januar!

Sjokk og vantro.

Det er jo den tiden mine glutenfrie medsstre og brdre trenger Baker Brun aller mest! Forklaringen er dog ikke at de ikke unner cliakere julekos - leverandren er rett og slett bortreist! P verst tenkelig tidspunkt. S beklager! Her fr jeg hpet deres oppe, for s kaste det i bakken.

Men: man kan jo alltids kjpe p forhnd for s fryse ned!

Terningkast: 2

Vi fr hpe dagligvarehandelen gjr en bedre jobb..



Vi STARTER DAGLIGVARERUNDEN HOS MENY, GRNLAND

Kjent for sitt store utvalg. Av mat. For folk som liker hvetemel.

Her er den glutenfrie avdelinga ganske bra. 6 hyllerader full med hvetefrie og allergivennlige varer. Flere versjoner av samme produkt, s du fr litt valgfrihet. Trekk for plassering - du m lete litt for finne reolene.

Terningkast: 3

meny ringnes park

Og for en herlig glutenfri avdeling de har her! Jeg skulle tatt med mlebnd, for her strekker sortimentet seg over mange hyllerader.

Men hvor er det glutenfrie julesortimentet?

Mange andre glutenfri godbiter trekker uansett terningkastet opp - til nesten toppkarakter!

Terningkast: 4

PS: Meny har ofte glutenfri pepperkakedeig i kjledisken!


Rimi hausmannsveien og Trondheimsveien

Vel vel. Ingen glutenfri julemat s langt yet kan se. Dette begynner bli en vane, en drlig en sdan. Rimi Hausmansveien imponerer (ikke) med to spinkle rekker glutenfri mat.



I Trondheimsveien strekker sortimentet seg litt lenger - men det er forsatt ingenting rope hurra for.



Dere kan bedre, Rimi!

Terningkast: 1


Life helsekost

Hurra! Life Helsekost smalgangen frer glutenfri pepperkakedeig! Og den er fri for alle slags ulumskheter! Laget med ekte rrossmr, uten palmeolje, hvetestivelse og tilsetningssoffer. Kjempegod er den ogs, med deilig kryddersmak.

Terningkast: 5


Marks & spencer, steen og strm



Ok - selv om vi ikke finner glutenfri julekaker noen plass i Oslo - s er engelske Marks & Spencer helt sikkert redningen! London bugner jo over av glutenfri julealternativ, s klart de har tatt med seg disse produktene da de nylig flyttet over dammen.

Jeg var full av entusisasme da jeg endelig skulle prve min min yndlingsbutikk - n p norsk jord.


Men jeg m skuffe dere. M&S har riktignok en reol som er tilegnet "de som ikke spiser hvete" - men julematen glimret ogs her med sitt fravr. Buuu!



Terningkast: 3(Plusspoeng for masse kjeks - minuspoeng for mye sukker)


Vi tester ica, storo senteret

Vi har hrt masse bra om Icas glutenfrie utvalg - og tenkte; HER. Her har de kanskje ordnet noe julemat til oss. Det er dessverre ikke mye rope hurra for - men; Ica fr pluss i margen for et fint utvalg - til vre Norge. Avdelingen er ikke gjemt bort i et hjrne, det er lett finne fram - OG det er mye bra velge mellom!

Ica Storo har glutenfri pepperkaker fra Semper - de gjemmer seg blant de vanlige pepperkakene og kjeksene!

Glutenfri pepperkakedeig i spesialkjleskapet!

Bra, Ica - vi liker deg. Skaff deg enda bedre julesortiment til neste r s lover vi deg toppkarakter!

Terningkast: 5


Rema, lakkegata





Vi kunne ikke avlutte testen uten stikke innom Reitan-gruppens baby, nemlig Rema. Lave priser, ja da, men har de et tilbud til allergikere?

Rema overrasker faktisk positivt, de er lave p pris OG de satser p alternativer til de som ikke kan spise hvete. Synes disse sju radene er tipp topp - plasseringen er enda bedre (Du kan ikke unng g forbi) - men juleutvalget er ingenting skryte av. De har glutenfrie pepperkaker fra Semper - pluss i boka!

Terningkast: 3


konklusjon:

Ta en prat med din lokale dagligvareforretning, og spr hva de har eller kan ta inn. Det hjelper sprre! De butikkene vi testet hadde ikke det store utvalget - men andre butikker i Norge har forberedt seg bedre til jul. Du m bare lete litt :)

Til vrt utvalg av testbutikker sier vi:

(image source)

Vi kan jo ikke teste alle butikkene i hele Norge, s vi vil velig gjerne hre fra dere om din lokale butikk frer glutenfritt juleknask! Tips oss!
I mellomtiden kan du kose deg med vre deilige glutenfrie oppskrifter!

Forvrig er disse godsakene er gode og glutenfrie re rundt - og kan vre et deilig julealernativ:

- Marshmallows

- Pikekyss

- kokosboller

- Sarah Bernard

- Kokosmakroner

- Marsipan

- Enkelte typer kransekake er naturlig glutenfri; spr i butikken

Vi nsker deg er super jul med mange godsaker uansett, og flg med p bloggen for utrolig mange fristende glutenfri godbiter!

Krysser fingrene for at norske butikker tar seg sammen til neste r!


TIPS FRA LESERE:

  • Therese sier at Ultra p Majorstua og i Sandvika har et stort utvalg av glutenfri julebakst. Alt fra krumkaker, smultringer, julekake, pepperkaker og andre sorter. Julebaksten blir fort utsolgt, men kan bestilles opp, og smaker som vanlig julebakst. Den er ogs fri for hvetestivelse!
  • Siri sier: Noen Meny-butikker har glutenfri julespesialer i sine frysedisker.
  • Lene sier: Hos Ica Storo str glutenfri pepperkakedeig i spesialkjleskapet!
  • Helene anbefaler Meny Drbak hvor bakeriet hver torsdag fr glutenfrie bakervarer, som ogs inkluderer julebakst. Hun nevner at de selger ut raskt, s vr kjapp!




#jul #julestemning #julemat #julekake #christmas #desember #shopping #mat #kosthold #kake #kjeks #xmas #helse #kropp #glutenfri #glutenfritt #gluten #julekalendre #hverdag #mamma #barn #jul2014 #matallergi #matintoleranse #allergi #intoleranse #lowcarb #lavkarbo #sukkerfritt #sukkerfri #sukker #stt #mat #fodmapdiet #trening #fitness #gym #lping #squat #trend #rema #meny #rimi #cliali #ica #bake #baking #helsekost

Fantastisk, varm sjokolade-smoothie!


Hvem elsker vel ikke varm sjokolade?

..Men hva om du helst vil ha mindre kalorier og mere nringsstoffer? Bare med den samme deilige sjokoladesmaken selvsagt.. Er det mulig? La meg bare si at; Jepp, det er det s absloutt!
.
Denne sjokoladesmoothien er glutenfri, sukkerfri, melkefri, paleo, vegansk og kjempegod -og ja, den er varm!!

Mirakelplanten kakao

Vi kan vel alle vre enige om at kakako smaker godt. Men visste du at den ogs har utrolig mange helsebringende bivirkninger?
.
En studie utfrt ved Cornell University viser at konsentrasjonen av antioksidanter i varm kakao er to til tre ganger hyere enn i grnn te, tre ganger hyere enn i rdvin, og fire til fem ganger hyere enn i sort te (kilde)! Som om ikke det var nok, s har forskerne funnet ut at flavonidene i kakao kan ke blodsirkulasjonen til hjernen, og som et resultat kanskje til og med hjelpe til i behandligen av demens!

Som en bonus viser det seg faktisk at flere antioksidanter frigis fra kakaoen nr den varmes opp, s det er all grunn til nyte en kopp varm sjokolade nr temperaturene faller!

Drikk grnnsakene dine

Spinat hres kanskje ikke ut som noe man br ha i kakaoen, men du kommer til vre glad for at du gjorde det!Selv om du ikke vil kunne kjenne smaken av spinaten i smoothien, bidrar den med fantastiske helsebringene bonuspoeng! Hr bare p dette:

Spinat eren av de aller rikeste kilderne til jern i grnnsaksfamilien, med 25% av ditt dagliganbefalte inntak dekket per 100 gram!.

Jern er helt avgjrende for produksjonen av rde blodceller, og spiller en viktig rolle i cellenes stoffskifte. Spesielt for en cliaker, som gjerne sliter med anemi og samtidig ikke tler jerntilskudd s godt, kan det spise mer spinat vre en fantastisk lsning!

Spinat er forvrig ogs en super kilde til K-vitamin, med 400% av ditt anbefalte daglige inntak dekket av kun 100 gram! K-vitamin er viktig for opprettholde en sterk benbygning.

Sett i lys av alle disse fordelene kan man nok vre enig i at spinat gjr deg like sterk som Skippern!


Enda mer godsaker

Vr fantastiske smoothie inneholder ogs en god dose glutenfri havre. Du leste kanskje om fordelene med spise havre i posten om Frosty The Snowman Smoothien vr, eller sett artikkelen om gluten i havre? Hvis du har lest disse s vet du at det er greit for de aller fleste cliakere og glutenintolerante spise glutenfri havre (nb hvis du ikke er sikker p om du tler det, s m du frst sjekke med legen din). De som kan spise havre er heldige nok til f en hel haug med fantastiske helsefordeler!
.
Havre kan skryte av en fantastisk evne til blant annet senke kolesterolnivet i blodet, stabilisere blodsukkeret, redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, og forebygge brystkreft. Havren inneholder i tillegg mye jern og lselig fiber. Lselig fiber hjelper til med regulere magen, og fugerer som en prebiotika som gjr det lettere for de gode bakteriene trives i tarmen din (kilde).
.
Denne smoothien inneholder ogs superfret Chia, som er fullt av protein, fiber, kalsium og magnesium!
.
Hvis dette ikke er nok til overbevise deg, s kan du bare se for deg en varm og deilig sjokoladedrikk som ikke legger seg p hoftene!

Oppskrift:

For lage denne supersunne og fantastisk gode sjokoladesmoothien, trenger du:

  • ca 2,5 dl friske (kologiske) spinatblader
  • 4 medjool dadler (eller andre ferske dadler uten sukker)
  • 1 ts naturlig vaniljeekstrakt
  • 2ss usukret kakaopulver (eller 2,5 ss hvis du, som meg, liker ekstra sjokoladesmak!)
  • 60 ml glutenfri havregryn
  • 1 ts chia fr
  • 2,5 cl kokende vann
  • 60 ml kaldt vann (valgfritt)
  • Valgfritt: Lnnesirup for de som vil ha en stere smoothie
  • Valgfritt 2: Marshmallow fluff som topping!

Fremgangsmte:

  1. Kjr alle ingrediensene, untatt det kalde vannet, p fullt i blenderen. Husk at du m la ventilen p toppen vre pen nr du har varmt innhold i blenderen! Dekk med et kjkkenhndkle isteden.
  2. Smak p smoothien og se om du nsker ha i litt kaldt vann hvis du synes den er for varm, eller litt lnnesirup hvis den ikke er st nok for din smak. Du kan ogs ha i ekstra kakako hvis du liker sterk sjokoladesmak!

Server den varme sjokoladesmoothien i en festlig julekopp eller et syltetyglass, pynt med marshmallow fluff og et fint sugerr, og server mens den er varm!



#smoothie #jul #christmas #desember #julekalender #xmas #vinter #sn #sjokolade #mamma #kjrlighet #barn #kakao #hotchocolate #chocolate #love #glutenfri #glutenfritt #gluten #plaeo #paleodiett #lowcarb #lavkarbo #sukkerfritt #stt #juleoppskrift #oppskrift #baking #bake #julestemning #marshmallow #varmsjokolade #helse #trening #fitness #kosthold #kropp #diett #slanking #mat #julegodt #godt #trening #sunt #sunnmat #healthy #sunn #blogg

Glitrende Tranebr som spiselig dekorasjon!

Deilig og dekorativt!

Sukrede tranebr er et festlig og vakkert tilskudd til julebaksten! De glitrer som snkrystaller nr lyset reflekteres i sukkeret, og girvirkelig en flelse av hytidmed sine rde fargevariasjoner!

Det er velig enkelt lage sukrede tranebr, og de smaker nydelig stt og syrlig som kakepynt, eller bare som en deilig snack.

Alt du trenger er like deler ferske tranebr, sukker og vann, pluss ekstra sukker for dyppe dem i. Hvis du ikke har tranebr s kan du ogs bruke andre br, for eksempel tyttebr!

  • Kok opp vannet og tilsett sukkeret. Rr godt til sukkeret har lst seg helt opp, og sett sukkerlakentil side i noen minutter slik at denkjler seg litt ned. Hvis du tilsetter tranebrene i for varmt vann, s vil de sprekke.
  • Tilsett deretter tranebrene i sukkerlaken, dekk til bollen og la den st i kjleskapet over natten. Mens brene ligger i sukkerlaken vil de ta til seg sukkeret og f en deilig, st smak.
  • Neste dag tmmer du av sukkerlaken (ikke kast den; du kan bruke den i annen matlaging!), leggbrene p et kjkkenhndkle for at de skal f renne litt av seg, og dypp dem deretter i lst sukker. Srg for at sukkeret dekker hele bret, fr du legger det p en rist for trke.

Nr tranebrene har trket vil du kunne bruke dem tvert, til pynte kaker og kjeks. Slik som for eksempel denne deilige og saftige sjokoladefruktkaken som kommer p bloggen om ikke s altfor lenge.. Nam!





#kake #kakepynt #tyttebr #tranebr #cranberries #baking #bake #jul #christmas #xmas #desember #glutenfri #glutenfritt #gluten #melkefri #eggefri #utenegg #utenmelk #lowcarb #lavkarbo #stt #vegan #vegetar #godt #kjrlighet #julegodt #julemat #julepynt #julestemning #julebakst #julekake #glitter #godteri #sunt #sunnmat #helse #kropp #love #oppskrift #sukker #mat

Frosty The Snowman Smoothie: Bde god p smak og god for kroppen!


En utrolig smooth snmann!

Denne herlige, lille frosne godbiten garanterer et smil om munnen blandt store og sm!

Den er frisk, kremete og supergod, og funker like godt til frokost som til fest! Men, ikke bare er denne snmannsmoothien kjempegod p smak, den bugner ogs formelig over av helsebringene ingredienser!

De fleste som ikke tler gluten kan likevel spise glutenfri havre, og kun 1 av 5 cliakere reagerer p avenin (glutenet som finnes i havre). For de som
tler havren finnes det knapt et flottere kornslag! Havre er fantastisk rik p vitaminer og mineraler, og fyller samtidig tarmen med lselig fiber som regulerer magen og hjelper p magesymptomer. Havre er ogs en skalt prebiotika, som hjelper til skape et milj i tarmen som er optimalt for de gode bakteriene vi trenger!

Blant de helsefremmende kvalitetene havren bringer, kan det nevnes at den hjelper til med senke kolesterolniveet i blodet, stabilisere blodsukkeret, redusere risikoen for hjerte- karsykdommer, styrke immunforsvarets evne til bekjempe infeksjoner, forebygge brystkreft, og beskytte mot astma i barn (1). Havre er faktisk s flott at det burde spises en hel del oftere!


Et flott sted begynne,
er lage denne deilige smoothien!

Du trenger:

  • 1,5 dl yoghurt med probiotika (du m gjerne bruke melkefri yoghurt, men sil den gjennom et kaffefilter for tykne konsistensen) Med melkefri yoghurt blir denne oppskriften paleo, vegansk og lav-FODMAP
  • 2 ss honning (eller lnnesirup for vegansk og lav-FODMAP, eller 3 medjool-dadler for paleo)
  • 2 ss mandelmelk
  • 1 dl glutenfri havregryn
  • 2 frosne bananer i skiver
  • 1 ts kologisk flytende vanilje
  • kanel for str p toppen
  • Valgfri ekstra: Marshmallow fluff og mini-marshmallows til pynt

Sleng alt i blenderen og kjr p hy hastighet til smoothien er fri for klumper. Du kan toppe med en spiseskje marshmallow fluff og noen mini-marshmallows hvis du nsker en stere vri, for s str litt kanel p toppen! Pynt med et dekorativt sugerr, eller gjr som meg og tegn et snmann-ansikt p glasset!

Dette m virkelig vre
den ultimate vinter-smoothien!




Kilder: (1)http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=54


#jul #glutenfri #melkefri #sunt #helse #smoothie #mat #sukkerfritt #stt #julemat #oppskrift #snmann #julestemning #julegodt #sunnmat #fitness #trening #kropp #ernring #havre #vitaminer #christmas #desember #julekalender #kjrlighet

Enkle glutenfri medisterkaker som smaker himmelsk!



En klassiker

I oppveksten likte jeg aldri medisterkaker. Jeg hoppet glatt over "annerledeskjttkakene" der de l i all sin prakt ved siden av hver eneste hovedrett fra julebord til nyttrsfeiring. De smake jo ikke godt! Men lite visste jeg, at det er enormt stor forskjell p ferdiglagede medisterkaker fra kjledisken, og de som man lager selv hjemme p kjkkenet. -Utrolig stor forskjell!

Siden jeg prvde meg p medisterkakelaging hjemme for frste gang, har disse julete kjttkakene blitt en ubeseiret favoritt!De er s utrolig saftige og fulle av smak, og ligner ikke butikkbollene i det hele tatt.

Jeg anbefaler deg p det varmeste prve denne oppskriften -resultatet er verd hvert investerte minutt. Ogdet er absolutt ikke vanskelig!

Som regel lager jeg en stor porsjon som jeg fryser. De egner seg meget godt til oppvarming i ovn, og man kan like gjerne kjre p med en stre porsjon nr man frst er igang.

Jeg lover deg at disse er noen av desaftigste medisterkakene du har smakt!


Du trenger:

(denne oppskriften lager 20-24 medisterkaker)
  • 1 kg kvernet svinekjtt -10-20% fett for saftigsteresultat(jeg velger alltid kologisk)
  • 3 ss potetmel (eller maizena)
  • 1 ts malt sort pepper
  • 1/2 tsmuskat
  • 1/4 ts malt ingefr
  • 3 ts salt
  • 2 egg fra frittgende hns (kan slyfes hvis du ikke spiser egg)
  • 2,5 dl melk eller melkealternativ (f.eks rismelk -soyamelk er ikke anbefale da det setter litt smak)
  • Grnnsaksbuljong eller kraft (uten smaksforsterkere eller gjrekstrakt)

Pass p at kjttet og melken begge har kjleskapstemperatur



Fremgangsmte:

  1. Hvis du bruker kjttdeig av svin s kan du kverne kjttet med kjkkenmaskin eller stavmikser
  2. Nr kjttet er godt kvernet jobber du inn saltet
  3. Nr saltet er godt innarbeidet i kjttet, og du har ftt en fin jevn konsistens, s kan du arbeide inn krydderet og potetmelet. Kna kjettet som om det var en deig, og srg for at alt er godt fordelt.
  4. Tilsett kald melk gradvis, mens du fortsatt bearbeider kjttet, og til slutt jobber du inn eggene hvis du nsker bruke disse. Pass p at du alltid jobber hver ny ingrediens inn skikkelig fr du tilsetter neste!
  5. Varm en stekepanne og smelt smr. Du kan bruke olje hvis du heller vil det, men medisterkakene smaker ekstra godt ne skorpen er stekt i smr.
  6. Dypp en spiseskje i vann, og form ovale kjttboller med en hnd og en skje. Pass p at alle blir omtrent like store, slik at de blir ferdige samtidig.
  7. Ettersom du former medisterkakene legger du dem i pannen. Du skal ikke steke dem helt gjennom, men kun gi dem en stekeskorpe og fast form. Legg dem s til side p et fat mens du steker resten.
  8. Kok opp en stor kasserolle med grnnsaksbuljong, skru ned varmen og legg medisterkakene oppi vannet. La de smkoke i 5 minutter, og s trekketil de er gjennomkokt.
  9. Fr du serverer medisterkakene kan du legge dem p et stekebrett i ovnen i noen minutter, enten sammen med ribba til jul, eller som de er. Du kan ogs servere dem slik de er, uten ettervarme dem.
  10. Medisterkaker kan gjerne fryses, og varmes opp i ovnen!

Server gjerne med tradisjonell julemat, eller i egen majestet med tilbehr som sauterte rosenkl med mandler og tranebr, samt ovnsbakte poteter med urtesmr.

Oppskriftp tilbehrkommer p bloggen i de neste dagene!


Glutenfri og Nydelig Mor Monsen til jul!



Hva er vel julen uten Mor Monsen!

Denne tradisjonsrike julekaken fr sin gyldne farge fra eggene, som er en stor del av oppskriften. Ikke bare gir eggene en rik og kremete smak, men de er ogs fulle av viktige nringsstoffer som kroppen har godt av om vinteren!

En skikkelig god Mor Monsen er luftig men saftig, med en lett sitronsmak og hakkede mandler p toppen!

Her har du en kjempeenkel og utrolig god, saftig oppskrift p glutenfri Mor Monsen med trkede blbr isteden for korinter!


Du trenger:

  • 300 gram romtemperert smr, eller melkefritt smralternativ (ikke smremykt)
  • 300 gram sukker
  • 250 gram glutenfritt kakemel (lag ditt eget mel med denne enkle guiden!)
  • 9 egg fra frittgende hns
  • Zest fra skallet av en (vasket) sitron
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts xantan gum
  • 100 gram mandler, hakket
  • 100 gram trkede blbr (eller korinter)
  • 50 gram perlesukker




Fremgangsmte:

  1. Smr og dekk en bakeplate med bakepapir, og forvarm ovnen til 175 grader
  2. Visp smr og sukker til det er hvitt
  3. Skill eggeplommer fra hviter
  4. Rasp skallet av sitronen
  5. Tilsett eggeplommer, sitronskall, mel og bakepulver i smrblandingen, og miks p middels hastighet
  6. Vips eggehvitene stive i en separat bolle
  7. Bland s forsiktig eggehvitene inn i kakeblandingen, uten rre luften ut av eggehvitene
  8. Hakk mandlene
  9. Spre kakeblandingen utover bakeplaten, og str mandler, trkede blbr og perlesukker jevnt over kaken
  10. Stek nederst i ovnen i 25 minutter
  11. Kjl ned kaken i formen, og bruk en skarp kniv til dele i ruter
  12. Oppbevar i en tett kakeboks i romtemperatur



#jul #julekake #kake #oppskrift #juleoppskrift #julemat #glutenfri #mormonsen #stt #helse #melkefri #utenmelk #gluten #julestemning #baking #bake #godteri #egg #godt #julegodt #glutenfritt #christmas #desember #julekalender #kjrlighet

Deilig vodka med smak av jul!







Det er virkelig enkelt lage en imponerende smaksatt vodka eller likr, som du kan servere i juleselskapet eller gi bort som gave denne jula!

Denne hjemmelagede gaven ser utrolig flott ut, og smaker enda bedre enn den ser ut!


Alt du trenger er:

  • 1 liter ordinr vodka
  • 2 kanelstenger, en av dem skal brekkes opp i biter
  • 1 vaniljestang, delt i to p langs
  • 6 hele nellik
  • 1 stk hel anis
  • 1 hel muskatntt, delt i biter
  • Skallet av 1 appelsin og 1 sitron
  • 1 biter skrelt fersk ingefr, omtrent p strrelse med en 20-kroning hver
  • 2,5 dl ferske (eller frosne) tranebr eller tyttebr (ikke trkede tranebr)
  • Hvis du nsker lage likr s tilsetter du ogs 6 ss mykt brunsukker





Fremgangsmte:

Ha alle ingrediensene i et sterilt (det holder med oppvaskmaskin p hy temperatur) syltetyglass eller en dekorativ flaske, skru p et tett lokk, og la st i 1-3 uker. Jo lenger det str, jo dypere blir smaken. Snu litt p glasset av og til, for frigjre smaken.

Sil over i en fin dekanter til jul, eller heng p en hjemmelaget merkelapp og en slyfe for gi bort i julegave!




#jul #juleoppskrift #vodka #likr #julelikr #julestemning #glgg #julemat #glutenfri #gluten #glutenfritt #drikke #xmas #helse #fest #party #julebord #juleselskap #julepynt #food #mat #matfotografi #godt #stt #christmas #desember #julekalender #kjrlighet

Verdens Beste Glutenfri Pepperkaker!


Glutenfri pepperkakebaking trenger slettes ikke vre komplisert, og det kan smake akkurat slik det skal uten mye om og men.

Denne enkle pepperkakeoppskriften er virkelig verdens aller beste, og det helt uten gluten! Du kan til og med lage disse pepperkakene uten melk og egg.



Dette trenger du:

  • 150gramof romtemperert smr (eller melkefri smrerstatning -ikke av den smremyke typen)
  • 1 Egg eller eggerstatning(husk at eggerstatning kan endre deigen litt, s prv deg frem. Tilsett gjerne 1 ts xantan i deigen hvis du kutter egg)
  • 500 gram hvitt glutenfritt mel (du kan bruke TGFL's egen melmix som du finner p denne linken)
  • 250 gram mrk sirup
  • 150 gram sukker
  • 1 ts malt ingefr
  • 1 ts malt pepper
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1-2 ts malt nellik
  • 2,5 ts bakepulver





Slik gjr du det:

  • Bland smr og sukker til det er hvitt, og tilsett s egg.
  • Nr blandingen er jevn tilsetter du krydder og bakepulver
  • Deretter tilsetter du sirupen, fr du forsiktig rrer inn melet.

Nb:Alt glutenfritt mel er forskjellig, s du m selv passe p at deigen fr riktig konsistens. Den skal ikke vre for fast (som en brddeig), men heller myk og litt smulete som en "cookie dough". Hold gjerne tilbake litt av melet slik at du senere kan arbeide det inn i deigen hvis den viser seg vre for myk.

  • Nr deigen er klar pakker du den inn i plastfolie og lar den hvile seg i kjleksapet over natten.Ja, det er litt kjedelig vente, men pepperkakene smaker bedre nr krydderet virkelig har ftt trukket seg inn. Samtidig vil deigen vre enklere jobbe med nr den har ftt kjlt seg ned.
  • Dagen etter (eller opp til 3 dager gr bra) vil du kjenne at deigne er litt hard, men den mykner raskt opp nr du begynner kna.
  • Varm opp ovnen din til 160 grader (noe lavere for vifteovn), og gjr klar stekebrett brett med bakepapir, samt mel for utkjevling.
  • Kjevle deigen veldig tynn for spr pepperkaker, og litt tykkere for en mykere utgave. Ca en halv centimeter gir spr pepperkaker!
Tips:Det lnner seg steke ett brett mens du forbereder det neste. 3 brett fungerer aller best, slik at en porsjon kan kjle seg ned mens den andre er i ovnen.
  • Pass p at pepperkakene ikke stekerfor lenge.Mine er ferdige p 11 minutter, men alle ovner er forskjellige. Bare husk p at de plutselig brenner seg, s flg med!
  • Jeg steker alltid en prvekakenr jeg bruker en ny type glutenfritt mel for frste gang til denne oppskriften. Hvis pepperkaken hever seg for mye, eller "flyter ut" i kantene, s m du enten kjevle tynnere eller ha i mer mel;eventuelt begge deler.
  • Nr peppekakene er ferdig stekte, lar du dem hvile i noen minutter p brettet (de vil vre myke enn) fr du flytter dem over p rist.
  • Oppbevar i boks med tett lokk.
  • Pepperkaker kan gjerne fryses

Tips:Pynt gjerne pepperkakene med melis somlagesmed eggehvite og sitronsaft;Da bde smaker den godt og holder seg veldig fin og hard p pepperkaken!

Da mangler bare glgg og mandariner
s er jula i boks!


#jul #pepperkaker #juleoppskrift #julemat #julekake #pepperkake #gingerbread #julestemning #mat #oppskrift #julebord #fest #baking #bake #glutenfri #glutenfritt #gluten #melkefritt #utenmelk #stt #godt #stsaker #helse #sunnmat #sunt #sweet#christmas #desember #julekalender #kjrlighet

Hei!

Velkommen til The Gluten Free Lifesaver Norge, her finner du det aller beste en glutenfri livsstil har by p!


GFL startet i Australia i 2012, nesten ett r etter at jeg var diagnostisert med cliaki. Siden den gang har vi vokst i rasende fart, og vi har n tusenvis av lesere over hele verden. Vi er derimot rykende ferske hjemme i Norge, og jeg gleder meg stort til endelig f dele min verden med dere!


- Ingvild Kristine xo


Flg oss



Meny


Facebook


Instagram


Pinterest

Follow The Gluten Free Lifesaver's board The Gluten Free Lifesaver's Group Board on Pinterest.